Страница 1 от 572 1231151 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 8575
Like Tree2142Одобрявам

Мнения и Избор на телевизор (инфо в първите постове)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,469
    #1

    Мнения и Избор на телевизор (инфо в първите постове)


    Сред купувачите се разпространяват няколко мита и съответните грешки при покупката на нов телевизор.

    1. Размерът на телевизора.
    Първото нещо е да определите бюджета си и оформлението на стаята, но помислете, дали ако похарчите малко повече, може да преминете към следващата стъпка по отношение на размера.

    2. Нужен ми е SHV/8K телевизор.
    В момента няма масово достъпно 8K съдържание. Да, има някои видеоклипове в Youtube, но те са силно компресирани, че едва може, да разберете разликата между 4K и 8K. Има някои телефони, които могат да заснемат 8К видео...и може би смятате, да гледате някакво самогенерирано съдържание, но заснетото с телефон не е с достатъчно добро качество, а на хоризонта не се задава такъв blu-ray плейър. Телевизионното предаване в такава резолюция ще отнеме десетки години...
    При 8K имаме увеличена плътност на пикселите и намалена пропускливост на светлина. От там и влошено качество на картината - не получаваме необходимата пикова осветеност. Производителите не влагат необходимата за тази резолюция подсветка с увеличена осветеност - 10 000 нита/лумена. Така че при покупката на такъв телевизор, харчите повече пари за нещо, което няма скоро да видите...

    3. Трябва ми телевизор с HDMI 2.1 порт.
    За гледане на телевизия не ви е нужен HDMI 2.1. Той е нужен само за геймърите, възнамеряващи да си закупят игрови конзоли или видеокарти от последно поколение.
    Имайте в предвид, че много малка част от игрите поддържат 4K/120fps, а повечето ще са 4K/60fps които се поддържат и от съществуващият сега HDMI 2.0b. В гонитбата на телевизор с HDMI 2.1 вие пренебрегвате много други отлични модели телевизори...освен ако не играете игри. eARC може да бъде поддържан частично и от HDMI 2.0b.

    4. Сляпо вярване във фалшивите маркетингови индекси за refresh rate.
    Сега производителите използват в спецификациите различни собствени индекси, изчислени по измислени от маркетолозите формули и включващи куп неща, които нямат общо с картината. Единственото, което трябва да знаете е, че има само две честоти на опресняване на телевизорите 50Hz/100Hz в Европа и 60Hz/120Hzв САЩ и ако бюджетът ви позволява, то трябва да отидете на 100Hz особено важно при големите диагонали телевизори. При 50/60Hz-овите телевизори, това което ще ви липсва е интерполацията за подобряване яснотата на движението.
    Не вярвайте сляпо на цифрите, които ви спускат производителите и ако желаете по-добро качество на картината, помислете за 100/120Hz телевизор особено при големите диагонали.

    5. Ако си купите HDR телевизор, то цялото HDR съдържание ще изглежда по-добре.
    Не всички HDR телевизори са еднакви - има много фалшиви. Отделни модели при различните ценови групи имат различна пикова яркост. Най-важните части са високата пикова яркост и локалното затъмняване. Има модели с пикова яркост от 250 nits, както и такива с 3000 nits, но те дават драстично различен HDR опит. Така че, за да получите приличен HDR образ ви трябва LCD телевизор с поне 1000 nits и FALD подсветка. Проблемът при LCD е, че при HDR подсветката работи на максимум и при дребни ярки обекти получавате цъфтеж(blooming) , а черното става сиво. Освен това, за добра HDR картина са ви нужни 10 000 nits осветеност. В заобикалящата ви дневна среда навън, осветеността може да достигне 40 000 нита, а в момента има само един прототип на Sony, който покрива 10 000 нита.
    OLED телевизорите са съвсем друго нещо .

    6. Страхът, да се купуват OLED телевизори, заради възможността за трайно прогаряне на дисплея.
    Собствениците на плазмени телевизори, които знаят правилата, няма от какво да се притесняват. За тях е просто рутина.
    За тези потребители, които редовно сменят съдържанието, прогарянето също не е проблем. OLED телевизорите имат защитни системи - компенсационните цикли.
    Ако толкова много се притеснявате - купете си допълнителна гаранция. Тя трябва да покрие проблема в случай, че го предизвикате с неправилната употреба на телевизора.


    Не бягайте в магазина по всеки маркетингов повод и не смятайте своят телевизор за остарял през няколко години. Промените с всяка изминала година са само козметични - няма идеален дисплей. Пътната карта на UHD Alliance и неговото незадължително подразделение UHD Forum - се променя през няколко години. Т.е. ако следите за техно-модата и хвърляте пари, за да може краткосрочно да се окажете на предната линия на прогреса, то...не си заслужава.
    UHD Alliance се фокусира върху заснемането и представянето на видео, включвайки камерите и телевизорите, както и самото съдържание.
    Ultra HD Forum се фокусира по-специално върху четирите основни аспекта на UHD, тоест разделителна способност, цвят (HDR/WCG/10-битов цвят), HFR и NGA, адресирайки оперативната съвместимост на различните опции във веригата на доставка. Той също така се занимава с редица ключови инфраструктурни проблеми извън реалната доставка, включително сигурността и кодирането със съдържание (CAE) за намаляване на честотната лента и съхранение за дадено ниво на качество

    Маркетолозите, заедно с когнитивните психолози използват формули и техники с които могат да ви накарат да си купите нещо още преди да сте си задали въпроса - трябва ли ми това? Тези техники започват от Тв рекламата, уличните рекламни пана, платените статии...където внимателно подбрани кадри/снимки(обработени с фотошоп), се въртят с точно определена скорост и ред на показване, внимателно подбран зрителен ъгъл, интонацията на говорителя изброяващ само плюсовете, но не и минусите на продукта...Продължението следва в магазина с подредбата на стелажите(на нивото на очите), рекламните надписи, непълните спецификации, а също крайното оформление на опаковките(цвят и дизайн) с една единствена цел - да привлекат вниманието ви. В повечето случаи си мислите, че имате избор, но реално е само илюзия - рекламата манипулира и така подсъзнателно вие правите избор още преди да сте видели продуктите.
    Когнитивна психология — Уикипедия

    Не се доверявайте на маркетинговите глупости, независимо от марката, често се случва инженерите, проектирали телевизора, да не разпознаят бебето си, след като маркетолозите и рекламистите са били там....


    Закупен извън ЕС телевизор ще работи ли у нас?
    Не - телевизионната система в телевизорите, продавани в Северна Америка, е ATSC(NTSC), докато системата, използвана в Европа, е DVB(PAL), което означава, че тунерът е несъвместим(има такъв опит с телевизор от САЩ в Европа и резултатът е, че сателитните програми се приемат без проблем, част от кабелните имат картина, но ефирните програми не се приемат).
    В страните приели DVB стандарта има разлика в честотната стъпка на транспондерите(Австралия - 7Mhz, Германия - 5Mhz...).. Това означава, че при сканиране за програми няма да откриете всички налични.


    Мога ли да ползвам моят телевизор закупен от България в друга държава?
    Ако ползвате телевизор от България в друга страна, моля имайте в предвид следното:
    Може да се наложи, да закупите адаптер за щепсела и трансформатор за правилният волтаж(моделите от последните години имат универсално захранване - 100-240v).
    Телевизора е възможно да не е съвместим с локално излъчваният сигнал. Стандартите в България са:
    DVB за телевизия https://www.dvb.org/news/worldwide
    https://dvb.org/wp-content/uploads/2...graphic_a5.pdf

    Имайте предвид, че страни с DVB излъчване имат различни широчини на честотната лента на канала и назначения на честоти. Пример - Западна Европа и Австралия използват 7 MHz VHF честотни ленти, честотите се изместват с 2 MHz спрямо другата. И в UHF обхвата, Западна Европа използва по-широка честотна лента от 8 MHz, докато Австралия използва честотна лента от 7 MHz:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Televi...cies#Australia

    220V/50Hz - за напрежение



    Стандарт за щепсели: тип Е


    https://www.110220volts.com/
    Свържете се с местните оператори преди да предприемете подобно действие.

    Отговорете си на няколко въпроса.
    1. Какви задачи си поставяте пред телевизора? За какво предимно ще го ползвате? (телевизия, връзка с компютър, игрова конзола, и т.н.)?
    2. OLED или LCD?
    3. Условия на гледане (разстояние до телевизора от мястото на гледане, разположение относно прозорците, осветеност на стаята и т.н.)?
    4. Размер на диагонала?
    5. Максимална и желана цена?
    6. Отдавате предпочтитание или наобратно отхвърляте някои производители (марки)?
    7. Ценови лист или линк към сайт, откъдето ще купувате ТВ ?
    8. Кога е най-доброто време за пазаруване ?


    1. Задачи, възложени на телевизора.
    1. ТВ ефир. Ако това е основната задача, е добре да знаете, че нискокачественият видеосигнал на какъвто и телевизор да го пуснете ще изглежда зле..
    2. Видео. Ако ще гледате съдържание от различни източници в различни формати (DVD ,Rip… и т.н.) просто се ориентирайте по собствените очи при избора, картината на LCD или на OLED се харесва повече на вашите очи.
    3. Компютър. Ако ще използвате телевизора, като пълноценен монитор, включвайки сърфиране по Интернет, работа с документи, графически приложения – то вашият избор, несъмнено е LCD. OLED не е подходящ за статични изобраения, каквито има в десктопа на компютъра.
    4. Игрова конзола. Планирате свързване на XBOX-S, PS4 и т.н.? Особена разлика в картината няма в технологиите. Но трябва да отчетете, че на евтин LCD телевизор ще има повече замазвания и накъсвания, телевизор от средният сегмент ще се справи с това по успешно. OLED на свой ред не обича статики във вид на неподвижни картини, които присъстват в игрите в качеството на различни карти, компаси и прочие екстри. Ако сте заядлив геймър, с часове седящ пред PS4 и умората на очите за вас не е съществен фактор - то вашият избор е LCD. Ако играете рядко и непродължително на конзола, то OLED също подхожда.
    При избора е важен и Input lag - означава времето, което изминава от момента в който сигнала е подаден до момента, в който е възпроизведен на дисплея.


    2. OLED или LCD ?
    Купете си LCD, в случай че:
    Ще гледате продължително една и съща телевизия(жената, тъщата, децата киснат по цял ден пред него и гледат сапунки или една и съща програма), често го ползвате като радио и мислите да ползвате редовно телевизора си като компютърен монитор. Помещението ви е силно осветено от слънчева светлина и често гледате през деня. Ако се гледа във светло помещение и под различни ъгли аз бих предпочел с IPS матрица.

    Купете си OLED, в случай че:
    Искате да се наслаждавате на богати, топли цветове и истинско черно. Няма да гледате продължително (повече от 5-6 часа) една и съща тв програма със статично изображение (логото на програмата) или с часове да играете всекидневно видео игри. Помещението ви, не е изложено пряко на слънчева светлина или лесно може да контролирате силата на светлината с помощта на завеси, щори.

    Ако искате да имате изключително ярко изображение и не сте готови да използвате настройките светлина и контраст на OLED малко по-благоразумно, тогава е по-добре да си купите LCD. Но ако сте, както вече беше писано, малко предпазлив с настройките, тогава можете да играете много добре с OLED за дълго време.

    OLED
    "WOLED", "QD-OLED"

    ______________________________________________________
    LCD
    Маркетингови названия - "QLED", "ULED", "QNED", "NANO"

    _______________________________________________________________________
    Предимства
    • Контраст: В OLED, самите пиксели са източник на светлина, така че когато трябва да покажат черно, то тогава електрониката просто ги деактивира и не се излъчва светлина - получава се безкрайно по-добър контраст между черно и ярка светлина. Нивото на черното е толкова ниско, че нормалните датчици просто не могат да го открият и го считат за абсолютно черно.
    • Време за отговор: Друго предимство е, че на пикселите им е нужно много по-малко време, за да променят своят статус, спрямо кристалите в LCD. На най-добрите LCD панели на пазара им отнема около 23 милисекунди за техните пиксели, за да променят статуса си, докато на органичните светодиоди им отнема само 1-2 милисекунди, което прави преминаването практически мигновено. Това прави преместването на обекти да изглежда много по-ясно и по-точно, отколкото на LCD екрана.
    • Ъгли на видимост: Дори и на най-добрите LCD монитори, светлината пада значително, когато се вгледате в екрана от ъгъл по-голям от 40 градуса, тогава LCD губи до 70% от яркостта и наситеността на цветовете си. Въз основа на измервания, при същият зрителен ъгъл, OLED дисплеят губи само 10%.
    • Дебелина на панела: Чрез премахването на подсветката(използвана при LCD), вие получавате несравнимо по-тънък панел (тънки 0.5мм...). Разбира се, след като се добавят някои от другите елементи, които съставят един телевизор, като цяло той става по-дебел, но един OLED телевизор може да е само 4.3 мм(пример LG W9).
    • Гъвкавост и прозрачност: О, не казахме, че OLED екраните могат да бъдат гъвкави ? Това е от голяма полза за извити телевизори, въпреки, че все още сме скептично настроени към това, какво е предимството на извитият телевизор... И те могат да бъдат панорамни, което ги прави полезни за добавена реалност в стъкла, прозорци и други изделия от стъклени повърхности.
    • OLED телевизорите са по-леки: - по такъв начин, ниска стойност на доставката (особеност при покупка през интернет)
    • В перспектива може да бъдат произведени по-големи диагонали/размери: тъй като OLED екраните са основно от пластмаса, те могат да бъдат направени в големи, тънки листове. Това е много трудно за течно-кристалните дисплеи. В момента се предлагат следните диагонали 42, 48, 55, 65, 77, 83, 88, 97"
    • По висока осветеност(яркост): а това е предимство при гледане в ярко осветени помещения..
    • Няма нужда от спазване на драстични правила при употребата му: опасността от отпечатване на статични изображения при LCD е в пъти по-малка..
    • По ниска консумация на ток: само за моделите с Edge LED подсветка..тези с Direct LED и локално затъмняване консумират повече
    • В момента се произвеждат по-големи размери: за момента най големият диагонал е 110", като скоро се очаква да стартира производството на 120".
    Недостатъци
    • Правила на употреба: с цел да не се получи прогаряне(отпечатване на образ), задължително трябва да се спазват някои правила при употребата му.
    • Време на живот: LGD твърдят, че живота на дисплеят е 100 000 часа, но пропускат да кажат, че след 30 000 часа работа неговата яркост пада близо наполовина.
    • Намаляване на яркостта с увеличаване срока на служба, при това значително по-бързо от плазмите. Също така, със стареенето на OLED екрана, губи все повече яркост и точност на цветопредаването.
    • Burn in - отпечатване(остатъчно изображение) при продължително излагане на статични образи.
    • Консумират повече електроенергия: OLED технологията е емитираща светлина - пикселите са самосветещи. Консумацията на OLED моделите винаги е по-висока от тази на моделите LCD Edge Led.
    • Цена: - производствените процеси и материали са скъпи в момента. Теорията казва, че след като започне масово производство на нещо, то разходите за производство, спадат надолу. Не и за OLED. Все още не. OLED заема една пазарна ниша с високи цени, което позволява LCD, да спечелят голяма дал от продажбите. Една от многото причини за високите разходи в производството на OLED панели е, че те трябва да бъдат произведени в перфектно контролирана среда с изключително ниска влажност на въздуха.
    • Вода - Водата е най-големият враг и при проникване в дисплея може лесно да повреди OLED екраните
    • Motion resolution - недостатъчно висока динамична резолюция (замерени 300 реда при изключени подобрители).
    • Хомогенност на дисплея: при заливка с 5% сиво, в 70% от бройките има ясно видими тъмни вертикални ивици, по-тъмни ъгли. Причината за това е използваната технология на производство - вакуумно изпарение, което води до неравномерно покритие.
    • Ниво но черното: Факт е, че при LCD винаги има утечка на светлина от подсветката, което означава, че никога не може да произвежда перфектно черно. VA матриците имат контраст от 2500 до 6000:1, докато IPS имат контраст от 600:1 до 970:1
    • Време на живот: Времето на живот на видеопанела зависи от живота на подсветката. В началото (през 2008 година) живота на светодиодите беше 60 000 часа, а в момента е намален до 30 000 часа.
    • Време за отговор: На най-добрите LCD панели на пазара им отнема около 20 ms (4 ms GtG) за техните пиксели, за да променят статуса си, докато на органичните светодиоди им отнема само 1 милисекунда, което прави преминаването практически мигновено. Това прави преместването на обекти да изглежда леко замазано, а поради това се използват ред подобрители - BFI, сканираща подсветка и 100Hz-ви видеопанели.
    • Малки зрителни ъгли: Дори и на най-добрите LCD монитори, светлината пада значително, когато се вгледате в екрана от ъгъл по-голям от 45 градуса по хоризонтала, тогава при LCD се наблюдава загуба на до 70% от яркостта и избледняване на цветовете(color shifting).
    • Дебелина: поради нуждата от подсветка, дифузьори и отражатели във видеопанела, неговата дебелина е в пъти по-голяма от тази на най-тънкият OLED.
    • Неестествeно изглеждащи цветове - нюанси на кожата: поради използването на 8 битови матрици с цветни филтри, често не могат да си изобразят точно записаните цветови нюанси от видеоматериала
    • Моделите с FALD подсветка употребяват повече електроенергия.
    • LCD телевизорите са по-тежки - поради допълнително използваните елементи във видеопанела - корпус, отражатели, LED посветка, дифузьори.
    • Motion resolution - недостатъчно висока динамична резолюция (замерени 300 реда при изключени подобрители).
    • Неравномерна подсветка: в надпреварата за по-ниски цени се икономисват светодиоди, което води до неравномерно осветяване на матрицата - по-тъмни ъгли. Често след 4-5 години употреба, разсейващите лещи залепени пред светодиодите се отлепят, което води до светли петна на матрицата.

    Ето видимата разлика в контраста в двата типа LCD матрици при гледане на тъмно: отляво VA с контраст от приблизително 4000:1, отдясно IPS с контраст от приблизително 900:1.
    Подобно е сравнението на OLED с MVA..
    Що се отнася до сравнението с VA матрици, това не е много добър пример.
    Тъй като мониторните VA всички страдат от непоправими blackcrash / blackshift. Това са едни от най-лошите екрани за работа с изображения.

    Телевизионните VA нямат това. От друга страна, имат купища други проблеми, особено VA-матриците в изпълнение на Samsung.
    Работата по VA през последните години от тази компания доведоха до факта, че естественият контраст (някога добър за LCD екрани - 6000:1) беше убит почти до нивото на IPS.
    И това те и до ден днешен продават, много скъпо, под "8К"
    Върхът на процеса беше пълният, епохален, безпрецедентен провал на Samsung с най-добрата серия 8K "QLED" за 2021 г.- QN900A

    Има и уникални VA панели. Като например в TCL R646(модел за САЩ). Там и с детайлите всичко е ок. А контрастът на панела надхвърли фантастичните 8500:1 за LCD (!)
    По-добър от много плазми, в разцветът на плазменото инженерство. Той също има 1170 нита - пик в HDR
    Но всичко е добре, както обикновено с TCL - само в моделите за американския пазар (в ЕС/Ру имат напълно различни модели и това е изключителна шлака).


    3. Условия на гледане (разстояние до телевизора от мястото на гледане, разположение относно прозорците, осветеност на стаята и т.н.)?
    Съществуват множество тестове и препоръки при избора на диагонал. От производители, от асоциации, от лекарски организации.
    Имайте предвид, че когато сте в магазина телевизорите ви се струват големи, защото не сте свикнали с тези размери и когато се приберете и погледате няколко дни у дома ще започне да ви се струва малък !! Ще започнете да съжалявате, че не сте си взели по-голям размер. При избора правилото е колкото по-голям, толкова по-добре! И аргументи от сорта "секцията не позволява по-голям" са несъстоятелни!

    На повечето от вас, често им се налага да се съобразяват с половинката си...но вашата жена нищо не разбира по въпроса. Погрижете се за нейното здраве, предлагайки и голям диагонал. Очите си почиват, когато спокойно различават всички детайли на голям екран и пренапрягат, опитвайки се да ги уловят на малък екран от прилично разстояние. Прекият път към влошаване на зрението и умората от прегледа. И всички прелести на високата резолюция, повишената детайлизация - вие така и няма да видите и усетите. Когато ходите с нея на кино, екранът да и се струва голям? Също така да не забравяме, че при преглед на широкоекранни филми с аспект 2,35:1(а те почти всички са в такъв формат) - диагонала се намалява с почти една трета заради черните ленти отгоре и отдолу. От 50" остават 40" примерно.


    4. Избор на резолюция и размер на телевизора.
    Последните няколко години, производителите наблягат на UHD резолюцията и предлаганите модели с 1920х1080 са само в малките диагонали и базовият клас.
    Всичко е свързано с ограничението на остротата и разрешаващата способност на човешкото око.
     

    Зрителна острота
    Fovea и foveola
    Зрителната острота (Visual acuity-VA) е мярка за остротата на фовеалното зрение. Фовеята е частта на ретината с най-висока зрителна острота. Тя вижда само централните 2° от зрението ни и съдържа по-малко от 1% от общата ретина, но повече от половината от информацията, обработена от зрителната кора в мозъка, идва от тази малка област на ретината. За да поставите този ъгъл от 2° в перспектива: ако погледнете право напред, общото ви хоризонтално зрително поле (периферно зрение) е около 190°, а вашето бинокулярно зрение (гледано от двете очи) е около 130°. Не само остротата, но и точността на цветното виждане е най-висока във фовеята. Това е и причината, поради която CIE 1931 xy и CIE 1976 u'v 'диаграми за хроматичност се основават на измервания само с 2° зрително поле.

    Всъщност ъгълът от 2° все още е оптимистичен, тъй като само централният участък на фовеята, фовеолата, може да постигне максимална острота. Фовеолата има диаметър само около 350 µm и съдържа само централната 1,2° зрение.
    Фигурата показва, че плътността на конусните клетки извън фовеята е много ниска. Връзката между зрителната острота и плътността на конуса е почти линейна за нормални условия на осветление.



    Нормално зрение
    Нормалното зрение се дефинира като способно да различи размера на празнината от една дъгова минута (1/60°) в оптотип. Стандартното разстояние за този тест е 20 фута или 6 метра. Следователно нормалното зрение често се описва като 20/20 или 6/6 зрение. Това основно казва, че човек вижда толкова на 20 фута, колкото и средният човек на 20 фута. Ако зрението ви е два пъти по-добро, това е 20/10 зрение, което означава, че виждате толкова добре и на 20 фута, колкото средният човек би на 10 фута. Особено в Европа най-честото означение е десетичната стойност на това съотношение, така че нормалното зрение се обозначава като VA = 1,0.

    Проблемът с нормалното зрение е, че е доста усреднено за всички възрасти и за двата пола. По принцип младите хора имат много по-добро зрение; всъщност по-голямата част от хората под 40 години имат VA по-висока от 1,0. Мъжете също са склонни да имат по-висока зрителна острота от жените. Има и групи от хора с изключително висока средна зрителна острота, например пилоти на изтребители и професионални бейзболни играчи. Зрителната острота на човека е дифракция, ограничена от зеницата на около 2,5 (20/8 зрение), но нещо по-високо от 1,8 (приблизително 20/11) е много рядко.

    Когато осветеността е по-висока, зениците се свиват и периферните части на пречупващите елементи се изключват от оптичния път. Резултатът е, че по-малко аберации се срещат от светлинни лъчи, образуващи изображение, и изображението върху ретината става по-рязко. Освен това, ярките изображения позволяват фотопично зрение на ретината, което осигурява способност за виждане на цвят и разрешаване на много по-фини детайли от това на скотопичното (слабо осветено) зрение. Конусите се изключват при ~ 0,003.

    Известен факт е, че ако увеличите силата на стимула по време на тест на зрителното поле, хората ще бъдат привлечени повече към/и ще се чувстват по-удобни с по-ярките стимулиращи точки в купола по периметрията, което е аналогично на акцентите с HDR видео дисплеи. Проучването на предпочитанията на зрителите на Dolby показа, че чернокожите асимптота са между 0,01 – 0,001, което всъщност вече беше постигнато от някои LED телевизори.

    Що се отнася до черното, 90% от наблюдателите бяха доволни дори от десет до отрицателните три нита (три порядъка), докато бяха необходими ПОВЕЧЕ от три порядъка в плюс, за да бъдат 90% от наблюдателите доволни от белият стимул и дори повече от четири порядъка (10 000 нита) за 90% от наблюдателите, за да бъдат доволни от акцентите. Яркостта е поне равна на и вероятно по-важна от тъмнината по отношение на предпочитанията на зрителите, независимо дали видеофилите го осъзнават или не.


    Разрешаващата способност - резолюция
    При 100% зрение(здрав човек), тя е около една ъглова минута.
    1' = (1/60)° което е ≈ 2,9088821×10-4 rad
    Такъв ъглов размер има пикселът на телевизор с аспект на картината (Aspect Ratio): 1.78:1 (16:9):
    - 65" SUHD (7680x4320) телевизор от разстояние 65 сантиметра,
    - 65" UHD (3840x2160) телевизор от разстояние 1 метър и 29 сантиметра,
    - 65" FHD (1920x1080) телевизор от разстояние 2 метра и 58 сантиметра.
    При три метра дистанция и обичайно зрение, нито при единият, нито при другият телевизор ще виждате отделните пиксели. Така че какъв е смисълът от по-голямата резолюция, ако даже на FHD не се вижда всичко до последният пиксел?
    (на UHD екран вместо един пиксел там ще има 4 и те ще изобразяват някакъв малък детайл. Има ли смисъл, ако самото око не е в състояние да го различи от такова разстояние?)
    При разстояние до два метра, нещата стоят другояче - разликата при прехода към дисплей с UHD резолюция ще бъде добре забележима. И когато разликата е видна само ако много добре се вижда (да и при пряко сравнение - познайте кой, какъв е, също няма никакъв смисъл). Смисъл има само, когато явно се вижда подобрение в детайлизацията, а не просто като факт наличието UHD резолюция на екрана (тук малкият детайл може да се вижда добре отблизо, а от три метра трябва да знаете къде да гледате, за да видите нещо подобно на детайл).
    Възможностите на човешкото око са ограничени. Разрешаващата способност на зрението е 1', тоест разграничаването на един пиксел на екран с резолюция 1920х1080 и размер 55" е възможно от разстояние 2,3 метра. За UHD това разстояние намалява два пъти.
    При размер 42" за 1920х1080 това са 1.7 метра. А за UHD - разстоянието за преглед трябва да бъде около 1 метър за да се насладите на съдържание в такава резолюция.
    Пример:
    Панел 40", ширина на работната част примерно 855.5 мм(погледнете таблицата долу).
    Размерът на един пиксел(a) за 40" UHD: a = 855.5mm/2160 = 0.3960648 мм
    α=1' = 0.01667°
    tg(α) = a/b, където b - е разстояние.
    b = а/tg(α) = 0,3960648/tg(0.01667°) = 2375 мм / размерът на един пиксел делим на тангенс ъгъл 1' преизчислено в градуси и получаваме разстоянието.
    Това е разстоянието, на което средностатистическият човек може да различи единичeн пиксел на eкран, за комфортно възприемане разстоянието трябва да бъде малко повече.
    https://www.itu.int/dms_pubrec/itu-r...7-I!!PDF-R.pdf
    препоръка МСЕ-R BT.2035
    Еталонна среда на гледане за оценка на программният материал или готови програми ТВ
    1.2.1 Планируемо разстояние на гледане
    Планируемо разстояние на гледане (DVD) или оптимално разстояние на гледане ца цифрови системи – това е разстояние, на което два съседни пиксела съставляват уъгъл, равен на 1 ъглова минута, в окото на зрителя; а оптималният хоризонтален ъгъл на преглед – това е ъгълът, при който изображението е видно на оптимално за него разстояние за преглед.
    Система на изображение 1920 x 1080
    Справочен документ Рек. МСЕ-R BT.709
    Формат на екрана 16:9
    Съотношение размерите на елементите от изображението 1
    Оптимален хоризонтален ъгъл на гледане 31 градуса

    1920 ъглови минути(всеки пиксел се вижда под ъгъл от 1 ъглова минута) - това са примерно 32 градуса.
    1 ъглова минута -> 1920 пиксела - ред FHD екран -> 1920 ъглови минути на ширината на екрана.
    1 градус = 60 минути
    1920/60 = 32 градуса
    Що се касае до "1 ъглова минута", то се смята, че това е (ъгловото) разстояние, на което човек с нормално зрение (v=1) различава две отделни точки.
    При дистанцията за телевизор с резолюция 3840х2160, трябва да запазите 1 ъглова минута, а не 32 градуса, които са за 1920х1080, тогава за 3840х2160 ъгълът ще бъде 60 градуса.
    https://twitter.com/AVScience/status...81579728822273
    Оптималното разстояние за гледане се свива с увеличаването на размера на панела (диагонал) и разделителна способност, както е показано на следващата фигура.
    Дали ще видите ползите от UHD разделителната способност при вашата дистанция за гледане? Ако не, вие ще се нуждаете от по-голям екран (или да преместите дивана по-близо или и двете)!

    По вертикала е зрителната дистанция, а по хоризонтала е диагоналът телевизор.
    За да изберете правилно - изберете първо зрителната дистанция, после погледнете къде се пресичат хоризонталната линия на дистанцията с вертикалната линия на диагонала в цветното поле на избраната от вас резолюция на дисплея.

    Имайте в предвид, че трудно се намира оригинално заснет UltraHD видео материал. Почти всички блу-рей дискове са мастерирани от 2К към 4К.
    Телевизиите у нас не бързат да подменят техниката си....а само 10% от българите имат UltraHD телевизор.

    Глобално има 2 популярни препоръки:
    1) Препоръка SMPTE: Диагонала умножен по 1.6, за попадане в 30 градусовото зрително поле.
    2) Препоръка THX: Диагонала умноженн по 1.2, за попадане в 40 градусовото зрително поле.
    ТНХ е повече за кино, SMPTE за смесено използване.

    Примерно: за да се възползвате максимално от възможностите на един UHD телевизор - при дистанция от 3,70 метра, ви е нужен телевизор с диагонал между 92" и 200"
    Избор на размер/диагонал
    http://www.rtings.com/tv/reviews/by-...e-relationship
    https://www.omnicalculator.com/other/tv-size-distance
    https://www.inchcalculator.com/tv-si...ce-calculator/
    Viewing Distance Calculator
    https://stari.co/tv-monitor-viewing-distance-calculator
    TV Calculator

    Optimum HDTV viewing distance

    https://en.wikipedia.org/wiki/Optimu...ewing_distance

    Видимата разлика между различни диагонали - просто изберете аспект на картината и диагонал
    Visual TV Size Comparison : Display Wars
    Screen Size Calculator

    Всичко написано по-горе, не означава, че не можете да си купите по-малък телевизор - това просто означава, че изживяването може да не е толкова добро....




    Резолюцията 1920/1080p за HDTV е определена като стандарт от Чарлз Поинтън
    https://poynton.ca/notes/misc/Poynto...re-pixels.html

    Почти навсякъде в магазините, рекламите, спецификациите и коментариите, ще видите/чуeте определението 4K като резолюция в телевизорите. Това не е вярно! Това название е наложено от неграмотните маркетолози на Sony(също както наложиха грешното название FullHD.

    В края на 2012 г. Асоциацията на потребителската електроника или CEA (сега Асоциация на потребителските технологии или CTA) обяви името, с което се бяха спрели за тази нова телевизионна технология: Ultra HD. За ужас на Sony, която току-що представи първите си професионални и потребителски продукти, използвайки термина „ 4K “.
    Стриктното тълкуване на термина „4K“ означава формата на Digital Cinema Initiative с нейната резолюция 4096 × 2160, която се различава от телевизионната резолюция, използвана в потребителската електроника: 3840 × 2160.

    Определението 4K е от цифровото кино и е на Digital Cinema Initiatives - съвместно предприятие между големите холивудски студия, за да се създаде спецификация за стандартна архитектура на цифрово кино. 4K определя резолюция от 4096 х 2160 пиксела, докато телевизорите са с резолюция от 3840 х 2160 и тя се нарича Ultra High Definition(UHD) - название определено от европейската организация Digital Europe.
    Едно сравнение на двата стандарта - този на ITU (за телевизори) горе и този на DCI (за цифрово кино) долу - за да не ги бъркате.

    ITU Resolution standarts
    SDTV
    HDTV
    -- --
    --
    --
    UHD --
    --
    Super Hi-Vision
    -------
    720 x 568 (PAL, 50Hz)
    480 (NTSC, 60Hz)
    1920 x 1080 -- -- -- -- 3840 x 2160 -- -- 7680 x 4320 Aspect 16:9 (1.77)
    1280 x 480 2048 x 1080 2688 x 1512 2880 x 2160 3424 x 2202 4096 x 1716 4096 x 2160 5120 x 2700 6144 x 3160 8192 x 4320 Aspect 17:9 (1.90)
    1K Wide Screen
    2K
    2.6K (16x9)
    2.8K
    Anamorphic
    3.4K
    4K
    (Anamorphic)
    2.4 : 1

    4K DCI
    5K
    6K
    8K
    ----------
    DCI Resolution standarts
    4K обозначава резолюция в цифровата кинематография и компютърната графика, съответстваща на 4096 пиксела по хоризонтала. За разлика от резолюцията в телевизията, определяща се от броя редове и броя елементи на изображението по вертикала, в кинематографията резолюцията се определя по дългата страна на кадъра. Такъв принцип в цифровото кино е избран поради наличието на различни стандарти на съотношение на страните на екрана. Хоризонталната резолюция е постоянна, докато вертикалната се променя според височината на кадъра. Резолюция 4К съответства на няколко различни размера на изображението в пиксели.

    Междувременно терминът „Ultra HD“ също става по-двусмислен, като придобива множество значения. Например Ultra HD Forum - организация, която повече от която и да е друга е в състояние да определи какво означава Ultra HD - е направил така, че 1080p HD видео с HDR също трябва да се квалифицира като Ultra HD. Този формат, който наскоро бе наречен „Enhanced HD“ от някои други в бранша, би трябвало да бъде привлекателна алтернатива на действителните 4K за телевизионните оператори, въпреки че едва ли някой го е приел досега.

    Така че, докато 4K наистина се занимава с разделителна способност (това е около 4000 хоризонтални пиксела, повече или по-малко), Ultra HD може да се отнася до увеличената пространствена разделителна способност, високия динамичен обхват, високата честота на кадрите (HFR) и звука от следващо поколение (NGA) ). Вярвам, че дискусията във форума за това какво точно представлява Ultra HD все още не е уредена напълно, въпреки че 1080p HD SDR SFR видео с NGA обикновено се счита, че не е Ultra HD.

    Последният дебат, който може да доведе до допълнително объркване, е предположението, че UHD и Ultra HD не означават абсолютно едно и също нещо - че Ultra HD обхваща и Enhanced HD, но че UHD е поне "4K". Това би отразило разликата в обхвата между UHD Alliance (който се занимава само с видео с най-малко 4K) и Ultra HD Alliance, който също покрива Enhanced HD.

    И за да стане бъркоча още по-голям Blu-ray Disc Association постави "4K Ultra HD" отпред



    Не бързайте да си купувате SHV/8K телевизор!
    Нищо още не е готово. Стандарта е изкуствено занижен заради слабият хардуер.
    https://8kassociation.com/
    https://discover8k.com/
    https://cta.tech/News/Press-Releases...play-Defi.aspx
    списък на сертифицираните модели телевизори
    https://discover8k.com/8k-products/
    LG Electronics и Sony не са членове на 8K асоциацията.

    Има малко истинско 4K съдържание и Холивуд не бърза да започне да го произвежда. Повечето филми все още са завършени в 2K. Дори филми, които са заснети с по-висока разделителна способност (2.8K, 3.4K, 4K, 6K, 8K), обикновено получават 2K DI (Digital Intermediate - основният изход от процеса Post Production, от който се извличат всички театрални и домашни видео разпространителни медии ) като CGI (компютърно генерирани изображения, т.е. графики, наричани също VFX или визуални ефекти) обикновено се изобразяват в 2K (резолюция, сравнима с HD 1080p), поради комбинация от времеви ограничения и икономия на разходи.
    https://www.youtube.com/channel/UCgI...en7fBNw/videos

    https://www.areadvd.de/tests/xxl-tes...fuer-4999-eur/
    Our Guidelines do not list 8K as a foundation technology. 8K is not yet even part of our additional technology layer.
    ...
    Looking at additional UHD technologies, beyond the foundation layer A.K.A. UHD-2, we have to consider the entire ecosystem: production, distribution, decoding, and display.
    Super High Vision (погрешно наричан 8K, пак заради маркетолозите на sony)
    Асоциацията 8K (професионална асоциация на компании, промотиращи 8K) обяви технически спецификации за съответните 8K телевизори, като:
    Резолюция: 7680 x 4320 пиксела
    Скорост на входния кадър: 24p, 30p и 60p кадъра в секунда (според тестовете на NHK за 8K са нужни 260fps за добра картина)
    Яркост на дисплея: Повече от 600 нита пикова яркост (за качествено изживяване на HDR са нужни над 10 000 нита)
    Кодек: HEVC(скоро заменен от друг)
    Интерфейс: HDMI 2.1
    Допълнителни спецификации за производителност и интерфейс (достъпно за членове)

    В опит да си спестят разходите и намалят цените, са поставили силно занижени параметри.
    Не са обявени изисквания за ефективна разделителна способност, но 8KA казва, че са налични допълнителни спецификации за членовете, така че не можем да изключим, че асоциацията ще се справи с проблема, но си струва да се отбележи, че някои ранни 8K телевизори използват подпикселно рендиране / дистрибуция за подобряване ъглите на виждане за сметка на ефективната разделителна способност.
    8KA определя HEVC като кодек за компресия на 8K видео. HEVC вече е използван за 4K кодиране / декодиране и може да се справи и с 8K. Много от наблюдателите в индустрията обаче са съгласни, че е необходим по-нов и по-ефективен кодек, който да направи 8K разпространението възможно.
    И накрая, тя определя "повече от 600 нита пикова яркост" за HDR. За съжаление, спецификацията, достъпна за потребителите, не е придружена от изисквания за контраст или дълбочина на черния цвят, но 8KA казва, че „техническата спецификация включва спецификации за 8K входни параметри (дълбочина на бита, честота на кадъра, подсимулация на хромата), ефективност на дисплея (резолюция , пикова яркост, ниво на черно, цветова гама, бяла точка и формати на интерфейса и медиите (висок динамичен диапазон, кодек) “. Без контекст номерата на пиковата яркост са доста безсмислени, тъй като повечето съвременни LCD телевизори могат лесно да увеличат интензитета на подсветката, за да достигнат това ниво на яркост за сметка на нивата на черно и други фактори.
    8K Асоциацията нарича всичко това като „спецификации на производителността“. От гледна точка на потребителите вероятно е по-подходящо да ги мислим за минимални изисквания.
    https://ultrahdforum.org/resources/p...s-description/


    Асоциацията за потребителски технологии (CTA), известна преди като CEA, обяви своята дефиниция на дисплея и логото за 8K Ultra HD. Телевизионните производители могат да започнат да използват логото през 2020 г., ако техните телевизори отговарят на зададените изисквания.
    https://cta.tech/News/Press-Releases...play-Defi.aspx
    За да коментираме изискванията на CTA, струва си да се отбележи, че освен 7680x4320 пиксела в 16:9, CTA урежда 8K телевизорите „да отговарят на минимум 50% контрастна модулация, използвайки 1x1 решетка на модела“, както е определено от Международния комитет за метрология на дисплеите (ICDM). Това може да изключи настоящите 8K телевизори на Samsung, които използват техники за изобразяване на субпиксели, за да подобрят ъглите на виждане за сметка на ефективната разделителна способност.

    В допълнение, CTA изисква 8K телевизорът да има поне един HDMI вход, способен да приема 8K60 видео. С други думи, поне един HDMI 2.1 порт с пълна честотна лента.

    Друга група, наречена 8K Association, включваща Hisense, Panasonic, Samsung и TCL, е определила „спецификации на производителността“ за 8K телевизори. Асоциацията 8K заяви, че логото й ще бъде разкрито по-късно. В Европа логото и спецификациите исторически са дефинирани от DigitalEurope, който обикновено следва препоръките на CTA. Така че ние потенциално разглеждаме три логотипа 8K.

    [QUOTE]8K Ultra HD - както е дефинирано от CTA
    Екранът може да бъде посочен като 8K Ultra High Definition или 8K UHD, ако има следните атрибути:

    Разделителна способност на дисплея: Дисплеят трябва да има най-малко 33 милиона активни пиксела, с най-малко 7680 хоризонтали и 4320 вертикално в прозорец с видимост 16: 9. Пропорцията на изображението трябва да бъде правилно произведена и да не се изкривява. Физическите пиксели трябва да бъдат адресирани поотделно, така че хоризонталната и вертикалната разделителна способност по-горе да може да бъде демонстрирана по цялата гама от цветове, осигурени от дисплея и измерена в съответствие с установените указания за измерване на видимата разделителна способност, посочена във версия 1.03в, раздел 7.8, от Международният стандарт за измерване на дисплея (IDMS), определен от Международния комитет за метрологията на дисплея (ICDM). Дисплеят трябва да отговаря на минимум 50% контрастна модулация с помощта на 1x1 модел. *

    * - Ако измерването на контраста зависи от фазата, средната стойност на измерванията на двете фази се използва за изчисляване на контрастната модулация, както е описано в раздел 7.2 от IDMS 1.03c.

    Преобразуване нагоре : Дисплеят може да увеличава SD, HD и 4K видео и да го показва при 8K резолюция на дисплея или по-добра.

    Цифрови входове : Има един или повече HDMI входове, поддържащи следните характеристики:
    - Разделителна способност 7680x4320 пиксела.
    - Битова дълбочина от 10 бита.
    - Прогресивно сканиране.
    - Скорост на кадрите от 24, 30 и 60 кадъра в секунда, както и при свързаните с тях 1000/1001 частична честота на кадрите.
    - Честота на кадрите от 25 и 50 кадъра в секунда за дисплеи, предназначени за използване в 50 Hz региони.
    - HDR трансферни функции, както е посочено от ITU-R BT.2100.
    - RGB колориметрия и формат на сигнала с постоянна осветеност Y'C'BC'R, както са посочени от ITU-R BT.2100.
    - Най-малко един от входовете на 7680x4320 HDMI трябва да поддържа HDCP v2.2 или еквивалентна защита на съдържанието.

    Битова дълбочина : Има възможност за приемане на 10-битови 8K изображения и изобразяване на изображение, което показва отзивчивост към промените в който и да е от 10-те бита. Точният начин на обработка не е уточнен.

    Международния комитет за метрологията на дисплея (ICDM)
    https://icdm-sid.org/ (критерии за измерване на разделителна способност)
    - дефинира измерването на контрастната модулация (CM), което описва точно и количествено колко различими са съседните пиксели един от друг. За всеки телевизионен дисплей за доставяне на разделителната способност, посочена от броя му пиксели, ICDM изисква минималната стойност на СМ да надвишава праг от 25 процента за изображения и 50 процента за текст. 8K телевизор със стойност на CM, която е по-ниска от тези необходими прагове, не дава истински 8K, въпреки че телевизорът всъщност може да има достатъчен брой пиксели(7,680 x 4,320).
    https://www.avforums.com/news/what-i...dulation.16766
    Да речем, че имате ред пиксели. Искате да ги затъмните до 50% яркост. Можете или да ги затъмните всички еднакво (най-добре, тъй като все още виждате всички пиксели), или да изключите всеки втори (на практика намалявайки разделителната способност ат 8K до 4K). Какво става, ако искате да намалите до 25% - това означава да затъмните три и да оставите един (това е 1k резолюция).

    Вляво илюстрира качеството, ако пикселите са затъмнени. Вдясно илюстрират „дупките“, ако те са изключени, което води до по-ниска разделителна способност.

    ICDM каза, че настоящите методи за измерване на разделителната способност на дисплея, например 4K, 8K, са непълни, тъй като използват тест за пропускане на светлина, който прилага случайни критерии, определени от всеки производител, към черно-белите стойности на измерване.
    ICDM заяви, че всички производители трябва да отчитат както броя на реда пиксели (или под формата на #### x #### пиксели), така и контрастната модулация (CM) като процент. Понастоящем само LG цитира процент на CM.
    LG казва, че OLED 8K са записали стойности на CM над 90%.
    Сега тук е въпросът. Без да назовават имена, някои от конкурентите им имат по-ниски стойности на CM, използвайки само един-на-четири пиксела за 25% яркост. Изключването на пиксели срещу тяхното затъмняване (както прави LG - най-добре) е евтино решение за намаляване на яркостта за сметка на детайлите, HDR и цвета. Клиентът не получава истинско 8K изображение, нито яркост.
    Телевизорът на конкурент използва един-на-четири пиксела, произвеждащ ефект на мухален екран(око на муха). Ефектът става очевиден като много по-мек фокус в по-затъмнените зони и загуба на детайли в HDR.
    Но изчакайте има трикове в тази война между истински 8K срещу фалшиви 8K телевизори
    За да постигнат добри зрителни ъгли и да компенсират по-ниският CM, конкурентите използват това, което е известно като обектив на Fresnel (стъпаловидно наслояване), за да огъват/пречупват леко светлината от екрана на телевизора към окото ви. Това осигурява по-широк ъгъл на видимост и прикрива ефекта на мухалния екран, но ако се вгледате внимателно, никога няма да получите ясна линия с дебелина от 1 пиксел. Това жертване на детайли не е приемливо при 8K.
    8К телевизорите ще имат поддръжка на Dolby Vision и HDR10+ до 4K, HLG и HDR10 до 8K".
    VRR (variable refresh rate) няма да работи в 8K.

    [etcentric.org]...HPA Tech Retreat: Перцептивна разлика между 4K и 8K.
    https://www.etcentric.org/hpa-tech-r...een-4k-and-8k/

    8K срещу 4K телевизори: Двойно-сляпо проучване на Warner Bros. et al разкрива, че повечето потребители не могат да направят разликата
    https://www.techhive.com/article/352...ifference.html
    Зависи от зрителната ви острота и колко далеч сте от екрана, но дори и при най-добри условия разликата е минимална.



    За кривите телевизори
    За да проработи при телевизорите, те трябва да са с диагонал над 120" и курватура от поне 4000R.
    1) Пиксели и преходи ще се виждат на 50см пред 65 инча.
    2) Другият възпрепятстващ фактор е заслепяването.
    Цялото покритие за яркост се фокусира върху интензитета на светлината, известен още като cd/m² (нита). Но възприеманата яркост от човешкото око и мозък е повече от това.
    Измерва се също в яркост, енергия на осветеност, осветеност, интензитет на излъчване, светлинен поток и не е статичен фактор, а динамичен. Очите виждат яркостта логаритмично; например разстоянието и околната светлина играят голям фактор. Това е мястото, където знанията на рецензента и тестерите най-вече приключват, без да се впускат в това, тъй като те винаги измерват интензитета на светлината със сензор директно, пред дисплея.
    Действителният интензитет на светлината от дисплея при гледане всъщност е много по-нисък.

    Просто казано: По-голям дисплей със същите характеристики (например интензитет на светлината) > винаги се възприема по-ярък от по-малкия. Голям дисплей като този също се възприема много по-ярък.
    Ето защо повечето пишат за заслепяване от тези 1000 cd/m² монитори, седнали на 70 см отпред. Всички тези приказки за cd/m² тук и там са толкова подвеждащи.

    Dolby Atmos, доставен чрез Dolby AC-4, се излъчва от UHD тестови канали по DVB-T2 (няма планове за България - телевизиите у нас изостават с 10 години)


    4. Най-доброто време за пазаруване
    В зависимост от това, кое време решите да купите, можете да получите повече за парите си.

    Когато новите модели се появят на пазара (март-април) са с висока цена (30% по-висока, спрямо предлаганите в момента миналогодишни модели).
    Първият промоционален период (-8%) е от една седмица през Юни. Веднага след промоцията, цената се възстановява до предишната.
    Към краят на Юли е следващата промоция от -8%. Ноември - 10%, следва коледната промоция, а след нея плавно минимално спадане на цената до началото на Януари.
    Имайте предвид, че и производителите не видаги дават еднакви цени. Когато даден модел има застой в продажбите свалят цената и от там търговците въпреки по-ниската цена си запазват печалбата, като разликата се поема от производителя.
    https://pricespy.ie/audio-video/tvs--c107
    https://pricespy.co.uk/audio-video/tvs--c107
    https://hintaopas.fi/category.php?k=107
    Това е модел, който се повтаря всяка година в телевизионната индустрия и се развива с появата на новите модели, коeто обикновено е между пролетта и лятото на всяка година.

    Няма две еднакви години и цените могат да се различават между марките, моделните диапазони / инфлация / курс на валута и т.н., но това ни казва, че ако купувате в неправилен момент, бихте могли да плащате много за по-малко.

    Промоциите се определят от търговските отдели на веригите и е свързано с периоди на масово пазаруване(световно по футбол, олимпиада, коледа, нова година). Често в месеца преди коледа, масово се вдигат цените с едни 10-12% за да може през Декември, да се имитира намаление чрез падане на цената - колкото е било повишението в предният месец.
    По мои наблюдения, най-изгодниат период за пазаруване е Ноември - цените са с 15% по-ниски спрямо тези, когато моделът се е появил на пазара.
    Февруари-Март има още едно намаление с 3-5%, като целта е веригите да си изчистят стелажите и складовете, за да освободят място за новите модели.

    Сравни цените с Активни Потребители
    https://www.pazaruvaj.com/lcd-crt-i-...evizori-c3164/
    https://www.sravni.bg/


    Относно "черният петък"
    Големите намаления и отстъпките, които потребителите виждат, са внимателно изградена илюзия. Търговците на дребно се договарят със своите доставчици за началните цени, а след това определят маржовете на печалбата, към които се стремят.
    Така, дадена техника се продава с повече от 40%-ова отстъпка на цена от 600 лева. Според етикета, началната ѝ цена е била 1000 лева, но всъщност всичко е измислено така, че отстъпката е вградена.
    Купувачите не си дават сметка за това. Това, което виждат, е възможност за една чудесна сделка.....но стоките, които се смята, че се продават повече, са с по-високи цени. Търговецът на дребно, следи продажбите/търсенето и съответно поддържа по-високи цени на най-търсените/купувани модели стока.
    Пример: Доставчикът/вносителят продава телевизора на търговеца на дребно за около 1450 лева. Препоръчителната цена на дребно е 2150 лева, което дава на търговеца на дребно приблизително 50% надценка. Няколко телевизора се продават на тази цена, но повечето се продават с намалението, което смъква цената до 1899 лева. А още по-голяма част се продават след последната отстъпка, при цена от 1800 лева. Това води до средна единична цена на дребно от 1970 лева. Брутният марж на продукта, който получава магазинът е 35%.
    Доставна цена за търговеца на дребно - 1450 лева
    Начална продажбена цена - 2150 лева
    Цена при последната отстъпка - 1800 лева
    Получаваме средна цена от 1970 лева, която е с 35% повече от доставната.
    Така клиентът остава с впечатлението, че е спечелил, а в действителност е купил стоката на нормална цена(стандартна надценка).


    Как да не станете "щастлив" собственик на фалшив "Черeн петък":
    1. Купувайте продукти само в официалните магазини. Има създадени много огледални копия на сайтове в нета...
    2. Проверявайте адресната лента на магазина всеки път, когато преминавате от страница на страница.
    3. Прочетете отзивите за магазина. В този случай обръщайте внимание на датата на прегледите и броя публикации на техните автори, за да отрежете очевидните фалшификати.
    4. Проверете датата на създаване на сайтовете, където планирате да направите покупка. За да направите това, използвайте безплатните услуги на Whois, където на адреса на уебсайта можете да намерите датата на регистрация, сроковете за плащане и информацията за собственика на домейна (по правило "възрастта" на сайта с фалшификати винаги е малка, понякога те се създават няколко дни преди продажбите).
    5. Не следвайте връзките в публикациите, посветени на отстъпките.
    6. Препоръчвам да имате отделна карта за онлайн покупки и да не оставяте данни на подозрителни ресурси.
    7. Не се доверявайте на ниските цени на луксозните стоки.
    8. Внимателно проверете стоките при получаване, ако стоките изглеждат подозрителни, незабавно оформете връщане.

    1. Копирайте, съхранявайте или принтирайте всеки екран, който отворите при онлайн поръчка при плащане на стока или услуга. С тези копия при проблем можете да докажете, че търговецът ви е подвел.
    2. Четете всичко написано от търговеца и доставчика на услугата, когато купувате, резервирате и поръчвате. Често, най-важната информация за потребителя е със ситен шрифт.
    3. Проучвайте какви условия ви предлагат, сравнявайте дори с мнения на други потребители.
    4. Бъдете готови да предоставите извлечения от сметки, за да докажете, че сте направили дадено плащане или че ви е запорирана сума.
    5. Търговецът ви е подвел и имате право на обезщетение, когато ви заблуди с невярна информация, премълчи данни за продукт, услуги или ги представя по неясен и неразбираем начин.
    Ако имате проблеми с магазин в ЕС, се обърнете към Европейски потребителски център-България
    Помощ за потребителите в ЕС | Европейски потребителски център - България


    Ревюта в интернет
    На повечето сайтове за "тестове" няма графики и стойности, следователно не са правили калибровка. А без калибровка, за какво да говорим? В някои сайтове, се правят само елементарни замервания http://www.digitalversus.com/tv и изхождайки от тях, правят изводи. Често се стига до парадокси и не съответстват на действителността.
    Важно е да се знае - кой спонсорира този или друг ресурс и разполага на него реклама. Друго - в някои сайтове, телевизорите за ревюто се доставят от официалните представителства, а това са специално предназначени за целта бройки, които са минали калибрация и щателен качествен контрол. Често, на кашона на тези бройки има стикер, че не са предназначени за продажба.
    Поради горните две - следва да си направите някакви поправки на обективността. Не трябва да се доверявате безусловно на никого, за да си съставите свое мнение за това или онова устройство, следва да го изучите в условията на магазина, а после да сравните с обзорите за него и да стигнете до окончателните резултати.
    https://www.flatpanelshd.com/
    https://hdtvpolska.com/
    https://www.rtings.com/tv/reviews
    https://hdtelevizija.com/

    Покупка


    Физически магазин
    _______________________________________________________________________
    Online пазаруване
    _______________________________________________________________________
    Предимства
    • Контакт с телевизора и консултанта:
    • Може да видите модела на живо, да поискате дистанционното управление и да се запознаете с менютата и опциите за настройки.
    • Може да попитате консултант за някои притесняващи ви за модела неща
    • Безпроблемно връщане:
    • В случай, че моделът не ви хареса или откриете някакви проблеми, имате възможност да върнете телевизора в 14 дневен срок, без да обяснявате защо.
    Недостатъци
    • Не може да върнете телевизора в случай, че не ви хареса или откриете някакъв проблем:
    • - това е възможно само в един случай, ако управителят на магазина ви е познат, личен приятел и при покупката сте се уговорили с него.
    • Бавно връщане на парите след връщане на телевизора:
    • При покупка от чуждестранен магазин и евентуална повреда на телевизора, се налага да го пратите по куриер (в оригиналният кашон)
    • - не можете да се консултирате с магазина в случай на някакви затруднения с инсталирането, настройките и свързването му
    Внимание
    • Внимавайте с мениджър-консултантите:
    • Съществува такова понятие като товар категория "А". Продавачите получават от него най-големите бонуси. Такъв статус получава товара на всеки производител за определен срок, това може да бъде за седмица, две или месец. Срока за това се договаря с производителя, затова продавача предлага само това което му е изгодно в даден момент.
    • Често продавачите имат указания да продават определени марки телевизори (с по-голяма надценка, или които са залежали в склада) и усилено ги рекламират.
    • Сравняването в магазин
    • Не винаги е добра идея. Почти винаги те са настроени много лошо (или изобщо не са настроени) в 90% от случаите са пуснати на режим за реклама Shop(динамичен). По този начин може и да хващат окото на някой рекламен клип, но на всичко останало са зле. Така рискувате да отхвърлите някой наистина добър модел заради лошите настройки.
    • Ако вземате мостра!: Можете смело да поискате отстъпка, основанието ви е напълно обосновано, първо телевизора фактически не е нов, а е работил, второ в търговията съществува правило даващо последният(или витринен) вариант на техника да се продава със намаление от 10 до 20%, за това правило купувача не знае, затова може смело да поискате отстъпка. Размера за съжаление определя търговеца.
    • Как да разберете дали е бил мостра и е работил:
    • - с проверка в потребителското меню на телевизора (описано е по надолу в поста).
    • - батериите са винаги в дистанционното ако е бил мостра. И плика с инструкциите е разкъсан за да извадят батериите от там. Често обаче, консултанти ползват едно дистанционно за демонстрация и тестове на всички телевизори от една марка - така че описаното не е гаранция!
    • - при малките диагонали като видите кашона от който го вадят - гледайте да няма двойно тиксо (т.е. да е бил ваден, а после прибиран обратно). Кашоните при големите диагонали имат 4 пластмасови щипки по 2 от всяка страна, чрез които капака се заключва към дъното.
    • - по рамката, задният капак и стойката му - дали има следи от пръсти, бърсано с парцалче, а такива винаги остават при мострите,
    • - при първо подкарване на ТВ в началото има начална настройка в която му се задава страна, език и ПИН! (ако не я видитe, сещайте се)
      Някои по разумни консултанти ползват едно и също дистанционно за всички мостри - настройват телевизора от бутоните на него и така не ползват дистанционото - или друго дистанционно извадено от предходен модел. Поради това плика остава неразпечатан.
    • Проверете на сайта:
    • Дали имате право на преглед и тест до 15 мин. Ако има такава опция - маркирайте тази опция при поръчката. Често куриерите бързат, нервничат(работят по норматив) и отказват, но вие настоявайте да изчакат. Вие имате право преди подписване и плащане, да отворите пратката и да проверите дали тя е в цялостен и неповреден вид. Тъй като пратките пътуват от чужбина, често с помощта на две куриерски фирми, макар и рядко, но за съжаление са възможни транспортни повреди. Не винаги може да видите счупен дисплей без да пуснете телевизора. Особено е трудно да се разпознае от човек, който не е виждал подобен дефект. Да не говорим, че не е чак толкова трудно да се счупи дисплея особено при големите размери. Не е нужно опаковката да е нарушена за да има проблем. Достатъчно е да се получи усукване.
    • Ако продукта или опаковката са повредени:
    • Не сте длъжни да приемате и да плащате пратката. В такъв случай, най-добре е да откажете на куриера и да не плащате нищо, като незабавно сигнализирате на търговеца за случилото се. Той ще направи нова поръчка за вас на същата цена. Ако решите, да приемете пратката в ощетен вид направете снимки, поискайте от куриера протокол и го попълнете с описание на щетите и после веднага се свържете с търговеца!
    • Първо, огледайте опаковката отвън - дали не е била отваряна и дали не е повредена - дупки, смачкване от падане. Отворете, огледайте продукта за евентуални щети и проверете по описание от книжката с инструкциите какво има в кутията - дали не липсва нещо от комплектацията. Ако ви доставят отваряна опаковка, не я приемайте и не плащайте за нея! Ако продуктът е бил отварян според вас, тогава това е изцяло вина на куриерската служба. Проверете дали книжката с инструкции (и менюто на продукта-ако има такова) са на БЪЛГАРСКИ! Това е задължително по закон. В противен случай, имате право да ги върнете. Включете го в ел. мрежата и проверете дали работи - често някои механични повреди не са видими отвън.
    • Ако всичко е наред - тогава подписвате(плащате) товарителницата, че приемате доставката без забележки.
    • В някои случаи, може да се направи изключение, като например за 75-77" телевизор..ще ви отнеме доста време да го разопаковате, огледате и включите за тест. Подгответе си всичко необходимо предварително. Куриерите въпреки застраховката, не внимават много със стоката и ако има счупен дисплей е голяма мъка с тях. Ако нямате възможност за проверка - тогава само оглеждате състоянието на кашона отвън и подписвате.
    • Всички продукти имат пълна застраховка, затова е необходимо, ако приемете на своя отговорност пратка с някаква липса, нарушена опаковка или ощетен продукт да поискате от куриера констативен протокол за състоянието на пратката която приемате. Ако пропуснете, имате срок от 24 часа да сигнализирате за проблема. Разбира се търговеца ще съдейства и ще замени продукта с нов, след като получи протокола и снимките към рекламацията. Той ще организира връщането на стоката и след като пристигне обратно на склад, ще ви изпрати нов продукт.
    • Без констативен протокол за състоянието на пратката, която сте приели + снимки на повредите по нея, няма как да предявите претенции за рекламация към търговеца!
    • При връщане на дефектен артикул към търговеца - пазете куриерската товарителница. Сервизното обслужване се извършва в рамките на 30 дни от пристигането на продукта обратно при търговеца. Ако в този срок продуктът не може да бъде отремонтиран, трябва да се възстанови цялата сума на клиента. След изтичането на срокът от 1 месец се издава кредитно известие и сумата се превежда на вашата банкова сметка.
    • С чуждите онлайн магазини дори и в европейската общност трябва много да се внимава, те са два вида:
      - при едните стоката се намира на територията на европейската общност и при доставката до получателя се плаща само транспорта и стойността /няма мита/
      - при другите, онлайн магазина може да е примерно в Чехия /там да е рагистриран/ но да се явява само посредник при поръчката, т.е. вие си поръчвате и плащате на тях, а стоката може да дойде от Китай или друга страна извън европейската общност и тогава трябва да я обмитявате/мита, ДДС и други такси/ или да идва от европейската общност, но да не е обмитена, тогава пак се минава митница.
      https://europa.eu/youreurope/citizen...s/index_bg.htm
    • При проблем с интернет търговец намиращ се в чужбина има вариант за електронно правосъдие.
      https://e-justice.europa.eu/home.do?...=home&plang=bg
      - попълнете екземпляр А /превода става автоматично/
      - отпечатайте на двата езика /вашият и този на търговеца/
      - приложете доказателства за извършената покупка /касова бележка, фактура, кореспонденция/
      - изберете в коя държава да се води делото
      - платете държавната такса

    Транспорт
    Транспортирайте телевизора само във вертикално положение! Ако е в микробус или камион е желателно, да го вържете за стената, а под кашона, да подложите нещо което да обира вибрациите(одеало, дунапрен...).



    Инструкции
    Откъде да си сваля инструкции?
    По-голямата част от ръководствата са на разположение в рамките на раздела за поддръжка на сайта.
    Най-лесният начин за намиране от потребителя, е да се търси по модел телевизор, например: TX-65GZ960E.
    При преглеждане на резултатите не забравяйте да кликнете върху точният модел, който имате.


    Разопаковане
    При закупуване на телевизор в зимния сезон и минусови температури, след доставката у дома го разопаковайте, но не го включвайте в мрежата поне един час. По този начин, температурата на телевизора и околният въздух ще се изравни и така ще избегнете конденза, който може да повреди електрониката.

    Внимателно отворете кашона - без да късате. Приложете същото внимание и към стиропорите - без да чупите. Знам, че е трудно - не бързайте.
    Запазете кашона и стиропорите в първите две години, докато изтече гаранцията. Как иначе ще транспортирате безопасно телевизора при евентуална повреда? В случай, че го занесете здрав до магазина за ремонт, то магазина или куриерът ще трябва да го транспортират до сервиза и обратно по същият начин, което носи риск за счупване на панела. Никой няма да поеме вина за траспортните дефекти. Представете си, че не може да бъде оправен в вашият град и трябва да отиде в друг. Как и кой ще се навие да го транспортира? Примерно телевизорът трябва да пътува до най близкия град /сервиз/. Заради това е изискването да се пази кашона.

    Някои модели телевизори имат защитно фолио отпред и отзад, но не бързайте да ги сваляте. Свалете само това отзад, което покрива вентилационните отверстия. Останалото фолио го оставете следващите няколко дни, докато има потенциална възможност да откриете дефекти и върнете телевизора.

    Внимание!
    Касовата ви бележка е напечатана на термохартия (химическа реакция под въздействието на топлина 140 градуса), а това означава, че има правила за нейното съхранение. Така ще запазите маркировката.
    - не я поставяйте в найлонов плик - досега с полимер предизвиква обезцветяване
    - пазете я от светлина - води до обезцветяване и избледняване
    - съхранявайте я между хартиени листи
    - направете и ксерокопие /резервен вариант/
    В случай, че ви притрябва и е избеляла, важен е идентификационният номер чрез който, може да изкарате копие от фискалната памет на касовият апарат.


    За LCD телевизори: Когато бъде натиснат с пръст, дисплеят се движи леко и издава шум
    Това не е дефект или пропуск при сглобката. Около панела има малка пролука(луфт), с две цели:
    - избягване неравномерното натягане на захващащите болтове на видеопанела, водещо до промени в геометрията му и като ефект се получава неравномерна подсветка.
    - да се предотврати нанасянето на повреда върху него от вибрациите при транспорта.



    Монтаж и инсталация
    Не излагайте телевизора на пряка слънчева светлина!
    Не поставяйте телевизора на място, при което в него може да попаднат вода или насекоми. Избягвайте етажерки със саксии над телевизора!
    Използвайте здрави и стабилни мебели върху които да поставите телевизора.
    Когато го поставяте на висока мебел, имайте в предвид, че детето може да се опита да стигне до него, като стъпи на мебела и го разклати или обърне заедно с телевизора. В такъв случай, има опасност телевизора да причини телесни увреждания или дори смърта на детето ви. Хванете телевизора и мебела допълнително, като използвате ремъци или планки захванати за 4-те болта на гърба на телевизора и винтове захванати за гърба на тази мебел или болтове с дюбели в стената зад него.
    https://panasonic.jp/viera/products/...op_slide04.jpg
    Не инсталирайте телевизора над или под климатик. Ако телевизорът е изложен на теч от вода или въздушен поток от климатик за дълго време, това може да причини пожар, електрически удар или неизправност на телевизора. Монтирайте го на височината на очите ви, от позицията в която обичайно гледате.
    Ако имате сърдечен пейсмейкър, стойте на дистанция от 30см от телевизора и дистанционното с тъчпад. Радиовълните могат да причинят смущения в работата на пейсмейкъра.

    Монтаж на стена
    Стандарт на захващане VESA
    Стандартът VESA е въведен с цел нормиране на начина на монтаж на стенните стойки така, че те да бъдат универсални за всеки телевизор или монитор независимо от производителя или модела. Приети са няколко норми определящи разстоянието на отворите за болтовете в задната част на устройствата. То зависи от големината и теглото на устройството. Разстоянието между отворите се дава в милиметри. При покупката на стойка за стена, вие със сигурност виждате този стандарт в един от варианти. Числата са разстоянието в мм, където първото число е ширината, а второто височината.
    VESA mounts standards
    50 x 50
    75 x 75
    100 x 100
    100 x 200
    200 x 100
    200 x 200
    300 x 200
    300 x 300
    400 x 200
    400 x 300
    400 x 400
    600 x 400
    800 x 600
    https://en.wikipedia.org/wiki/Flat_D...ting_Interface
    Къде мога да намеря моя размер VESA?
    Можете да се обърнете към спецификациите в ръководството на продукта, но може би най-бързият и лесен начин да разберете размера VESA на вашия телевизор е само като го измерите. Намерете четирите дупки в задната част на вашия телевизор, просто трябва да ги измерите отляво надясно и отгоре надолу. Така трябва да знаете хоризонталното и вертикалното разстояние между дупките и следователно размера VESA на вашия телевизор.
    Повечето стойки са универсални по отношение на VESA стандарта. вертикалните шини са разпробити с по няколко отвора, а самите шини могат да се местят по хоризонталната основа и така покриват почти всички стандарти. За всеки случай преди покупката погледнете спецификациите изписани на кутията и в инструкцията на стойката.
    Сравнете изписаното в спецификациите тегло на телевизора и товароносимостта на самата стойка.

    Препоръка на производителите - оставете минимум седем сантиметра от задната повърхност на телевизора до стената. Не трябва да я пренебрегвате, с цел избягване на топлинен колапс на телевизора. Което може да доведе до повишено износване на критични елементи в захранващият блок, електролитни кондензатори и т.н. В крайна сметка - като минимум, пораженията ще са намален срок на функционалност. Не покривайте вентилационните отвори на телевизора!
    След правилното инсталиране на телевизора, прекарайте и закрепете правилно кабелите. Ако хора или предмети се заплетат и спънат в кабелите, това може да доведе до нараняване или повреда на телевизора.
    Не допускайте прищипване или затисване от мебели на захранващия или свързващ кабел. Ако захранващият или съединителният кабел е притиснат между устройството и стената или е огънат или усукан със сила, вътрешните проводници могат да се оголят и да предизвикат пожар или токов удар.

    https://sat.com.ru/stati/vygoranie-h...-na-goryachuyu

    Ambilight и черно
    Интересното е, че също дава много по отношение на възприемането на черното. Светлината, падаща зад телевизора, значително подобрява впечатлението за дълбочината на черното. Поставянето на светодиоди или светлини зад телевизора е типична процедура, която увеличава качеството и комфорта на гледане, препоръчвам я на всички.
    https://forum.setcombg.com/%D0%B0%D0...%BC%D0%B8.html
    PS. Аз силно препоръчвам използването на "Bias Lighting" - особено при гледане в тъмно или слабо осветено помещение. "Bias Lighting" помагат за намаляване на "напрежението и умората на очите". Като допълнителна полза те също така увеличават "възприемания" контраст на дисплея, повишавайки нивата на черното на телевизора, и спомагат за смекчаване на проблемите с "цъфтенето" и "замъгляването".
    За повече информация относно "Bias Lighting", вижте Какво е Bias lighting и защо трябва да го използвате .
    За "Bias Lights" вижте: www.biaslighting.com

    Внимание!!
    Когато се свързват уреди /РС, ТВ, сет-топ-бокс/ с HDMI кабел те трябва предварително се изключат от контакта. Уредите трябва да са вързани на един и същи контакт /или разклонител/ който е заземен. Задължително!!

    Преди да включите или изключите HDMI кабела, задължително трябва да извадите кабела на външната антена, който се явява източник на статично електричество и често е причина за изгаряне на HDMI порта при изключване на HDMI кабела. Желателно е телевизора да се изключва преди това. Контактите задължително трябва да са занулени, особено за компютрите и кабелната през разделителен филтър. Нека включването на външни устройства да става при изключен от мрежата телевизор и устройство. Включвайте тв-то и мултимедийното устройство в един и същ контакт (разклонител)...

    Ако HDMI входа е гръмнат и това не си личи по платката като опушване, няма проблеми. Но има ли гръмнала букса или платка и това да е видно, ще получите отказ от гаранцията. Няма как да го оправят безплатно, защото тези платки ги искат при отчетите и ако сервиза я прати с такова опушване, трябва те да я платят. Така че внимавайте, когато включвате всякакви външни устройства към телевизорите.


    Кoгато включите телевизора, ще ви направи впечатление:
    - Телевизора леко пука отзад в първите 30-40 секунди.Tова е от температурното разширение на корпуса следствие от нагряването. Cъщото става и след изключване на телевизора - корпуса пука когато изстива. Това не трябва да ви притеснява.
    - Телевизора в първите 3-4 дни ви мирише на пластмаса. Това е нормално - корпуса се нагрява от подсветката на панела или захранващият блок.
    - Телевизора стартира бавно. При всички е така. Причината е самодиагностиката, която си прави телевизора преди да стартира картината + зареждането на работният софтуер в процесора.
    - Телевизора бавно сменя цифровите програми. Това е нормално, нужно е технологично време за декомпресиране и декодиране на сигнала.


    При натискане на бутона i(info) ми изкача информация - 1080i/50Hz или 2160i/50Hz. Нали телевизора ми е 100Hz, защо тогава ми показва 50Hz?
    Показаната информация се отнася за сигнала пристигащ до телевизора. За момента, няма нито една телевизия, която да снима и подава материал в 100/120fps. T-con борда на дисплея си работи на 100/120Hz, като повтаря или добавя междинни кадри.




    В книжката на всяко ТВ е отбелязано, че ако не се използва продължително време, трябва да се изключи от контакта.
    Докато в БГ все още има фирми, подаващи тв сигнал от висящи по дървета ,балкони и покриви кабели, най-добре е на входа на приемника да се постави галваничен разделител. Цената му е десетина лв и определено си струва инвестицията
    https://europa.eu/youreurope/citizen...s/index_bg.htm
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 13-02-22 в 17:51.
    stanislav77 одобрява това.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,469
    #2

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Проверка и тест на телевизора


    Проверете телевизора си преди покупка
    Заливки за тестване на Ultra HD (4K) телевизори (с разделителна способност 3840 x 2160) могат да бъдат намерени -> https://my-files.su/sfbg3a
    https://drive.google.com/drive/folde...t_jNK8-T8Ef2tQ

    Разопаковайте изтегления архив и запазете съдържанието в USB устройство (флаш устройство).
    Поставете USB флаш устройството в USB порта на телевизора, изберете необходимия вход (USB) с помощта на дистанционното управление на телевизора, тестовите пълнежи могат да се стартират във всяка последователност.

    Внимание!
    а) Когато купувате телевизор през зимния сезон, след доставка вкъщи го разопаковайте, но не го включвайте в мрежата за два часа!
    б) Свързването на телевизора към антена, кабелен оператор или друго A/V оборудване трябва да стане след пълно изключване от захранването на цялото свързано оборудване!
    Едва след завършване на необходимото превключване можете да свържете телевизора и включеното оборудване към електрическите контакти.


    1. Проверка на телевизора, дали е нов.
    а) Новият телевизор трябва да има оригиналната си опаковка. Дистанционното управление, стойката и другите аксесоари трябва да бъдат опаковани. Проверете пълнотата на пакета;
    б) Проверете телевизора за повреди, драскотини, ожулвания и други следи от употреба. След това дистанционното управление, стойка;
    в) За някои модели, като използвате персонализираното меню, можете да разберете колко часа е работил телевизорът. За други тази информация може да бъде намерена само в сервизното меню.

    Данните за работното време могат да бъдат нулирани, така че не трябва да разчитате напълно на тази информация.
    Информация за влизане в потребителско или сервизно меню и декодиране на данни за конкретен модел телевизор може да бъде получена в клона на съответния производител;

    г) По етикетите на корпуса на някои телевизори можете да разберете за датата на пускане (месец и година на издаване), мястото на сглобяване (държава, град) и друга информация;

    д) За да избегнете проблеми с гаранцията, проверете наличието на касова бележка и правилно попълнена гаранционна карта (гаранционна книжка) - серийният номер от етикета на телевизора трябва да съвпада със серийния номер на гаранционният талон. Трябва да се посочи датата на продажба, да присъстват името, подписът и печатът на продавача. Гаранционният срок трябва да бъде поне както е посочено от производителя.


    2. Проверете за дефектни пиксели

    Изпълнете в произволен ред заливки на различни цветове (бяло, черно, синьо, червено, зелено) и разгледайте цялата площ на екрана с лупа.
    Дефектните пиксели се появяват като точки с цвят, различен от цвета на заливката.




    Какво да търсите при проверка на OLED телевизор?

    Изчакайте телевизорът ви да наработи 4+ часа - панелът да премине един кратък цикъл на авто-компенсация, преди да тествате.
    В допълнение към основните проверки, отнасящи се до всяко оборудване (цялост на опаковката, липса на аксесоари, повреда и т.н.), трябва да се обърне внимание на следните потенциални дефекти на панела:
    - Тинт(нюанс) при бял екран, вертикални области на дисплея, които леко розовеят или зеленеят. Това е производствен дефект - връщайте телевизора.
    - бандинг при ниска яркост(NBB - Near Black Banding). Вертикални ивици на тъмен фон: пример за бандинг на снимка с по-дълго експониране.
    - Пример 2.
    - ако вземате мостра, проверете и за прегаране от непрекъснато въртене на рекламни клипове
    - броят на мъртвите пиксели. Валидни са от 0 ярки до максимум 9 тъмни:
    - тясна по-светла вертикална ивица на тъмен фон. Ако OLED е доста свеж, току-що излязъл от кашона, може би полосатата не е фатална.
    Няколко пъти съм попадал на екземпляри от различни серии LG, които имат цялостен много еднороден дисплей, в нулево състояние, по цялата височина на екрана се наблюдават много изразени единични вертикални ивици .
    Обикновено доста тесни (по-широки или такива с по един до два пиксела).
    Такива ивици не са страшни, те напълно, безвъзвратно изчезват след първия цикъл на компенсация.
    Но. Ако е преминал поне един такъв цикъл, но полосата не е изчезнала, телевизорът трябва да бъде върнат / заменен незабавно по гаранция.
    Ако има ивици на черен фон, тогава не бързайте да го връщате. Изключете го от контакта за 10 минути и го включете отново. Ако лентата остане, опитайте да върнете телевизора към фабричните настройки. Ако след това не работи, тогава извършете цикъл на ръчно почистване на дисплея и само, ако не помогне, връщайте. Имайте в предвид, че процедурата за почистване на дисплея не ежелателно да я пускате ръчно по-често от веднъж годишно, защото това намалява ресурса на матрицата.

    1. Проверете за изгорели пиксели с помощта на картинки 3840*2160 или 1920*1080 в различни цветове.
    https://yadi.sk/d/V27J1ewp3JXPa2
    https://cloud.mail.ru/public/Fu3K/SANXnjHJ9
    Огледайте внимателно екрана за пиксели с цвят различен от този на заливката.
    За справка: Panasonic Electronics Pixel Policy и ISO 13406-2.

    2. У дома го проверете:
    - OLED за равномерност на дисплея - пуснете му сива заливка от 5% и огледайте доколо кивото е еднакво по целият дисплей
    https://cloud.mail.ru/public/Fu3K/SANXnjHJ9/Gray/
    тест за бандинг 0-20 със стъпка 1 и по нататък със стъпка 5
    https://yadi.sk/d/OKdOLL-w3YgUSy
    - LCD за неравномерна подсветка - засветки на черен екран при изгасено осветление и затъмнени прозорци (засветките по ъглите в една или друга степен зависят от конкретният екземпляр ТВ). пуснете му сива заливка от 5%
    http://uk.rtings.com/tv/learn/tv-warranties-care

    Как проверить телевизор при покупке - Форум о телевизорах

    За удобство има подготвен набор от цветни и сиви заливки за тестване на OLED телевизори:
    OLED телевизионен тестов пакет. Линкове за сваляне: Yandex.Disk , Google.Drive
    Ето и видео - https://www.youtube.com/watch?v=qycD...ature=youtu.be
    https://www.youtube.com/watch?v=LNdt7TzJbhU&t

    За нивото на черното в режим HDR
    https://drive.google.com/drive/folde...95S7ck0tvR4yUM

    https://disk.yandex.ru/i/jtEwMmch32V45j

    Gray To White, Grey Uniformity, Clouding, Banding, Test - For OLED QLED IPS (4K UHD SDR No Sound)
    https://www.youtube.com/watch?v=eIJx...ature=youtu.be

    Oled Burn-in Checker/ Color Test| Ep.709
    https://www.youtube.com/watch?v=vvsw...ature=youtu.be

    Gray To White, Grey Uniformity, Clouding, Banding, Test - For OLED QLED IPS (4K UHD SDR No Sound)
    https://www.youtube.com/watch?v=eIJxh9UGyak

    High Resolution Test Patterns


    Проверката трябва да се извършва в затъмнена стая!
    В настройките на телевизора изберете режим "Cinema" или "True Cinema"


    Тестове
    Spears.Munsil.UHD.HDR.Benchmark.2019.COMPLETE.UHD.BLURAY-iND
    https://kinozal-tv.appspot.com/detai...PtS&id=1719643

    Quality.TV test materials - FF Pictures GmbH | Florian Friedrich

    https://drive.google.com/drive/folde...dFuf8_5nLcRwHA
    https://drive.google.com/file/d/0B9F...t?pref=2&pli=1

    Тестове за проверка на 10-битов екран
    https://github.com/test-full-band/tfb-video/releases
    инструкции тук
    http://test.full.band/vtest_Quants2D.html

    HDR-10 зададени модели за калибриране и тестване
    https://www.avsforum.com/threads/hdr...s-set.2943380/
    https://www.avsforum.com/threads/r-m...terns.2463698/

    Dolby Vision video
    https://4kmedia.org/tag/dolby-vision/
    може да си го свалите с 4Kdownload
    https://www.4kdownload.com/ru/produc...ideodownloader

    Какво цветово пространство поддържа вашият телевизор/монитор
    https://wsd.events/2019/07/13/pres/a...mut/index.html
    https://www.wide-gamut.com/

    Тест на звука
    Ако искате да тествате звука, тук има различни формати включително и Atmos.



    - нееднородност на бялото. Пример 1 . Пример 2

    Ако видяното е прекалено фрапиращо и влияе на картината - свържете се представителството на марката, като изпратите снимки. От там вероятно ще изпратят сервизен техник, който да диагностицира проблема..
    Сервиза ще реши дали да ви подменят видеопанела. Ако се затруднят с решението, изпрашат снимки и доклад до инженер в централата, а той определя какво да правят. По закон, телевизор се подменя само ако дефектира 3 пъти в гаранционният срок или дефектира непоправимо. Тогава от сервиза ви дават протокол с който отивате в магазина и се разбирате с управителят - същият модел, ако е наличен или по скъп с доплащане. Всичко това не важи за онлайн поръчките. Там можете да върнете в 14 дневен срок без да обяснявате защо

    - проверка за розов или жълт тинт чрез бяла заливка на цял екран - за всяка бройка оцветените части са на различни места.
    https://www.avforums.com/threads/201...-tint.2119862/
    Проблемът рядко е толкова ясно видим и идва от метода на производство на панелите - изпаряване и наслояване, който води до неравномерно покритие и загуби на консумативи.
    Затова се прави разработка за производство по метода на мастилено струйният печат.
    Panasonic did used to develop its own OLED TV technology. In January 2013 Panasonic unveiled a 56" 4K2K (3840x2160) OLED TV panel prototype that was produced using an all-printing method and P-OLED materials. Panasonic said that all the organic materials were deposited using ink-jet printing. The panel's Oxide-TFT substrate was supplied by Sony (and reportedly actually made by Taiwan's AUO) as part of the later-canceled Sony and Panasonic collaboration.
    https://www.oled-info.com/panasonic-oled




    Какво да търсите при проверка на LCD телевизора?
    1. Неравномерна подсветка - backlight bleed е доста по-ясно видима при IPS матрица, отколкото при VA.
    2. Изгорели или блокирали пиксели
    UDPixel - udpix.free.fr
    https://www.wikihow.com/Fix-a-Stuck-...an-LCD-Monitor
    https://www.behardware.com/articles/519/page1/
    Всеки пиксел се състои от три субпиксела с различни цветове (като правило червен, зелен и син). Цвета на картината, която виждаме на екрана се определя от съчетанието на цветовете на пикселите. Всеки субпиксел се управлява от свой транзистор. Изхода от строя на такъв транзистор или неговата нещатна работа води до образуването на «изгорели пиксели». Различават се 4 вида «изгорели пиксели»: мъртви пиксели, горещи пиксели, блокирали пиксели и группа дефектни пиксели: няколко дефектни пиксела в квадрат 5х5 пиксела.

    Мъртъв пиксел (от анг.: dead pixel) е дефектен пиксел, който постоянно е изключен. Мъртвите пиксели се виждат най-добре на светъл фон и изглеждат като тъмни точки.това са пиксели, които не светят (винаги са изключени).

    Горещ пиксел - hot_pixel- Постоянно осветен (включен) бял пиксел се нарича горещ пиксел (от анг.: hot pixel). Горещите пиксели се виждат най-добре на черен фон изглеждат, като бяла точка. В цифровата фотография за премахването на горещи пиксели обикновено се използва т. нар. кадър “ток на тъмно” (от анг.: dark frame).

    Заседнал пиксел - stuck_pixel
    Заседналите /блокирали/пиксели (от анг.: stuck pixel) обикновено се виждат най-добре на черен фон като червени, зелени, сини, пурпурни или жълти точки. Най-често срещаните са червените, зелените и сини.Това е така защото някои от субпикселите са винаги включени или винаги изключени.
    За разлика от мъртвите пиксели, потребители съобщават, че заседнали пиксели изчезват. Едни от най-популярните методи при LCD мониторите е да натиснете леко и внимателно заседналия пиксел (по този начин той се нулира) или рязко да променяте на стойността му (премигващи ярки цветове). Разбира се няма гаранция, че тези методи винаги ще работят. При LCD телевизори с стъклено покритие и цифровите апарати можете единствено да чакате и да се надявате заседналия пиксел да изчезне от само себе си.

    В какво е проблема? Ако транзистора не работи, то може ли телевизора да се върне или да се смени по гаранцията. Все пак технологията за производство на панели е толкова сложна, че за да получите голяма партида панели без изгорели пиксели е невъзможно. И ако в производството имаше само «чисти» панели,то стойноста на телевизорите би била много висока.

    Затова «изгорелите пиксели» се делят на три типа, а всички панели се делят на 4 класа (договорени в стандарт ISO-13406).
    1 тип - бял пиксел на черен фон.
    2 тип - черен пиксел на бял фон.
    3 тип - цветни (червен, син, зелен, жълт).

    Първият клас не допуска появяването на «изгорели пиксели»
    Вторият клас допуска наличие на 2-дефекта от 1 и 2 тип, а също и 5- дефекта от 3 тип. Този клас а най-разпростанен на пазара за телевизори. Затова наличието до 5 дефектни пиксела по мнении на производителите НЕ СЕ ЯВЯВА БРАК.
    Третия клас може да има 5 изгорели пиксела от 1 тип, 15-от 2 тип и 50 с дефекти от трети тип.
    Четвъртият клас допуска наличие на 50, 150 и 500 дефекта от 1, 2 и 3 тип съответно.

    Клас.......Тип 1.....Тип 2..........Тип 3..................Тип 4
    .............................................Клъстер.............Клъстер
    ..........................................с повече от...........с грешка
    .........................................една грешка...........тип.. 3
    ..........................................тип.. 1 или 2..............
    I...............0.............0..................0........................0....................0
    II..............2.............2..................5........................0....................2
    III.............5............15................50.......................0....................5
    IV.............50..........150.............500......................5....................50
    В такъв образ ако количеството изгорели пиксели не превишава 0,001% - то това не е брак.
    (1920*1080)*0,001/100=20,736, т.е. ако има повече от 20 пиксела то това е гаранционен случай.


    Определянето на наличие на «изгорели пиксели» на око при преглед на телепрограмми или DVD дискове често бива затруднено или въобще невъзможно. Например, блокиралият пиксел може да се прояви само в вид на зелена точка на червен фон и в ъгъла на екрана. Може дълго да гледате телевизора и да не го забележите, доколкото точката е малка, а изображението се променя достатъчно бързо и съчетанието на това място на именно тези цветове не се среща често. Освен това, «изгорелите пиксели» могат да се проявят с течение на времето в резултат пробив на транзистора, отговарящ за тази точка на екрана.

    Какво да правите, ако все пак сте открили на екрана на вашия телевизор неработещ пиксел? За съжаление, черните точки в домашни условия не може да се оправят. Но има няколко метода, отстраняващи блокирали пиксели (цветни точки). Методите не са сто процентови, но може да пробвате.

    Един из способите за LCD телевизорите е: изключете телевизора,и с увита в нещо меко пръчица внимателно натиснете областа, където сте забелязали неработещият пиксел. След няколко минути на такъв массаж – включете телевизора и погледнете за резултат. Повторете, ако е нужно.

    Друг способ предполага наличието на свързан към телевизора компютър и е подходящ както за LCD, така и за плазми.Той не изисква пряко физическо въздействие, затова се явява напълно безопасен. Една от програмите за отстраняване на блокирали пиксели се намира на страница www.jscreenfix.com/basic.php.
    По твърдение на разработчиците, блокиралите пиксели в болшинството случаи се отстраняват след 20 минутно ползване. Но ако не се получава, пробвайте да включите программата за 5-10 часа. Програмата изпълнява високоскоростна смяна на цветовете на отделните пиксели, което позволява программно да се включи (или изключи) блокиралият пиксел. След пускането на програмата на екрана се появява око с мигащи пиксели. Просто го насочете на на дефектната област и очаквайте резултата.

    Политиката на Panasonic по въпроса с пикселите при телевизорите
    Panasonic не регламентира количеството изгорели пиксели в панелите. Няма в инструкцията, нито в гаранционната карта, нито в отговорът от поддръжката - нямало регламент. Всеки дефект по пикселите се разглежда като гаранционен.
    1. Мъртвите пиксели не са обхванати от гаранцията, освен ако не се показват в клъстери.
    2. Дори и тогава те ще бъдат обхванати само ако проверката установи, че става въпрос за производствена вина.
    https://en.wikipedia.org/wiki/ISO_92..._pixel_defects
    https://www.iso.org/standard/40102.html
    за сравнение..

    Политиката на LG по въпроса с пикселите при телевизорите
    • Тъмни пиксели - не светят: те са причинени от неизправност в транзистора и не може да бъдат поправени
    • Залепнали пиксели: частичен дефект на субпиксела от RGB слоя и не може да бъде коригиран
    • Ярки пиксели: това е причинено то неизправност в транзистора
    • При проблеми с пикселите екранът се разглежда като две зони. Зона Б е 25% от екрана отгоре, отстрани и от основата навътре. Зона А е в средата на тази зона.
      - Зона А може да има максимум 3 единични дефектни червени или сини пиксела, без постоянно светещи пиксели и няма двойки дефектни пиксели [съседни два пиксела]
      - Зона Б може да има максимум 6 единични дефектни пиксела [червени, зелени и сини] без постоянно светещи пиксели, без дефектни двойки пиксели. Разстоянието на дефектите за зона B е 5cms.
    • Следователно екранът трябва да има равни или повече от приетите нива на дефектни пиксели, както е посочено по-горе, за да бъдат разгледани от вашия дилър / търговец за опция за подмяна на гаранция.


    Тип ТВ Размер
    на екрана
    в инчове
    Ярки точки
    (постоянно работещ -светещ субпиксел на черен фон)
    Тъмни точки
    (постоянно неработещ - тъмен субпиксел на цветен фон)
    Общо
    дефектни
    точки
    - R,G,B или
    W точка
    Непълна
    точка
    R,G,B или
    W точка
    2 точки
    наблизо
    3 точки
    наблизо
    Общо
    тъмни
    точки
    Разстояние
    между
    точките
    LCD TV 32" > 43" 0 10 5 1 0 5 ≤ 20mm 5
    LCD TV 47" > 50" 0 10 7 2 0 7 ≤ 20mm 7
    LCD TV 52" > 98" 0 10 8 2 0 8 ≤ 20mm 8
    OLED TV Ultra HD 0 - 16 0 0 16 В един пиксел 16
    Точка - субпиксел от един цвят.
    Ярките точки се смятат за непълни, ако площта на светене е под 50% на целият пиксел.
    Разстояние между субпикселите от ≤20mm - минимално разстояние между точките, при което субпикселите се смятат за сдвоени (2 точки подред)


    Често се споменава за glow при IPS матриците(краищата на екрана преливат в син и оранжев цвят), нека да не пропускаме че *VA матриците са характерни с т.н. "viewing cone". Централната част на този "viewing cone" ще е с различни нива на гамата и различен контраст (в центъра контраста е по-висок) в сравнение с краищата. Black crush ефекта също е по-силно изразен в центъра. Тези неща обикновено не се споменават в ревютата, където измерванията за контраст, гама и т.н. се правят с колориметър, който е забит в централната част на монитора, което си е нормално, но не дава цялостна представа за реалното използване на такъв монитор. При някои модели този "viewing cone" е доста по-слабо изразен, но все пак се забелязва. Това от видеото не е дефект, а е типично за IPS матриците.




    Качеството на картината не се определя от резолюцията!! Явно мнозина тук са жертва на журналистическите глупости повтаряни по телевизиите - "в ейч ди качество".
    На базата на познанията си за картина, смея да твърдя, че ВСИЧКИ телевизии по света са с отвратително качество, а причините са следните:
    Capture - ниската битност, светлочувствителност, степени и FPS на камерата с която е снимано
    Post production - в апаратната и студиото орязват част от материала..
    Mastering - там също го кастрират
    Distribution - енкодинга/трансфера орязва оригиналният сигнал. Действа като фуния и всичко се свива до ограничения от 8bit и 100nits.......
    Tелевизорът - ниската битност на видео-тракта в телевизора, както и ниската битност на LCD панела..

    При всяко едно кодиране/декодиране или компресиране се губи близо 4% от оригиналната информация.
    Изкривяват се цветовете.

    За сравнение:
    Човешкото зрение има следният обхват
    • - осветеност до 20 000 nits
    • - в мрака забелязва обекти с осветеност от 0,00001nits
    • - "фиксира" с 16 бита на цвят и около100-300 fps - последното е образно казано, тъй като човешкото око не фиксира в кадри


    Примерно при Blu-ray имаме:
    • - яркост от 100nits
    • - 0.117nits в мрака
    • - 10-24fps

    Единственото, което може да коментирате е качеството на сигнала стигащ до телевизора ви.
    1. Битрейта и грешките в него.
    2. Мащабирането, ъпскейлинга, аудиото..
    3. Цветове и цветово пространство, динамичният диапазон...които да не забравяме са осакатени от компресирането и трансфера на сигнала.

    Някои проблеми свързани с качеството на картината се коренят във вашите телевизори. Например липсата на детайли в тъмните и светлите сцени, освен в ниската битност на цветовете поддържана от телевизорите ви, се дължи на липсата на пълна поддръжка на дискретните степени на яркост от дисплея (при 8 бита имаме 0-255 степени) и орязяното заради режисьорите RGB (Full RGB vs. Limited RGB).
    Разликата между пълен и ограничен RGB има важни последици за качеството на изображението. Разминаването е свързано с различните нужди на мониторите и телевизорите в ерата на цифровата обработка на изображения. Също така, имайте предвид, че пълните или ограничени динамични RGB диапазони се отнасят до степени на интензивност на светлината и тъмнината. Те нямат пряко отношение към дълбочината на битовите цветове и HDR работи добре и с двете.

    Пълният и ограничен диапазон важат за всеки отделен монитор или телевизор, независимо от пиковата яркост. С други думи, телевизор с 300 нита и монитор с 1000 нита ще имат свои собствени версии на същата пълна / ограничена система за броене. Точно толкова стъпки и за двете, но всяка една и съща стъпка ще има различна стойност на телевизора и монитора (вероятно три пъти по-интензивна на последния). Първоначално разработена от инженери от Microsoft, HP, Intel и други компании, скалата има 255 нива. Това означава, че 0 представлява абсолютно черно на дисплея, докато 255 означава абсолютно бяло. Или най-тъмните и най-ярките. Между тях са по същество 253 нюанса. Пълният RGB означава способността да показва 0-255 или пълния диапазон. Това е, което компютърните монитори използват от години. Limited RGB има обхват от 16-235. Абсолютното му черно е с 16 нива по-ярко (или по-малко тъмно) от пълното RGB. По същия начин, максималното бяло (или яркостта) за ограничен RGB е с 15 нива по-ниско (по-малко ярко), отколкото за пълно RGB.

    Защо изобщо съществува ограничен RGB?
    Когато дисплеите преминаха в изцяло цифрова фаза, създателите на съдържание като кинематографисти и режисьори забелязаха, че пълният обхват на RGB по подразбиране причинява проблеми за филми и телевизионни предавания. Пълният RGB има по-широк обхват на тъмнината, така че детайлите в тъмните области се показват по-ясно. За създателите на съдържание това е проблем, защото затруднява „скриването“ на нещата. Филмите на ужасите например обичат да крият неща в тъмни изображения. Действието показва използване на проводници, за да накара хората да летят, но трябва да скрият споменатите проводници в постпродукцията. Научно-фантастичните филми и сериали имат много ефекти и CGI. В пълен и жив динамичен диапазон много от тези елементи изглеждат по-малко реалистични и прекалено изложени. След много експерименти, гамата 16-235 беше възприета от почти всички приложения в киното и творческите изкуства.

    Почти съм сигурен , че в кабелните оператори сигнала на UHD програмите е окастрен като битрейт до безобразие. Защото мрежата на нито един кабелен оператор не може да пропусне качествен такъв сигнал..

    Артефакт
    Всичко онова, което се появи на екрана, но го няма в оригиналният видео материал се нарича артефакт.
     

    Тук ще се опитам, да обясня някои термини, използвани в ревютата.

    ---------
    Термин
    ________________________
    Обяснение
    _____________________________________________________
    Причина
    __________________________________________
    Пример
    _________
    Муар https://nikonofficial.livejournal.com/136649.html - -
    Постеризация - Posterizing Постеризация
    https://en.wikipedia.org/wiki/Posterization
    https://www.cambridgeincolour.com/ru...terization.htm
    Постеризацията се случва, когато дълбочината на цвета на изображението е спаднала толкова много, че изглежда визуално. Терминът постеризация се използва, тъй като този ефект е подобен на резултата от отпечатването на масов плакат с ограничено количество цветно мастило. Този ефект може да варира от незначителен до изразен, а толерантността на зрителя към постеризация също може да варира. -
    Color banding Невъзможността да се покаже пълната градация на цвета плавно, водещо до бандинг/ленти с ясно различаващи се нюанси. Често се забелязва в някои небесни картини, когато изневиделица се разделят в обхватите на малко по-различни нюанси на синьото.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Colour_banding
    Не винаги е по вина на дисплея и може да бъде предизвикано от 8 битовият изходен материал, но по-често се забелязва при LED/LCD отколкото при плазма заради по-ниските битови панели и използваната обработка или от компресията на сигнала.
    Това се случва, когато дисплея не може да изобрази достатъчно голям брой нюанси на един цвят за да премине от нюанс A до нюанс Z. Резултатът е ивици или правилният термин е Постеризация.
    пример
    пример
    Dynamic false contouring (DFC) Често забележимо по ръбовете на обектите. Проявява се като зелени/червени "ивици" по skintones и бледи фонове. В действителност, понятието фалшив контур е просто известно още като обкантване.
    Uneven Backlight
    (Backlight uniformity)
    Неравномерна подсветка. Причините може да са няколко. Изкривена геометрия на видеопанела, разместени или откачени/разлепени дифузьори или отражатели. неравномерно светещи светодиоди от подсветката.
    Clouding
    (при LCD)
    Облаци - по-светли петна при тъмни сцени на екрана. Причината е в неравномерната подсветка.
    Near Black Banding(NBB)
    само за OLED

    (бандинг близко до черното)
    Вертикални ивици при възпроизвеждане на тъмно сиво близо до черното. Причината е в неравномерното покритие, заради използваният производствен процес.
    Doubling on pans Ореоли - двойни контури на образите на екрана. Причината е в прекалената обработка и изостряне на картината.
    Vigneting
    (винетинг)
    Намалена яркост и насищане на изображението в периферията, в сравнение с центъра на картината
    https://en.wikipedia.org/wiki/Vignetting
    Color shifting Промяна сатурацията на цветовете при гледане на екрана под ъгъл. Структурата на LCD, OLED матрицата.
    Image retention
    (отпечатване на статични образи)
    Временно отпечатване на статичен образ, което понякога води до перманентен screenburn(прогаряне).
    Image persistence - Wikipedia
    Дълго държане на статичен образ на екрана. пример
    PWM
    (pulse-width modulation)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-width_modulation
    Buzzing Шум причинен от захранващият блок. Въпросният звук, се излъчва не само от импулсният трансформатор, но и от множеството дросели и електролитни филтриращи кондензатори.
    Dirty Screen Effect (DSE) Ефект на мръсният екран.
    DSE
    Дефект в един от филмите на матрицата. DSE
    50Hz bug Разбиване на ръбовете, което води до удвояване / утрояване / понякога до още образи. Лесно е да се забележи при гледане на футбол и топката минава през граничните линии.
    Motion blur Размазване на картината при бързи сцени. Motion Blur
    Motion Judder
    Floating blacks нещо като динамичния контраст при LCD - на сцени с определена яркост /обикновено доста тъмни/, се забелязва едно леко скачане на яркостта и образа става по-светъл. Ефекта е в пъти по-незабележим от този при LCD с включен динамичен контраст. Случва доста рядко - само на определени филми и определени сцени.
    Color Fringing
    (хроматична аберация)
    Изкуствени очертания около ръбовете на цветни обекти във видео материала.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Chromatic_aberration
    Viewing angle
    (зрителен ъгъл)
    Зрителен ъгъл, това е максималният ъгъл на гледане(встрани от центъра) при който не се забелязва промяна в цветовете и контрастта.
    Когато говорим за 30° градуса, става въпрос за 30° на ляво и на дясно от центъра на екрана. Всъщност, в този случай ъгълът на видимост е 60°. От там нататък контраст, точност на цвета се променят и изкривяват, но не рязко а постепенно, така че на 40 може да има загуба на 10% например и така колкото по-встрани, толкова по-голямо е изкривяването на цветовете и загубата на контраст. Не забравяйте, че позициите над 40° е само за странично разположени дивани и столове.
    Причината за изкривяването е в структурата на матрицата - цветните филтри и формата на субпикселите - домейните.


    Демо трейлъри
    https://thedigitaltheater.com/dolby-trailers/
    https://4kmedia.org/
    https://www.youtube.com/watch?v=2J7xlDH4QkA


    Разшифровка на EDID на телевизора/монитора
    https://www.entechtaiwan.com/util/moninfo.shtm




    Проверка и тест на зрението ви

    Първите едноклетъчни организми развили зрителен пигмент - родопсин, чрез който определяли посоката и интензитета на светлината. Така определяли посоките горе и долу докато плават във водата. През деня потъвали надолу за да се скрият от ултравиолетовите лъчи, при залез изплавали нагоре за да се възползват от слънчевата светлина необходима за фотосинтезата.

    Първите млекопитаещи са виждали цветно, но преди 230 милиона години всичко се променя заради динозаврите, които карат млекопитаещите да се скрият в дупки под земята-така губят част от цветното си зрение. След изчезването на динозаврите и излизането наново от дупките с течение на времето въстановяват част от цветното си зрение.

    Противно на общоприетото домашните ни любимци, кучета и котки виждат цветно - в синъо и жълто. Нещо, което е неизвестно на създателите на първият ТВ канал за кучета http://dogtv.com/

    Преди 35 милиона години приматите развиват трети фото рецептор - червено. Този цвят им е бил необходим в изхранването, за да различават новите свежи листа по върха на клоните на дърветата - имат по-висока калоричност и лек червеникав отенък, също така са и по-лесно смилаеми от старите листа. С това ново подобрение в зрението си виждали и намирали по-лесно узрелите плодове.

    Днес голяма част от хората имат проблеми със зрението - цветоусещането.
    Един на всеки 10 мъже и една на всеки 200 жени страдат в определена степен от далтонизъм. При мъжете това е обусловено от малкият брой Х хромозоми (при мъжете е само една - XY) в която е кодиран червеният цвят. Хора прекарали инсулт също губят цветоусещането си.

    Количеството и съотношението на фоторецепторите при отделните индивиди е различно. Това може да се види най-ясно при снимки на ретината. При някои фоторецепторите за зелено са повече, при други червените са повече. Общо взето съотношението е в границите 1:25:25 - син-зелен-червен. Мозъкът ни обаче се е адаптирал, компенсирайки тези разлики и така виждаме сходно.

    Човешкото око различава контраст(естествен) НЕ повече от 40 000:1 и 2,3 милиона цвята, а резолюцията му е 576,000,000,000 пиксела. Чувствителността му е 0.000001 cd/m - тоест може да видите през нощта горяща свещ на няколко километра разстояние. Това е медицински факт.
    Clarkvision Photography - Resolution of the Human Eye
    Journal of Vision
    How many frames per second can the human eye see?


    Тест за цветовото IQ
    Подредете с помощта на мишката квадратчетата от всеки ред, така че да се наредят да стане преливането от крайно лявото до крайно дясното, плавно и последователно от единият краен цвят към другият краен цвят. Ако не им виждате правилно нюансите, ще им объркате реда.
    http://www.xrite.com/online-color-test-challenge
    За намаляване на грешките, можете да отворите страницата в браузър който ви позволява да "разпънете" полето на теста, от 120% нагоре. Ще ги виждате по-добре нюансите, когато са по-големи квадратчетата.

    Тест за далтонизъм на Ишихара
    https://www.colour-blindness.com/col...r-test-plates/

    Тест за подреждане на цветовете
    https://www.colour-blindness.com/col...angement-test/

    https://www.eyehospitalburgas.com/%D...E%D0%B2%D0%B5/

    Тестът, който предоставяме тук, може да бъде полезен за тестване на късогледството, което причинява размазано зрение надалеч. Това е особено полезно за скрининг за късогледство при деца.

    Далекогледството, астигматизмът или други проблеми с очите не могат да бъдат измерени с нашия тест. Само цялостното изследване на очите от лицензиран очен специалист или офталмолог може да определи дали очите ви са здрави и дали можете да видите възможно най-ясно и удобно.

    Как да използвате таблицата на Snellen

    За най-добра точност, помолете някой да ви помогне, когато тествате зрението си с Snellen Eye Chart.

    1) Поставете таблицата на стена на разстояние от около три метра.
    2) Закрийте едното си око и прочетете на глас буквите от таблицата.
    3) Започнете отгоре надолу.
    4) Повторете с другото око, а след това и с двете очи заедно.
    5) Най-малкият ред от буквите, който четете точно, определя остротата на зрението в откритото око.
    Как да разчетете резултатите
    Резултатите от четенето на таблицата ще определят качеството на зрението ви. Резултатите ще бъдат изобразени като фракция. Фракциите се показват вляво от всеки ред и определят колко добре можете да виждате. Ако можете да прочетете ясно петия ред, например, вашето зрение ще бъде изразено като 20/40. Ако можете да прочетете ясно седмия ред, вашето зрение ще бъде изразено като 20/25. Числата са дадени въф футове, американска мерна единица. Един фут е около 30 cm.

    20/20: Резултат 20/20 означава, че виждате същата линия от букви на 20 фута / 6.09 метра и имайки предвид, че хората с нормално зрение виждат на 20 фута или 6.09 метра, означава, че имате перфектно зрение.

    20/40: Резултат 20/40 означава, че виждате същата линия с букви на 20 фута / 6.09 метра, коите хората с нормално зрение виждат на 40 фута / 12.2 метра.

    https://www.hves.com/wp-content/uplo...llen-chart.pdf
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 03-12-21 в 20:03.

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,469
    #3

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Не копирайте настройки от интернет!
    Основните източници на различни "прекрасни настройки за калибриране" в мрежата са известни на всички. Това са RTINGS, Fletpanels, някои AVSforum публикации.

    Лично мое мнение - ако няма начин да направите истинско, индивидуално калибриране на екрана, просто трябва да зададете най-точните стандартни настройки
    Що се отнася до копирането на чужди настройки за калибриране "от интернет". Или искания за „споделяне на числата“...категорично не ги препоръчвам !

    Изключително информативно е да разберете какъв вид каша понякога се наблюдава в съзнанието на обществеността относно калибрирането.

    1) Същността на процеса на калибриране формално е много проста. Когато се прави филм за вас, оборудването в студиата за постпродукция е строго и много прецизно настроено към стандарта Rec.709.
    Това е стандартът, който определя всички потребителски HD у-ва, включително за излъчване и записи (включително съдържание на блу-рей диск).
    Създаден е от ITU (Международния съюз по далекосъобщения), всичко, с много формули и изчисления, е публикувано в дебела червена книга.

    2) За да видите каква всъщност е направена картината, вашето оборудване трябва да попада в стандарта толкова точно, колкото и това в студиото.

    3) Домакински телевизори, много плейъри и т.н. всъщност отговарят на стандарта много условно. Няма близка до същата прецизност като професионалното оборудване.
    Защото, първо, има силни разлики в параметри между копията, и второ, никой не се занимава с фина настройка във фабриката.
    Там 2 хиляди телевизора на час слизат от поточните линии. Никой не ги настройва, вкарват някакви осреднени стойности.
    В резултат, това, което виждате, не е истински филм, какъвто всъщност е, а с изкривени цветове, сцените като цяло са сини или червени, детайлите са преекспонирани или твърде тъмни и т.н.

    4) Това може да се поправи само чрез хардуерно калибриране. Тук имате нужда от сензор (всъщност няколко), имате нужда от специален софтуер и имате нужда от специалист, който разбира процеса, разбира какво и защо прави.

    5) Калибрирането има три големи основни блока:

    - Първо, се задава общата температура на бялото. Точна, идеална стойност според стандарта 6504K (Келвин).
    Психологически е идеално бяло. Ето какво е направила еволюцията. 6504K е температурата на индиректната слънчева светлина по обяд в средните географски ширини в Европа.
    Генетично ни е заложено, че когато видим светлина с такава цветова температура – ​​има точно попадение. Няма съмнение какво е, бялото е абсолютно точно.

    Ако температурата е твърде висока, например 7500K, изображението (не само бяло, но и цялата картина) е синьо. Лесно се забелязва, ако настроите на телевизора, да речем "динамичен" режим, обикновено е много студено.
    Ако цветовата температура (c/t) е по-ниска, да речем 5500K - изображението става жълто.

    В същото време цветната температура в телевизора също е променлива. При различни нива на яркост не е едно и също.

    - Вторият голям блок е гамата. Това е изключително важен компонент на изображението, който обикновено се пренебрегва.
    Гама е съотношението на светлините и сенките в сцена. Детайлите може да са прекалено експонирани или, напротив, да не се виждат, тъй като е твърде тъмно.
    Една и съща сцена с различни мащаби се възприема психологически по съвсем различен начин. Възприемането на дълбочината на сцената и цялостното впечатление също се променят.
    Но гамата също има много мощен ефект върху възприемането на цветовете, особено тоновете на кожата (лица).

    - Третата част, която се извършва физически по време на калибриране след първите два блока, е настройката на цветовото пространство.
    Когато в рецензиите видите определен триъгълник, насложен върху такава цветна фигура - какво е това?
    Фигурата е пълната цветова гама, всички цветове, които човешкото око може да види физически.
    Триъгълникът вътре е цветовото пространство Rec.709. Естествено, то не съвпада с пълното покритие, на практика неговото покритие е около 35% от цветовото пространство, което виждаме в реалния свят. За телевизия е добре.
    Освен това, пълно, 100% покритие е дори математически невъзможно да се създаде на базата на която и да е технология, която използва RGB(трябва ни RGBCMY).
    Днес няма нито един екран с пълно покритие на човешкото зрение (няма дори екрани, дори и в професионалния сектор, с покритие на Rec. 2020, което достига 85% от зрителния капацитет).

    И така, изкуството на постпродукцията е, като имаш тези 35%, да рисуваш цветовете в сцените, така че картината да изглежда като в живота, възможно най-естествена, изключително надеждна.
    Без да навлизам в подробности, филмовата индустрия се справи добре с това. В ателиетата работят страхотни колористи върху цвета, има годишни професионални награди в постпродукцията и т.н.

    Точността на цветовото пространство е на първо място правдоподобността на обектите и сцените.
    Какво се случва на началния ви екран? Цветовете не са включени в стандарта там. Защото никой не ги е настройвал с перфектна точност във фабриката.
    Освен това понякога производителите дори се гордеят с наклоненото цветопредаване, опитвайки се да го представят като предимство.
    Ако сте видели в реклама думите за определена, "прекрасна, разширена цветова гама" - това трябва да се чете като "нашите цветове са напълно наклонени". Защото е много лошо, когато са удължени спрямо стандарта.
    Например, ако червеното не е на място, но е пренаситено, всички обекти във видеото, включително лицата, ще се изчервят с различна степен на неточност.
    Червеното ще бъде изкривено (грешно) абсолютно навсякъде - при всякакви възможни насищания и при всякаква яркост. Същото важи и за останалите цветове.
    Доколко това значително влияе на изображението, може ясно да се види в сравнение с референтния монитор.

    6) Какво правят, когато калибрират в топ Panasonic (точно като в Samsung, като се започне дори с евтина шеста серия, отчасти Sharp, в по-малка степен, поради окаяността на вградените възможности за калибриране - Sony и понякога на LG, където всичко е формално, всъщност работи лошо, така че това са много трудни за калибриране екрани).


    И накрая, финалът. Уморен от повтаряне: поставяне на настройките на други хора "от интернет" и очакване, че картината ще стане дори близо до същото качество и точност като тази на екземпляра, който действително е калибриран - това е рядка лудост. Вероятността за това е приблизително същата като спечелването на милиард в лотарията.

    Като начало, не е известно кой, как и с каква степен на кривина е калибриран. Най-важният компонент при калибрирането: квалификацията на специалиста. Много лесно се прави грешка, която прави картината отвратителна.
    Из пазара се разхождат тълпи от нискоквалифицирани псевдоспециалисти с нулева образователна и отвратителна техническа база, които реално - развалят картината на хората за собствените им пари.
    Когато вземете настройките "от интернет" дори не се знае с какво оборудване и софтуер е калибрирано там.
    Добрите сензори, наистина висококачествени и точни, са много скъпи. Затова те обикновено използват всякакви евтини боклуци (които грешат в показанията и освен това изобщо не са подходящи за OLED).

    Преди да копирате настройки от интернет, е важно да разберете, че вашето копие/бройка, дори от същия модел, също изкривява, но по различен начин.
    То има своя собствена цветова температура и гама и цветово пространство. Копирали сте ги, но ефекта не е като на екземпляра, който е калибриран някъде там. Няма два еднакви екрана, както и лицата са различни.

    В резултат на това, поставяйки стойността за настройка на някой друг върху синьото око, вие само умножавате грешките, изостряте съществуващите с допълнителни.
    С гигантска степен на вероятност ще получите картина с още по-ниско качество, отколкото сте имали преди тази процедура. Това е още по-глупаво от това, да си сложиш на случаен принцип очилата на някой друг, т.к. вероятността да развалиш всичко е много по-голяма.

    За капак. Вкъщи нямате абстрактен, идеален сферичен телевизор във вакуум. Това винаги е определен специфичен видеотракт.
    В допълнение към самия телевизор, грешки могат лесно да се добавят към веригата от видео плейър (източник) и приемник.
    Освен това цялата тази очарователна красота се наслагва една върху друга по непредсказуем начин, създавайки абсолютно индивидуална, уникална кривина. И очаквате да го оправите с настройки на някой друг?

    Затова гледам да не публикувам никакви настройки. Просто съжалявам за вашите екрани. Ясно е, че страстта към безплатните настройки е неустоима и цифрите упорито ще се копират. За щастие операцията е обратима, всичко може да бъде върнато.

    9) Опитът за "калибриране на телевизора" по същия начин като монитора е концептуална грешка. Мониторите не са калибрирани, а профилирани, това са коренно различни операции и различен подход към корекцията на цветовете. Освен това със стандартния софтуер X-Rite (който е ужасен във всичко), дори профил на плазмата е нереалистично да се изгради. Следователно, поради ABL, прозорците в пълен размер няма да работят - всичко ще отлети за никъде, което се случи.
    Необходимо е да изберете с точност до 1% размера на прозореца и вида на APL, като всеки плазмен модел ще има свой собствен, уникален. За това се използва специално устройство, професионален генератор на шаблони (техниката е много скъпа). Какви конкретни "прозорци" се използват, например, при калибриране на вашият модел, никой никога няма да каже. Това е ноу-хау на професионалните калибратори.

    Имаше добри, ориентировъчни тестове. Взели почти сто бройки Kuro, Reference. Поставили чужди стойности след калибриране. Оказа се, че след това картината се е подобрила само на 4% от устройствата. При останалите 96% стана по-лошо от извън кашона.

    Още веднъж: не използвайте чужди настройки за калибриране. С голяма степен на вероятност ще получите картина, дори по-лоша, отколкото е била заводски. Това, между другото, важи за всички. Всякакви телевизори.



    Настройки на картината

    Това ръководство съдържа "Съвети" и "Общи указания" за регулиране на различните настройки на картината на вашия телевизор. Тя включва задълбочено обяснение за това, за какво се отнася всяка настройка и как тя засяга цялостния образ.

    Отказ от отговорност: Аз по никакъв начин не съм "експерт" по темата, нито професионален калибратор. Тези предложения са само общо ръководство и съвети как да настроите телевизора си "на око" и по никакъв начин не са заместител на правилното професионално калибриране на телевизора (което изисква някои специализирани инструменти и софтуер за калибриране и основни умения за калибриране / ноу-хау).

    Калибрирането на телевизора просто означава, че той трябва да отговаря на набор от установени „стандарти“. Когато телевизорът ви вкъщи е правилно калибриран, изображението, което виждате на екрана, ще изглежда възможно най-близо до това, което режисьорът на филма или телевизионното предаване е видял на монитора си (напр. Хълк ще бъде със същия оттенък на зелено на двата дисплея) ).

    За подпомагане на "основното калибриране" винаги можете да закупите / изтеглите "Калибровъчен DVD" (като " AVS HD 709 " (безплатно), " DVE HD Basics ", " Spears & Munsil ", или " Disney WOW: World Of Wonder ”), който съдържат тестови материали и модели, които ще осигурят обективен начин за измерване на точността на изображението на вашия телевизор.

    Винаги имайте предвид, че средата за гледане и осветлението в помещението ще се отразят на тези настройки. Регулирането в ярко осветена стая ще доведе до различни настройки, отколкото ако настройките се правят в слабо осветена стая. Затова винаги е разумно да правите корекции при подходящи условия за гледане.

    Не препоръчвам простото "копиране" на настройките от друг телевизор (дори един и същ модел като вашият), всеки чифт очи, и всяка среда за гледане ще бъде различни. Винаги можете да използвате споделени настройки на някой друг като отправна точка, ако искате обаче да разберете, че тези настройки няма да изглеждат точно по същия начин на вашия телевизор и в някои случаи може да направят картината ви по-лоша. (За „реални“ примери за това вижте> тази публикация<от професионален калибратор "Чад Б" и тази статия: Споделяне на настройките за калибриране ).

    Стандартът за SDR е 100 nits, Gamma 2.4
    За HDR няма "стандартна 2.2 или 2.4 гама"... това е перцептуално квантуване (ST-2084) EOTF (електрическа към оптична функция за прехвърляне).
    Страница 30 до 35: https://www.smpte.org/sites/default/...compressed.pdf

    Много от тези настройки на картината ще бъдат въпрос на лично предпочитание. *
    Ако възнамерявате, да копирате настройки за баланса на бялото от друг телевизор(без значение, че е същият модел и диагонал) - това е лоша идея и цифрите от друг ТВ почти гарантирано ще влошат картината на вашият телевизор.


    1. Не увеличавайте остротата (sharpness) ! Добавя фалшива рязкост, като работи чрез откриване на ръбове с висок контраст и след това на подобряване на контурите, за да се създаде илюзията за по рязка картина. За сметка на това, вкарва артефакти - ореоли или правейки обектите като картонени изрезки - прекалено изкуствени. Настройката варира от производител до производител.
    (правилна настройка за неутрална острота за LG, Philips, Panasonic, Samsung - 0 / за Sony - 50)


    2. Изключете шумо-подтискането (Noise reduction) - Алгоритмите за намаляване на шума, не са достатъчно интелигентни за да разграничат видео шума от действителната зърненост на филма и води до стерилно изображение което се отклонява от режисьорският замисъл - заличава някои финни детайли.
    Тази настройка използва изкуствена техника за контролиране на "яснотата" на картината, като добавя изкуствено "подобрение на ръба" към изображението (допълнителна информация под формата на изкуствен контур около краищата на обекти, които не са били там на първо място), за да се създаде впечатление за по-големи детайли. Но това е илюзия. Въпреки че изображението първоначално може да изглежда по-дефинирано/детайлно, всъщност подобряването на ръба премахва или скрива някои фини детайли.
    Когато контролът за рязкост е повдигнат, изображението се променя, така че там, където се откриват ръбове, около тях се добавят фини светлини, за да се повиши възприеманият контраст около ръба. Това може да накара ръбовете да изглеждат по-отчетливи / по-ясни, но създават "бели ореоли" около тях, намалявайки фините детайли в тези области на изображението.
    Тази настройка трябва да бъде зададена колкото е възможно по-ниска (близо до маркировката "0").


    3. Изключете Overscan. Реже границите на картината - резултата от свръхсканиране на лентата която е изобретена по аналоговото излъчване, но днес няма място в цифровите телевизори. пропускате информация в оригиналният видео сигнал, например част от инфо банера. Освен това, телевизора с включен овърскан, след това трябва да мащабира изрязаното изображение, за да запълни целият екран..така изображението изглежда по-шумно.
    „Свръх сканирането“ ни връща към дните на телевизорите с ЕЛТ, когато линиите за сканиране, които изтеглят изображението, буквално сканират над ръба на видимата част на кинескопа. Проблемът с CRT е невъзможността му да възпроизведе точно изображения по ръбовете на екрана, което е ограничение на технологията. Затова изображението беше прекалено сканирано, което доведе до загуба на картина, но запази качеството в центъра на изображението - частта, която имаше най-голямо значение.
    За съжаление, „прекаленото сканиране“ бе пренесено към съвременните телевизори. Факт е, че дори най-новите LCD и OLED телевизори често не показват всички пиксели на дисплея. Вместо това, около 3% от тях са изрязани по краищата/ръбовете, а останалите пиксели са мащабирани / увеличени, за да попълнят всички пиксели на вашия телевизор.
    Настройката варира от производител до производител. В таблицата - как да деактивирате тази настройка.
    Brand
    _________
    Overscan label
    ______________
    Zero overscan settings
    _____________________
    LG Just Scan On
    Panasonic 16:9 overscan Off
    Philips Picture Format Original
    Samsung Fit to Screen On
    Sony Display Area Full Pixel or +1

    4. Изключете изглаждане на движението(Motion smoothing). С нея филмът изглежда като заснет с евтина ръчна видео камера и създава ефекта на сапунена опера. Интерполирането изкуствено вмъква нови кадри между оригиналните. Изчисленията може да се объркат, особено по време на сложни движещи се последователности и така се вкарват артефакти.

    MEMC - IFC(Panasonic), Motion Smooting(Samsung), TruMotion(LG), MotionFlow(Sony)

    Тази настройка премахва размазването и трепването на динамични сцени с бързо движение.
    Филмите и повечето телевизионни предавания в най-гледаното време обикновено се записват на 24fps; телевизия на живо, реалити предавания и спорт се записват с 25 кадъра в секунда или 50 кадъра в секунда. Ако имате Blu-ray плейър, който може да извежда при 24Hz / fps, препоръчвам да използвате тази настройка за изход, за да избегнете въвеждането на "3 2 пулдаун/телецейн (pulldown/telecine judder)" (познат също като "презентация" или "каданс на ритъм"). „Телецейн“ може да се коригира чрез „повторение на кадъра“ (напр. С помощта на 5:5 pulldown на 100Hz LCD).
    Въпреки това, важно е да се осъзнае също, че има различен вид „motion judder“, което е присъщо на източника - особено със съдържание, което се заснема при 24fps. Това е известно като "low-motion/low-framerate judder" или "film judder". Режисьорите на филми могат да намалят ефектите на „film judder“, като променят сцената и нейното осветление и намаляват екстремните движения на камерата. Въпреки това, за да се справят със сцени с действие на дневна светлина, те обикновено прибягват до добавяне на „размазване на движението-motion blur“, като увеличават ъглите на затвора на камерата или времето на експозиция - колкото по-ниска е скоростта на затвора, толкова по-голямо е размазването на движението.
    Функцията използва "Interpolation Frame-Compensated Frame Interpolation" (MCFI), за да въведе допълнителни кадри между оригиналните кадри, за да увеличат възприеманите кадри и да се намали "размазването на движението-motion blur" и "размазване при бавни движения-low-motion judder". Това, особено "стандартните" и "плавните" настройки, създава "ефект на сапунената опера-Soap Opera Effect" (SOE) и може също да въвежда нежелани визуални артефакти и хостинг-ghosting, а понякога дори може да доведе до увеличаване на "трептенето при движение-motion judder" (напр. „микро накъсване-micro stuttering“, „трептене при възпроизвеждането-playback jitter/choppiness / пропускане на кадър-frame skipping“;
    MCFI оценява траекториите на движението и интерполира нови изображения по траекториите на движението. Това може да доведе до висококачествено преобразуване, ако истинските траектории на движението са точно оценени и замазате зони, причинени от движението, са правилно обработени. За съжаление, много трудно е да се направи точна оценка на действителното движение и да се обработят правилно движенията-замазаните зони.
    Най-напредналите методи за "преобразуване на скоростта на кадрите" (FRC) използват "оценка на движението-motion estimation" (ME), която е процесът на намиране на съответни точки между два видео кадъра, използвайки сложни алгоритми, за подобряване на качеството на "интерполираните кадри". Въпреки това, не всички технологии за оценка на движението са еднакви.
    Настройката "Намаляване на замъгляването-Blur Reduction" засяга само високоскоростни кадри(50/60fps) видео-базирано съдържание, докато настройката "Намаляване на -Judder Reduction" засяга съдържание с ниска честота на кадрите (24 кадъра в секунда).
    Въпреки че и двете настройки използват "интерполация на движението-motion interpolation", за да се намали "размазването на движението", контрола "Намаляване на трептенето" причинява ужасния "ефект на сапунената опера" (SOE) със филмово-базирано съдържание.
    Настройката "Намаляване на размазването-Blur Reduction" използва техника за обработка на картината, известна като " High- Level MCFI" (интерполация с компенсация на движенията), която синтезира нови кадри от съществуващи кадри, за да намали времето за задържане, като по този начин се намали усещането за размазване на движението на "високо" скоростното съдържание (50/60 кадъра в секунда).
    Настройката "Намаляване на Judder" използва "ниско ниво на MCFI", за да преобразува "low-motion" съдържание (24fps) в "high-motion" (60fps-240fps), като по този начин създава усещането за плавно движение. Като страничен ефект от увеличената честота на кадрите, той прави „филмово“ съдържание (филми, телевизионни предавания на най-високо време) като „видео-базирано“ съдържание (телевизия на живо, риалити телевизия, спорт) - да изглежда като сапунена опера, от там и терминът "Soap Opera Effect".
    Освен ако не сте един от малкото хора, които всъщност се радват на ужасния "Soap Opera Effect", трябва или да настроите "IFC" на "OFF" или "минимум" (най-ниската настройка) - особено когато гледате телевизионни предавания или филми. Настройката "mid" помага за намаляване на "размазването на движението", без да причинява видими / забележими SOE или визуални артефакти.
    Избирането на "Custom" ви позволява да настроите "Blur Reduction" и "Film Smooth" индивидуално.


    5. Цветната температура - Warm. Различните марки телевизори имат различни стойности за насочване към бялата точка по стандарт D65. В повечето марки има режим който автоматично настройва всички изброени настройки на картината - Filmmaker mode https://filmmakermode.com/
    Алиансът UHD, включващ някои телевизионни производители и холивудски студия, обяви „Режим на режисьори“ за телевизори, създаден да запази намерението на създателя на филма. LG, Panasonic и Vizio са на борда.
    https://www.experienceuhd.com/filmmakermode
    https://www.experienceuhd.com/news/u...filmmaker-mode
    ЗАБЕЛЕЖКА: Различните "Режими на картината" са само предварително зададени режими, които използвате като начални точки. След като започнете да променяте различни настройки, независимо от кой режим сте стартирали, вече сте създали нов режим "Картина". Освен това, някои разширени настройки са достъпни/регулируеми само в режим "Картина".

    Стандартният цвят на светлината, често срещан в телевизорите / филмите, е „бяла дневна светлина“(D65), но поради някои субективни причини, някои хора я намират за прекалено топла, прекалено жълтеникава и поради това е заменена от друга настройка с повишено съдържание на синьо - 4000K "неутрално бяло" или 3000K "топло бяло". Затова производителите на телевизори предлагат различни настройки, за да отговарят на вкуса на купувача.

    Тази настройка регулира "Color Temperature" (температурата на цветовете) (или температурата на "бялото").
    Цветовата температура се отнася до цвета на светлинния източник, който се показва на екрана. Като цяло, "Cool" настройките са по-подходящи за гледане в ярко осветена стая, докато "Warm" настройките са по-подходящи за гледане в слабо осветена стая.
    За да може вашият телевизор да се придържа към визията на режисьора, той трябва да възпроизведе бялото колкото е възможно по-близо до препоръчания от ISF D65 (Daylight 6500K), който е подобен на околната светлина на обед (в облачен ден). D65 е стандартът, използван във филмовия и телевизионния свят.
    Ако се върнем към експертното мнение, повечето са съгласни, че най-точната настройка е една от настройките "Warm".
    Отново, може да откриете, че настройките "Warm" правят картината ви твърде неясна и "червена" (или "жълта"). Но отново, вашите очи / мозък ще се приспособят към новата настройка след няколко дни. Бих избегнал режим "Cool", ако искате точна картина. (Но отново се връщаме към въпроса за личното предпочитание.)
    Режим
    _______
    Забележка
    _______________________________________________________________________________________
    Cool 2 Картината е прекалено студена
    Cool 1 За хора, зомбирани от рекламите за перилни препарати - искрящото бяло, което трябва леко да синее
    Normal D90 -> 9000K
    Warm 1 D75 -> 7500K
    Warm 2 Най-близък до стандарта D65 -> 6500K
    Warm 3 D50 -> 5000K
    Забележка: настройката "Цветова температура", която сте избрали, се съхранява в паметта на телевизора. Когато промените текущия режим на картина, запазеният цветова температура се прилага автоматично към новия режим на картина.
    Цветната температура обикновено се изразява в келвини, като се използва символът К, единица за измерване на абсолютната температура.
    Температурите на цветовете над 5000 K се наричат ​​"хладни цветове" (синкави), докато по-ниските цветови температури (2700–3000 K) се наричат ​​"топли цветове" (жълтеникави). "Топлият" в този контекст е аналогия с излъчения топлинен поток от традиционно осветление с нажежаема жичка, а не с температура. Спектралният връх на топло-оцветената светлина е по-близо до инфрачервената светлина, а повечето естествени топло-цветни източници на светлина излъчват значително инфрачервено лъчение. Фактът, че "топло" осветление в този смисъл всъщност има "по-студена" цветова температура, често води до объркване
     

    D93 (9300K), D65 (6504K), D61, D60, D56, D55, D50
    Име CIE 1931 2° CIE 1964 10° CCT(K) Hue RGB Бележка: описание / прилагане
    x2 y2 x10 y10 ________________________________________________________________________
    D50 0.34567 0.35850 0.34773 0.35952 5003 Светлина от хоризонта - изгрев/залез. ICC profile PCS
    (мека дневна светлина) използва се във фотографските лаборатории и печатниците
    D55 0.33242 0.34743 0.33411 0.34877 5503 Дневна светлина на обед в безоблачен ден
    D60 0.3... 0.3... 0.3... 0.3... 6003 Дневна светлина с разкъсана облачност
    D65 0.31271 0.32902 0.31382 0.33100 6504 Дневна светлина - лека блаченост: Телевизия, sRGB цветово пространство
    D75 0.29902 0.31485 0.29968 0.31740 7504 Северно синьо небе - дневна светлина / ден с тежки облаци

    https://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature
    https://en.wikipedia.org/wiki/Illuminant_D65
    1500-1900К - пламък на свещ,
    2200-2800К - светлина при изгрев-залез
    2700-3200К - слънчева светлина преди обед
    4000К - лунна светлина
    4800-5500К - директна слънчева светлина по обед
    5000-5500К - светкавица
    6000К - дневна светлина с разкъсана облачност
    6500-8000К - умерено облачно
    10000-18000К - температура на северно синьо небе или с тежка облачност
    Натурална дневна светлина - 4500-6500K
    Color
    temperature
    1500K 2000K 2500K 3000K 3500K 4000K 4500K 5000K 5500K 6000K 6300K 6500K 6600K 6700K 7000K 7500K 8000K 8500K 9000K 9500K 10000K 11000K 12000K 13000K
    RGB 255
    108
    0
    255
    137
    14
    255
    159
    70
    255
    177
    110
    255
    193
    141
    255
    206
    166
    255
    218
    187
    255
    228
    206
    255
    237
    222
    255
    246
    237
    255
    251
    245
    255
    254
    250
    255
    255
    255
    254
    249
    255
    243
    242
    255
    230
    235
    255
    221
    230
    255
    215
    226
    255
    210
    223
    255
    205
    220
    255
    202
    218
    255
    196
    214
    255
    191
    211
    255
    187
    209
    255
    HEX
    color
    Възможно ли е да се конвертира RGB в цветова температура?
    Проблемът с преобразуването от RGB в цветова температура е, че има приблизително 16 милиона RGB цвята, но само много малко подмножество от тези цветове всъщност съответстват на цветовата температура. Например, зеленият цвят не отговаря на никаква температура - това е невъзможно поради начина, по който човешкият мозък възприема светлината. (Вижте причината защо https://www.livescience.com/34469-pu...ar-colors.html ). Напомням, че демонстрацията по-горе е наистина само приблизително, теоретично би било възможно да се търси температурата, свързана с даден цвят, но това не би работило за повечето цветове.



    Viewing Mode
    Какъв режим на картината да избера?

    Препоръчвам ви да ги ползвате в следният ред
    - ISF (bright, dark room) - ако вашият модел има такъв. Този режим е най-добре заводски настроеният.
    - Filmmaker mode
    - True Cinema (Реалистично кино)
    - Cinema (Кино)
    - THX (ако моделът ви го поддържа) -> THX режимите са заключени и не може да променяте настройките
    - Custom (Потребителски)
    - Нормал - при този режим имаме изкривяване на гамата и цветовата температура....- картината леко синее.

    Избягвайте да гледате в динамичен - Vivid режим!
    True Cinema е по-добър от режима Professional без калибриране. И двата използват warm2, но warm2 не винаги е идентичен при Panasonic.
    Температурата на цветовете е малко по-различна, Warm2 в True Cinema е малко по-синьо от режима Professional.
    Режим (mode) Фабрична цветова температура Фабрична гама Добър за Лош за
    THX Cinema D65 - 6500K 2.4 - 2.5 Тъмни стаи Светли стаи
    THX Bright Room D6 2.0 Повечето ситуации Тъмни стаи
    Movie / Cinema D65 - 6500K 2.2 Повечето ситуации Светли стаи
    Filmmaker D65 - 6500K 2.2 - 2.4 Филми в 24fps --
    Sports 13000K Заведения и мъжки бърлоги Всичко друго
    Game 9700 - 11000K Видео игри Всичко друго
    Normal D90 - 9000 - 9700K За тези с изкривени лични възприятия за правилна картина Всичко
    Custom По избор По избор За каквото изберете Зависи от вас
    Professional 1 D65 - 6500K (ден) 2.2 За сигнал от източник, порт и среда за които е настроен Всичко друго
    Professional 2 D65 - 6500K (bt.1886) 2.4 За сигнал от източник, порт и среда за които е настроен Всичко друго
    Vivid / Dynamic > 12000K 1.8 Шоуруми Всичко друго
    Защо да използвате режим Кино (Cinema, True Cinema)?
    Повечето „експерти” и професионални телевизионни калибратори са съгласни, че най-точен режим на картина „извън кашона” е режимът „Филм” - т.е. режимът ще ви донесе най-близо до правилно калибриран дисплей.
    Калибрирането на телевизора просто означава, че той трябва да отговаря на набор от установени „стандарти“. Когато телевизорът ви вкъщи е правилно калибриран, изображението, което виждате на екрана, ще изглежда възможно най-близо до това, което режисьорът на филма или телевизионното предаване е видял на монитора си (напр. Хълк ще бъде със същия оттенък на зелено на двата дисплея)).
    Ако сте били подготвени да виждате по-студена/синееща картина, режимът "Филм" ще изглежда твърде "червен" и първоначално твърде слаб (по-студените/по-сините цветове изглеждат по-ярки от по-топлите/по-червените). Въпреки това, дайте му няколко дни, докато очите и мозъка ви се приспособят към новите по-точни настройки (повярвайте ми, те ще го направят). След няколко дни, ако се върнете към един от по-динамичните режими, ще забележите, че картината ще изглежда твърде ярка и твърде синя.
    Режимът "Филм" също е предпочитаният режим на картина за гледане на HDR съдържание.
    Освен това трябва да настроите настройката "Color Tone" на една от настройките "Warm". Повечето експерти са съгласни, че настройките "Warm" са най-точни.
    "Цветна температура" (или температурата на "бялото") се отнася до цвета на светлинния източник, който се показва на екрана.
    За да може вашият телевизор да се придържа към визията на режисьора, той трябва да възпроизведе бялото колкото е възможно по-близо до препоръчания от ISF D65 (Daylight 6500K), който е подобен на околната светлина в обед (в облачен ден). D65 е стандартът, използван във филмовия и телевизионния свят.
    Отново, може да откриете, че настройките "Warm" правят картината ви твърде неясна и "червена" (или "жълта"). Но отново, вашите очи/мозък ще се приспособят към новата настройка след няколко дни. Бих избегнал режим "Cool", ако искате точна картина.


    Film Mode
    (Филмов режим)

    Тази настройка оптимизира качеството на картината за съдържание на филми на 24fps. Въпреки това, тя е приложима само за преплетени входни сигнали (480i, 1080i) и ще бъде "оцветен в сиво" за непроменен (прогресивен) входен сигнал.
    Преплетеният сигнал трябва да бъде "деинтерлейсиран" в непроменена форма, преди да може да бъде показан на съвременен цифров телевизор, тъй като дисплеите с фиксирана резолюция поддържат само прогресивно сканиране. Обаче, когато двете полета, взети в различни моменти от време, се комбинират отново към пълен кадър, показван наведнъж, при движещи се обекти в изображението се появяват визуални дефекти, наричани "артефакти с преплитане" или "гребенчати артефакти".
    Съдържанието на филма на 24fps трябва да се преобразува в 25 кадъра в секунда за телевизионно предаване, използвайки технология 2:2. Телевизорът трябва да е в състояние да открие тази 2:2 падаща последователност (или ритъм) във входящия преплетен сигнал, за да го обработи правилно, като използва процес, наречен „обратен телецин-inverse telecine“ или „обратно падане-reverse pulldown“, за да премахне падащият 2:2 и го деинтерлейсне.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Telecine
    2:2 pulldown - всеки кадър от филма се конвертира в два отделни интелейснати(презредови) кадъра.
    "Film Mode" включва процес, наречен "Cadence Detection", който открива "ритъма", използван при конвертирането на 24fps филмово съдържание в 25fps(PAL) видео за телевизионно предаване. Това позволява на видео процесора в телевизора да обработи правилно входящия сигнал, така че съдържанието да може да се покаже правилно без преплетени артефакти или загуба на разделителна способност на картината. Този процес ефективно изглажда преходите в рамката, свеждайки до минимум „телецин трептенето-telecine judder“.
    "Film Mode" трябва да се включи "ON" за 2:2 pulldown "откриване-detection" и "корекция", за да работи правилно. Трябва да се настрои на "Auto 1", когато преглеждате 1080i съдържание ("Auto 2", когато преглеждате 480i съдържание).

    Luminance level
    (Интензитет на светлината - при някои марки се нарича - Backlight)

    Тази настройка регулира общата яркост на екрана.
    Правилната настройка "Luminance level" зависи най-вече от осветлението в стаята ви (увеличете я при гледане в ярко осветена стая, намалете я, когато гледате в слабо осветена стая). Правилната настройка също ще бъде въпрос на личен вкус.
    Ако установите, че картината е твърде тъмна, просто увеличете малко светлината, но не прекалено много. Твърде високата настройка на фоновото осветление може да доведе до напрежение в очите и умора на очите, а също така да засили всякакви „clouding - облачни“ или „blooming - цъфтящи“ проблеми, от които може да пострада вашата картина.

    Contrast
    (Контраст)

    Тази настройка регулира "White Level" на картината.
    Правилното "бяло ниво" означава, че дисплеят произвежда достатъчно количество светлина (наричана "яркост"), без да се компрометира способността му да прави ясно разграничение между 100% бяло и малко по-малко бяло. Когато бялото и точно под бялото се сливат и не се различават и всички детайли изчезват в бяло, ние го наричаме "crushed whites-смачкано бяло" или "clipped whites-подрязано бяло".
    Въпреки това , задаването на този контрол твърде ниско ще доведе до по-затъмнена, по-малко интензивна картина и по-ниско съотношение на контраст.
    Добър метод за правилна настройка на тази настройка е да се намери ярко осветена сцена с много бели/светли зони (например ярка външна сцена с ярко синьо небе и пухкави бели облаци). Увеличете нивото на контраста, докато не започнете да губите детайлите в ярко/бялата част на изображението. След това наберете малко надолу, докато подробностите се появят отново.
    В идеалния случай най-лесният и най-точен метод за правилно регулиране е чрез калибриращ тестов модел.

    Brightness
    (Яркост)

    Тази настройка настройва "Нивото на черното" на картината.
    Името на тази настройка вероятно ще се променя на съвременните телевизори, защото става малко объркващо. На съвременните LCD телевизори настройката "Подсветка" е тази, която се използва за регулиране на яркостта на екрана, а не настройката "Яркост". Тази настройка се използва за регулиране на тъмните части на изображението и определя колко "черно" са черното.
    Правилното "ниво на черното" означава, че дисплеят произвежда много дълбоки и тъмни черни тонове, без да замъглява детайлите на сенките. Ако контролът на яркостта е зададен твърде ниско, сивото ще се появи в черно ("crushed blacks-смачкано черно"), което ефективно ще загуби информация в сенките (по-тъмните детайли ще се загубят в черно). Ако контролът на яркостта е зададен твърде високо, черното ще се появи като сиво ("elevated blacks-повишено черно"), което ще доведе до "измита" картина.
    Добър метод за правилна настройка на тази настройка е да се намери тъмна сцена във филм с много подробности в сянка. Намалете яркостта, докато не започнете да губите детайлите в сянките и всичко започва да изчезва в тъмнината. След това увеличете настройката обратно, докато подробностите в сянката не започнат да се появяват, но не толкова, че черното да посивее, а картината да изглежда „неясна“ или „измита“.
    Както при настройката "Контраст", идеалният метод за правилно регулиране е с калибрационен тестов шаблон.

    Забележка: Настройките "Контраст" и "Яркост" са интерактивни; следователно може да се наложи да бъдат пренастроени отново, след като първоначалните настройки бъдат избрани. Освен това е важно да имате предвид, че тези настройки засягат всички цветове едновременно.
    Когато и "бяло ниво" (контраст) и "черно ниво" (яркост) са настроени правилно, дисплеят ще възпроизведе много ярки, интензивни сцени с пълни бели детайли и много тъмни изображения с отлични сенки. Това ще ви помогне да получите най-оптималния “динамичен обхват” от вашия телевизор.

    Colour
    (Цвят)

    Тази настройка регулира общата „Наситеност на цветовете“ на картината и контролира как изглеждат ярки или тъмни цветове („Цвeтова интензивност“)). Колкото по-висока е настройката, толкова по-богат и по-наситен цвят ще се появи.

    Техническа бележка: Противно на общоприетото схващане, контролът "Цвят" всъщност не е проектиран да регулира наситеността на цветовете. Това е контрол на "Chroma Gain". Увеличаването му увеличава цветността на сигнала. Намаляването му намалява цветността. Въпреки, че цветността и наситеността са взаимосвързани, не са точно едно и също нещо. "Chroma" означава: "цветността на един цвят по отношение на подобно осветено бяло."
    По същество, тази настройка ще повлияе на цялостният „колорит“ на картината. Това ще повлияе на наситеността на цветовете, но също така ще повлияе значително на тяхната интензивност.
    Цветът е едно от най-трудните неща, които трябва да се оправят, особено като се има предвид, че повечето телевизори имат някакво присъщо цветово отклонение към червено или зелено (дори в най-точния режим на картината), което означава, че Избирането нагоре или надолу на "Цветния" контрол ще накара някои цветове да изглеждат правилно, докато други изглеждат прекалено или недостатъчно наситени едновременно.
    Тази настройка е доста точна в „50“. Въпреки това, винаги можете да я повдигнете малко, ако се наслаждавате на по-наситени, интензивни цветове. Но имайте предвид, че тази настройка засяга всички цветове едновременно; въпреки че може да подобри външния вид (колорита) на един цвят, той може да има отрицателен ефект върху други цветове (напр. свръхнасищане), което води до неточни цветове.
    https://poynton.ca/notes/colour_and_gamma/ColorFAQ.html
    http://www.color.org/index.xalter

    Tint (G / R)
    (нюанс)

    Тази настройка настройва съотношението между зелено и червено.
    Увеличете зелената стойност, за да наситите зелените и червената стойност, за да наситите червените нюанси.
    (Това е чудесно при "50/50".)


    Colour Remaster
    Тази настройка регулира "диапазона от цветове" ("Цветова гама"), който може да бъде показан на екрана.
    Повечето съдържание, което вероятно ще гледате на новия си телевизор, е овладяно до по-тясното цветово пространство Rec.709 и затова няма да се възползвате от разширения цветен обхват, който вашите телевизори могат да показват / рендират. Следователно, за да показвате точни цветове, трябва да оставите тази настройка на „Авто“ за този тип съдържание. "Auto" е фиксирано и правилно проследява по-широкото цветово пространство Rec.2020. Затова можете просто да оставите тази настройка на "Auto" за SDR и HDR съдържание.
    Задаване на това на "Native" при гледане на съдържание, което е овладяно с помощта на тясното цветово пространство Rec.709 ще разшири цветовата гама, но ще насити някои от цветовете (особено зелените и червените), което ги прави неестествени.
    [Въпреки това, ако всъщност се насладите на външния вид на свръх наситените цветове, тогава продължете напред и го настройте на “Native”. Важно е обаче да разберете, че цветовете вече няма да са точни.]
    Когато преглеждате съдържание, което може да се възползва от разширената цветова гама (например, съдържанието на UHD HDR, управлявано с помощта на по-широкото цветово пространство Rec.2020 ), трябва да го зададете на "Native".

    Забележка: Съдържанието на HDR съдържа „метаданни“, които в повечето случаи автоматично превключват цветовото пространство на по-широка цветова гама, когато тази настройка е зададена на „Авто“.


    Ambient sensor
    Тази настройка включва или изключва сензора за околна светлина. При включен, телевизорът автоматично регулира яркостта на картината в зависимост от околната светлина в стаята. Препоръчвам да я изключите, но изборът остава ваш - On/Off.


    HDR Brightness settings
    Това е много полезна (по мое мнение) функция, която ви позволява да регулирате яркостта на HDR съдържанието. Не става дума за яркостта на най-ярките светлинни ефекти (защото те са толкова ярки, колкото е ярък дисплея), а яркостта в сенките и полутоновете на изображението. Какво правим, когато изображението е твърде тъмно за нас по време на нормално гледане? Обикновено влизате в менюто и увеличавате стойността на плъзгача "backlight". А в HDR? Тук плъзгачът за задно осветяване е винаги 100%. Рецептата за това е горната функция.
    Лично аз бих дал по-широк обхват на настройка, защото дори +15 не увеличава яркостта на картината много. Освен това ще прехвърля функцията и ще я поставя в главното меню. На място, където достъпът е по-лесен. Като алтернатива можем да използваме функцията "Автоматична яркост HDR", която автоматично настройва функцията "HDR Brightness Enhancer", въз основа на данните от светлинния сензор.
    Dynamic HDR Effect - Active
    Luminosite HDR auto - Active
    HDR Brightness Enhancer - Active


    Dynamic Range Remaster
    Информацията за яркостта и цвета се компресира при запис на филм. Благодарение на технологията Dynamic Range Remaster, тази информация може да се възстанови, за да се покаже идеалното изображение. Репродуцира ярките зони на картината максимално близо до оригиналните осветеност и контраст и така подобрява качеството на картината. Искате да се наслаждавате на HDR с SDR съдържание? Това е възможно благодарение на Dynamic Range Remaster.


    Colour Gamut
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gamma_correction
    https://www.cambridgeincolour.com/tu...correction.htm
    https://poynton.ca/notes/colour_and_gamma/GammaFAQ.html

    Цветова гама
    _________
    _______________________________________________________________________________________________________________________
    Native
    Rec. 709 BT.709 , известен също като Rec.709 , BT.709 и ITU709 , стандартизира формата за телевизия с висока разделителна способност
    SMPTE-C SMPTE-C е текущият цветови стандарт за излъчване в САЩ
    EBU (EBU3325)
    Rec. 2020 ITU-R BT.2020 , по-известен със съкращенията Rec.2020 или BT.2020 , дефинира различни аспекти на ултрависокоразделителната телевизия (UHDTV) със стандартен динамичен обхват (SDR) и широка цветова гама (WCG)
    DCI-P3 DCI-P3 , или DCI / P3 , е общо RGB цветово пространство за цифрова прожекция на филми от американската филмова индустрия.



    Баланс на бялото
    (White Balance)

    Баланс на бялото на 2 точки и 12 точки (2,5%, 5% и след това от 10% до 100%)
    Тази настройка се използва за по-прецизни настройки на цветната температура на картината, за да изглеждат белите обекти бели и цялостно картината изглежда естествена.
    Той променя общата смес от цветове в изображението и се използва за "цветова корекция", за да осигури неутрален бял цвят и да направи цветовете да изглеждат приятни и възможно най-точни. С други думи, регулирането на "Баланса на бялото" на изображението премахва нереалистични цветови отливки, така че обектите, които изглеждат бели, се изобразяватат в бяло на екрана.
    Възможността на дисплея, да направи това по целия път от най-тъмното до най-яркото бяло, се нарича "Проследяване на сивата скала-Grayscale Tracking", което е само баланс на бялото при много нива на интензивност на изображението. Тя трябва да бъде чисто черна или бяла или между тях да има сянка на сиво. Това значително подобрява способността на дисплея да произвежда не само черно и бяло точно, но и всеки друг цвят между тях. Ако дисплеят не може да направи това добре, всички цветове ще изглеждат много неестествено.
    За правилно калибриране на баланса на бялото на телевизора, трябва да оптимизирате червените, зелени и сини скали на всяко ниво на яркост по черно-бял спектър (скала на сивото). Въпреки това, тези стойности не могат да бъдат точно коригирани "на око". Дори най-добре обученото око не може да определи дали стойностите са близо до 6500K, тъй като очите ни не могат точно да открият разликите в яркостта на ярки изображения като бяло.
    Отново, както беше посочено по-рано, не е препоръчително просто да "копирате" настройките на някой друг от интернет, тъй като всеки телевизор (дори един и същ модел телевизор), всеки чифт очи и всяка среда за гледане ще бъдат различни. Реалността е, че ако не използвате измервателен уред за цветовете и софтуер, наистина няма начин да знаете обективно дали тези "копирани" стойности всъщност подобряват точността на цялостната картина, или всъщност я правят да изглежда по-лошо. Отново трябва да се използва измервателен уред, тъй като нашите очи са ужасно средство за измерване на яркостта и цветовете.
    Ето защо, освен ако професионално не калибрирате телевизора си, трябва да оставите тези корекции сами. (Ако е толкова лесно да се получи правилно калибриран дисплей, няма да се наложи да плащате стотици левове на професионален калибратор, за да стигне до дома ви и да прекара няколко часа в калибриране на дисплея с помощта на скъпи инструменти за калибриране и софтуер.)



    Gamma
    (Гама)

    Тази настройка, официално известна като "Гама корекция", настройва "средното ниво" на яркостта и интензитета на основния цвят.
    Гама описва излъчената от екрана светлина спрямо входния видео сигнал. Това основно определя градацията на яркостта на телевизора - степента на яркост за всяко определено ниво на светлина, посочено в източника.
    Най-добрият начин да опишете как гамата влияе върху качеството на картината е, че гамата представлява нивото на разликата в яркостта между всяка стъпка в сивата скала или колко „бързо“ черното стават по-ярко. Гамата влияе на стъпките между най-тъмното черно и най-яркото бяло.
    Забележка: Чувствителността на човешкото око към промени в яркостта не е линейна. Ние сме много по-чувствителни към малки промени в яркостта при ниски нива на светлина, отколкото сме на много високи нива. По същия начин, отговорът на гамата на осветеността също не е линеен (едно 20% видео не е 20% по-светло от 100% видео).

    За повечето гледания е желателно гама от ~ 2.2 (светла стая) до ~ 2.4 (тъмна стая). Завъртането на контрола "Гама корекция" (от -1 до -50) повишава гамата, докато завъртането му (+1 до +50) намалява гамата.
    Основният ефект на гамата върху качеството на изображението е „детайли в сянките“. Ако гамата е прекалено ниска (напр. 2.1), ще постигнете големи детайли в сенките, но нивата на черното ви ще бъдат значително повишени (те ще станат сиви) и изображението ще се измие (контрастът ще пострада и интензивността на цвета ще намалее). Ако гамата е прекалено висока (напр. 2.5), ще създадете дълбоко, тъмно черно (увеличен контраст и интензивност на цвета), но ще загубите детайлите в сенкате („смачкано черно“).
    Забележка: HDR10, HDR10+ и Dolby Vision използват SMPTE ST-2084 PQ (Perceptual Quantizer) EOTF (Електрооптична трансферна функция), която е логаритмична крива, която заменя гама кривата в кодирането на изображения.
    *Когато преглеждате определени HDR съдържание (напр. От UHD Blu-ray), може да се наложи да повишите контрола "Гама корекция" с няколко точки, ако картината е твърде тъмна, а детайлите в сянката се изгубят в черно ("смачкани черни - crushed blacks").

    Разширени настройки - е желателно да пипате, само след замерване с колориметър и получавене на диаграма.
    IRE 2.5%
    IRE 5%
    IRE 10%
    IRE 20%
    IRE 30%
    IRE 40% ....и така до IRE 100%
    С помощта на тези настройки, ще изправите кривата на гамата.


    BFI
    (BFI - black frame insertion)

    Очите ви непрекъснато проследяват движещи се обекти на екрана. Въпреки това, за дисплеи с примерни задръжки, като LCD и OLED, изображението се показва статично за цялото опресняване. Очите ви все още се движат по време на опресняването, причинявайки статично изображение в ретината ви заради зрителната памет от 6ms, преди следващото опресняване да премине напред в следващия кадър, което води до замъгляване на образа.

    "Clear Motion" по същество вмъква "Черни кадри" между оригиналните видеокадри, за да "рестартира" персистентността на ретината, като по този начин подобрява яснотата на движението. „BFI“ се управлява чрез включване и изключване на подсветката в синхрон с честотата на опресняване. По този начин се постига подобен ефект при затваряне (или частично затваряне) на затвора на кинопроектор (или на 3D активни очила).

    Въпреки че това значително намалява възприеманите „ghosting“ и „motion blur“, присъщата природа на BFI неизбежно причинява спад в яркостта на екрана и увеличаването на видимото „трептене“ („стробиране“). Затова, ако включите "Clear Motion", ще трябва да увеличите настройката "Backlight".



    HDMI UHD Color
    Тази настройка оптимизира обработката на HDMI UHD (4K) сигнали до 8 бита 50/60fps 4:4:4 или до 10/12 бита 50/60fps 4:2:0/4:2:2 или до 10 / 12-бита 24 / 30fps 4:4:4.
    Цветът HDMI UHD, настроен на "OFF", ще поддържа само 8-битови UHD (4K) входни сигнали до 4:2:0 при 50 / 60fps или до 4:4:4 при 24/30fps.
    Ако е настроено на "ВКЛЮЧЕНО" с устройство, което поддържа само HD или FHD сигнал, има вероятност телевизорът да изкара некачествена качество или звук. В този случай оставете на "OFF".
    Тази настройка се прилага само за HDMI входовете и се настройва индивидуално за всеки от тях.

    Забележка: Тази настройка трябва да се включи на "ON" за HDMI входа, към който е свързан UHD Blu-ray плейър (или UHD конзола за игри), за да може телевизора да приеме и да обработи правилно 10-битов или 12-битов сигнал. Ляв "OFF", входящият сигнал ще бъде "конвертиран надолу" до 8-бита (което може да доведе до "бандинг"). FYI: UHD Blu-ray дисковете са кодирани на 10-бита 24fps 4:2:0.
    За гейминг- Включете функцията Deep Color за HDMI порта към който е свързана PS4. Може да играете в 2160p HDR 60Hz YUV 4-2-2
    https://higherlogicdownload.s3.amazo...DR_formats.png

    Що се отнася до телевизорите, за показване на 24p материал, повечето съвременни модели имат съответния режим, при който входен сигнал от 1080p @ 24 Hz се извежда при кратно на честотата на опресняване на екрана до 25, 30, 50, 60 Hz чрез вмъкване на междинни кадри(48/72/96/120 Hz), използвайки прост метод за повторение на кадрите (2:2 / 3:3 / 4:4 / 5:5 Pulldown), който елиминира необходимостта от вътрешно преобразуване на рамката.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Telecine
    https://en.wikipedia.org/wiki/Three-two_pull_down


    Заключителна бележка
    Когато разглеждате HDR съдържание, някои от тези настройки (напр. "Подсветка"; "Контраст"; "Цветово пространство") в повечето случаи автоматично ще се променят от "HDR метаданните", за да се покаже съдържанието правилно пълна способност на вашия телевизор.

    Още веднъж, както казах в началото на този пост, много от тези настройки на картината ще бъдат въпрос на лично предпочитание. В края на краищата, това е вашият телевизор и вашите очи, така че да го променят по начина, по който вие искате.

    Детайлите в сенките може да настроите с помощта на
    Black level - Lagom LCD test
    При изключена светлина в стаята при яркост 50, ниво 4 е леко видимо. При включено осветление можете да различите 5-то. Ако увеличите яркостта дори малко, всичко става видимо, но черното, както се очаква, става сиво. В реално съдържание (във всеки случай във филми) нивата започват от 16, всичко отдолу е напълно черно.


    HDR
    При получаване на метаданните HDR10 + телевизорите от различни производители реагират различно, защото няма съответни стандарти.
    Ако сме придирчиви, можем да кажем, че Dolby Vision телевизорите имат (леко) различни предавания на едно и също изображение, което трябва да претърпи корекцията на цветовия обем, тъй като цветните обеми на телевизорите са различни, дори ако при получаване на метаданни от Dolby Vision ТВ се предполага да реагира точно както е описано в спецификациите на Dolby.
    Европейският DVB цифров телевизионен консорциум преди седмица прие Dolby Vision (SMPTE ST 2094-10) , Technicolor HDR (SL-HDR2 / SMPTE ST 2094-20 / 30) и HDR10 + (SMPTE ST 2094-40) като стандарти за DVB излъчване.
    https://www.dvb.org/resources/public...g_pr_final.pdf
    HDR10 (PQ10) и HLG (HLG10) вече са стандарти за DVB излъчване.

    "HDR10 и HDR10 + са отворени стандарти, така че те не осигуряват относителната вярност на изобразяването на картината, тъй като всеки производител на телевизор има своя собствена HDR обработка."
    Когато имаме телевизори, способни да показват 10000 нита, вече няма да се нуждаем от DV или друг алгоритъм за картографиране на обем на цветовете.
    За HDR е нужна по-висока битност на цветовете иначе цветовото пространство си остава същото
    100 nits - 8-bit
    1000 nits - 8-bit+FRC
    4000 nits - 10-bit
    10 000 nit - може 12, 14, 16-bit
    за съжаление, производителите на видеопанели, телевизори и самите телевизии продължават да предлагат 8-bit или 8-bit + HI FRC(условни 10-bit).

    https://forum.ixbt.com/topic.cgi?id=60:4764

    USB-C на тези смартфони позволява ли извеждане на видео към телевизор?
    Dolby Vision видео от Netflix >> Интернет >> смартфон като стрийминг плейър >> USB-C към HDMI кабел >> Dolby Vision TV

    За да бъде съвместим с всички работещи в момента HDR формати (т.е. HDR10, HLG, Dolby Vision & HDR10 +), кабелът USB-C към HDMI (или адаптер или концентратор) трябва да е съвместим с HDMI 2.0b.
    https://www.amazon.com/Cable-Matters...rrencyCode=BGN

    Interface Rate (Gbps)
    UHD(4K)/60fps 17.82
    HDMI 2.0 18
    USB 3.2 Gen 2x2 20
    UHD(4K)/120fps(HFR) 32.08 / 35.64
    USB 4 40
    HDMI 2.1a 48

    Качеството на картината Dolby Vision зависи от устройството за възпроизвеждане
    Нека се опитаме да обясним накратко значението на твърдението, че качеството на Dolby Vision зависи от възпроизвеждащия плейър. Да вземем два еднакви телевизора и два еднакви Blu-ray плейъра. Възпроизвеждаме едно и също съдържание на тях по едно и също време. При първия вариант Blu-ray плейърът отговаря за обработката на Dolby Vision, а във втория - телевизорът.

    В резултат на това получаваме изображение с различно качество. Фактът, че Dolby Vision не може да достави еднакво качество на картината на всички устройства, се дължи на две различни реализации на HDR стандарта. Сравнение от Винсент Тео от HDTVTest. След това в YouTube беше публикувано видео, в което ясно се вижда коя опция за възпроизвеждане е по-добра.

    Как да гледате Dolby Vision - Опции за гледане
    Винаги сме знаели, че има различни реализации на 4K Dolby Vision HDR. Тази информация може да се обработва чрез телевизор, 4K Blu-ray плейър или игрови конзоли. Никой обаче не си помисли, че има някои визуални разлики, които се виждат с просто око. Винсент Тео от HDTVTest реши да експериментира.

    Той използва два телевизора Sony XH90 4K UHD и два Oppo UDP-203 4K Blu-ray плейъра . Настройките и на двата телевизора са еднакви, с изключение на един елемент, който е показан на снимката по-долу. Дори със снимката на екрана вече можете да видите разликата между „TV-Led Dolby Vision“ и „Player-Led Dolby Vision“.



    "TV-Led" срещу "Player-Led" Dolby Vision
    Термините, написани в подзаглавието, може да изглеждат объркващи за някои читатели. Всъщност всичко е доста просто. Поради продължаващото приемане на Dolby Vision през последните години, една от двете опции за възпроизвеждане беше избрана в зависимост от „възможностите“ на телевизора или плейъра.

    „TV-Led Dolby Vision“ означава, че телевизорът или дисплеят поема обработката на метаданните на Dolby Vision. "Player-Led Dolby Vision" е, както подсказва името, устройство за възпроизвеждане. Такова устройство може да бъде 4K Blu-ray плейър или игрова конзола. В този контекст думата "Led" означава "подчинен" и няма нищо общо с LED подсветката.

    Първоначално може да изглежда, че няма значение кое устройство обработва метаданните. Тео обаче реши да опровергае това погрешно схващане във видеото си. Изображението по-долу показва увеличена област на изображението с облаци. Също така ясно виждаме, че TV-Led Dolby Vision рисува детайлите на облака много по-точно и естествено.


    Сравнение на Dolby Vision TV-Led и Player-Led: кое е по-добро?
    Преди да потърсите разликата между TV-Led и Player-Led, трябва да знаете, че през последните години Sony винаги внедрява Dolby Vision в своите 4K и 8K телевизори като „подчинен плейър“. Това означава, че плейърите не само обработват сигнали на изображението, но и поддържат качеството на телевизионните програми.

    Японският производител на телевизори заложи на така наречения режим на "ниска латентност", при който външният плейър поема част от работата. В самото начало това доведе до някои проблеми. Взаимодействието между 4K Blu-ray плейъри и телевизорите на Sony не работи веднага.

    Поради тази причина 4K Blu-ray плейърът Sony UBP-X700 получи 4K Dolby Vision само чрез актуализация на фърмуера. Телевизорът XH90 е един от първите модели на Sony, които използват “TV-Led” с версия Dolby Vision. Ето защо стана възможно да се направи директно сравнение.

    С Oppo UDP-203 4K Blu-ray плейър, използван в теста, можете да персонализирате обработката на Dolby Vision чрез менюто, като изберете контроли за телевизор или плейър. В този тест дискът за настройка на Spears & Munsil 4K беше използван като съдържание на Dolby Vision.

    С него Винсент Тео успя да направи повече от ясно, че Dolby Vision „водено от играч“ изглежда по-малко детайлно и „по-малко обемно“ от „TV-Led“. Въпреки това, не разчитайте изцяло на екранната снимка от видеото. Във видеото сравнението не изглежда толкова перфектно (с изключение на сцени с облаци), както в реалния живот.

    В теста използвахме камера Panasonic GH5 . Първо, ако снимате изображение на екрана дори с професионален фотоапарат, пак ще има загуби. Това да не говорим за екранната снимка, в която загубите на качество са неизбежни. Ако сами погледнете тези две изображения, разликата между тези два режима ще бъде много по-значителна. След този експеримент изводът може да се направи само по отношение на телевизорите на Sony.

    Но какво да кажем за останалите производители, които оборудват телевизорите си със стандарта Dolby Vision? Доколкото знаем, повечето производители на телевизори, включително LG Electronics и Loewe, са избрали да не прилагат поддръжка на Dolby Vision с „ниска латентност“ или „Player-Led“, а по-скоро стандартната версия (TV-Led). Въпреки това, въз основа на този тест, ще бъде възможно да се разгледат отблизо новите телевизионни линии от различни производители.




    Телевизорите имат проблем с изобразяването на пълният режим на яркост(0-256). Изобразяват правилно само нивата от 16 до 235 и това е една от причините да се губят детайли в тъмните и ярките части на картината(под предлог, че нивата 0-16 не се виждат от човешкото око). Проблемът се крие в масовият сигнал от непълно RGB / YCbCr (16-235), технологични ограничения за трансфер на данните и структурата на суб-пикселите и тяхното управление...

    Често, в някои филми има преобладаващо тъмни сцени и доста потребители се оплакват, че не се виждат детайли в картината - пример 3 епизод на Игра на тронове.
    Обяснението на това състояние на нещата, може да се намери в процеса на оцветяване и редактиране на серията. За сериали, тя е същата като за кинофилми. Следователно изображението на студийния монитор не е калибрирано за дневна независимо дали е с изкуствена или с дневна светлина. Той е адаптиран към тъмна зала, където единствената светлина може да пада върху стената зад монитора и е с много ниска интензивност (само 10% от осветеността на дисплея). Самата цветова класификация се извършва на референтен монитор, който може да струва до 30 000 USD. Не е трудно да се отгатне - тези видове оборудване могат да бъдат перфектно калибрирани и да отразяват всеки нюанс на цвета по начин, съответстващ на стандартите.

    Тази ситуация е точно обратната на тази, която виждаме на потребителските телевизори, където дори промяната на режима на картината може напълно да наруши нашето възприятие на образа. Да не говорим за факта, че всеки телевизор има фабрични настройки, фокусирани върху подобряване на цветовете и контрастите. Не е трудно да го видите в магазина, например.

    Затова, настройките на изображението са един от ключовите елементи, за да видите детайлите в такива сложни филмови сцени. Лекарството за това, разбира се, е професионалното калибриране на телевизора , което ви позволява да настроите характеристиките на конкретен дисплей към характеристиките на студиото, на които режисьорът е работил. Това е най-доброто решение. Можете също така да се опитате да направите нещо самостоятелно:
    - Изборът на най-добрия режим на фабричната картина - в почти всяка ситуация се нарича "Филм", "Кино" или "Експерт".
    - Регулиране на яркостта на матрицата с плъзгача "подсветка" или "осветление" (в зависимост от вашия телевизор)
    - Използване на плъзгача "яркост", който въпреки името си не регулира яркостта на изображението, а яркостта на детайлите в черно - ако смятаме, че не можете да ги видите.

    В предишния параграф вече беше споменато, че филмите са направени за "тъмна зала, където единствената светлина може да падне върху стената зад монитора и е с много ниска интензивност (само 10% от яркостта на екрана)". Ако решим да седнем на светлина, независимо дали е естествена или изкуствена, тогава трябва да очакваме значителна загуба на видимост на детайлите. Ефектът на контраста, когато околната среда е много ярка, ще предизвиква драстично намаляване на видимостта на детайлите в черните и полутонове. Нека да разгледаме прост експеримент:


    Убеден съм, че всеки от вас забелязва, че левият край на сивия правоъгълник горе е по-ярък, отколкото десният му край ? Физически обаче, яркостта на тази лента е постоянна. Ако някой не вярва, тогава ви каня да тествате в графична програма, или за да ви улесня в случая, вмъквам версията на еднообразен фон долу:


    Сега разбирате ли какво става? Ако гледаме на черен фон (през нощта), тъмните тонове изглеждат по-ярки, отколкото когато ги гледаме на ярък фон(в осветено помещение)! Подозирам, че прожекцията за значителен брой зрители е била загубена. Епизод 3 беше просто много сложно творение и ако го гледахме, например в светла всекидневна или на лаптоп през деня, или по-лошо, на смартфон на коляно, просто нямаше шанс да изглежда добре! Следователно, за това състояние на нещата не са виновни създателите на филма. Сцени, които са толкова взискателни, се случват във всеки филм или серия, но те са по-скоро случайни и затова повечето зрители не са забелязали очевидният проблем с тяхната система досега. Тук, от друга страна, целият епизод е бил създаден с определени условия и затова той се е сринал на вашият телевизор. Изцяло отделен въпрос е приложението HBO GO, където коефициентът на компресия е огромен и при много кадри детайлите са просто размазани.

    Вината за това е само на HBO и е тъжно, че сериал с такъв интерес се предава чрез такава нискокачествена платформа ... Няма телевизор, който да помогне, защото загубеното качество не може да бъде възстановено. Въпреки това не можем да го влошим допълнително, като правилно калибрираме екрана и се грижим за условията на околната среда. При идеални условия този епизод е доста ефектен. За съжаление, много малко хора могат да го видят по този начин поради горните фактори.
    Вариант да го видите в цялата му прелест е да изчакате излизането на 4K Ultra HD Blu-ray диск.

    Внимание! Не забравяйте, че единствените верни параметри, които трябва да поставите в своите плейъри на изхода - YCbCr 16-235 (ограничен). Именно в този стандарт се записва цялото видеосъдържание.

    https://www.avsforum.com/forum/139-d...libration.html

    тестове
    https://www.avsforum.com/forum/139-d...terns-set.html
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 03-01-22 в 20:11.

  5. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,469
    #4

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Широка цветова гама

    ЦВЕТНИ ПРОСТРАНСТВА: REC.709, DCI-P3, REC.2020

    Почти по същото време, когато разделителната способност 4K стана практически осъществима, телевизионната индустрия се съгласи на ново цветово пространство, за да отговори на по-широката цветова гама, която плоските панели (както LCD, така и OLED) успяха да генерират. По времето на аналоговата SD телевизия, когато всички използвахме CRT, цветното пространство (в PAL / SECAM, както и в NTSC) беше Rec.601. За HD TV, който дойде по следите на прехода към цифрова телевизия, това цветово пространство беше леко разширено до Rec.709. Това, което текущите дисплеи могат да визуализират, варира много, но е значително по-широко и обикновено отговаря на това, което е известно като DCI-P3 , формат, дефиниран от инициативата за цифрово кино, точно като резолюцията DCI-4K. В Rec.2020 цветното пространство, определено за UHD TV, надхвърля възможностите на текущия дисплей - доста малко. Не е дадено, че пълното покритие на Rec.2020 някога ще бъде постигнато в търговските продукти или дори че е желано, но това е достатъчно голям контейнер, който предлага място за растеж.

    Почти всички телевизори, предлагани в наши дни, са UHD телевизори и с изключение на първите поколения 4K телевизори от 2012/2013, почти всички от тях могат да се справят с Rec.2020 в смисъл, че приемат такива сигнали и го обработват по подходящ начин. Никой от тях не предлага 100% покритие и покритието варира заедно с цената, въпреки че разликите може да са по-слабо изразени, отколкото при HDR.

    По-новият Rec.2100 стандарт не е по-голямо цветово пространство от Rec.2020, но същото това цветово пространство със спецификации за HDR (разрешени са както PQ, така и HLG), резолюция (HD, 4K или 8K) и честота на кадрите (всички обичайни скорости между 24 и 120fps, включително отделни честоти на кадрите).

    Rec-2020 – the new color gamut standard? – pIXELsHAM



    Цветова гама
    (Color Gamut)
    Цветовата гама определя специфична гама от цветове (или подмножество от цветове ), които цифрово устройство (например телевизор, монитор на компютър), може да покаже / възпроизвежда от дадено независимо от устройството референтно цветово пространство и се изразява като процент от това цветово пространство (например 98% от Rec.709 ; 95% от DCI-P3; 73% от Rec.2020 ).

    Подобно на това как един художник може да смесва основните си цветове на палитрата, за да визуализира обхвата от цветове, от които трябва да черпят, Color Gamut е просто цифрова палитра; освен тези цветове са много по-прецизно организирани и количествено определени.

    Забележка: "Цветна гама" често се използва и за позоваване на по-голямото "Цветно пространство" - в този случай двата термина се използват взаимозаменяемо.

    Цветовата гама създава определен "отпечатък" в рамките на референтното цветово пространство и е полезен метод и средство за потребителите да разберат цветовите възможности на дадено цифрово устройство.

    За да има представа за способността на дисплея да представя цветове, които са "верни на реалността", е важно да се знае колко от дадено Цветово пространство, покрива неговата Цветова Гама. Повечето съдържание на SDR (Standard Dynamic Range) използва по-тясното цветово пространство Rec.709, докато повечето HDR (High Dynamic Range) съдържание използва много по-широкото Rec.2020 цветово пространство. [повече за "Dynamic Range" по-късно]

    Сега, тъй като повечето цветови гами на дисплеите обикновено покриват цялото цветово пространство Rec.709 (или повече), наистина нямаше нужда да се прави разлика между двата термина, защото в този случай цветовата гама е , повече или по-малко, я приравняват към цветово пространство.

    Въпреки това, с Rec.2020, това вече не е така. Цветовата гама на текущите дисплеи не може да покрие цялото, много по-широко, ново цветово пространство; дори не е близо. Това е една от причините, поради които обикновено се отнасяме към цветовата гама на дисплея като покриваща само определен процент от определено цветово пространство (т.е. P3 или Rec.2020 ).

    Rec.2020 (или BT.2020)
    Въпреки, че обикновено се споменава само когато се говори за цветово пространство, и в сравнение със старите цветови пространства Rec.709 и DCI P3, то действително определя повече от просто цветовото пространство (както направи Rec.709 преди него - Rec.709 е индустриален стандарт за телевизионни и Blu-ray предавания още от появата на High Definition дисплеите).

    Препоръка ITU-R BT.2020-2 , която датира от 23 август 2012 г. и е преработена през октомври 2015 г., е набор от стандарти, които определят, в допълнение към "цветовото пространство", различни други аспекти на Ultra HD телевизията, като: разделителна способност на дисплея, честота на кадрите, chroma sub-sampling и дълбочина на битовете. Това е новият стандарт за UHD дисплеи и плейъри.

    Общите стандарти, разработени за Rec.2020, бяха предназначени да определят бъдещото развитие, така че някои от тях, като пълното цветово пространство и 8K резолюция, в момента са недостижими от днешните дисплеи.

    DCI (Digital Cinema Initiative) P3 е цветовото пространство, което в момента се използва от филмовата индустрия за цифрово кино.

    Въпреки това, UHD HDR филмите и предаванията, които се пускат за домашна употреба, в момента са в цветова гама P3; въпреки това те се доставят в контейнер BT.2020. С други думи, цялото съдържание на UHD HDR се кодира като BT.2020 за домашно доставяне и всеки UHD HDR телевизор, плейър и стрийминг устройство използват цветово пространство Rec.2020.

    Ultra HD алианса (UHDA), уточнява, че един телевизор трябва да бъде в състояние да покаже най-малко 90% от DCI P3, за да получи "Ultra HD Premium" сертификат (виж "ULTRA HD PREMIUM" Характеристики ).

    http://tftcentral.co.uk/articles/pointers_gamut
    https://cinepedia.com/picture/color-gamut/

    Наименование
    ______________________
    Широко цветово пространство / wide color gamut
    _____________________________________________________________________________________________________________________
    Какво е това: Колко цвята може да показва телевизора.
    Кога има значение: Широките цветови гами имат значение само за HDR видео източници като UHD Blu-ray и някои поточно видео, тъй като само HDR източниците имат за цел да се възползват от възможността за показване на повече цветове.
    Съдържание в HDR. Включва някои поточни видеа и Ultra HD Blu-ray
    Оценка на компонентите: 25% DCI P3 xy -

    25% DCI P3 uv -

    25% Rec 2020 xy - Първото число е зоната на покритие на пресечната точка между пространството Rec.2020 и границите на телевизора, направено в пространството CIE 1931 xy. Виж по-горе в раздел DCI P3, за да научите за разликата между xy номера и uv.

    25% Rec 2020 uv - Второто число се прави в пространството CIE 1976 u 'v'. Както бе споменато по-горе, това не е толкова добро, колкото сближаването на истинската гама. На LCD телевизори, той често ще бъде по-голям от този на xy. Ето защо, тъй като е по-голям брой, то е по-често използван в спецификациите на производителите, за да ги стимулира. Понякога тази стойност ще бъде по-ниска от xy. Например, ако гамата покрива зелената зона добре, но не е в синята зона. uv пространството намалява значението на зеленото в сравнение със синьото.
    Забележима разлика: --

    https://www.lightillusion.com/uhdtv.html

    Някои филми имат странна цветова гама.
    Често, режисьорите при постобработката изкривяват гамата с цел да постигнат някакъв желан от тях зрителен ефект. Операторът на камерата няма никакво отношение към цветовата гама. Цветовата гамма се "прави" от колориста, често от почти безцветно изображение заснето във формати Log или RAW. А какво трябва да има на екрана, определя DP
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cinematographer
    Филмите се правят с оглед възможностите на средният кинотеатър, който не може да изобрази искрящо бяло..



    Дълбочина на цвета

    Именно от трите основни цвята (червен, зелен и син) можем да „направим“ всички останали цветове. Достатъчно е да „смесите“ червено със зелено, за да се получи например жълто.
    Като играете с нивото на червено и нивото на зелено „смесено“, тогава полученият жълт ще има повече или по-различен оттенък.

    В компютърните науки най-малката съхраняема стойност е байт. Байтът се състои от 8 бита и може да приеме стойностите от 0 до 255 (от 20 до 28). Следователно можем да си представим система с 256 нюанса на червеното, която бихме могли да комбинираме с 256 нюанса на зелено, но също така 256 нюанса на синьото за общо 256 * 256 * 256 или 16 милиона цвята , и всичко това само от 3 байта! Така се роди 8-битовото кодиране!
    Следователно тази 8-битова дълбочина на цвета изисква 3 байта (червен, зелен и син) от по 8 бита за общо 24 бита. Ето защо често чувате за 24-битова дълбочина на цвета, която трябва да се тълкува като 8-битова дълбочина за цвят. И да, това може бързо да доведе до объркване ...

    Цялото видео съдържание (телевизионни канали, Blu-ray, DVD и т.н.) в действителност използва само 220 нюанса на всеки подпиксел (от 16 до 235) вместо 256 налични : като 'се нарича RGB Limited (22 ^ 3 за 10 милиона цвята), за разлика от Full RGB (25 ^ 3 за 16 милиона цвята), използван от екраните на компютрите.

    Ако сега използваме 10-битова система за цвят, получаваме 1024 нюанса на червено, 1024 нюанса на зелено и 1024 нюанса на синьото за общо 1024 * 1024 * 1024 или 1 милиард цвята! Първият рефлекс е да се заключи, че изобразените цветове ще бъдат още по-красиви, НО това не е непременно така ...

    FRC се придържа към нюансите, които не се управляват от панела, за да се променят с определена скорост показваното ниво на сивото от червените, зелените и сините подпиксели на екрана. През погледа на потребителя това „мигащо“ смесване на цветовете прави възможно възприемането на допълнителните нюанси. Позволява да се екстраполира показването на цветове, които не се поддържат от панела. В крайна сметка получаваме резултат "еквивалентен" на 10 бита, който може да бъде по-добър от някакъв панел от 10 бита.
    Например телевизорите, оборудвани с панел, поддържащ 8-битово цветно кодиране и които са оборудвани с FRC технология, могат да предложат 10-битово еквивалентно изобразяване.



    Сега трябва да знаете, че човешкото око не може да види повече от 10 милиона цвята.
    Въпреки това имаме различна чувствителност към определени цветове и можем да видим дефекти (главно ивици цветове), които нашият съсед не вижда ....

    Дълбочината на цвета се отнася до броя на битовете, използвани на подпиксел. Всеки пиксел се състои от три подпиксела: червен, зелен и син. Така че това, което се нарича 8-битово видео, всъщност използва 24 бита на пиксел(три подпиксела по 8 бита). HDTV форматът (и цифровият SDTV преди него) използва 8 бита, което позволява 2 ^ 8 или 256 вариации на цвят (нюанси на червено, зелено или синьо, и така 24 бита на пиксел дават 2 ^ 24 или 256 ^ 3 или 16,8 милиона цвята. Това изглежда доста, но вече не е достатъчно.

    Защо? Заради HDR. Не че очите ни се подобриха, но дисплеите ни се подобриха. Те могат да произведат далеч по-голям цветен обем и ако продължим да използваме същия брой битове, те ще трябва да покрият по-голям цветен диапазон, където разликите между последователните цветове са по-големи и по-лесно забележими - ефект, известен като „цветова лента ".

    Както повечето Ultra HD функции, когато видите този ефект обяснен, визуалните ефекти обикновено са преувеличени. Фалшиви, ако щете. Това е така, защото шансовете са, че четете тази статия на SDR (стандартен динамичен обхват) дисплей. Това може да звучи странно, но опитът да се покаже разликата между SDR и HDR на SDR дисплей е като опит да се покаже разликата между цвят и черно-бяло на черно-бял телевизор. Ето защо повечето истории, опитващи се да сравняват SDR и HDR, идват с визуални изображения, при които контрастът на една снимка е намален изкуствено. Някои дори стигат толкова далеч, за да покажат три снимки с намалени нива на яркост, което предполага, че показват SDR, HDR със статични метаданни и с динамични метаданни.
    Една лоша симулация на 8-битов срещу 10-битов цвят.
    Монитора на който гледате е 8-битов....няма как да получите 10-битов цвят на него.

    Тази снимка (от иначе страхотна статия ) например в горната част показва спектър от около 32 цвята (ако включите черно и бяло), който бихте могли да изградите с 5 бита на пиксел (2 ^ 5 = 32). Така че с 2 бита на субпиксел вече ще имате 64 цвята - два пъти повече, отколкото в тази графика. 8-битовият цвят ви дава 2 ^ 18 = 262 144 пъти повече цветове.

    Броят на цветовете в долната част, която в SDR изглежда като доста плавен градиент, е около 1300 - доста под 2048, което можете да постигнете с 11 бита на пиксел или 4 бита на субпиксел. Всъщност 4-битовият цвят ви дава 4096 цвята - повече от три пъти повече от броя тук.

    Обратно към реалните числа сега: 10-битовият цвят ни дава 2 ^ 10 = 1024 нюанса на подпиксел, така че 2 ^ 30 = 1024 ^ 3 = над 1 милиард цвята. За съжаление не мога да ви покажа разликата между 8-битов и 10-битов цвят на 8-битовия панел, който вероятно разглеждате в този момент, но ще можете да го видите на HDR телевизор с 10-битов панел. Не са необходими високо тренирани очи, за да го видите.

    Имайте предвид, че не всички HDR телевизори използват 10-битови панели. 8-битовите все още са твърде често срещани. В компютърните монитори още повече. Тук често срещате панели, използващи 8-битов + 'FRC' или Frame Rate Control, метод за симулиране на 10-битови цветове.

    12-битовият цвят със своите 2 допълнителни бита дава 4 пъти повече нюанси на подпиксел, така че 4096 градации и 2 ^ 36 = над 68 милиарда цвята. Не е ясно кога ще видим 12-битови панели в дневните, но вече се използва в цифровото кино - Dolby Vision се справя с 12-битови цветове, също и на потребителския диск Ultra HD Blu-ray. Японският държавен оператор NHK, който предава програми в 8K от ноември 2018 г., се застъпва за 12-битов цвят, докато Асоциацията 8K се придържа към 10-битовия цвят. Те също така предлагат различни честоти на кадрите. Повече за това по-късно в тази статия.

    В момента това е единствената форма на потребителска медия, поддържаща 12-битови цветове. Ultra HD Blu-ray без Dolby Vision използва 10-битов цвят и цветово пространство Rec.2020, докато обикновеният 1080p HD Blu-ray диск използва 8-битов цвят и цветово пространство Rec.709.


    Дълбочина на цветовете
    (Color depth)
    https://en.wikipedia.org/wiki/Color_depth
    Дълбочината на цветовете е броят на битовете информация, които се използват, за да се каже на пиксела кой цвят да се показва(bpp). 10-битовата дълбочина на цвета означава, че телевизорът използва 10 бита за всичките три субпиксела от всеки пиксел, в сравнение със стандартните 8 бита. Това позволява на 10-бита специално да показва много повече цветове; 8-битовите телевизори могат да показват 2 ^ (8 * 3) цвята (16.7 милиона цвята), в сравнение с 10-битовите 2 ^ (10 * 3) (1.07 милиарда цвята). Изображенията по-долу дават представа за разликата между тях.

    Дълбочината на цвят / битове на телевизора определя общото / максималното количество различни цветове, които може да показва. Това не означава, че изображението задължително използва всички налични цветове, но вместо това може да определи цветовете с това ниво на точност.

    "Пълна гама"цветови тонове / нюанси (256), които се предлагат във всеки от червените, зелените и сините канали (за общо 16.78 милиона възможни вариации на цветовете - от черно до бяло). Забележка: 8 бита на канал се равнява на 24 бита на пиксел .

    За 8-битов RGB сигнал с ограничен обхват (16-235) ще бъдат налични общо 10,65 милиона цветни вариации.
    Забележка: Човешкото око може да различи до десет милиона различни цвята.

    А 10-битовият RGB сигнал е с пълен обхват и дълбочина на цветовете 0-1023 (1024 цветни тонове / нюанси на разположение във всеки от червен, зелен и син канали за общо 1.07 млрд възможни цветови вариации).
    За 10-битов RGB сигнал с ограничен обхват (64-940) ще бъдат достъпни общо 674.53 милиона цветни вариации.
    10-бита може да улавя повече нюанси в цветовете, които се показват, защото има по-малък „скок“ от един уникален цвят към друг уникален цвят.
    10-битовият дисплей е полезен само ако гледате 10-битово съдържание, което е много рядко. В момента почти всичко е 8 бита, включително Windows или игрови конзоли. HDR се възползва от 10-битовата версия и така получаването на телевизор, който поддържа 10-битов цвят, е важно само ако възнамерявате да гледате HDR видео.

    Забележка: Общо казано, колкото по-широк е динамичният диапазон / яркостта на дисплея и съдържанието, толкова повече "битове" са необходими, за да се избегне "бандинга - образуване на цветни ленти" или "постеризация" в показаното изображение. „Бандинга“ се появява по-лесно в райони на постепенни цветни преходи, като например гладко небе, защото човешката визуална система има различна чувствителност при различни нива на яркост и е особено чувствителна към малки промени в големи области с почти еднаква яркост.

    Следващата стъпка е, 12-битовият RGB сигнал който има пълна цветова дълбочина 0-4095 (4096 различни цветови тона, налични във всеки от червените, зелените и сините канали за общо 68.72 милиарда възможни цветови вариации).



    Забележка: Стандартното съдържание на динамичен обхват (SDR) обикновено е кодирано с 8-битова дълбочина на цветовете, докато съдържанието на високия динамичен обхват (HDR) обикновено е кодирано с дълбочина на цветовете (10-bit (напр. HDR10) или 12-bit (напр. Dolby Vision).

    Наименование
    ______________________
    Дълбочина на цветовете / color depth
    _____________________________________________________________________________________________________________________
    Какво представлява: Брой битове на пиксел за представяне на определен цвят. Забележка: считаме, че 8-бит с дитеринг е еквивалентен на 10-битов, стига 10-битовият градиент да изглежда гладко.
    Кога има значение: Съдържание на HDR като UHD Blu-ray плейъри. Няма да има значение за кабелна телевизия, редовни Blu-ray филми, конзоли за видео игри или съдържание, показвано от компютър с Windows. Те са ограничени до 8-битов цвят.
    Добра стойност: 10-бита (идеална 14 бита)
    Забележима разлика: 1-бит


    В Rec.2020:
    Rec.2020 определя кодиране на цветен компонент, наричан още дълбочина на цвета, на 10 бита или 12 бита. Използването на цветовото пространство Rec.2020 е еквивалентно на кодиране на 30-битов (3x10-битов) или 36-битов (3x12-битов) пиксел за данните, описващи неговата яркост и следователно неговата колориметрия. 8-битовата дълбочина на цвета е изоставена от цветовото пространство Rec.2020, като по този начин изглажда цветните градиенти и избягва явлението, известно като Banding:


    Вляво: 8 битов цвят (обикновено използван в Rec.709).
    Център: 10-битова дълбочина на цвета (заложен минимум в Rec.2020).
    Дясно: 12-битова дълбочина на цвета (заложена като максимум в Rec.2020).

    За видеоклипове (филми, концерти, документални филми), съхранявани на оптични физически носители (Ultra HD Blu-ray):
    Спецификациите на ултра Blu-ray, издаден през януари 2015 г., посочва две разрешени цветови дълбочини:
    • 8 бита при кодиране в AVC ,
    • 10 бита, ако са кодирани в HEVC.

    За телевизионно излъчване (излъчване, т.е. чрез сателит или ефир, широколентово, т.е. чрез интернет или чрез уебсайт):
    Консорциумът DVB, който определя типичните параметри на UHD телевизионните сигнали, използвани в Европа (UHD-1 и UHD-2), фиксиран през януари 2014 г. с уникална цветова дълбочина от 10 бита за въвеждащата фаза на UHD -1. Следователно 8-бита е категорично изоставен за бъдещите UHDTV канали, излъчвани в Европа. UHD-1 (2-ра фаза, която трябва да стартира през 2017 г.), трябва да бъде разпределена в 12 бита. Това изоставяне на 8 бита позволява да се предвиди пристигането на друга очаквана характеристика на UHDTV, а именно High Dynamic Range (HDR). HDR работи с влошени резултат когато видеосигналите са кодирани в 8 бита, оттам и официализацията на минимум 10 бита.

    За видеоклипове (филми, концерти, документални филми), налични в стрийминг или чрез видео на търсените сайтове:
    Поради проблема, свързан с ниската честотна лента на интернет, с която разполагат повечето потребители, 8-битовото кодиране ще остане дълго време формат на представяне в мрежата.

    От няколко години производителите твърдят, че предлагат 10-битови LCD монитори и телевизори. Но дали действително са 10-битови?
    Почти всички настоящи телевизори са "8-битови." Някои могат да рекламират, че те са повече, но всички те по своята същност са 8, тъй като на тях се основава телевизионната ни система.

    В допълнение..
    В настоящето (8-бита) телевизорът е способен да възпроизведе 256 нюанса на цвета, за всеки един от трите основни цвята: 256 нюанса на червеното, 256 нюанса на зеленото, и 256 нюанси на синьото. (Всъщност е малко по-малко от 256, но нека се придържаме към това, за да ни е по-лесна математиката.)
    Така че при настоящата ни TV система, това означава, че имаме възможни 16,8 милиона цвята (256 x 256 x 256 = 16777216). Това на пръв поглед може да ни изглежда много, но не е реално. Човешкото око може да види много повече, въпреки че някои твърдят че границата е 2,3 милиона....

    Най-голямото ограничение за нашата 8-битова система е ограничената честотна лента на контраста. Което ще рече, ако искате да снимате вътрешността на тъмна стая, интериора на помещението ще се вижда като тъмна каша от сенки, докато ярките прозорци ще изглеждат като бели петна...

    Другото ограничение е с градациите, водещо до ивици (бандинг). Представете си залез, който трябва да бъде с плавни преходи от цветове, от горе до долу. В първите дни на HD, много телевизори го показваха с очевидни ленти между цветовите нюанси. Макар често това да е причинено от някои аспекти на телевизията която е 8-битова, изходният материал и някои аспекти на телевизори ви, при някои кадри тези ивици могат да бъдат видими.

    Но какво да кажем за триковете използвани от производителите на телевизори...
    В продължение на няколко години, някои телевизори и компютърни монитори са с "фалшив" 10-битов цвят. Разбира се, производителите могат да кажат в своя защита, че това донякъде не е вярно - няма как да са с 10-бита на цвят, след като няма източник на 10-битов материал. По същество, това, което прави монитора/телевизора е флаш на два съседни цвята, и така мозъкът ви ще възприеме това като един цвят(среден между двата). Това странно нещо се нарича Frame Rate Control (FRC) - форма на трептене.

    Има два вида трептене, като и двата могат да симулират възпроизвеждането на цветовете:

    Пространствено разбъркване. Това се прави чрез залепване на два различни цвята един до друг. При нормално разстояние на гледане тези два цвята ще се появят, за да се смесят, което ще ни покаже желания целеви цвят. Тази техника често се използва както в печата, така и във филми.
    Временно разклащане. Също се нарича Frame Rate Control (FRC). Вместо да залепва два подобни цвята един до друг, един пиксел бързо ще мига между два различни цвята, като по този начин наблюдателите ще възприемат средния цвят.
    С добро дизериране, резултатът може да изглежда много подобен на по-голямата дълбочина, а много телевизори използват този процес, за да изгладят градиентите на екрана. 8-битовите телевизори могат да използват дизеринг, за да генерират картина, която много прилича на 10-битова дълбочина на цвета.

    Тази технология обаче не ни дава ЧИСТ цвят - в повечето случаи е изкривен, макар и близък до желаният. Освен това, технологията е ограничена във възможностите си за възпроизвеждане на количество нюанси

    Ето ги и прилаганите варианти на технологията
    Driver Dithering Effective
    bits
    Colors Luminance
    curve
    Display of dark shades
    8-bit None 8 16.78 M Bad No patterns
    8-bit Static 10 16.78 M Better Stationary patterns
    8-bit Simple tempor. 10 16.78 M Better Moving patterns
    8-bit Advanced tempor. 10+ 16.78 M Better Somewhat noisy

    Dither - https://en.wikipedia.org/wiki/Dither
    FRC - Frame Rate Control https://en.wikipedia.org/wiki/Frame_rate_control
    AFRC - Advanced Frame Rate Control


    Въвеждане на 10-битов цвят, и HDR
    По-голямата подкрепа за 10-битовите панели се дължи на появата на High Dynamic Range съдържание. При 10-битово съдържание, може да имаме повече детайли в светлите области на изображението, и/или повече детайли в тъмните части на изображението. Но също така, HDR съдържанието води до по-голям диапазон между най-ярките и най-тъмните части на изображението. Тук идва проблемът ! Увеличението на битността на цветовете(10bit) е несъразмерно с увеличаването на диапазона на яркост (10 бита срещу над 1000cd/m2).

    Чувствителността на човешкото око е 0.000001 cd/m2. Сега, да изчислим колко степени на яркост трябва да има един телевизор, за да нямаме бандинг.

    При HDR, в момента яркостта в продаваните модели телевизори достига до 1330cd/m2, делим ги на 0.000001 cd/m2 и получаваме 1,330,000,000 степени на яркост - НЕОБХОДИМИ за да има плавен преход - тоест да няма бандинг при HDR съдържание. Това изискване може да се покрие от истински 12 битова матрица.

    За Dolby Vision съответно яркостта достига 4000cd/m2, които делим на 0.000001 cd/m2 и получаваме 4,000,000,000 степени на яркост - Необходими за да има плавен преход . тоест да няма бандинг при Dolby Vision съдържание. Това изискване може да се покрие от истински 12 битов панел.

    За справка
    8 бита на канал RGB = 24 бита общо(3 x 8) = 256 х 256 х 256 нюанси на синьо, червено и зелено = 16,777,216 цвята
    10 бита на канал RGB = 30 бита общо(3 x 10) = 1024 х 1024 х 1024 нюанси на синьо, червено и зелено = 1,072,341,824 цвята
    12 бита на канал RGB = 36 бита общо(3 x 12) = 4096 x 4096 x 4096 нюанси на синьо, червено и зелено = 68,719,476,736 цвята
    14 бита на канал RGB = 42 бита общо(3 x 14) = 16394 x 16394 x 16394 нюанси на синьо, червено и зелено = 4,406,104,490,984 цвята

    За да се намали бандинга (Banding), особено при високи стойности на яркост, компанията Dolby разработва нов ETFs, който се нарича количествено определяне на възприятието (PQ). Dolby казва, че тази система може да подобри цветовите градиенти на дисплея, при отраженията на слънцето или фойерверки, както и подробности/детайли при ниски нива на осветеност. В действителност, компанията твърди, че един цвят с дълбочина от 12 бита PQ, е еквивалентен на 14-битова дълбочина на цвета в ETFs базиран на гамата.
    На диаграмата по-горе, сивата пунктирана линия представлява границата, над която се появява бандинг (ивици), под която ивици не се появяват.
    Зелената крива представлява 10-битов цвят в PQ след която може да се появи бандинг (според компанията). Черната крива представлява 12-битов цвят в PQ, при който не може да се появи бандинг.


    Градиенти
    Цветният градиент е участък от постепенно променящ се цвят. Например, крайната лява страна може да е тъмнозелена, която постепенно се променя на по-светло зелено отдясно. Ако телевизорът може да показва градиентите плавно, това означава, че той може да улавя малки разлики в цвета и следователно е добър при възпроизвеждането на детайли в цвят. По-подробният цвят е едно от обещанията на HDR медиите, затова си заслужава да получите телевизор, който да работи добре на този тест, ако се интересувате от HDR.

    Наименование
    ______________________
    Градиенти / gradient
    _____________________________________________________________________________________________________________________
    Какво е това: колко фини нива на цвят могат да бъдат показани.
    Кога това е от значение: Детайли в сенки, небе и тонове на кожата. Важно е повече за съдържанието на HDR.
    Как да получите най-добри резултати: Както екранът, така и сигналът трябва да имат висока дълбочина на бита за по-детайлния цвят, което означава за минимално свързване с телевизори, трябва да гледате 10-битов медиен източник на 10-битов телевизионен панел.

    Когато гледате HDR носители от външно устройство, като например UHD Blu-ray плейър, трябва да се уверите, че настройката на подобрения формат на сигнала е разрешена за въпросния вход. Оставянето на това деактивирано място ще доведе до бандинг.

    Ако сте изпълнили тези стъпки и все още виждате бандинг, опитайте да деактивирате всички активирани функции за обработка. Неща като "Динамичен контраст" и 2 pt./10 pt. настройки за калибриране на бялото могат да доведат до бандинг в изображението.




    Цветово пространство
    (Color space)

    Цветово пространство , понякога наричано по-нататък "Цветови модел" (или "Color System"), е определена организация и представяне на цветове.

    Цветният модел е абстрактен математически модел, който просто описва диапазона от цветове и ги представя като кортежи от числа или цветни компоненти (например RGB). Цветовото пространство се отнася до номера на действителните цветове. Всеки цвят в системата е представен с една точка.

    Цветовите пространства често са представени с помощта на двуизмерни фигуриот пълната им 3D форма - яркостта (яркостта) е третото измерение. „Яркост“ е относителната лекота или тъмнина от определен цвят, от черно (без яркост) до бяло (пълна яркост). Тези "филийки" са полезни за ежедневни цели, защото ви позволяват бързо да видите цялата граница на дадено напречно сечение.

    Най-наситените ярки цветове се намират във външния ръб на региона; най-малко наситените цветове са в центъра. "Наситеност" описва интензивността (чистота, сила) на цветовия оттенък (цветност). Когато един цвят е напълно наситен, той се счита за най-чистата (най-верната) версия.

    Цветният модел е абстрактен математически модел, който просто описва диапазона от цветове и ги представя като кортежи от числа или цветни компоненти (например RGB). Цветовото пространство се отнася до номера на действителните цветове. Всеки цвят в системата е представен с една точка.

    Цветовите пространства често са представени с помощта на двуизмерни фигури от пълната им 3D форма - luminance (яркостта) е третото измерение. „luminance“ е относителната светлина или тъмнина на определен цвят, от черно (без яркост) до бяло (пълна яркост). Тези "слайсове" са полезни за ежедневни цели, защото ви позволяват бързо да видите цялата граница на дадено напречно сечение.

    Най-наситените ярки цветове се намират във външния ръб на региона; най-малко наситените цветове са в центъра. "Наситеност" описва интензивността (чистота, сила) на цветовия оттенък(hue) (chroma-цветност). Когато един цвят е напълно наситен, той се счита за най-чистата (най-вярната) версия.


    Двумерната диаграма " CIE 1931 Цветово пространство " с форма на език или подкова представя всички "chromaticities-цветности", видими за средното човешко око на специфично определено ниво на яркост и обикновено се нарича "гама на човешкото зрение" ".

    "Chromaticity-Цветност" е обективна спецификация на качеството на цвета, независимо от неговата яркост. Цветната графика на CIE 1931 е първият дефиниран стандарт, който показва връзката между трите основни цвята на червеното, зеленото и синьото и начина, по който тези цветове всъщност се виждат от очите ни и така осигуряват цялостна гама, от която могат да бъдат създадени различни цветови пространства.

    Забележка: "Международната комисия по осветлението-International Commission on Illumination" от френското наименование "Commission Internationale de l'Éclairage" - е посветено на световното сътрудничество и обмена на информация по всички въпроси, свързани с науката и изкуството на светлината и осветлението, цвета и визията, фотобиологията и технологията на изображението.

    Забележка: Невъзможно е точно да се изобрази гамата/обхвата на човешкото цветно зрение на компютърен монитор.

    Следващата диаграма показва хроматичността(цветноста) на "източници на светлина от черно тяло" (бяла светлина) на различни температури и "линии на постоянна корелативна температура на цвета" (специфични бели точки).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature
    https://en.wikipedia.org/wiki/Planckian_locus
    Техническа бележка: "Бяло" няма определена позиция в тази диаграма; по-скоро тя се определя в зависимост от цветната температура (измерена в "Келвин-Kelvin"), която се отнася до цвета на светлинния източник, който се показва на екрана. За да може вашият телевизор да се придържа към визията на режисьора, той трябва да възпроизведе бялото колкото е възможно по-близо до препоръчания от ISF D65 (Daylight 6500K), който е подобен на околната светлина на обед (в облачен ден). D65 е стандартът, използван във филмовия и телевизионния свят.

    Телевизорът използва добавъчно цветово смесване с основните цветове - червено, зелено и синьо, всеки от които стимулира един от трите вида фоторецептори на окото (цветочувствителни конуси) с възможно най-малко стимулиране на другите два. Това се нарича "RGB" цветово пространство.

    RGB цветовото пространство е представено в "диаграмата на цветността" чрез триъгълник, свързващ координатите на трите основни цвята. По принцип могат да се използват и други цветове, но с червено, зелено и синьо може да бъде уловена най-голямата част от цветовото пространство на човешкото зрение.

    Необходимо е да имате точно определено цветово пространство, така че изображенията да могат да се възпроизвеждат точно и последователно. Без някаква форма на съгласуван стандарт как някой да знае какъв да бъде определен цвят? Без този стандарт как създателят на ТВ програми, телевизионният оператор или телевизионният производител трябва да знаят какви цветове да използват? Тази привързаност към цветовите стандарти е жизненоважна, за да се гарантира, че това, което се произвежда, излъчва и показва, е правилно и запазва първоначалните намерения на създателя на съдържанието.




    Цветовото пространство по същество е "контейнерът", който определя максималната цветова гама, в която може да работи цифровото устройство, но е "независимо от устройството". То определя всички възможни или реализуеми цветове, които могат да бъдат направени от цветовите комбинации, които попадат в неговите граници. Колкото по-голямо е цветовото пространство, толкова повече цветове може да показва конкретното устройство и толкова по-наситени са тези цветове.

    Цветовете, които попадат извън триъгълника на цветността, се наричат "извън гама".


    Цветови обем
    (Color volume)

    И така, какво е цвят?

    Понятието "цвят" може да се раздели на две части: цветност и яркост .

    Например, цветът „бял“ е ярък цвят, а цветът „сив“ се счита за по-малко ярка версия на същия „бял“. С други думи, бяло и сиво са еднакви, докато тяхната яркост (luminance) се различава. Както вече споменахме, "яркостта" е относителната осветеност или тъмнина от определен цвят, от черно (без яркост) до бяло (пълна яркост).

    Color Volume (Цветен обем) включва всички цветове в целия диапазон на осветеност (не само при едно определено ниво на яркост). Тя е представена от триизмерна графика (наричана понякога " 3D Color Gamut "). Казано по-просто, колкото по-голям е цветният обем, толкова по-добре дисплеят може да изразява широк спектър от ярки, точни цветове.

    “Цветна гама” + “Динамичен / светлинен диапазон” = “ Цветен обем ”






    Следващото изображение по-долу сравнява цветния обем на два различни телевизора. Телевизорът отляво има по-голям обем на цветовете, отколкото този вдясно. Забележете добавената яркост и жизненост в цветовете.


    Изкачване на стълбището

    Сега се връщаме към оригиналната предпоставка на тази статия - цветът на телевизора се определя от неговата "Дълбочина на цветовете", "Цветова гама" и "Динамичен / светлинен диапазон" (и от своя страна, "Цветен обем") - Ще използвам илюстрация,за да обясня/илюстрирам това и да покажа как всеки компонент се отнася до другите.

    Сега, като се има предвид, че никаква илюстрация не е съвършена, искам да си представите стълба.

    Сега си представете, че общата височина на стълбището представлява светлинен диапазон на цвета - от най-тъмния си цвят/тон до най-яркият. Дъното на стълбището по същество ще бъде „истинско“ черно, докато горната част на стълбището ще представлява „истинско“ бяло. (Хей! Нещо като „Стълба към небето“)

    Сега си представете, че общата ширина на стълбището представлява гама от цветове или диапазон . Всяка отделна стъпка на стълбището би представлявала различни нива на яркост от черно (или най-тъмния цвят на цвета) отдолу до бяло (или най-яркият цвят на цвета) в горната част.

    Техническа бележка: Въпреки че общата, максимална ширина (цветова гама / диапазон) на стълбището ще остане "фиксирана" в този случай, стъпалото (ниво на яркост) в стълбището ще варира - по-тясно в горната и долната част; по-широко към средата (цветовата гама или обхватът на „показваните“ цветове, винаги ще бъдат по-широки към средата на диапазона на яркостта).

    Сега си представете, че общият брой стъпки в стълбището представлява дълбочината на цвета или дълбочината на битовете (общият брой на отделните нива на яркост / стъпки в "сивата гама"). Общият брой стъпки (различни цветови тонове) в този случай ще се определя от "дълбочината на битовете" (напр. 256 стъпки за 8-битова пълна гама от цветове; 1024 стъпки за 10-битова дълбочина на цвета; и така нататък).


    Ако искате да увеличите общата височина (динамичен / светлинен диапазон) на стълбището, с обща ширина (цветова гама) и общия брой стъпки (цвят / битова дълбочина), оставащи същите, действителната височина на всяка една от отделните стъпки ще трябва да се увеличи .

    Това би могло да доведе до твърде високи стойности на всяка стъпка (което би могло да доведе до появата на "цветови бандинг" или "постеризация" в показаното изображение). Ето защо винаги е добра идея да се увеличи броят на "стъпките" (битовете), когато се увеличава общата "височина" (диапазон на осветеност) на стълбището.

    Ако искате да увеличите общата ширина(цветова гама / обхват) на стълбището, с обща височина (диапазон на яркостта) и общия брой стъпки (дълбочина на цвета), които остават същите, тогава средната ширина (цветова гама) на всяка отделна стъпка, следователно, ще се увеличи ,

    Ако сте увеличили броя на стъпките (цвят / битова дълбочина) в стълбището, като общата височина (диапазон на яркостта) и общата ширина (цветова гама) остават същите, тогава средната височина на всяка една от тези отделни стъпки следователно ще намалее, но общия размер (цветовия обем) на стълбището ще остане същият.

    Въпреки това , увеличаването на броя на стъпките (дълбочината на бита) щеше да намали шансовете за виждане на "цветовият бандинг" или "постеризация" в показаното изображение (поради увеличения брой на отделните стойности, налични във всеки от червените, зелените и сините канали) - което би довело до много по-плавни цветни градиенти.

    Сега, ако искате да увеличите и "височината" (обхвата на светлината) и "ширината" (цветовата гама) на стълбището, всъщност ще увеличите общия размер ( цветовия обем ) на стълбището, но броя на стъпките (битова дълбочина) ще останат същите. Броят на стъпките (битовете) в стълбището няма да има ефект върху общия размер на стълбището (неговия цветен обем).

    Когато имате видеопанел, способен да показва по-голям цветови обем, толкова по-малко ще ви е необходима система като Dolby Vision или HDR10 +.
    С 10 000 нита, видеопанелът ще покаже пълния цветен обем на стандартите, на които се основават UltraHD Blu-Rays. В действителност дисковете се овладяват с макс. 1000 или 4000 нита и често много по-малко.HDR (Ultra HD Blu-ray,...): по- широко цветово пространство Rec.2020 , от 0,0005 до 10 000 нита, 10 бита или 12 бита.
    Прикачени изображения Прикачени изображения
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 28-01-22 в 20:51.
    Djuka одобрява това.

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,469
    #5

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    HDR + WCG + увеличена дълбочина на цветовете
    Често срещано схващане е, че HDR по своята същност се предлага с Wide Color Gamut и поне 10-битова дълбочина на цветовете. На практика трите често се съчетават и по основателна причина: Когато се комбинират, тези три технологии предлагат значително подобрение на цвета. По-големият брой битове например помага за предотвратяване на цветови ленти(color banding), които иначе могат лесно да възникнат при разширяване на динамичния диапазон.

    В действителност триje могат да съществуват независимо един от друг и могат да предложат някои предимства. 10-битовите и 12-битовите цветове вече бяха изпробвани на Blu-ray Disc в Япония. Преди няколко години Panasonic пусна Blu-ray формат „ Master Grade Video Coding “ ( MGVC), съдържащ нещо като подобрителен слой с 2 ​​или 4 бита допълнително за постигане на 10 или 12-битов цвят. Само специални BD плейъри на Panasonic може да декодират добавените битове. Редица анимационни филми на Studi Ghibli бяха пуснати в този формат, но не за дълго.

    Широката цветова гама може би ще има най-добрия шанс сама, но това се случва спорадично.

    HDR без WCG и без дълбока цветна резолюция се използва в собствения HDR формат на Бразилия . Няколко партии, обединени в SBTVD (Sistema Brasileiro de Televisão Digital), включително Globo, се договориха за междинен формат за излъчване, който използва SL-HDR1 (Technicolor Advanced HDR) с цветово пространство Rec.709, 8-битов цвят и MPEG-H аудио. Може да се предава в AVC чрез ISDB-Tb или в HEVC чрез 5G. Ще трябва да изчакаме и да видим как ще се получи, но показва много вариации.

    Тъй като трите технологии се съчетават толкова добре, те обикновено се комбинират и много вероятно предполагат, че 10-битовото видео и WCG са неразделна част от HDR, дори и да не са. Може би друго име от HDR, да речем „Ultra Color", би било по-добре за този пакет от функции. Тогава ще имате Ultra High Definition и Ultra Color. Но вече е късно за това.


    Динамичен диапазон
    (Dynamic Range)
    Динамичния диапазон, според Уикипедия - е "съотношението между най-високите и най-нискитете стойности на осветеността, които определен дисплей може да възпроизведе" .
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_range

    Когато става въпрос за дисплеи, той се отнася до общия диапазон на яркост или диапазон на яркостта , т.е. съотношението на яркостта между най-тъмното черно, което може да бъде произведено, и най-яркото бяло (т.е. неговото "контрастно съотношение"). „Яркост“ е относителната светлина или тъмнина от определен цвят, от черно (без яркост) до бяло (пълна яркост).

    Забележка: Наличието на каквато и да е околна светлина в стаята значително ще повлияе на съотношението на контраста на телевизора.

    Човешкото око е в състояние лесно да вижда обектите нощем на звездна светлина (макар че "цветовата диференциация" е силно намалена при ниски нива на осветеност) и при ярка слънчева светлина, дори при факта, че в лунна нощ обектите получават много малка осветеност, отколкото в ярък слънчев ден.

    Тъй като може динамично да се адаптира към различни нива на яркост чрез затваряне и отваряне на зеницата, човешкото око може да възприема сцени с много високо динамично контрастно съотношение от 1,000,000 - 17,000,000: 1 (или 20 - 24 стъпки на светлината), далеч надминавайки възможности на изображение от една камера.


    Въпреки това , нашите очи не могат да изпълняват тези подвизи на възприятието и в двете крайности на скалата едновременно - отнема време да се адаптират и приспособяват към различни нива на яркост - техният динамичен обхват в дадена сцена всъщност е доста ограничен. Въпреки това, той все още е по-висок от "статичния" диапазон на яркостта на повечето технологии на дисплея.

    Във всеки един момент статичното съотношение на окото е между 1000 и 15,000:1. В ситуации на екстремни наблюдения при слаба светлина (където нашите очи са се приспособили да използват пръчковидните клетки в окото за "скотопично/нощно зрение - scotopic/night vision"), нашата визуална система може да побере още по-голям диапазон на яркост.

    Ако разгледаме моменталния (статичен) динамичен диапазон на окото ни - където отварянето на нашата зеница е непроменено, като гледане в един район в рамките на една сцена, оставяйки нашия поглед да се нагласи, и не гледаме никъде другаде - по оценка нашите очи могат да видят от 10- 14 стъпки на динамичен обхват, което определено надхвърля най-компактните камери (5-7 стъпки), но е изненадващо подобно на цифровите SLR камери (8-11 стъпки).

    Статичният динамичен дипазон на човешкото око е < 12 стъпки
    Тоталният динамичен диапазон на човешкото око е > 24 стъпки

    Дигиталното или филмово изображение може да записва толкова много детайли между най-тъмните сенки на сцената и най-ярките светлини, и в крайна сметка ще издава тонове в края на тази скала като ефективно черно или бяло, само защото няма достатъчно налични подробности (детайлите в светлите и тъмните части на изображението ще бъдат изрязани). Възможността да се произвежда по-широк диапазон на яркост, или да има по-голям обхват от тонове, достъпни между черно и бяло, е това, което се търси при сравняване на динамичния обхват на различни камери или дисплеи.

    На практика е трудно да се постигне пълният динамичен обхват, изпитван от хора, използващи електронно оборудване. Електронно възпроизвежданото видео често използва някаква измама, за да се постави оригиналния материал с широк динамичен диапазон, в по-тесен записан динамичен диапазон, който може по-лесно да се съхранява и възпроизвежда. С други думи, увеличеният диапазон на яркостта на изображението с висок динамичен обхват трябва да бъде компресиран, за да се вмести в по-нисък динамичен обхват, за да бъде направен видим. Този метод на визуализация се нарича "тонално картографиране"(ton-maping).

    Тоналното картографиране е техника, използвана в обработката на изображението, за да "начертае" един набор от цветови тонове на друг, за да се сближи появата на изображения с висок динамичен обхват в среда, която има по-ограничен динамичен обхват. Една от целите на тоналното картографиране е да бъде в състояние да възпроизведе дадена сцена или изображение върху дисплейно устройство, така че "усещането за яркост" на изображението на зрителят, да съвпадне с усещането за яркост в реалния свят.

    Повечето дисплеи имат ограничен динамичен обхват, който често е недостатъчен за възпроизвеждане на пълния спектър от светлинни интензитети, присъстващи в естествените сцени. Тоновото картографиране адресира проблема със силното намаляване на контраста, от сиянието на сцената до обхвата, който може да се показва, като същевременно запазва детайлите на изображението и цветовия вид, които са важни за оценяване на оригиналната сцена. Това често се прави с цената на намаляване на глобалния контраст на сцената, но местният контраст се запазва и изображението като цяло продължава да изглежда естествено.

    Когато гледате реална сцена, нашите очи могат да се фокусират върху различни части на сцената и да се адаптират динамично към различните светлинни нива на тези различни области - нашите зеници се отварят и затварят за различните области на яркостта на сцената, като им дават Способност да се направи тон на детайлите и в тъмните части, и в светлите части на сцената.

    Освен това, човешкият мозък има невероятна способност да взима всички тези детайли, интелигентно да тълкува информацията от очите ни и "да създаде" една единствена ментална картина, която отчита всички тези детайли.


    Висок динамичен диапазон
    (HDR - high dynamic range)
    Когато се споменава терминът "динамичен обхват", повечето хора мислят автоматично за HDR.

    Сега като се има предвид факта, че вече има безброй статии и публикации и посветен теми във форуми по темата за HDR - да не говорим за цяла секция, заделена за него ТУК - няма да прекарвам много време за нея.

    "SDR"(Standard Dynamic Range) за филми и телевизионни предавания се записват и мастерират на базата на максимално ниво на яркост от около 100 нита (cd/m²) за дома и около 48 нита за кино, и минимално ниво на яркост от 0.1-0.01 нита. ["NIT" е единица, използвана за измерване на яркостта и е еквивалентна на кандела на квадратен метър.]

    Един от проблемите с ограничаването на максималната яркост до 100 nits е, че колкото по-ярък е цветът, толкова по-близо става до бяло (най-яркият цвят) - толкова по-малко наситени стават ярките цветове. Например, най-яркото наситено синьо на SDR дисплея е само 7 нита, така че синьото небе никога няма да бъде толкова светло или наситено, колкото би трябвало да бъде.

    За разлика от тях, HDR филмите в момента се оценяват и усвояват до максимално ниво на яркост от 1000-4000 нита.

    Забележка: Човешката визуална система може в действителност да установи нива на яркост до 100 000 000 нита или до 0,000001 нита.

    С наличната максимална яркост на днешните HDR дисплеи, създателят на съдържание вече разполага с наличния диапазон на яркост, необходим за представяне на небето, което е едновременно наистина светло и напълно наситено, което я прави по-естествена и много по-близка до реалната сцена.



    Забележка: PQ или Perceptual Quantizer (публикуван от Дружеството на инженерите по кино и телевизия като SMPTE ST 2084) EOTF (Електро-оптична трансферна функция), на които се основават както HDR10, така и DolbyVision, всъщност дава възможност за пиково ниво на яркост до 10 000 нита (и минимални нива на яркост до 0,0001 нита) - помислете за това като за главата за бъдещо разширение. Ярките дисплеи са следващите!

    Сега някои от вас може да си мислят в този момент, че 4000 нита вече е твърде ярко (да не говорим за 10,000 нита), но не знаят това: яркостта на околната среда на един слънчев ден с ясно синьо небе е между 7000-10,000 нита (между 3000- 7000 нита за облачно небе и непряка слънчева светлина). 10 000 нита е също типичната яркост на флуоресцентната лампа - ярка, но не и болезнена.

    Естественият свят има много по-широк спектър от цветове и яркост от сегашните телевизионни предавания, Blu-ray и Cinema системи. Ярък слънчев ден може да има ослепителни акценти, които достигат до над 100 000 нита. Директната слънчева светлина е около 1,600,000,000 нита.




    Също така, имайте предвид, че тези максимални стойности на нивото обикновено се отнасят само за "огледални светлини" (малки области на екрана) и са налице само в някои сцени не всички - общото ниво на яркост на целия филм ще остане около 100-120 нита. Това означава, че APL (Средно ниво на картината) на HDR филм няма да бъде значително по-различно от това за SDR филм. Увеличаването на наличния динамичен обхват просто ви дава повече свобода за игра.

    Забележка: HDR изображението или видеото не гарантират по-голям динамичен обхват, освен ако този по-голям динамичен обхват не присъства и в оригиналното съдържание или сцена.

    По-долу са представени няколко симулирани изображения, показващи разликите между SDR и HDR.
    (изображенията са симулация на вашият SDR монитор!)


    Ето мнение на колориста Стивън Накамура
    https://www.definitionmagazine.com/j...-ready-for-hdr

    По същество, High Dynamic Range е за потенциала на по-светлото бяло с по-подробни "огледални светлини" и по-дълбоко черно с повече "детайлност на сенките".

    Но по-важното е, че HDR, комбиниран с широката цветова гама (WCG), дава възможността да се възпроизвежда света около нас възможно най-точно, реалистично и подробно на дисплея.

    Европейският DVB цифров телевизионен консорциум преди седмица прие Dolby Vision (SMPTE ST 2094-10) , Technicolor HDR (SL-HDR2 / SMPTE ST 2094-20 / 30) и HDR10 + (SMPTE ST 2094-40) като стандарти за DVB излъчване.
    https://www.dvb.org/resources/public...g_pr_final.pdf
    HDR10 (PQ10) и HLG (HLG10) вече са стандарти за DVB излъчване.


    Образът с висок динамичен обхват (HDR) е колекция от цифрови техники, които могат да се използват за представяне или запазване на много нива на интензитет на светлината в изображение. Първоначално разработена за компютърно генерирани изображения, техниката беше адаптирана към цифровата фотография и сега обхваща и видео. Дали за камера или видеокамера, проблемът остава същият: различни параметри (време на експозиция, бленда, чувствителност) се регулират (автоматично или от потребителя) по време на заснемане на изображението за получавате снимка / видео. Тези настройки никога не позволяват на цифровите сензори да запишат пълната гама светлина в сцена / пейзаж.

    Предимства на телевизорите с HDR - по-голяма детайлизация в най-светлите и най-тъмните зони на картината.
    (изображенията са симулация на вашият SDR монитор!)

    Тук са всички стойности на яркостта (изразени в нитове), измерени в тъмна и слънчева сцена.

    Thoughts on HDR – 17004 – Shane Mario Ruggieri, CSI
    цифрите под кръгчетата са замерената яркост в лумени

    Стандартизирани стойности на бялото и черното :
    • Стойности на бялото: Стандартът в киното е 48 cd / m2 и между 80 и 120 cd / m2 за телевизори. LCD мониторът показва най-често 300 cd / m2 (или 300 nits), най-добрите текущи телевизори (без HDR) достигат до 1500 cd / m2, а професионалните HDR монитори могат да достигнат 4000 cd / m2.
    • Стойности на черното: Стандартът в киното е между 0.01 и 0.03 cd / m2 и между 0.005 и 0.01 cd / m2 за телевизори. Най-добрите текущи плазмени телевизори (без HDR) достигат до 0.001 cd / m2, а OLED стигат до 0,000 cd/m2. Границата на човешкото възприятие е 0.00001 cd / m2.

    Увеличаването на динамиката на видимите на екрана изображения е част от новите аспекти, които аудио-визуалната индустрия трябва да вземе под внимание, когато определя ултра HD. Това е с цел, да се увеличи реализма на изображенията и следователно потапяне на зрителя чрез дефиниране на нови нормирани стойности за пикови стойности на бяло и черно изображение. Повишаването на тези стойности ще увеличи контраста.
    Според SMPTE, динамичния диапазон на човешкото зрение обхваща 12 порядъка ("декади") или 40 F стъпки.
    https://wolfcrow.com/notes-by-dr-opt...the-human-eye/
    Сегашната система за телевизия е ограничена до два порядъка или 6.6 F-стъпки, докато на HDR дисплея ще обхване пет порядъка или 16.7 F- стъпки, което съответства на способността за улавяне на съвременните цифрови видеокамери.
    В това Фотошопнато и комбинирано изображение, е симулиран ефектът на широкият динамичен обхват; видими са подробности в светлите и тъмните части на изображението.

    За да намали Banding, особено при високи стойности на яркостта, Dolby разработва нов EOTF, наречен Perceptual Quantization (PQ). Dolby казва, че тази система може да подобри цветовите градиенти в дисплея с подчертани, слънчеви отблясъци или фойерверки, както и детайли при ниски нива на осветеност. Всъщност компанията твърди, че 12-битовата дълбочина на цветовете в PQ е равна на 14-битова дълбочина на цвета в EOTF на базата на гама.

    Ето и разликите в тази диаграма(при кодиране на цвета под 12 бита, има видим контуринг и бандинг, а при кодиране над 12 бита имаме плавни градиенти)
    В горното изображение пунктираната линия представлява границата, над която се появява бандинг и под която не се появява бандинг.
    Зелената крива представлява цветова дълбочина от 10 бита в PQ, след което може да се появи бандинг.
    Черната крива представлява 12-битова дълбочина на цветовете в PQ, бандинг не може да се появи.

    https://docplayer.net/51620063-Monit...de-colour.html
    Dolby Vision FAQ

    Новите HDR стандарти имат динамични метаданни. За какво са и защо са важни? Ето кратко ръководство.

    Разликата между HDR10 и Dolby Vision / HDR10 + е известна на всички: в първия случай метаданните са статични, а в другите два случая те са динамични. Но не всеки знае точно какво означава това, а общото убеждение е, че в случай на динамични метаданни, яркостта може да се адаптира по сцена. Но това не е съвсем така.

    Ние знаем, че целта на телевизията е да възпроизведе съдържанието такова както е подадено: телевизора трябва да възпроизвежда същите червени, нюанси и същите желани цветове във фазата на "цветовата класификация" на режисьора на филма. Очевидно е необходимо да се направи справка, и за това се позоваваме е цветовото пространство.

    Когато говорим за цветово пространство, ние често опростяваме и мислим за онази подково-образна графика, която виждаме в измерванията на телевизорите, в действителност това е двуизмерна графика, базирана на фиксирано ниво на яркост. Истинското представяне на цветовият обем е триизмерна графика, която показва всички цветове с различна интензивност.
    Ако останем в средата на HD, всички съвременни телевизори са способни да възпроизвеждат цветовете в този "твърд" цветови обем, защото яркостта се съдържа и цветовото пространство Rec709, и в случая на HD телевизорите, то не е твърде широко. Когато цветното класифициране на HD съдържанието е направено, всеки, който седи пред монитора и реши за всяка сцена нивата на различните цветове, е наясно, че всеки нюанс, на всяко ниво на яркост, може да бъде възпроизведен без проблеми от съвременният телевизор и следователно хората ще видят (ако телевизорът е калибриран) това, което трябва да видят.

    Всичко се промени от SDR на HDR
    С прехода към HDR обаче всичко се промени: когато HDR е проектиран, са избрани някои параметри, които надхвърлят възможностите на днешните дисплеи. Нито един телевизор не може да покаже цветовото пространство на BT2020 и няма телевизор, който да достигне до известните (и досадни) 10 000 нита. И все пак, като цифров сигнал, в фазата на оцветяване можете всъщност да решите да натиснете нивото на червеното, които телевизорите днес не могат да изобразят. Може би те ще успеят в бъдеще, днес със сигурност не.

    Отсега нататък ще говорим за нитове, но както видяхме цветовото пространство е триизмерно, така че колкото по-висока е стойността на яркостта, толкова по-широк е този цветови обем : мастериране с градиране от 4000 нита е еквивалентен на "контейнер", съдържащ няколко цвята. много по-широк от 100 нита на SDR. Мастериране 10,000 нита в цветовото пространство BT2020 е "огромен контейнер". Снимката по-долу показва доколко цветовият обем на 10 000 нита в BT2020 е еквивалентен в сравнение със 100 нита в BT709 (Rec709).
    Ако с HD съдържанието е в контейнера, а контейнерът очевидно е дисплеят, при HDR съдържанието може да бъде много по-широко от контейнера, често това е така. И всеки контейнер е различен: има дисплеи, които достигат 2000 nits, други само 500 nits, някои поддържат много голям цветови обем , при други е много свит.

    Ето защо е необходима адаптация: телевизорът трябва по някакъв начин да преобразува входния сигнал, който има твърде много информация, в нещо, което може да изобрази.
    Всъщност, нека да помислим за HDR телевизор, който достига 500 нита: какво ще се случи, ако HDR съдържание е записано на 4000 нита, т.е. с върхове на яркост при 4000 нита, без пренастройка се опитаме да възпроизведем на този телевизор? Всичко, което телевизорът не може да възпроизведе, ще бъде загубено.
    Ето защо е необходима адаптация и тя се нарича тонмапинг, което, както подсказва името, е процедура, чрез която телевизорът преначертава тоновете на съдържанието, като ги адаптира към възможностите му за възпроизвеждане.

    Да се ​​върнем към един практически пример: за даден филм се прави класификация от 2000 нита и този филм се възпроизвежда от два телевизора, като единият стига до 2000 нита, а другият достига яркост от 500 нита. Първият телевизор управлява сигнала без тонално картографиране, така че възпроизвежда съдържанието, както е записано, без да го адаптира. Този телевизор достига до 2000 нита, и в този случай възпроизвежданият цветови обем е толкова голям, колкото в съдържанието.

    Вторият телевизор не може да се справи с ниво по-високо от 500 нита, така че извършва тоналното картографиране и премества референцията, която беше 2000 нита до 500 нита. Цялата главна информация, съдържаща се между 500 и 2000 нита, е адаптирана, за да се гарантира, че нищо не се губи. Максималният лимит, очевидно е 500 нита, които телевизора успява да изобрази. Благодарение на тоналното картографиране ние избягваме загубата на информация, но това "компресиране" очевидно включва и намаляване на цветовия обем: изображението няма да бъде точно желаното от онези, които са направили оценяването на съдържанието, част от невъзпроизводимите цветове са заменени с други, които телевизорът може да възпроизведе.
    Дисплеят няма физическата възможност за възпроизвеждане на определени цветове, неговият обем е намален, така че супер яркочервената висока наситеност ще се превърне в наситено червено при по-ниска яркост.

    Метаданните влизат в действие в процеса на топографско картографиране: именно те казват на дисплея как е направено съдържанието и след това ръководят процеса на тонално картографиране . В случая с HDR10, който има статични метаданни, тези параметри са идентични по време на филма и по същество са два: MaxCLL (Максимално ниво на осветеност на съдържанието - Maximum Content Light Level) и Max FALL (Maximum Frame-Average Light Level - Максимално ниво на осветеност на кадъра) .
    Първият параметър показва яркостта на пиксела в по-ярката част от съдържанието, изразено в нитове, а вторият е стойност, получена с малко по-сложно изчисление: за всеки кадър се изчислява средната осветеност на пикселите в нитове и най-високата стойност на всички кадри се приема като отправна точка. Използвайки тези две стойности, телевизорът разбира как да направи тоналното картографиране : достигнато е средното и най-високото ниво.

    Тези препратки, MaxCLL и MaxFall, в случая на HDR със статични метаданни са идентични в целия филм , и за да разберем какво означава това, използваме друг пример.

    Имаме два филма, един е красив филм за снега, а другият е филм, заснет през нощта. И двата са HDR10 и и двата са мастерирани до 4,000 нита . Въпреки че сцените са съвсем различни, и в двата случая MaxCLL е равен на 4000: в първия филм има кадър, в който слънцето достига 4000 нита, докато във вторият има експлозия в тъмното с пиксели, който достигат 4000 нита.

    Тези два филма се виждат на телевизор, който достига максимум 500 нита, така че телевизорът чете метаданните и извършва тоналното картографиране. И в двата случая кривата на тоналното картографиране ще премести позоваването на 500 нита, което е ограничението на телевизора, но резултатът ще бъде различен и снимката по-долу ни помага да разберем защо .
    Всичко, което се разпространява в оригиналния материал от 0 до 4000 нита, се компресира и вкарва в диапазон от 0 до 500 нита . В случай на филм с висока яркост, всичко е компресирано, сцената ще изглежда по-малко ярка и с по-малко цветови нюанси, но еднакво балансирана.

    В случая с тъмния филм, сцената ще изглежда по-малко ярка, но и много детайли също ще бъдат загубени . Това е така, защото повечето сцени, въпреки че мастър записа е имал пик от 4000 нита, при възпроизвеждането не надвишават 70-80 нита, така че по принцип те не се нуждаят от тонално картографиране.

    Въпреки това, статичните метаданни, изчислени по време на филма, накараха телевизора напълно да преработи съдържанието, за да се впише в много по-малкия цветови обем. Ако в съдържанието само малка част от мастера не с 4000 нита, и това е много тъмен филм, заснет през нощта, след като е компресиран, той ще заеме толкова малък фрагмент, че някаква информация ще бъде загубена.

    Ето защо са необходими динамичните метаданни: те казват на телевизора, че само взривната сцена има MaxCLL от 4.000 нита, а в другите сцени пикът и яркостта са много по-ниски, дори 70 нита . При това на тъмните сцени тонмапинга не работи, или работи много малко, като запазва информацията за началния мастър непокътната и следователно работата на онези, които са извършили цветовата градация.
    Динамичните метаданни позволяват да се променят динамично, сцената по сцена или кадър по кадър, степента на това "съдържание", което в случай на статични метаданни е фиксирано през целия филм.

    И така разбираме защо HDR с динамични метаданни е по-полезен за телевизори от нисък клас, отколкото за премиум телевизори: те са с "малки контейнери", които се борят да управляват мастери с цветови класификации на високи нива, всички телевизори, които се продават като HDR но имат ниска яркост и намалени цветови обеми .

    Телевизор с 2 000 нита ще управлява тази информация много по-добре, а в много случаи дори няма да е необходимо да я компресира.

    Всъщност телевизорите, които имат много голям обем на цветовете, използват тонмапинга (тонално картографиране), за да разширят съдържанието: ако на телевизор, който достига 2000 нита, е подадено съдържание с оценка от 1000 нита и той може да достигне до 2000, игнорира метаданните и да приложи собственото си тонално картографиране, за да докара тези 1000 до 2000 нита , като по този начин изображението стане по-светло и по-наситено. Всеки производител, вместо да използва стандартни криви, има своя собствена тонална крива, която е по-подходяща за вида на използваната технология и тип панел.

    1) HDR10 - това е стандарт за HDR видео, който за изобразяване на по-широк диапазон на скалата на сивото(по сравнение с SDR) привнася PQ-кривата, за цветовият обхват използва по-широкото покритие на цветовото пространство Rec.2020(BT.2020) и привнася дълбочина на светимостта от 1000 до 10,000 нита.
    2) Dolby Vision - това е HDR стандарт, базиращ се на HDR10 и привнасящ динамични метаданни, които трябва да способстват за подобряване(по-точно) на изобразяването на ТВ стандарта HDR10, тъй като нито един съвременен ТВ 100% не съответства на стандарта HDR10, колкото по-посредствен е телевизора, толкова по-важно е да има поддръжка на стандартите DV/HDR10+, освен ако производителят сам не разработи за конкретният модел някакви подобрения на изображението;
    3) HDR10+ - това е HDR стандарт базиращ се на HDR10 и привнасящ динамичични метаданни, които трябва да способстват за подобряване(по-точно) изобразявене от ТВ на стандарта HDR10. По същност е по-евтина алтернатива на DV за производителите.

    Запомнете: HDR10 е в основата на всички HDR стандарти. Ако пуснете DV сигнал на модел, който поддържа само HDR10, то той ще възпроизведе само статичните метаданни - HDR10.

    Има няколко HDR (High Dynamic Range) видео формати и телевизорите обикновено поддържат повече от един:
    HDR10 е основен HDR видео формат, който осигурява съвместимост между телевизори и HDR видео съдържание. Съдържанието в HDR10 + или Dolby Vision също ще се връща към HDR10, ако даден телевизор не поддържа премиум форматите.
    HDR10 + е слой от динамични метаданни върху HDR10. Тези метаданни се използват за оптимизиране на яркостта и други параметри на картината на базата на сцена.
    HLG е съкращение от Hybrid Log Gamma и е разработено от BBC в опит да предаде SDR и HDR като един жив сигнал (излъчване и стрийминг). Телевизорите с HLG ще идентифицират сигнала като HDR, докато телевизорите без HLG поддръжка ще го видят като обикновен SDR видео сигнал.
    Dolby Vision е HDR видео формат, разработен от Dolby. Той използва динамични метаданни за оптимизиране на яркостта и други параметри на картината на сцената. Има безплатен роялти, свързани с Dolby Vision.
    Advanced HDR е HDR видео формат, разработен от Technolor. Също така е термин за няколко HDR технологии, включително формат, който работи по същия начин като HLG.


    кодека VP9 може да предава динамични метаданни(HDR10) в допълнителни блокове (т.е. BlockAdditional) на контейнера за съобщения VP9 WebM.
    https://www.webmproject.org/vp9/#hdr...adata-handling
    https://www.webmproject.org/docs/container/#BlockAddID
    https://developers.google.com/media/vp9/hdr-encoding
    The Differences of HDR standarts
    Mastering
    ···············
    BDA / HDR 10
    ······················
    SMPTE ST2084 +
    SMPTE ST2086 +
    MaxFALL, MaxCLL
    BBC/NHK
    HLG10
    BT.2100
    ··························
    Dolby Vision
    ··············
    ················
    SMPTE ST2094 - 10
    HDR 10 +
    ·······················
    SMPTE ST2094-40
    Philips/Technicolor HDR
    ·································
    ETSI TS 103 433-1 (SL-HDR1)
    ETSI TS 103 433-2 (SL-HDR2)
    You Tube HDR
    ·························

    PQ 10 - SMPTE ST2084 --

    SL-HDR1/2
    VP9-PQ VP9-HLG
    Luminance 600 - 10,000 nits 100 nits 1000 min. - 10,000 nits 100-10,000 nits - - -
    Color depth 10-bit
    (1.07 млрд. цвята)
    10-bit
    (1,07 млрд. цвята)
    12-bit
    4096 нюанса на цвят
    (68.7 млрд. цвята)
    10-bit
    1023 нюанса на цвят
    (1,07 млрд. цвята)
    - 8-12-bit 8-10-bit
    Color gammut DCI-P3 (rec.2020) Rec.2020 DCI-P3 up to Rec.2020 DCI-P3 up to Rec.2020 - - -
    Tone Mapping
    (metadata)
    Static No metadata Dynamic Dynamic
    Statistical Information
    Basis OOTF for Guided Tone Mapping
    Dynamic & Static - Static
    Transfer Function (EOTF) Perceptual
    Quantizer
    Perceptual Quantizer Perceptual
    Quantizer
    Perceptual Quantizer Perceptual Quantizer PQ PQ
    Method HDR (SL) EOTF (SL) HDR (BL) + EL HDR () HDR (BL) - -
    Layers Single Single Dual - Single - -
    Backward Compatible No Yes Yes (with IP) Yes (with IP) Yes (with IP) - -

    Светимостта се измерва в нитове (=кандели), а трансферната функция PQ или Гамма няма отношение към величината на тази светимост или нейната разлика.
    В стандарта SDR съществува ограничение по яркост - около 120 нита (или по-малко), а в HDR10 - 10 000 нита.
    Освен това, съвременният телевизор може да изобразява в SDR по-висока яркост, но също е с ограничена величина - около 200 нита. В HDR10 това се ограничана само от възможностите на вашият телевизор.
    Резултатите могат да се интерпретират по следния начин (понастоящем):
    350 cd/m2 - минимумът, който изобщо трябва, за да се види картина с HDR ефект
    351 - 500 cd/m2 - област, в която можете да усетите по-висока яркост и повече детайли в бялото, но все още има празнина със съдържание в SDR
    501 - 750cd/m2 - започва да е хубаво, усеща се, че изпитвате ново качество на изображението
    751 - 1000 cd/m2 - HDR ефектът е ясно забележим, количеството на детайлите в светлите области е много голямо
    1001 - 1500 cd/m2 - HDR ефект във целият му вид, причиняващ WOW ефекта
    > 1500 cd/m2 - бъдещето, в момента има само 3 потребителски дисплея, които могат да покажат HDR ефекта в това измерение.

    https://www.tv-plattform.de/de/hdr-geraeteliste


    HDMI Data Rates for 4K HDR

    Възможно ли е да се гледа UltraHD HDR съдържание на телевизор, който не поддържа HDR(High Dynamic Range)?
    Отговорът е - не. Ако използвате блу-рей плейър, който е свързан към ТВ, който не поддържа HDR, този плейър предава стандартен SDR сигнал, вместо HDR.


    Нормално ли е картината с HDR възпроизвеждане, да е значително по-тъмна от SDR при същите параметри на картината (Prof.1, Luminance...)?
    При определени сцени е нормално. Това е така, заради тон мапинга, който преразпределя и урегулира яркостта на отделните обекти в картината в съответствие със зададената в паметта на процесора матрица.
    HDR10 HDR10+ Dolby Vision
    Битова дълбочина Добра Добра Добра
    Пикова яркост Много добра Много добра Превъзходна
    Тонално картографиране Варира в зависимост от производителя По-добре По-добре
    Метаданни Статични Динамични Динамични
    ТВ поддръжка Много добра Ограничена Ограничена
    Предлагано съдържание Добро Ограничена Ограничена но расте



    Висока честота на кадрите
    Може би е объркващо, High Frame Rate означава различни неща в различни области. Във филма всичко над 24 кадъра в секунда се счита за HFR. Примерите са редки. Филмите, които повечето хора ще знаят, са трилогията „ Хобит“ (заснета в 48 кадъра в секунда), „Дългото пътуване на Били Лин“ и „ Близнаци“ (и двата заснети при 120 кадъра в секунда и прожектирани или при 60 или 120 кадъра в секунда, но само когато са в 3D - при обикновени 24 кадъра в секунда, когато са в 2D), и всъщност няма много друго, защото честотите на кадрите, които се отклоняват от нормата от 24 кадъра в секунда, която имаме от почти 100 години, са доста поляризиращи. Някои го харесват, други много силно не го харесват, вероятно защото сме принудени от десетилетия да гледаме кадри, заснети с тази честота на кадрите.

    Това е донякъде като филмово зърно: Бихте могли да твърдите, че това е артефакт, който трябва да се избягва, но при повечето хора помага при спиране на недоверието. Той казва на мозъка да се включи в режим на гледане на филми. Висшият реализъм не е полезен; напротив, нарушава магията.

    Има много въпроси, оставени без отговор за това как тези механизми работят в мозъка. Може би нормата няма да продължи вечно, но може да отнеме много време, за да прложат масово по-високи честоти на кадрите и да получат широко признание.

    Междувременно в телевизията 50 и 60 Hz честота на кадрите са норма от въвеждането в средата на века. През последните години стигнахме до точка, при която преплетеното видео (50i, 60i) постепенно се премахва в полза на прогресивното видео (50p, 60p). Това обаче не се счита за HFR. HFR в TV означава честота на кадрите по-висока от тази, която е предимно 100p и 120p. Както може би се досещате, скриптирано съдържание като филмите не е мястото, където ще го видите, че това се използва много. Вместо това спортът е жанрът, който ще спечели най-много от това.

    1080p/50 излъчвания (в Европа) и 1080p/60 излъчвания (в Северна Америка) са доста често срещани в днешно време, особено при спорта, а също и при 2160p (4K) излъчвания тези кадри са норма. Високата честота на кадрите все още не е използвана извън няколко пробни предавания. Това вероятно е така, защото много малко телевизори в този момент могат да се справят с HFR. LG OLED телевизионната гама 2020 може и повече телевизори, обявени тази година, са подготвени за HR, тъй като новото поколение игрови конзоли, които трябва да пристигнат по-късно тази година, ще могат да извеждат HFR видео.

    Това ни отвежда до третата област на приложение: видеоигрите. Какво представлява HFR тук не е ясно дефинирано, но е справедливо да се каже, че честотите на кадрите са над 60fps. В мониторите за компютър / игри се случва нещо като състезание с честота на опресняване, където често срещаните числа са 144Hz и 165Hz до 240Hz.

    В крайна сметка това, което работи добре в киното, не е задължително да работи добре и на телевизор. Изследвания на Dolby Labs установиха, че по-високата яркост прави по-явно трептенето(стробирането), както и по-високия контраст. Това, което изглежда добре в SDR, прекалено много в HDR, така че колористите в крайна сметка оценяват HDR на-тъмно, за да се избегне това, което пречи на крайната цел. Проучването също така показа, че при 50 нита - типичната яркост с традиционната театрална проекция - 24fps е идеалната честота на кадрите, докато при 1000 нита - постигната на доста често срещани и не твърде скъпи HDR телевизори - 32fps биха били предпочитани.

    Излъчената телевизия се предлага в редица резолюции сега. Тенденцията е възходяща, но много бавна. Свързана тенденция е, че бавно, но сигурно изглежда, че се отърваваме от преплетеното видео, където последователно се показват „полета“ (половината кадри само с нечетни линии на картината или четните). Разбира се, при резолюция 1080 HD все още има много съдържание 50i и 60i, но при резолюции Ultra HD е разрешено само прогресивно сканиране с пълни кадри. Разрешени са различни честоти на кадрите (включително частични), но 50p и 60p не се считат за HFR - те са стандартна честота на кадрите. Когато организации като Ultra HD Forum говорят за висока честота на кадрите, те означават поне двойно повече - 100 или 120fps и след това.

    Какво кара (много бавното) преминаване към по-високи честоти на кадрите? Глупава ли е състезанието с числа, както някои биха твърдили, че стана преминаването към по-висока пространствена разделителна способност (4K, 8K)? Не точно. Дори и да не ни е необходим или не го искаме за филми, има определени положителни страни.

    Първо, защо преминаваме към по-високи резолюции на екрана? Само защото производителите на телевизии могат и виждат телевизори с по-висока разделителна способност с по-големи полета? Не, зад него има нещо повече от тласък на технологиите. От много десетилетия телевизорите стават все по-големи и по-големи. Това е доста постоянна тенденция и средният диаметър нараства с около 1 инч годишно във всички територии, дори ако тези средни стойности варират в различните региони.

    Междувременно разстоянието ни на гледане не се променя много. Дневните стаи (също вариращи средно по географски размер) не станаха значително по-големи. Ето защо се нуждаем от повече пиксели. Сега с по-високи разделителни способности рискът от размазване в движение се увеличава. При 8K това е особено видимо. 8K спортно съдържание, като Олимпийските игри, вероятно не искате да гледате с честота на кадрите по-ниска от 100fps. Въпреки че японската обществена телевизия NHK обяви преди доста време, че ще снима и предава много части от Олимпиадата в 8K, те все още не са казали с каква честота на кадрите.

    Трудностите с HFR
    Докато заснемането, записването и предаването на HFR може да са относително ясни (може би повече от HDR), има усложнение: Как да постигнем обратна съвместимост със стандартни телевизионни приемници и системи за предаване? В момента има два подхода към това и DVB и ATSC решават това по различни начини. Тук ще стане малко по-технически.

    Какво е общото между двамата: И двамата използват техника, наречена темпорално подслояване за обратна съвместимост на HFR със SFR. ATSC включва незадължително времево филтриране за подобряване на стандартната картина с честота на кадрите, когато се използва временното подслояване,

    HFR: DVB и ATSC - временно подслояване
    Как работи това? И в ATSC, и в DVB, PID (ID на програмата) = 0 е версията SFR, а PID = 1 е елементът за подобряване на HFR, който се използва заедно с PID 0 за възпроизвеждане на версията HFR.

    В DVB всъщност няма значение кой PID сте гледали, те са просто нечетни и четни кадри, така че всеки представлява подаване на честота с половин кадър, само с леко компенсиране на времето.

    В ATSC кадрите са малко по-различни. Кадрите в PID 0 са претеглена сума от нечетните и четните рамки на HFR сигнала. Резултатът е, че съдържанието на PID 0 има изкуствено размазване в движение. HFR камерата се нуждае от 360 градусов затвор (т.е. фотоните се улавят по същество в 100% от времето; камерата не мига). Съдържанието на кадрите PID 1 е претеглената разлика между двата сигнала. Тук се получава трикът в приемника: Както при DVB, ако не знаете по-добре, покажете PID 0, ще получите използваем SFR сигнал с пълно размазване в движение (в зависимост от тежестите). Ако знаете по-добре, възстановявате последователни HFR кадри, като сумирате и диференцирате двата PID кадра, за да възстановите оригиналните нечетни и четни кадри на HFR.
    В демонстрациите на HFR Ultra HD Forum даде през последните няколко години, те показаха техниката DVB и понякога, в по-ранни демонстрации, се справяха зле: Камерата нямаше 360-градусов затвор, беше по-скоро 180, така че камерата заснема 100 кадъра в секунда, но експозицията е 1/200 секунда по продължителност. Странните кадри отидоха на PID 0, дори на PID 1 и при гледане само на един от тях, възпроизвеждането беше 50 кадъра в секунда, но затворът беше на практика 90 градуса (все още 1/200 от секундата на експозиция), което дава много стакато , стробоподобна презентация, която беше трудна за гледане. В крайна сметка те получиха HFR камера с 360-градусов затвор, така че SFR играта изглеждаше сякаш има 180-градусов затвор, което изглежда приемливо.

    Марк Рейхон, основател на Blurbusters, твърди в полза на „ скоростта на опресняване на ретината “ от над 1000 кадъра в секунда въз основа на доста обширни изследвания, които той прави.

    След като телевизорите със 120 кадъра в секунда станат често срещани, телевизионните оператори могат да започнат да снимат спортни мачове в HFR. Това не е задължително да е в 4K. Програма в 1080p при 100 или 120fps с HDR ще изглежда доста зашеметяващо. Докато не са готови за това, можете да използвате интерполация на движението, за да свършите работата.
    -----

    Дробните честоти на кадрите, като 23,976 кадъра в секунда, са реликви от миналото, твърди индустриалната коалиция NoMore2398, която призовава електронната индустрия да прекрати поддръжката.
    Това наистина трябваше да бъде направено по времето, когато преминахме от SD към HD, заедно с премахването на преплитането(Interlace).

    това е багаж от миналото. Дробните честоти на кадрите се разпространяват по цялата видео верига, което води до неясни стандартизирани честоти на кадрите като 23.976, 29.97 и 59.94fps, за разлика от първоначалните недробни (или цели числа), 24.00, 30.00 и 60.00.

    Ситуацията с хардуера е сложна и ще отнеме години, за да се реши. Телевизорите и Blu-ray плейърите обикновено поддържат както дробна, така и цялостна честота на кадрите, но има изключения и предизвикателства. Както бе отбелязано в преглед на Xbox Series X , конзолата приема Blu-ray дискове с 24.00 кадъра в секунда, но винаги извежда на 23.976Hz, което води до заекване (отпаднал кадър) на всеки 41 секунди-това не е само въпрос на съвместимост.

    Що се отнася до поточните кутии, някои нямат подходяща поддръжка и поради по -голямото разнообразие в честотата на кадрите на съдържанието от стрийминг услугите, устройствата също трябва да поддържат съвпадение на честотата на кадрите за оптимални резултати. Например, Apple TV 4K е единствената стрийминг кутия, от tvOS 14.5 , която поддържа както цяло число, така и дробна честота на кадрите, комбинирана с автоматично съвпадение на честотата на кадрите.

    Услугите за стрийминг като Disney+ ( Loki, The Falcon and the Winter Soldier ) и Netflix ( The Irishman, The Witcher ) правят някои нови версии достъпни в 24.00fps, докато заглавията на каталога са налични в 23.976fps.

    Фракционната честота на кадрите причинява различни проблеми, каза коалицията в индустрията, включително по-високи разходи за производство и разпространение, несинхронизирано видео/аудио, ненужна сложност и забавяне на приемането на HFR (High Frame Rate).
    https://nomore2398.com/
    https://www.facebook.com/groups/nomore2398



    Аудио от следващо поколение
    Единственият UHD стълб, който не е свързан с видео, разбира се за аудио. Аудио от следващо поколение или NGA се счита за аудио, което надхвърля конвенционалните многоканални като Dolby Digital и DTS-HD и други подобни. По-конкретно, става дума за съраунд звукови системи, които са базирани на обекти и които могат да използват височинни канали, правейки звука наистина триизмерен. В тази област се състезават три формата: Dolby Atmos, DTS: X и MPEG-H.

    Dolby Atmos за дома работи малко по-различно от кината, но има за цел да постигне едни и същи неща: Точно поставяне на звуци навсякъде в 3D пространството, в което гледате филми. Където системата за киносалон може да обработва до 128 аудио обекта и да адресира 64 различни канала (високоговорители), домашната система добавя пространствено кодиран подпоток към сигнал Dolby Digital Plus или Dolby TrueHD или представя като метаданни във формат Dolby MAT (подобрено на метаданни аудио предаване) 2.0. Услугите за стрийминг използват формата Dolby Digital Plus със загуби; Ultra HD Blu-ray дисковете и платформата Kaleidescape, която ви позволява да изтегляте филми в Ultra HD, използват Dolby TrueHD формат без загуби. Можете да прочетете повече тук.

    Начинът, по който работи прецизно по-подробно, излиза извън обхвата на тази статия, но Dolby Atmos е намерил пътя си в домовете главно чрез платформи за видео стрийминг , изтегляне на филми, Blu-ray и Ultra HD Blu-ray (редовният формат 1080p HD диск също го поддържа) и в по-малка степен излъчващата телевизия. BT TV във Великобритания е един от малкото оператори, които използват Dolby Atmos за телевизионни предавания на живо, най-вече на футболни мачове. Правят го от 2017 година.

    Друг важен източник на аудио в Dolby Atmos са видеоигрите. PS4 и Xbox One вече поддържат Atmos в игрите и Xbox Series S / X също. PS5, от друга страна, използва собствена на Sony обектна 3D аудио система, наречена „Tempest Engine“.

    Съвсем наскоро Dolby започна да използва Atmos за музика (в стрийминг услуги като Tidal и Amazon Music), но това е извън обхвата на тази статия.

    От страна на визуализацията, разбира се, не е нужно да инсталирате 64 високоговорителя в хола си, които може да има киносалон. Може да имате няколко редовни, стоящи на пода високоговорители, които съставят конфигурация от 7.1 или 9.1 канала, с добавени канали с две или четири височини, което ще ви даде това, което се нарича 9.1.4. Има по-практични алтернативи, включително „модернизиране“ на високоговорителите, които правят монтираните на тавана високоговорители ненужни. И тъй като всичко е параметризирано - всеки звук е конструиран по същество с помощта на математическата математика, известна като психоакустика - можете дори да получите Atmos звук от телевизори, звукови ленти и интелигентни високоговорители.

    https://www.dolby.com/about/support/...speaker-setup/

    DTS: X е подобна система от Xperi, компанията, която стои зад DTS. Поддържа се от всички настоящи AV приемници, а все повече и от телевизори и саундбарове . Подобно на Atmos, DTS: X се предлага на Blu-ray дискове, както и на Ultra HD Blu-ray. Въпреки това няма да го намерите в услугите за стрийминг и освен един тест от PBS не се използва излъчване.

    Broadcast TV вероятно е основното приложение, насочено към MPEG-H. Форматът NGA с най-малко запомнящо се име е разработен от института Fraunhofer, който е изиграл ключова роля в много стандарти за компресиране чак до MP3. Поне излъчването е основната област, в която е прието. Използва се от UHD излъчватели в Южна Корея в комбинация с ATSC 3.0 видео.



    Заключение
    Преди няколко години, когато Ultra HD започваше да се предлага, стана очевидно , че многото нововъведения, които трябваше да го носят, няма да пристигнат едновременно. Сега всички градивни елементи са на мястото си, особено от хардуерната страна. Също така стана ясно, че заради икономически причини телевизията ще използва тези нови функции само в ограничена степен. За щастие имаме голямо разнообразие от източници, които ги използват, включително поточно видео, физически медии, игри и генерирано от потребителите съдържание, така че не е нужно да чакате повече, за да им се насладите.

    Не бягайте в магазина по всеки маркетингов повод и не смятайте своят телевизор за остарял през няколко години. Промените с всяка изминала година са само козметични - няма идеален дисплей. Пътната карта на UHD Alliance и неговото незадължително подразделение UHD Forum - се променя през няколко години. Т.е. ако следите за техно-модата и хвърляте пари, за да може краткосрочно да се окажете на предната линия на прогреса, то...не си заслужава.
    UHD Alliance се фокусира върху заснемането и представянето на видео, включвайки камерите и телевизорите, както и самото съдържание.
    Ultra HD Forum
    се фокусира по-специално върху четирите основни аспекта на UHD, тоест разделителна способност, цвят (HDR/WCG/10-битов цвят), HFR и NGA, адресирайки оперативната съвместимост на различните опции във веригата на доставка. Той също така се занимава с редица ключови инфраструктурни проблеми извън реалната доставка, включително сигурността и кодирането със съдържание (CAE) за намаляване на честотната лента и съхранение за дадено ниво на качество

    https://ultrahdforum.org/uhd-service-tracker/

    https://pbs.twimg.com/media/FDakhZjW...jpg&name=large
    Ultra HD Technology Roadmap


    Година 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2027
    CE connectivity HDMI 1.4a
    HDMI 2.0 HDMI 2.0a HDMI 2.0b
    HDMI 2.1
    MPEG - Profile/level Main / 4.1
    MAIN / 5.0
    MAIN 10 / 5.1 MAIN 10 / 6.1
    Resolution 1920 x 1080p 3840 x 2160p 7680 x 4320p
    Frame per seconds 25/30 fps 50/60 fps 50/60 fps / 100/120 fps (HFR)
    Color depth 8 bit 10 bit 10 bit / 12 bit
    Colour gamut Rec.709 DCI-P3 / Rec.2020 WCG
    Transfer Functions
    Gamma (BT.709)
    HLG / PQ
    Dynamic range SDR 100 nits HDR static metadata HDR dynamic metadata
    AUDIO Multichannel (5.1-7.1) NGA ch-based Next-Gen Audio: object based
    Codecs H.264 MPEG4 AVC H.265 HEVC HEVC H.265 / AV1 H.266 VVC / AV2 / EVC
    DVB
    Pre UHD
    UHD-I, Phase-1 UHD-I, Phase-2 UHD-II, 8K Super Hi-Vision
    ATSC 3.0
    Not supported
    Supported (up to 120fps) TBD
    Ultra HD Forum Not supported Foundation Enhanced TBD
    Netflix
    HD SDR*
    UHD SDR** Not Supported



    DVB Project


    Година 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2027
    DVB Project
    Pre UHD
    UHD-I, Phase-1 UHD-I, Phase-2 UHD-II, 8K Super Hi-Vision
    Spatial Resolution 1920 x 1080p (HD) 3840 x 2160p (UHD) 7680 x 4320p (SHV)
    Framerates (Integer & fractional) 24/25/30/50/60 fps 24/25/30/50/60 fps 24/25/30/50/60/120 fps 25/30/50/60 fps + 100/120 fps (HFR)
    Interlace / Progresive Interlace / Progressive Progressive Progressive
    Color depth 8 / 10 bit 10 / 12 bit 10 / 12 bit
    Colour representation RGB, YCbCr RGB, YCbCr RGB, YCbCr, ICtCp
    Colour space Rec.709 Rec.709 optional BT.2020 Rec.2020 WCG
    Subsampling 4: 2: 0 4: 2: 0 / 4: 2: 2 / 4: 4: 4 4: 2: 0 / 4: 2: 2 / 4: 4: 4
    Dynamic range SDR (BT.1886) 100 nits HDR HDR (PQ, HLG)
    AUDIO Existing DVB toolbox beyond 5.1 or object-based object based
    Scalability - Yes Yes
    Coding H.264 MPEG4 AVC H.265 HEVC Main 10 HEVC H.265 ? H.266 VVC



    UHD Broadcast standards

    Standard DVB UHD Forum ATSC
    Version UHD-1, Phase-2 Phase A Phase B 3.0
    Released in 2016 2016 2018 2018
    Max Resolution 3840 x 2160 3840 x 2160 3840 x 2160 3840 x 2160
    Max Frame rate P 120 P 60 P 120 (1) P 120
    MPEG profile / level Main 10 / Level 5.2 Main 10 / Level 5.1 Main 10 / Level 5.1 Main 10 / Level 5.2
    Color space BT.2020 BT. 2020 BT. 2020 BT. 2020
    HDR PQ10 / HLG10 (2) PQ10 / HLG10 Dolby Vision
    SL-HDR1
    PQ10 / HLG10
    Dolby Vision (3)
    SL-HDR1 (3)
    Audio NGA (object based)
    ATMOS, MHEG-H, DTS-X (4)
    Stereo or 5.1 ulti-channel audio
    Dolby ATMOS (ch. based)
    NGA (object based): ATMOS,
    MPEG-H
    NGA (object based)
    ATMOS, MPEG-H
    Audio codec MPEG-H
    AC-4
    DTS-X (4)
    AC-3, EAC-3, HE-ACC, AAC-LC MPEG-H
    Dolby AC-4
    MPEG-H
    Dolby AC-4
    Backward compatibility for video HDR: Phase1 via HLG
    HFR: via temporal scalability
    HDR:
    - Phase1 via HLG
    - Receiver down conversion to SDR
    HDR:
    - DV has a HDR10 base layer
    - SL-HDR1 is BT.2020/709 compatible
    HFR: via temporal scalability
    HDR:
    - HLG
    - Receiver down conversion to SDR
    - SL-HDR1
    HFR: via temporal scalability
    (1) Max resolution allowed for HFR is 1080p/120
    (2) New HDR inclusions with meta data support being studied
    (3) Recently dded 2017

    https://ultrahdforum.org/guidelines/
    https://alliance.experienceuhd.com/

    https://8kassociation.com/
    https://discover8k.com/

    https://dvb.org/
    https://www.smpte.org/
    https://www.itu.int/en/
    https://www.ebu.ch/home

    https://www.atsc.org/

    http://yoeri.geutskens.com/uhd4k.html
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 09-11-21 в 18:27.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,086
    #6

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Новите етикети за енергийна ефективност за телевизори и монитори съдържат много полезна информация

    От 1 март 2021 г. във всички държави-членки на ЕС ще бъдат въведени нови етикети за енергийна ефективност на домакинските уреди. За нови етикети за ефективност се използват само класове A до G, заместващи предишните етикети A +++ до D. За групата на електронните дисплеи, която включва монитори и телевизори, новите етикети ще съдържат редица полезна информация, която ще бъде отпечатани върху етикетите, т.е. достъпни чрез QR код.

    https://www.theenergylabel.eu/bg
    https://www.label2020.eu/the-new-lab...onic-displays/
    https://ec.europa.eu/commission/pres...l/bg/ip_21_818
    https://ec.europa.eu/info/energy-cli...nergy-label_en
    https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...from=EN#tocId1
    https://ec.europa.eu/info/energy-cli...televisions_en

    Етикетите ще съдържат информация за консумацията на енергия както за SDR, така и за HDR режими, в kWh единици за 1000 часа работа (приблизително еквивалентно на една година работа, ако телевизорът работи 3 часа на ден). Спомнете си, от 2016 г. телевизорите поддържат HDR тип сигнал, за който преминават към подходящия режим, в който LED подсветката работи с максимална мощност, което значително увеличава консумацията на енергия в сравнение със стандартния режим (предимно в горния среден и висок клас телевизори) .

    Новите правила за енергийно ефективен дизайн на продукта изискват и минимални изисквания за потребление, когато телевизорът е изключен или в режим на готовност. Когато е изключен, телевизорът трябва да консумира по-малко от 0,3 W, а в режим на готовност по-малко от 1 W. За телевизори, които са в т.нар. мрежов режим на готовност, за да могат да бъдат включени например чрез Alexa или Google Assistant, консумацията трябва да е по-малка от 3 W, което е правилото, което се прилага от 2017 г. (до 2016 г. ограничението беше 6 W).

    Също така телевизорите трябва да влязат в режим на готовност в рамките на 4 часа след последната команда от потребителя (тестове потвърждават, че всички телевизори, които са тествали през последните години, имат този контрол).

    В допълнение към полезната информация за потреблението, това, което особено ни харесва, е допълнителната информация, достъпна чрез QR код . Ако отворите приложението за снимки на мобилния си телефон и го насочите към кода вдясно от синия ENERGY текст в горната част на стикера, трябва да видите връзка към страницата ec.europa.eu . На тази страница ще видите полезна информация не само за консумацията на енергия, но и за разделителната способност, диагоналите на екрана в инчове и сантиметри, технологията на панела и това, което е много полезно - максималната честота на опресняване на панела.


    Именно информацията за това дали екранът от 60 Hz или 120 Hz е информация, която много потребители искат да разберат, а производителите я крият от официалните спецификации. В допълнение към горното, на страницата ще разберете до коя дата можете да очаквате надстройки за вашия телевизор или до кога ще бъдат налични резервни части и поддръжка.


    Сега трябва да виждаме много по-често нови етикети за енергийна ефективност, особено когато пазаруваме онлайн.

    Brand
    _______________________
    Manifacturer for Europe
    _______________________________
    Owner of the brand
    __________________________________________________
    Software support
    ____________________
    Allview OEM партньори в Турция Visual Fan Romania No
    Arielli Midea Group Midea Group No
    Bang & Olufsen Bang & Olufsen (Дания) Arbejdsmarkedets Tillægspension, Sparkle Roll Group Limited Yes
    Blaupunkt UMC Poland UMC Poland
    Changhong - CHIQ Changhong Europe Electric s.r.o. CHANGHONG GROUP Yes
    CROWN Vestel , Hisense ЗОРА-М.М.С. ООД No
    Elite, First Austria Турция Timetron No
    Finlux Vestel A.S. Zorlu Holding No
    FOX (Сърбия) Vimport LLC (Китай и Сърбия) Vimport d.o.o. Beograd Serbija No
    Grundig Arcelik A.S. Koç Holding No
    GoGen (Czesh Rep.) Vestel A.S. HP Tronic -?-
    Hitachi Poland Vestel A.S. OEM партньор Hitachi Corporation No
    Hisense Hisense Hisense Yes
    Horizon (Romania) OEM партньори Network One Distribution No
    Krüger & Matz OEM партньори Krüger & Matz Polska No
    KTC KTC KTC No
    LG LG Poland LG Corporation Yes
    Loewe Loewe Skytec Group Ltd. Yes
    Metz, Skyworth, STRONG Skyworth Skyworth Group Ltd. No
    Manta OEM партньори в Китай Manta Multimedia Sp. z o.o. No
    Medion Lenovo Lenovo No ? ?
    NEO Hisense Техномаркет No
    ORION ? Vestel ? Orion Electronics LTD No
    Panasonic Panasonic AVC Networks Czech sro
    + Vestel, TPV Displays polska
    Panasonic Corporation Yes
    Philips TPV Displays Polska TPV Technology Yes
    RCA HKC Europe BV HKC China No
    Salora ? Salora International BV No
    SANG BEKO ? Technopolis ? Yes
    Skyworth Skyworth Skyworth Group No
    Samsung Samsung Display Slovakia sro Samsung Corporation Yes
    Sony Foxconn Slovakia, p. r.o. Sony Corporation Yes
    Sharp TV Europe SKYTEC UMC Management s. r. o. mixture of Sharp & UMC Yes
    Sunny Sunny Elektronik | Teknoloji Güneşi Atmaca Elektronik A.Ş No
    Skymaster Skymaster Sp. z.o.o Sp. k. Skymaster Poland No
    Sencor Китай и Чехия SENCOR EUROPE sro No
    Schneider OEM партньори в Китай и Турция Schneider Consumer Group No
    Star-Light OEM Dante International SA / E-mag No
    Toshiba Bulgaria Vestel A.S. OEM партньор Toshiba Corporation Yes
    Tesla TCL - Полша сръбската ComTrade Group No
    Turbo-X Vestel A.S. OEM Plaisio Greece (plesio.bg) No
    Teletech (Romania) Vestel A.S. OEM ? No
    Telefunken DE Vestel A.S. Zorlu Holding No
    Thomson TCL (67% from TTE) Schneider Consumer Group No
    Innohit (Italy) Vestel ? No
    VOX OEM ? VOX Electronics Serbia No
    JVC Vestel A.S. - по лиценз JVC KENWOOD Corporation No
    Westood Vestel Domo Romania No
    Vortex ? Vestel A.S. Altex (Romania) No
    TCL TCL Electronics TCL Group Yes Yes
    Xoro MAS Elektronik AG Xoro No




    https://www.androidtv-guide.com/televisions
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 21-03-21 в 16:18.
    Djuka одобрява това.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    1,554
    #7

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Не знаех в коя тема да пиша и поради това избрах тази... Малко надцених разстоянието, от което ще гледам тв-то и в момента, когато гледам и в интерес на истината не съм очарован от качеството на картината му при SD сигнал. В момента ми изпадна Самсунг 48H6400 за 1000 лв, нов, с 2 години гаранция. Панасоник-ът е страхотен, но вкъщи 80% от времето гледаме тв ( Мтел ) и винаги ми се разваля кефа. Ако бяхте на мое място, какво бихте направили?

  10. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,469
    #8

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    От какво разстояние го гледаш? Имай в предвид, че повечето SD програми ще изчезнат в следващите 3-5 години.




    Чудно
    sang.bg и отваря сайта на Технополис
    http://www.sang.bg/b2c/catalogForward/catalogEntry=true
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 08-02-15 в 20:42.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2012
    Мнения
    1,554
    #9

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Разстоянието е около 2.3 - 2.5м. Като цяло нямам никакви забележки, но пусна ли СД сигнал, направо ми идва да го хвърля. Имам приятел, който накарах да вземе същия, но 48". Накарах го да го донесе до нас и с него нямам проблеми, картината е отлична. Трябваше да взема 48, но се излакомих и сега си сърбам попарата явно. Карай, реших да взема въпросния Самсунг, после ще мисля какво ще правя с Панасоника. Може да го пусна за продажба тук, ако някой прояви интерес.

    - - - - - - - - - -

    Да си продължа монолога. Сигурно съм първият във форума, даунгрейднал размера. Както и да е, от днес съм с Samsung 48H6400. Ще видим как е.

  12. Member
    Тук е от
    Aug 2002
    Мнения
    336
    #10

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Здравейте,
    Решил съм да взема нов телевизор, който ще се гледа от около 4 метра и се спрях на 55''. Искам да е 3д и да мога да гледам он лайн филми и да "ровя" из нета.
    Спрях се на самсунг h6500/h6670, търся до около 2000лв.
    Телевизия ползвам на Networx-bg и гледам HD.
    Заслужават ли си тези модели?
    Този пост е редактиран от kolev; 12-02-15 в 20:18.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2013
    Мнения
    15
    #11

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Здравейте,
    И аз се колебая между доста обсъжданите модели на Панасоник TX-40AS640E в тех..полис е на цена от 899 лв. в момента,което мисля е доста изгодно и Панасоник TX-42AS650.
    Какава е разликат между долните два модела:
    SAMSUNG UE-40H6400 :: LED телевизори :: LED телевизори :: Телевизори :: ТВ & Аудио :: Technomarket Bulgaria
    SAMSUNG UE-40H6500 :: LED телевизори :: LED телевизори :: Телевизори :: ТВ & Аудио :: Technomarket Bulgaria

    Приортетите ми са хубавата картина 3Д и Смарт ги приемам като бонус,филми ще се гедат от компютър с HDMI кабел,като че ли предпочитам IPS матрица пред VA поради факта, че на моменти ще се гледа под ъгъл,затова и се бях спрял на Панасоник TX-47AS650,а и когато ми се гледа 3Д ще е пасивно,доколкото разбрах по-доброто без трептения и болки в главата.Притеснява ме факта,че когато отидох в Те*ното в MallSofia имаше само един останал модел на Panasonic и то някакъв друг и ми казаха,че вече не доставят Panasonic.Доколкото разбрах били инвестирали много средства в заводи за плазмени телевизори и след забраните им в много страни,били почти пред фалит,това може ли да е проблем при гаранционния сервиз,ако сега заложа на Панасоник и другото е дали не са останали последни бройки и то мострени модели.

    И в заключение кой телевизор от горе изброените според вас е с най-хубава картина и най надежден и има ли някой друг който ми препоръчвате за 1000-1200 лв.Ще се гледа от около 2 метра.

    Благодря ви!

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2012
    Живее в
    Видин
    Мнения
    126
    #12

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Дедко,ТМ са пряк конкурент на ТП,които от своя страна са вносители на Панасоник,и затова почти не предлагат техни модели...В Бг е съвсем в реда на нещата да се злослови безпочвено за продуктите на конкуренцията,за съжаление...

  16. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,469
    #13

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Цитат Първоначално публикувано от kolev Виж публикацията
    Здравейте,
    Решил съм да взема нов телевизор, който ще се гледа от около 4 метра и се спрях на 55''. Искам да е 3д и да мога да гледам он лайн филми и да "ровя" из нета.
    Спрях се на самсунг h6500/h6670, търся до около 2000лв.
    Телевизия ползвам на Networx-bg и гледам HD.
    Заслужават ли си тези модели?
    Добре си се ориентирал за диагонала. За online филми не знам как ще стане. Тук във форума, има оплаквания, че при такъв опит, след няколко минути картината замръзва и на екрана изкача съобщение че паметта е запълнена. Предполагам че за VOD нещата стоят другояче.
    Разликите 6400/6400 - тунера и дизайна
    Gamme Samsung LED 2014 - line-up - LCD Compare

  17. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,275
    #14

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Днес около 20 минути тествах какви видео файлове четат Samsung 48H6500; LG 42LB650 и Philips 42PFS7509/12.
    Panasonic в ТМ няма, а Sony не тествах, предвид защитата на авторските права и ограниченията във кодеците.
    Само ми казаха, че субтитрите им са на плътен черен фон без възможност да се изключва.

    Бях се засилил да купувам 40H6500, главно защото само за него има официални данни, че чете H.265.
    Не съм правил никакви настройки и не съм тествал еднородност на екран, подсветка и т.н.
    Само възпроизвежда ли звук, картина и subs от тестовите ми клипове на A-data 16GB USB3.0/NTFS.
    Единият клип даже беше с DTS-MA 7.1ch.
    Всички тези клипове, без H265, си вървят безгрижно на ефирни приемници Strong 8113 и Thomson 505.
    1.Samsung - наистина чете H.265, обаче зависна още в първите секунди на една кратка японска анимация и даже се рестартира!
    h264_720p_hp_5.1_3mbps_vorbis_styled_and_unstyled_subs_suzumiya.mkv
    Предполагам, че заради vobrbis audio-то. Но е възможно и заради вградените 4 вида субтитри в клипчето.
    Шрифтът на субтитрите е странен, без фон, с много тънка черна окантовка на символите.
    Няма смяна на цвят на буквите (не, че има смисъл), както и фон зад тях.
    Няма възможност за избор на субтитри (външни/вътрешни) и различни файли с буквички.
    2.LG - изписва неразпознаваем формат или нещо такова за H.265.
    Възпроизведе японското клипче, но извади "маймуница", вместо японските subs йероглифи.
    Шрифтът е по-красив и четлив, сменя се цвета на символите.
    Но отново няма фон зад тях. Обаче разпознава външни и вътрешни субтитри. Избирането им става само чрез менюто.
    За съжаление при избор от няколко с различен език вади "маймуница" и трябва да се сменя кодировката на символите.
    Основаната настройка бе кирилица.
    3.Philips - абсолютен победител за мен!
    Не чете H.265, което го очаквах.
    Стори ми се, че звукът му е чувствително по-слаб от на другите два телевизора.
    Всичко останало обаче е превъзходно, като изключим, че и той няма фон зад subs.
    Разпознава не само външни и вътрешни субтитри, ами даже изписва на какъв език са!
    Изобрази прявилно японските йероглифи от клипчето.
    Направо да не повярва човек!
    Положението на субтитрите при всички може да се променя вертикално.

    Не знам как се справят трите марки със Smart, 3D и другите функции,
    но определено картината на Philips ми хареса най-много!
    Само липсата на H.265 поддръжка ме разколеба да го купя.

    Явно ще чакам новите модели...

  18. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    131
    #15

    Отговор: Избор на LCD/OLED, FullHD телевизор - 2015 / FAQ на първа страница

    Привет на всички! Не съм влизал отдавна в този форум, откакто преди 5 години с негова помощ избрах за всекидневната плазма на Панасоник P42G10E и съм безкрайно доволен от избора си. Дойде време да сменям и стария CRT телевизор в спалнята. Трябва да е 32 инча. Гледа се вечер на тъмно. Сигналът е от Булсатком. Не съм ограничен в бюджета и държа на първо място добро качество на картината, без замазване при бързи сцени и добър черен цвят - гледам много спортни предавания и филми.. Второ - гледам доста филми от лаптопа, затова телевизорът трябва да разпознава известните видео формати от флашка и да представя добре субтитрите. Всичко останало е на заден план. Прочетох доста тези дни от темите но въпреки всичко ми е трудно да се ориентирам. Не бързам и мога да почакам да се появят новите модели за 2015г., но ако няма да има съществена разлика с миналогодишни модели, сега е моментът за пазаруване, когато падат цените на миналогодишните. Ще съм благодарен за компетентни мнения! Успех на всички!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 572 1231151 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 1434
    Последно: 12-12-13, 18:18
  2. Отговори: 1599
    Последно: 30-11-13, 21:51
  3. Отговори: 1607
    Последно: 09-05-13, 18:57
  4. Отговори: 43
    Последно: 14-01-13, 14:57
  5. Отговори: 1429
    Последно: 11-06-12, 15:00

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе