Страница 3 от 17 ПърваПърва 1234513 ... ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 251
Like Tree51Одобрявам

Моля препоръчайте аудио кабели

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #31

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Господа инженери по електротехника, електроника и пр. науки!
    И аз съм от тази партия, с 2 висши съм, първото - по електроснабдяване и електрообзавеждане. И съм лепил барем 2 кашона платки на усилватели и съм слушал резултата.
    Този пост го пиша като вече отказал се да разбера некои неща, приел съм ги и сега ви давам няколко въпроса за мислене:

    1. Тези уравнения за този, напрежения и сечения са си за ПОСТОЯНЕН ток. А аудиосигнала е променливотоков, с богат хармоничен спектър.
    Обяснението за сечението на кабела е толкова елементарно, че направо се излагате, като "лежите" само на него!
    В техникумите се обяснява, че напрежението на елпроводите се вдига, за да се пренесе по-голяма мощност:P=U*I=U^2/R.
    Да, ама не! От курса по теоретична електротехника става ясно, че при тези големи енергии далекопроводът на практика е само насочваща за електромагнитната енергия - токът през него избщо не е този, който може да се "пресметне" по закона на Ом. На който му се търси - учебниците на Фархи, някъде накрая.
    Та по този начин звучи и това твърдение за сечението по закона на Ом като единствен определящ фактор при избора на кабела.

    2. Че кабела има ОГРОМНО значение, ще го ви дам интересна схема за ОВ (обратна връзка) при усилвателите.
    Който се е занимавал, знае, че при някои усилватели няма нужда от ОВ, но при повечето (да не кажа всички: транзисторни и някои лампови) имат нужда от ООВ (отрицателна ОВ). Обикновено тя се взема от изхода на усилвателя и е както променливотокова, така и постояннотокова. Първата съставка е за гасене изкривяванията на стъпалата, втората - за коригиране постояннотоковия режим на усилвателя. Обикновено на края на усилвателя се слага защита с реле, за да предпази озучителните тела от постояннотокови съставки при преходните процеси и при пробив в краен транзистор. И обикновено ООВ се взема преди релето. И логично.
    Но какво ли ще е, ако се приеме, че контактната система на релето е нелинеен елемент и внася нелинейни изкривявания? Затова ООВ трябва да се взема след релето. Може, но постояннотоковата съставка? Може, разделя се, с високоскоростен ОУ директно се командва входния ОУ (през схемата му за постояннотоковия офсет). И така се коригират изкривяванията, внесени от релето.
    А, ами че то защо да не се разшири реализацията на идеята, като ООВ се вземе в края на проводниците за тонколоните? Как? Ами с трети проводник, дори и тъъъничък. И резултатите са зашеметяващи!
    Продължавам да търся публикацията, но тя е от 1990г. и вече не се намира в Интернет... По спомени като обобщение на публикацията авторът цитираше сходните решения на такива фирми като Onkyo, Yamaha и Pioneer (намерих частичен цитат на статията:
    "... системе компенсации сопротивления проводов, соединяющих выход усилителя с АС. Такая система применяется в усилителях „Toshiba“ (Clean Drive System), „Kenwood“ (Sigma Drive System), „Akai“ (Zero Drive System).")

    3. Търсих, но не намерих броя на английско аудиофилско списание, за да цитирам автора на един майстор на CD и усилватели.
    Човекът използвал еди какъв си червен лазер за четеца, като напреки през лъчението му светел със син лазер - това подобрявало звука. Този факт го пиша като илюстрация за какъв маниак става въпрос, а не за математическия смисъл на получените от датчика 0 и 1-ци...
    Та този пич обърна специално внимание на нискочестотния аудиокабел за връзка между плейъра и усилвателя му. Някакъв вериспешъл, от 99,9999% чиста мед, с еди каква си теглонова изолация, с еди колко си микрона позлатени жакове, за много добрата цена от 199 англ. лири.
    Е да попитам риторично, разбира се - този нискочестотен кабел на практика не пренася никакъв ток, защо има такова голямо значение какъв е?

    От тогава взех да се заглеждам в тези девятки, с които производителите специфицират изделята си. Но това са само числа. Как е усукан кабела, с каква стъпка, с каква дебелина са проводниците му, на какво разстояние са жилата му, с каква изолация са обвити - тези неща привържениците на закона на Ом няма да ги разберат... То и аз не ги разбирам, де, но съм се убедил, че това има значение върху качеството на звука!

    Та не виждам как със златен и железен проводник тонколоните ще свирят еднакво...

  2.  
     
  3. Novice
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    8
    #32

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    С приказките си не помогнахте изобщо на човека. Повечето аудиофили /и аз в това число/ сме луди за връзване. В 99% от случаите си даваме парите за нещо , което някой друг бил чул , харесал и написал неземна ода за него в някоя статия. Абсолютно съм убеден , че със системите , които притежават 99,9% от хората , няма да се усети разлика в звученето , ако озвучителните тела са захранени с монокристален меден проводник на Неотех или обикновена тел за простиране на пране. Много малко са хората , притежаващи толкова чувствителни системи и те определено не са в България. Та , по въпроса. Силиконовият проводник не е добро предложение /този , който беще предложен/. Не зная как е правена изолацията му , но след няколко месеца се окислява цялото медно жило на проводника. Препоръчвам на човека , щом е от Варна , да отиде при Братан в Конрад. Магазинът се намира в блока , който е успореден на пресечката срещу ДСК под Образцов дом. Точно срещу ДСК е магазин ЕЛИМЕКС , на гърба на същия блок е Конрад на Братан. При него има хубави немски кабели за озвучителни тела. Препоръчвам да си потърси някой кабел с калайдисано медно жило , за да е корозионно устойчив с времето , още повече , е ще лежи положен под някаква настилка , доколкото разбрах. Дължините на проводниците ще са сериозни , за това препоръчвам да се търси сечение 1,5 до 2,5 мм.

    Дали кабелите имат значение и до колко , това не е въпрос настоящата тема. Само ще кажа , че с лампови усилватели , събрани от частите на бракувани и продадени военни ЗИП-ове , комбинирани с широколентови говорители от шасита на боклучави благоевградски говорители /както и с компоненти произведени пак в същия завод -"аудиогигант"/ , повече от нелинейна какафония няма да чуете , ако ще и с кабели от марсианска платина да ги куплирате. Не се поддавайте на промивките на мозъци , които ви правят търгашите от bgaudio.org.

  4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #33

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    @emos,
    И ти ли бе човек?
    1. Разбира се, че между тонколоните и усилвателя не тече постоянен ток, но това не променя закона на Ома!
    Но какъв е смисъла да въвеждаме импеданса като понятие, когато за тези честоти индуктивната и капацитивната съставки са минимални?
    2. Колкото до обратните връзки - във всеки усилвател има не само една ООВ, както по ток, така и по напрежение. Без тях не би могъл да установиш със сигурност даже работната точка на един транзистор, а камо ли устойчивостта на схема със стотици и хиляди пъти усилване. Но за обратна връзка, обхващаща и кабела и тон колоните определено не съм чувал! Ако от нея имаше някакъв смисъл и опитите, правени от някого си имаха някакви положителни резултати тя отдавна щеше да е факт във всички усилватели от висок клас, а на пазара щяха да се продават трижилни кабели за тонколони. Има ли такива?
    3. Както и децата вече знаят звука преди да се запише на едно CD се цировизира. На него са записани нули и единици и нищо друго. Така че, какъв лазер ще се ползва има връзка към всичко друго, но не и към аналоговата техника.
    Колкото до електропроводите - нека не бъркаме наш Илия със свети Илия! Там нещата не са прости, но и там важат с пълна сила основните закони на електротехниката. Определено не съм срещал в учебник по ТЕ който и да било да ги отрича. Иначе там ще трябва да пише, че по тех текат едни 220 или 440KV магии, а във всеки трансформатор се крие диван-транслатор на действителната реалност в приказна (действието му е описано в книгата на братя Стругацки "Понеделник започва в събота")

  5. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #34

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Аз нито съм аудиофил нито разбирам много от физика /нищо че такава специалност съм бил в гимназията/. Така като слушам системата ми е от нивото на автора /~5000/.
    Когато я инсталирах първо временно ползвах някакъв доста евтин noname многожилен кабел /60-7- ст/м/, който според закона на Ом вършеше работа за момента. Когато дойде време да избирам кабели взех назаем едни средно ниво на МонстерКабел от познат. Купувал ги е за около 4-5$ метъра. Теста е елементарен - пускаш едно парче, сменяваш кабела и пак го слушаш. Не съм от хората, претендиращи за добър звук, нито съм от поклонниците на БГаудио, но разлика имаше и то осезаема. Това ми беше напълно достатъчно като доказателство и бих посъветвал автора все пак да не осакатява системата си с кабели по 70 ст. особено като ще ги вкопава в стените.
    От ходене и слушане по магазините на кабели файда няма защото слушаш на друга техника в друго помещение.
    Не искам да препоръчвам конкретен модел, но ако наистина отидеш в някой от по-горе посочените магазини хората ще ти съдействат и ще ти предложат подходящия за твоя клас система кабел. Никой няма да тръгне да ти продава кабел за по 100 лева метъра.

  6. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #35

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Това филмче гледахте ли го? Явно формулите са повече от двете, цитирани в тази тема.

    http://www.analysis-plus.com/

  7. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    2,045
    #36

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Мда, Земята е плоска!

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #37

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Цитат Първоначално публикувано от Ско
    Това филмче гледахте ли го? Явно формулите са повече от двете, цитирани в тази тема.

    http://www.analysis-plus.com/
    Тук формулите са наистина повече от две. За определяне параметрите на такива структури се ползват математически модели с разпределени параметри. Но ние до сега коментирали ли сме формата на жилата? Или само дебелината и вида на материала?
    Тук нещата с импеданса стоят по съвсем друг начин. Нека в такива спорове да бъдем коректни, иначе се получава като във вица за крокодила с отрязаната опашка, дето участвал в кучешки боеве.

  10. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #38

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Става дума, че когато формата на вълната е съставена от широк диапазон от честоти, влияние му оказват и други фактори, различни от импеданса, като формата на жилата, начинът на оплитането им и т.н. Това с филмчето беше просто един пример за един фактор - формата на жилото.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #39

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    В предния си пост забравих да упомена, че използването само на закона на Ом в случая е като да се обяснява принципа на работа на кондензатора и на бобината: кондензатора спира провия ток, щото той се блъска в него, докато променливия го прескача, а бобината пуска правия ток, щото той минава направо през нея, а променливия се омотвава и така...
    За илюстрация на проблема ще вметна, че кондензаторите имат и индуктивност, както и че бобините имат и капацитет! При бобините наличието на съпротивлението е по-лесно за възприемане, докато при кондензаторите наличието на утечки (т.е. все едно мегаомно съпротивление) често се пренебрегва.
    И пак от онези учебници идва и извода, че дори и един метър жица, опъната като струна, пак има индунтивност - на теория представлява част от намотка на бобина с безкрайно голям радиус. И сме решавали такива задачи, де... ако не ме лъже паметта!

  12. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #40

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    http://www.analysis-plus.com/design_signalpop.html
    Тази графика, така изведена и при липсата на описание на каквито и да е параметри и условия ( дължина на кабела, сечение, вид на проводника и т.н ) много ми прилича на телевизионна реклама тип "бонукс" и "друг прах за пране", "оуейс" и "нормална дамска превръзка", която винаги, ама винаги попива много много повече течност и то синя с неизвестна плътност и състав.
    От графиката единствено се вижда, че става дума за правоъгълни импулси ( или по точно трапецовидни ) с честота 20кХц - 50 микросекунди период, делта 40% и амплитуда 3 волта...което няма нищо общо с реалните условия и е само един единствен частен случай.
    Както и да е - господата са се заиграли със скин-ефекта при високи честоти, където когато ток с висока честота тече по проводника от създаденото във вътрешността магнитно поле електроните биват изтласкани навън в горния слой на проводника. Но това е от значение само при честоти 20кХц и нагоре...С техния "уникален" дизайн те просто увеличават периметъра на проводника. Минимизирането на скин ефекта се постига и чрез намаляването на диаметъра на проводниците от снопа за сметка на техния брой. тоест ( вместо 10-жилен 2.5кв.мм се избира 20-30-40-50 жилен 2.5кв.мм ) Нищо ново под слънцето или по-точно нищо, което да си заслужава 50-90 долара за 30см ( 1ft ) дължина на проводник....

  13. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    126
    #41

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Човека повдигнал темата пишман стана май.Лично моя препоръка да си вкопае в стеничките пвц канали за кабели ,за да може да си ги сменя когато поиска и да пробва с по -евтини докато накрая стигне до извода че рекордоман 2х4 свири прекрасно.Аз лично ако си сложа кабели за 1000 лв не бих ги вкопал...как ще се изфукам с тях пред приятелите...?
    dss одобрява това.

  14.  
     
  15. Novice
    Тук е от
    Jul 2008
    Мнения
    6
    #42

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Здравейте отново. Посъветваха ме за задните колони да сложа обикновен кабел 2х2.5 а така или иначе за предните и баса няма да са вкопани и мога да си купя някакви по хубави.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    128
    #43

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18
    Аз нито съм аудиофил нито разбирам много от физика /нищо че такава специалност съм бил в гимназията/. Така като слушам системата ми е от нивото на автора /~5000/.
    Когато я инсталирах първо временно ползвах някакъв доста евтин noname многожилен кабел /60-7- ст/м/, който според закона на Ом вършеше работа за момента. Когато дойде време да избирам кабели взех назаем едни средно ниво на МонстерКабел от познат. Купувал ги е за около 4-5$ метъра. Теста е елементарен - пускаш едно парче, сменяваш кабела и пак го слушаш. Не съм от хората, претендиращи за добър звук, нито съм от поклонниците на БГаудио, но разлика имаше и то осезаема. Това ми беше напълно достатъчно като доказателство и бих посъветвал автора все пак да не осакатява системата си с кабели по 70 ст. особено като ще ги вкопава в стените.
    От ходене и слушане по магазините на кабели файда няма защото слушаш на друга техника в друго помещение.
    Не искам да препоръчвам конкретен модел, но ако наистина отидеш в някой от по-горе посочените магазини хората ще ти съдействат и ще ти предложат подходящия за твоя клас система кабел. Никой няма да тръгне да ти продава кабел за по 100 лева метъра.
    Не можах да се сдържа, ама така не се правят тестове - някой друг трябва да сменя кабелите, така че ти да не знаеш какъв е кабела в момента. Всички твърдения "Аз сложих еди какъв си кабел и разликата е огромна" е чиста проба самовнушение. Предполагам си чувал за опита, при който на хипнотизиран човек му внушават, че слагат нагорещена монета на ръката му и там наистина се появява следа от изгаряне? Е, прави си извода каква е силата на внушението! Така че, е напълно естествено да намираш разлика, след като са ти промили мозъка и си дал куп пари при това.

    А в посочените магазини продавачите просто ще се опитат да разберат до колко пари е склонен да даде и ще му препоръчат съответните кабели. Нали не вярваш, че един обикновен продавач в такъв магазин е някакъв супер специалист и голям разбирач?

  17. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #44

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Цитат Първоначално публикувано от xristo
    Не можах да се сдържа, ама така не се правят тестове - някой друг трябва да сменя кабелите, така че ти да не знаеш какъв е кабела в момента. Всички твърдения "Аз сложих еди какъв си кабел и разликата е огромна" е чиста проба самовнушение. Предполагам си чувал за опита, при който на хипнотизиран човек му внушават, че слагат нагорещена монета на ръката му и там наистина се появява следа от изгаряне? Е, прави си извода каква е силата на внушението! Така че, е напълно естествено да намираш разлика, след като са ти промили мозъка и си дал куп пари при това.

    А в посочените магазини продавачите просто ще се опитат да разберат до колко пари е склонен да даде и ще му препоръчат съответните кабели. Нали не вярваш, че един обикновен продавач в такъв магазин е някакъв супер специалист и голям разбирач?
    Виж, аз не съм правил някакъв специален тест да доказвам нещо, че да е сляп. Предполагам, не твърдиш, че разлика между възможно най-евтния кабел, който имам от някакво старо домашно кино върши същата работа като един среден клас кабел. Аз също не подкрепям идеята за необосновано кабели и веднага си признавам, че разлика във звука при тяхната употреба не чувам.
    Правили са ми демонстрация на кабели с обръщане на посоката и всички около мен само ахкаха от разликата , а аз нищо не усещах. Въпреки, че 2-ма от хората в стаята познаха 5 от 5 пъти при сляп тест кога посоката е правилна. Може и да е късмет, може и наистина да я има, но щом аз не я усещам не ме вълнува.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    128
    #45

    Re:Моля препоръчайте аудио кабели

    Виж сега не се връзвай Щом ти усещаш разликата, ако ще 33-ма професори да твърдят че не си прав, просто не им обръщай внимание, а се наслаждавай на музиката. В крайна сметка нали точно това е крайната цел? Важното е да не се опитваме да налагаме собственото си мнение на останалите. В прословутото бгаудио.ком например, имаше дискусия за значението на захранващия кабел на усилвателя ама там са клиенти на друг тип заведения и аз обичам да влизам там отвреме на време, за да се развеселя малко.

    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18
    Виж, аз не съм правил някакъв специален тест да доказвам нещо, че да е сляп. Предполагам, не твърдиш, че разлика между възможно най-евтния кабел, който имам от някакво старо домашно кино върши същата работа като един среден клас кабел. Аз също не подкрепям идеята за необосновано кабели и веднага си признавам, че разлика във звука при тяхната употреба не чувам.
    Правили са ми демонстрация на кабели с обръщане на посоката и всички около мен само ахкаха от разликата , а аз нищо не усещах. Въпреки, че 2-ма от хората в стаята познаха 5 от 5 пъти при сляп тест кога посоката е правилна. Може и да е късмет, може и наистина да я има, но щом аз не я усещам не ме вълнува.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 17 ПърваПърва 1234513 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. FujitsuAO25CPB умря,моля препоръчайте ми нов
    От valentino_g във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 75
    Последно: 10-01-12, 20:53
  2. Моля препоръчайте ми Midea
    От yelena във форум Климатици Midea
    Отговори: 17
    Последно: 05-09-10, 16:15
  3. Препоръчайте ми аудио система.
    От Bra1nSicK във форум Аудиотехника
    Отговори: 57
    Последно: 11-05-10, 18:29
  4. Препоръчайте ми домашно кино с което да мога да ползвам старите си кабели?
    От imarh във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 13
    Последно: 13-10-08, 09:42
  5. Моля, препоръчайте ми принтер
    От sabidra във форум Общ - хардуер
    Отговори: 12
    Последно: 24-09-08, 18:55

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе