Поводът за това ревю можете да откриете в тази тема:
https://forum.setcombg.com/samsung-%...ra-hd-led.html
Причината обаче е съвсем друга- Операционните системи /ОС/ на гигантите-производители на телевизори. Настоящото ревю е абсолютно безпристрастно и има за цел да сравни тези на Самсунг и Сони. Няма да навлизам в техническите характеристики на двата различни модела, не защото разликата в цените е сериозна, а защото не разбирам. И така, започваме:
Реших да закупя Самсунга, защото винаги съм виждал в корейците един солиден производител /провалът с Note 7 промени това ми мнение само по отношение на телефоните/. Харесвам и мантрата, че Самсунг произвеждат едни от най-добрите „матрици“ и ги доставят на други топ производители. Основно за моя избор на модела на Самсунг е собствената операционна система TIZEN и защото предполагах, че 1000 лв. са достатъчно за 43 инчов ТВ. Винаги съм харесвал компаниите, които произвеждат повече от компонентите си сами, а не ги купуват по силата на сделка с друг корпоративен гигант. Това беше и една от причините да закупя преди година най-върховия, дори досега, мобилен телефон на Самсунг- Note 5, който разполага с процесор, собствено производство на корейците- Exynos. Това ми увлечение към пълната оригиналност на крайния продукт е до крайна степен повлияно от хобито ми- часовникарството, и по-специално от компаниите, които успяват да създадат часовници със свои, собствени механизми, вместо да купуват готови такива от големите производители- ETA, Ronda, Sellita, Seiko, Citizen… Но да не се отклоняваме от основната цел на това ревю- ОС на Самсунг и Сони:
Корейският телевизор вече е закупен и стои гордо на стената. Включвам го, ъпдейт, свързване с WiFi. Без проблеми. Приложението за Андроид е едно и се казва Smart View. Инсталираме го с другия неволен участник в тестовете. Телефоните ни- Huawei P8 и Samsung Note 5 работят с телевизора сякаш са били създадени от един и същ техник. Кастването на видео, снимки, музика, дублиране на екран от телефон на ТВ се случва някак си естествено. Програмите се превключват бързо, без замисляне, личи си оптимизацията на ОС на Самсунг. Причината да сменя този телевизор е, че не сработи CA модула- този с който се активират платените Диеми и HBO. Картината на този, конкретен Самсунг също не струваше. Това интервю обаче е само за ОС.
След смяната на Самсунга със Сони имах надеждата, че Андроида на новия ми телвизор ще работи поне толкова добре колкото ОС на сменения. Нищо общо. Като потребител, използвал в последните 10 години Андроид в мобилните телефони, смея да кажа, че това, което Сони ни предоставят е меко казано „подигравка“. Защо „японците“ не са тръгнали по стъпките на Самсунг и LG, изоставяйки идеята за собствена ОС, можем само да гадаем. Дали, защото е по-евтино да използват като основа безплатния Андроид или просто е по-успешно от маркетингова гледна точка? Само знам, че Андроидът на моя прескъп и добър телефон не работи с този на Сони. Свалил съм около дузина приложения и само едно две работят с променлив успех- говоря за кастване на видео и снимки от телефона, дублирането на екране е химера. Освен това телевизорът, губи домашната WiFi мрежа регулярно и примерно днес загубих час в разговори с интернет доставчика ми за пренастройки на рутера с неясен ефект. HBO GO въобще не може да се инсталира на SONY, за ралика от NETFLIX, който идва заводски инсталиран и с директен бутон на дистанционното /WTF/. За сравнение при Самсунга успях да инсталирам HBO GO в първите 10-на минути от настройките. Програмите се сменят с досадно и недопустимо забавяне.
Не ме разбирайте погрешно- Сони е прекрасен телевизор, убийствена картина. Създава усещане за премиум продукт- дистанционното е красиво и добре изработено, за разлика на това на корейския конкурент, което е малко и невзрачно. Красив е SONY. Ще остане на моята стена. По-SMART обаче е Samsung.