Здравейте, бих искал да попитам, някой до момента пробвал ли се е и успешно заменил стандартния рутет на Виваком със собствен такъв?
Проблемът ми е следният. Имам оптика вкъщи от Виваком (интернет + IPTV) с няколко устройства за получаване на сигнала от Виваком. Първото е, доколкото помня, малък суич, където влиза оптиката, а второто, рутер с wifi възможности, от където може да изкараш и кабели за LAN, вързан към суича. Смених втория рутер с wifi гигабит такъв от Нетгиър, навързвайки всичко отново, и имах, както интернет, така и сигнал за телевизия. Проблемът е, че по някаква причина wifi връзката през новия рутер беше много, много бавна. Десктоп компютър в същото време, свързан с кабел към Нетгиър рутера, нямаше никакви проблеми със сигнала.
Нетгиър рутерът работи безотказно и е вдигал до над 100Mbit/s на wifi на телефона с друг доставчик.
Доколкото бях чел, има някаква Виваком настройка, ако получаваш и IPTV, някакво съотношение, което ограничава трафика интернет/TV сигнал по определен начин. Понеже съм в чужбина, но се връщам скоро в България за малко, а това се случва в апартамента на нашите, искам да се подготвя преди да съм там и евентуално да го оправя.
Говорих с IT support на Виваком преди, но бяха безполезни. Или не искаха тенденциозно да ми кажат, защо wifi сигналът е толкова слаб, под 2-4 Mbit/s, даже и до самия рутер. Доколкото си спомням, ако изключа телевизията и сигналът се оправя, с нея става слаб. Някой да е изпитвал и решил подобни проблеми?