Така, знам, че има доста теми по въпроса. Изчетох ги всичките и останах още по-объркан от прочетеното.
От всичко написано ми стана ясно, че:
- с EPS не се прави, защото поема влага, която ще премине зад него и ще мухляса отзад.
- когато се ползва окачен таван с вата зад него, задължително се слага преди картона пароНЕпропускливо фолио (парна преграда), за да не иде влагата от помещението във ватата, която ще я попие, като гъба, и ще мухляса всичко зад картона. Иначе това бил най-правилния начин за вътрешна ТИ на таван.
Въпросът ми е следния - защо не се препоръчва XPS за вътрешна изолация на таван, след като той не пропуска влага? Ватата трябва да се завива с фолио, за да не пропусне влагата, а фибрана няма нужда, но въпреки това не се препоръчва, защо?
Идеята ми е следната - искам да изолирам тавана в хола без да цапам пробивайки дупки за окачен таван и т.н. Имам пистолет за пяна и мисля да налепя фибран, който после да покрия с декоративни панели, пак от xps, които накрая да боядисам, а по ъглите да поставя декоративен перваз, за да скрие неравностите. Замислям се и за вариант с шпакловка с мрежа на фибрана, но чак лятото, защото сега не ми се занимава, но определено искам да го изолирам за 1-2 дни.