Вътрешна изолация на тавана
Живея в апартамент на последния етаж. Според мен над плочата няма никаква изолация. Решил съм на тавана да залепя декоративни стериопорени плоскости около 5 мм дебелина. Въпросът ми е не е ли по добре преди тях да лепна 3-4 сантиметрови стериопорени плоскости които са за външна изолация или няма смисъл.
Re: Вътрешна изолация на тавана
По-добре е.Ефектът от добре изолирания таван е поразителен, макар че няма да го усетиш ако преди това не си изкарал зима в помещението както си е било без изолация.
dimtar,вътре в стаята не е добре да слагаш стиропор ,по добре е фибран.Фибрана не е паропропусклив.
Ако си решил да правиш качествена изолация на тавана, защо не си сложиш гипсо картонче , а под него минерална вата.
Също така може и окачено таванче и пак вата.
Стиропора ....
С гипскартон е голяма разправия. Не ми се занимава с такъв ремонт. А за фибрана ще помисля(зависи от цвета). Виждал съм само син и злен, а декоративните плоскости са бели(може да има и други). Може между плоскостите да прозира цвета на фибрана.
С 5 мм дебелина само ще си изпоцапаш къщата напразно. Да не си имал предвид 5 см?
Цитат:
Първоначално публикувано от KonanVarvarina
dimtar,вътре в стаята не е добре да слагаш стиропор ,по добре е фибран.Фибрана не е паропропусклив.
И какво се получава с влагата от готвене, дишане, пране, миене?
Как въобще диша това помещение?
Това ще е за хол и спалня. В кухнята съм сложил, но само 5 милиметрови плоскости и няма проблем. А за влагата има абсорбатор.
Човек, честно, каква мислиш е ползата от 5 милиметрови плоскости? Мислиш ли, че изолират нещо, освен евентуално да си заравниш тавана с тях...
Е за това се интересувам дали преди тях да залепя тези за външна изолация, които са 3-4-5 сантиметрови.
Много по-голям ефект ще има, ако сложиш 5 см отвътре. Не знам кое е по-удачно за таван - отвътре в стаята или отгоре във въздушната възглавница (ако има такава). Но второто е по-трудно. Но пък не си цапаш вкъщи.
колегата си сложи 5мм плоскости ,няма голяма полза според него .. аз бих си сложил по дебели и даже обмислям някакъв вариант за едната стая - само тя няма гипсокартон ,та ще следя темата с интерес
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
Много по-голям ефект ще има, ако сложиш 5 см отвътре. Не знам кое е по-удачно за таван - отвътре в стаята или отгоре във въздушната възглавница (ако има такава). Но второто е по-трудно. Но пък не си цапаш вкъщи.
Във въздушната възглавница е най добре,и даже си мисля че е по лесно,а не по трудно.Обикновенно там има нещо като чакъл,вдига се нарежда се изолацията и чакъла се разстила върху нея.Изолацията задължително не по малко от 5см.
Лошото е, че достъпът обикновено е труден. На панелките разстоянието е такова, че трябва да стоиш сгънат на две и да лазиш там, за да правиш нещо.
Благодаря за съветите. Явно преди декоративните плоскости ще трябва да се сложи по стабилна изолация.