Имам си АДСЛ 2048BIZ на БТК и по принцип съм доволен от услугата, има обаче един немалък проблем, с който много от вас са се сблъсквали и са го отдавали на какво ли не - кофит чифтове, прегрял модем и какво ли още не, но не и на това, което е в действителност. За какво става въпрос - ако си пуснете няколко торента, или емулета или имате много PC-та едновреммено ползващи връзката, то тогава генерирате много на брой едновременни TCP connections, нета умира за известно време и за да се оправи трябва или да спрете голямата част от връзките и да изчакате известно време, или да рестартирате модема и така докато пак умре.
Можете да проверите дали това ви е проблема, ако в момента в който нета е умрял от многото едновременни връзки, пуснете пинг към модема ( 192.168.1.1 ) - ако не отговаря изобщо или изпуска пингове - това е ефекта (заради загубата на пинг до модема много хора си мислят че кабела от компютъра до модема им не е наред, но това не е така). Ако в този момент спрете всичкия трафик и изчакате около минута - нещата тръгват и така до следващия път, когато пак го натоварите.
Интересния момент е, че това не се дължи на ограничение от страна на БТК, а на недостатък на фърмуера на самия модем. Става въпрос за това, че НАТ таблицата му е ограничена на около 200 едновременни TCP връзки. Съществува апокрифен параметър на модема, с който това ограничение може да се настройва, но максимума въпреки това е относително малък - 500 едновременни връзки. След дълги препирни с БТК успях да накарам техен админ да пише на производителя на модемите и те му казаха за въпросния параметър и след вдигането му на 500 връзки, мъките ми намаляха донякъде.
Проблема е ясен, решението обаче ми убягва. Най-смисленото, което намерих по темата беше един пост, в който "savchev" беше написал като решение само долното, но без никакви други обяснения.
syslog: echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/conf/br0/proxy_arp
syslog: echo 1000 >/proc/sys/net/ipv4/ip_conntrack_max
syslog: iptables -t nat -I PREROUTING -i ppp34 -p tcp --dport 61023 -j DNAT --to 192.168.1.1:23
syslog: iptables -t nat -I PREROUTING -i ppp34 -p tcp --dport 61080 -j DNAT --to 192.168.1.1:80
Доколкото разбирам, модема е линукс базиран и човека е влязъл в модема, пуснал е прокси арп, вдигнал е ip_conntrack_max на 1000 и е пренасочил телнет и уеб портовете на модема, които стандартно са 61023 и 61080 към нормалните 23 и 80. За съжаление няма как да изпробвам това решение, защото не знам паролата на модема, а освен това доколкото знам като се логнеш по телнет към модема ти изкарва не нормална линукска конзола, а някакъв модемен шел.
Молбата ми е ако някой знае решението на проблема да каже.