Страница 3 от 3 ПърваПърва 123
Резултати от 31 до 42 от общо 42

До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,426
    #31

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    n8852 Благодаря в упътването имаше само 3 реда и беше много неясно

    имам още един въпрос
    в инструкцията за JBL ES100
    http://bg.diplodocs.com/jim/JBL/ES100-_E
    има препоръки за свързването-
    на едната схема е дадено свързване с отделни кабели за високите честоти и отделен за ниските-като изходите на усилвателя са общи
    не става ли да се свържат клемите на ОТ с мостове и да се използва само един кабел
    ще има ли разлика в звука при двата варианта

    същото го има и с два отделни усилвателя като единия е за високите другият за ниските честоти

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    223
    #32

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    Това е в моя ресор. Писал съм и друг път тук за biwiring - само пробата ще покаже кое точно ще ти хареса - със или без. За да не се повтарям ще споделя само едно важно нещо, което не съм споменавал досега относно биампинга.
    Два са начините за biamping - хоризонтален и вертикален.
    Както JBL са дали схемата на DUAL-STEREO AMPLIFIER е пърият метод, който е и най-разпространения. Или единият усилвател се използва за високите (секцията средни+високи при трилентова) на L и R, другия за ниските на L и R. Най-популярен, защото и най-лесен за свързване.
    Но с много слаби резултати, поне за мен. Другият метод, вертикалният, е когато един усилвател обслужва една колона. Или канал (L) е за ниските, другият (R)- за високите на колоната.
    Откъде идва предимството при втория метод ли - от това, че изводите "маса" на на филтъра се събират в една точка - тази на захранващия колоната усилвател. А това е изключително важно за работата на един филтър.
    Като звук има коренна разлика. Средата при хоризонталния метод е по-мека, замазана и без фокус, докато при вертикалния метод, тя може да ви се стори по-остра и тънка, но има чудесен фокус и детайл.
    Лошото е, че вторият метод изисква отделен предусилвател.

    Интересно ми е как ще се чува при многоканален ресивър, който има възможност за биампинг, защото там масата на изходите би трябвало да е обща. Не съм имал досега такъв усилвател за да пробвам, но при него е възможно и хоризонталният метод да е ефикасен.

  4. Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    598
    #33

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    Аз ползвах при АХ3 биампинг с С-607.Звучеше наистина по-добре ,особено при много тихо слушане-късно вечер.Усилване към -56 от скала от -72 до +30 на Пайнера.
    Всъщност ,С-607 не беше най лоша колона.

  5. Moderator
    Тук е от
    Aug 2005
    Мнения
    1,180
    #34

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    Екюализацията присъства и в звукозаписното студио при обработката на суровия материал ( колкото и добре акустически третирано да е ) , при самия запис и при възпроизвеждането. Дори при винила - смятан за еталон за вярност и от хайфисти и от хаендисти всъщност поради спецификата на производство и ред други специфични фактори ( амплитуда на иглата при ниските честоти ) се прилага задължително при правенето на матрицата т.н. RIAA EQ curve където ниските до 20Хц се подтискат с цели -20дб а високите 20кХц обратно - с цели 20дб а при просвирването трябва да се приложи кривата инверсно, като се повдигнат ниските с 20дб а високите се намалят с 20дб.

    http://commons.wikimedia.org/wiki/Fi...e_rec_play.svg

    Така че, къде и за какво е спора??!!!
    На това не му ли се казва мастъринг?

  6. Member
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    633
    #35

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    Vanquished, Tommorow,
    RIAA и мастерингът (с екулайзер) са съвсем различни неща. Първото е строго нормирана АЧХ и всъщност е част от производствения процес, а второто е инструмент на звукорежисьора.

  7. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #36

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    RIAA EQ е част от процеса наричан премастеринг.

    Мастерингът е това:
    https://www.youtube.com/watch?v=xUGRRUecBik
    https://www.youtube.com/watch?v=IReD...eature=related

    С този пример исках да кажа, че корекциите на сигнала присъстват навсякъде по пътя от суровия материал в звукозаписното студио до домашната уредба. От многократните инструментални и вокални повторения се избират най-сполучливите според звукорежисьора, многопистовата информация се нормализира, коригира, тонира, екюализира, таймингира....и т.н. *ира....докато накрая всички кажат - ето това е...нашето субективно "виждане" как трябва да звучи музиката ни... изрежат го на винила, касетата или диска....а след това по целия свят производители на аудиоапаратура, хобисти, хайфисти, хайендисти, каратисти, щангисти ...хвърлят луди пари да докажат че ето така трябва да звучи и това е най-вярната от всички вярности най-близка до оригинала....а всъщност оригинал никога не е съществувал.... Пичове, музиката по вярна или не по преди се дели на качествена и долнопробна - чалгата и на апаратура от 200,000 долара пак ще звучи просташко

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    223
    #37

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    Ти вярно ли не правиш разлика между добре казаното част от производствения процес , каквато е RIAA корекцията и нещо субективно, каквото е мастеринг?!
    Първото е стандарт - просто трябва да бъде изпълнено така, независимо кой е произвел коректора. Същото важи и за направата на дозата - няма персонални виждания, субективизъм и тонрежисура. Иначе няма да се получи правата линия на АЧХ-то.
    И какво значи ....а всъщност оригинал никога не е съществувал...., напротив съществува си и целта на упражнението нелинейност на доза - огледална нелинейност на коректор, е именно да възстанови оригинала.

    Друг е въпроса до колко винила се справя с достоверността, но това е друга тема. Както и чалгата.
    -------

    И понеже виждам, че си настроен философски, ще се съглася с това, че трябва да се уточни какъв точно е оригинала, когато говорим за тонрежисура.
    Това освен за акустична музика, за друго е трудно да се каже, при това трябва да бъде упоменато къде точно е правен записът (в коя точно зала). Което изисква да сме запознати с акустиката на същата. И изобщо става една...
    Е, разбира се, записът може да се направи и в студио и тогава пък трябва да познаваме звученето на отделните инструменти в акустично неутрална камера. И пак става една... Изводът е, че трябва да се ходи по-често на концерти, но не и на такива в гробницата "Хр. Ботев".

  10. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България
    Мнения
    7,161
    #38

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    Не приятел, не е въпроса за тази или онази зала или акустика. Въпросът е в това, че щампата за пари наречена звукозаписна индустрия отдавна се е споминала с термина "висока вярност". Какво имам в предвид:
    На всеки 1-2-3 години купуваш по качествена уредба, сменяш колони, усилватели, скъпи оригинални плочи и дискове, чесове пишеш loseless, слушаш любимите си групи стотици и хиляди пъти, запоняш всяко дишане, всеки акорд, всяка интонация, точно в коя милисекунда китарата влиза, чинела кога разкъсва пространството, солото, вокала, затваряш очи и си представяш групата си пред теб, пееш с тях....

    ....един ден ставаш най-щастливия човек на света защото си купил билет за техен концерт.....очакваш да чуеш всичко онова което си слушал стотици пъти пред себе си, светлините загасват, първи акорд и не можеш да повярваш на ушите си....усещаш как те обзема тотално разочарование...защото всичко онова което чуваш няма нищо общо със ОРИГИНАЛА с който е пропита всяка твоя клетка....казваш си да, нормално е да има разлики от студийния запис, че солото ще е по различно....но колко често това което чуваш няма, ама няма, нищо, нищо общо с това което е в теб и само заустения текст ти казва коя е песента....после....после не искаш да слушаш тази група със седмици....един ден обаче отиваш в Мармалад, на входа виждаш плакат - щяла да свири някаква супер неизвесна банда от с. мало конаре...сядаш с приятели пийваш едно две, светлините загасват - и в този момент чуваш една от любимите си песни.....с такава вярност че непринудения разговор замира, стоиш и слушаш и всяка нота е копие на онази в теб...а после почваш да крещиш.....малката супер неизвесна банда рокаджии учила всеки акорд от записите в някоя изба удря в земята всичко онова което си чул на живо....от ОРИГИНАЛА......

    ...такива ми ти работи....

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    223
    #39

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    Хе хе, ама нали се разбрахме да не се ходи в оная гробница. Да си призная никога не съм харесвал концертните изпълнения именно по тази причина.
    Като оставим значението на акустиката за самото изпълнение на музикантите, така е, пътувал съм с тях и го знам, има и един друг момент. Омръзва им и търсят нови трактовки на иначе добрите си, но до болка познати им песни.
    Не може да не сте се збелязали какви лигни са Led Zeppelin на повечето си концерти. Направо не искам да ги гледам. Вярно гледат да се развиват, ама за сметка на нас.
    В крайна сметка е излишно да си правим идоли от хората дарили ни с музика. Даже навремето, когато си губих по няколлко часа на ден в слушане на музика, започнах да убеждавам приятелите си, че музиката е И вредна.

  12. Member
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    633
    #40

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    До колко кHz трябва да възпроизвеждат колоните?
    В реалния свят ние чуваме и ултразвуци. Но... косвено. Ултразвуците до няколко десетки кХц разколебават тъпанчето, но рецепторите не ги възприемат. Тъпанчето и другите медиатори в ухото са доста нелинейни. При постъпване на два близки по честота ултразвука, те работят като "смесител" и изработват реални разликови честоти, вече напълно доловими от сензорната биоархитектура (кохлеа, власинки, нерв).
    В спектъра на много инструменти присъстват такива ултразвуци и със сигурност на живо влияят на звуковото възприятие.
    Високоговорителите обаче не са длъжни да имат обхват простиращ се до ултразвукови честоти, защото няма източници със записани такива честоти (СД, винил, магн. лента, всичко над 18-20кХц го няма - орязано е по технологични причини).

  13. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,426
    #41

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    Цитат Първоначално публикувано от dedis
    До колко кHz трябва да възпроизвеждат колоните?
    В реалния свят ние чуваме и ултразвуци. Но... косвено. Ултразвуците до няколко десетки кХц разколебават тъпанчето, но рецепторите не ги възприемат. Тъпанчето и другите медиатори в ухото са доста нелинейни. При постъпване на два близки по честота ултразвука, те работят като "смесител" и изработват реални разликови честоти, вече напълно доловими от сензорната биоархитектура (кохлеа, власинки, нерв).
    В спектъра на много инструменти присъстват такива ултразвуци и със сигурност на живо влияят на звуковото възприятие.
    Високоговорителите обаче не са длъжни да имат обхват простиращ се до ултразвукови честоти, защото няма източници със записани такива честоти (СД, винил, магн. лента, всичко над 18-20кХц го няма - орязано е по технологични причини).
    Именно и това беше една от причините да търся ОТ с по-голям честотен обхват
    искам да слушам музика възможно най-близо до "ОРИГИНАЛА"-Tommorow го е казал много вярно-като отидеш на концерта и се разочароваш-
    нямам нищо против промените в песните-и импровизациите-все пак групата и писва едно и също - има нужда от развитие
    но това което ни предлагат като краен продукт-CD,винил.....няма почти нищо общо с звука в студиото при записа- така е след толкова много корекции - накрая си купуваш някакъв субпродукт -като сирене с растителни мазнини извинявам се за сравнението
    съжалявам само че стандарта SACD не се наложи-при него няма орязани честоти

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    223
    #42

    Re:До колко KHz трябва да възпроизвеждат колоните?

    Цитат Първоначално публикувано от dedis

    В спектъра на много инструменти присъстват такива ултразвуци и със сигурност на живо влияят на звуковото възприятие.
    Хармоници, хармоници се наричат тези ултразвуци. Получават се при всеки издаден звук от инструмент, като при някои надхвърлят 20kHz.
    Pioneer бяха разработили един Legato Link Conversion прилаган в CD плеърите им именно в тази посока. Успяват с алгоритми да възстановят честотите над 20kHz, иначе орезани от CD формата. Ефектът се изразява като по-топъл звук.
    Та не случайно тенденцията е да се се разширява спектъра до 40 и нагоре килохерца.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 3 ПърваПърва 123

Подобни теми

  1. Отговори: 31
    Последно: 18-01-13, 09:13
  2. Разстоянието от климатика до тавана колко трябва да е?
    От valerko във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 19
    Последно: 09-08-09, 13:01
  3. Sharp AY-F22SE-W - с колко фреон трябва да работи?
    От bokanegra във форум Климатици Sharp, Sanyo
    Отговори: 1
    Последно: 21-08-08, 12:13
  4. Колко μF трябва да е работният кондензатор?
    От dindo във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 1
    Последно: 13-12-06, 23:34
  5. Отговори: 14
    Последно: 28-08-04, 23:28

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе