Страница 680 от 681 ПърваПърва ... 630670678679680681 ПоследноПоследно
Резултати от 10,186 до 10,200 от общо 10201
Like Tree2606Одобрявам

Мнения и Избор на телевизор (инфо в първите постове)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. dss
    dss е офлайн
    Junior Member Аватара на dss
    Тук е от
    Aug 2017
    Живее в
    Варна

Отговор: Мнения и Избор на телевизор (инфо в първите постове)

LG C5 е още 100лв нагоре.

в Е-Маг С5 е 1990 лв. Линк малко по горе в коментарите.
    kod одобрява това.

2.  

3. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2016

Цитат Първоначално публикувано от brabusbg Виж публикацията
    A как поръчвате от румънският ЕМАГ. Аз съм питал и СПИДИ и ЕКОНТ- казват ми - трябва да ни дадете адрес от който да вземем пратката в Румъния! Същото трябва да дам и на ЕМАГ и .....
    Четеш от тук надолу: Link
    Но черният петък в румънският Емаг тази година мина, сега чекаме нашият идният петък . Аз взех телевизор от Емаг още през септември де, за да не се блъскам сега с навалицата ала "юруш на маслините". Сега ще дебна за други дребни електроуреди...

4. Member Аватара на brabusbg
    Тук е от
    Nov 2010

Aбе мина, мина , ама TCL C8K 85" e с 1800лв по евтин там в момента!

5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2016

Еми... действувай, както се казва, щом те влече нещо .

6. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Цитат Първоначално публикувано от kod Виж публикацията
    Тук ме обърка
    Не че знам разликата м/у QD-OLED и WOLED, но според написаното разбрах, че QD-OLED е по-хубаво.
    И че серийни номера с FAU / FAT означават QD-OLED, а с FAE - WOLED.

Това е продуктовия фиш на S85 в Технополис:
    https://img.netpeak.net/kod/1762859085904.jpg
    Целият модел е QE55S85FAU. Не означава ли това, че е с QD-OLED, въпреки, че е 85?
    QE-55S90F който препоръчваш пък е QE55S90FAE, тоест с WOLED.
    Та... за да си изясня
    S85 FAU или S90 FAE е по-хубаво ?
    То разликата в цената е поносима - само 100лв.
    LG C5 е още 100лв нагоре.

S95 и G5 са с 50% по-скъпи - директно ги изключвам и се ориентирам към C5 (2200лв), S85 FAU (2000 лв) или S90 FAE (2100 лв) - което кажете.
    Или... TCL C7K (1400лв) ако ме хване скръндзата
    S90 е по-добър от S85, макар и с WOLED панел. Единственото по-хувао на S85 е QD-OLED панела. C5 също е с WOLED и лично аз бих взел него. Ако държиш на DTS и намериш някъде C4, може да се спреш и на него, понеже от 5-та серия LG отново решиха да резнат лиценза. А разликите м-у C4 и C5 са минимални. При Samsung пък няма DV.

7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Благодаря.
    Виждам, че само OLED препоръчвате.
    Ако трябва да избирам между Samsung 55S85F и LG C5 - кое смятате е по-добре да взема?
    Някаква препоръка за по-евтин -TCL 55C71K как е?
    LG C5

Колкото по-голям е дисплея, толкова по-добро е потапянето във филма...
    Samsung 65S90F е с QD-OLED панел
    https://forum.setcombg.com/samsung-%...ml#post1083361

8.  

9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Следващото поколение квантови точки, използваеми както в LCD, така и в OLED телевизори, може да надмине RGB LED по отношение на възпроизвеждането на цветовете
    Перовскитните квантови точки ще доближат телевизорите до пълно покритие на цветовото пространство Rec.2020

Първите достъпни LCD телевизори с RGB LED подсветка се очакват през 2026 г. , но те няма да бъдат единственият тип дисплей, който ще се доближи до най-чистите цветове (Rec.2020), дефинирани от настоящите HDR стандарти като HDR10+ и Dolby Vision.

Перовскитните квантови точки (P-QD) се очертават като квантови точки от трето поколение за LCD и QD-OLED, потенциално предоставяйки над 95% от цветовете на Rec.2020 с филми, сериали и игри в HDR формат.

Перовскитни квантови точки
    Квантовите точки от 1-во поколение използваха кадмий, който е забранен в много региони, тъй като е токсичен за хората. Настоящите квантови точки от 2-ро поколение разчитат на по-малко ефективния индиев материал, като обикновено осигуряват около 75% покритие на Rec.2020 в "QLED" и miniLED LCD телевизори.

С перовскитните квантови точки, обещаващи над 95% Rec.2020, възпроизвеждането на цветовете може да надмине настоящите QD-OLED дисплеи (приблизително 85–90% Rec.2020), като Samsung S95F и Sony Bravia 8 II, и нововъзникващите RGB LED LCD (приблизително 90% Rec.2020).

С други думи, бъдещите LCD телевизори без RGB Mini LED подсветка и бъдещите QD-OLED биха могли да се сравняват с RGB LED LCD по цветова прецизност.

Кога да ги очакваме?
    Има спекулации, че флагманският телевизор на TCL за 2026 г., X11L, използва перовскитни квантови точки. Това остава непотвърдено, но TCL нарича подобрението „Super Quantum Dot“, обещавайки близо 100% цветове по Rec.2020. TCL дори позиционира X11L над първите си RGB Mini LED LCD модели.
    https://www.tcl.com/global/en/tvs/x11k

Едно от предизвикателствата пред перовскитните квантови точки е стабилността на цветовете. TCL си сътрудничи с Zhijing Nanotech по технологията поне от 2020 г. Според съобщенията, Samsung също я проучва.
    http://www.zhijingtech.cn/
    https://www.perovskite-info.com/zhijing-nanotech
    https://www.quantumdots-info.com/com...ijing-nanotech

По-широко внедряване в потребителски продукти, като LCD и OLED телевизори, не се очаква до края на това десетилетие, но очевидно се постига напредък. На CES 2026 южнокорейската компания SN Display ще бъде отличена като носител на наградата CES 2026 със следното описание:
    https://www.sndisplay.com/
    https://www.ces.tech/ces-innovation-...ient-displays/
    Конвенционалните дисплейни емитери, като квантовите точки (QD), не успяват да постигнат цветовата гама Rec.2020 – ключов еталон за дисплеите от следващо поколение. Нашият перовскитен филм за преобразуване на цветовете, базиран на перовскитни нанокристали, преодолява това ограничение, като осигурява ултрависока чистота на цветовете и постига над 95% покритие Rec.2020, в сравнение с приблизително 76% при QD технологиите. Това позволява ярки, реалистични изображения на широка гама от устройства. Филмът се произвежда чрез ролково UV-втвърдяване, което гарантира мащабируемост и гъвкавост на дизайна. Съвместим с различни формати, включително телевизори, монитори и таблети, той позволява по-тънки панели с по-ниска консумация на енергия. Проектиран за дълготрайност, той поддържа производителността при висока температура и влажност, отговаряйки на търговските стандарти за надеждност. Неговата тънка и лека структура поддържа широка интеграция, без да компрометира яркостта или ефективността. Тази технология предлага високопроизводително, произвеждаемо решение за дисплеи с ултраширока цветова гама.

Какво са перовскитните квантови точки (P-QD)?
    Перовскитните квантови точки (Perovskite Quantum Dots, или P-QD) са наноразмерни полупроводникови частици, базирани на перовскитни материали, които са нулевомерни (0D) структури с уникални оптични и електронни свойства. Те се различават от по-големите частици поради квантови ефекти, които възникват при мащабите им от няколко нанометра. Основната им химична формула е типично CsPbX₃, където X е халогенен елемент като Cl (хлор), Br (бром) или I (йод), а перовскитната структура следва кристален модел ABX₃. Тези материали са открити и популяризирани в последните години като алтернатива на традиционните квантови точки (като CdSe), благодарение на по-ниската си цена и лесното производство в разтвори.

Основни свойства
    P-QD притежават няколко ключови характеристики, които ги правят изключително привлекателни за приложения в оптоелектрониката:
    • Оптични свойства: Високо поглъщане на светлина, дълга дифузия на зарядните носители и висока фотолуминесцентна квантова ефективност (PLQY) – често над 90%. Те позволяват тунелаемо настройване на цветовете (от синьо до червено) чрез промяна на размера или състава, с много тясна ширина на спектъра (FWHM < 20 nm), което осигурява ярки и чисти цветове.
    • Електронни свойства: Размерът и композицията им могат да се регулират за настройване на енергийния зазор (bandgap) през цялата видимата област, което ги прави гъвкави за различни приложения.
    • Стабилност и производство: Лесно се синтезират чрез колоидни методи при стайна температура, но все още имат предизвикателства с устойчивостта към влага, топлина и светлина (по-слаби от традиционните QD).

Свойство Описание Предимство
    PLQY >90% Висока яркост в LCD LED и OLED дисплеи
    Настройване на емисия 400–700 nm Тунелаеми цветове без допълнителни филтри
    Поглъщане Високо Ефективно преобразуване на светлина
    Размер 5–10 nm Квантови ефекти за прецизен контрол

Приложения
    P-QD се използват все по-често в модерни технологии, особено в оптоелектрониката:

• Дисплеи и LED: Като флуоресцентни материали в QLED (Quantum Dot LED) дисплеи, те осигуряват по-висока цветова точност и енергийна ефективност. Компании като Samsung и TCL вече интегрират P-QD в телевизори.
    • Слънчеви клетки: В перовскитни соларни клетки, те подобряват ефективността до над 20%, комбинирайки с други материали за хибридни структури.
    • Сензори и детектори: За фотодетектори, сензори за газове или биомедицинско изображение, благодарение на чувствителността им към светлина.
    • Други: Фотокатализ за производство на водород, лазери и дори квантови компютри в бъдеще.

Според последни разработки към 2024–2025 г., P-QD се интегрират в гъвкави дисплеи и по-стабилни слънчеви панели, с потенциал за комерсиализация в следващите години.

Предизвикателства и перспективи
    Въпреки предимствата, P-QD все още се сблъскват с проблеми като токсичността на оловото (Pb) и ниската стабилност. Изследванията фокусират върху безоловни варианти (напр. Sn или Ge-базирани) и капсулиране за по-дълъг живот. Бъдещето им е обещаващо – очаква се да трансформират пазара на оптоелектрониката, с приложения в AR/VR и зелена енергия.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; Вчера в 18:10.

10. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2010

Тази информация не трябва ли да е в отделна тема за развитието и новите екрани?
    CubanLinx одобрява това.

11. dss
    dss е офлайн
    Junior Member Аватара на dss
    Тук е от
    Aug 2017
    Живее в
    Варна

Само да се похваля, че днес пристигна телевизора ми от е-Маг LG OLED 55C52 и с помощта на приятел вече е закачен на стената Рано е за първи впечатления, защото ще ми трябва време да го разцъкам, както и да направя някой настройки на картина и звук. Някъде четох из форума за препоръки с настройките, ще потърся поста и прочета малко преди да се заема с това. Приемам разбира се съвети за настройки. Днес беше важно да го огледам добре за дефекти и пиксели и за щастие всичко е ОК. На пръв поглед покрива изцяло очакванията ми, а цената е 1990 лв. и няма как да не съм доволен и от това
    AntrAcsA одобрява това.

12. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Ето ги настройките:

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c5-oled/settings

Можеш да разцъкаш и по чуждите форуми и в тубата, там варианти бол. Телевизора е екстра, а цената, на която го взе е топ. Дори и с наближаващите намаления се съмнявам, че ще падне още много. Но да не разводняваме темата за избор.
    dss одобрява това.

13. Senior Member Аватара на Alexi
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Шумен

Благодаря.
    Виждам, че само OLED препоръчвате.
    Ако трябва да избирам между Samsung 55S85F и LG C5 - кое смятате е по-добре да взема?
    Някаква препоръка за по-евтин -TCL 55C71K как е?
    TCL C7 ще ти се види извънземен спрямо 42" Филипс на 10г .. чака се на добра цена петъка

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2018

Здравейте отново на всички!
    Можете ли да ме ориентирате за някой модел телевизор, който да следя за цена в петък? Трябва да купя 55 инчов, до 700лв за бабата на жена ми. Ще се гледа в хола, не е супер светло. Няма да се ползва за игри, само телевизия от Виваком. И детски песни от YouTube хаха. В петък ще е мазало от предложения, ще съм благодарен ако ме насочите към някой модел.

16. Novice
    Тук е от
    Nov 2018

Назад в темата питах за QNED MiniLed LG-тата и ми беше обяснено добре, като бях насочен и какви точно модели да търся, за което благодаря!
    Обаче моделите ги няма много налични в читави сайтове, освен 55QNED92A6A в Емаг, който там струва 1762лв момента.
    Бях си определил бюджет от 1300лв, ама....
    Като чета последните мнения в темата, мисля и аз да се насоча към OLED, като ще е гарга, да е рошава.
    Въпросите са ми в Техно веригите има в момента 55C51LA за 2199лв и в Емаг 55C52LA за 1990лв 55 инчови и двата модела, каква е разликата между тях?
    Втори въпрос е ще мога ли да си използвам старото Magic Remote от LG 49UK7550MLA на новият телевизор? Питам защото новите дистанционни,
    нямат физическите бутони за клавиатурата, което лично за мен е огромен минус, отделно и бутон за mute нямат...

17. kod
    kod е на линия
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

В Емаг се появи оферта за утре за LG OLED 55B53LA за 1450лв. Какво ще ме посъветвате спрямо 55C5 за 2000лв, кое да избера?
    Също така, ако се появи TCL 65-инчов C7K за подобна сума около 1500лв - него или 55-инчов LG OLED?

18. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2017

Както вече казах, аз бих взел С5. От друга страна 65" не са за подценяване. Ако ти се рискува с китайците, може да тестваш.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 1434
    Последно: 12-12-13, 19:18
  2. Отговори: 1599
    Последно: 30-11-13, 22:51
  3. Отговори: 1607
    Последно: 09-05-13, 19:57
  4. Отговори: 43
    Последно: 14-01-13, 15:57
  5. Отговори: 1429
    Последно: 11-06-12, 16:00

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе