Не можем да сравняваме изолация с една съща дебелина и различна плътност.
Колкото плътността е по-малко,толкова изолацията
е „по-слаба”-топлозагуби са повече.
Какъв е стандарта за БГ??-Плътност и дебелина?
Всички фирми си правят свободни съчинения.
Как се изчисляват топлозагуби на 15 метра сграда?
Когато от кота нула се започва с EPS-4см,а до покрив се стига с 10 см? Ето и това е „слаба”изолация-различни топлозагуби.
Всеки да го разбира,както му харесва-стандарт няма!
Този пост е редактиран от Viking72; 11-06-17 в 15:52.
Не знам къде се отнесохте с тези изолации. Конденз има щото има висока влажност.
Този пост е редактиран от Viking72; 11-06-17 в 16:11.
Вероятно като следствие от изпарението на конденза![]()
Ето още мнения на „професионалисти”
- - - - - - - - - -
Лазаре, аз разбрах,че конденз се получава по стената.
При това положение,като спре парното.Температура на замръзване е в стената,а трябва да е в изолацията.
Т на замръзване,имам предвид отвън на стената.
- - - - - - - - - -
IMG_20160713_204345.jpg
Всички са с отопление на газ,изолация 16-18см, ПВЦ прозорци( профил 90мм+ троен пакет).И нямат конденз .
Много интересно защо??
Този пост е редактиран от Viking72; 11-06-17 в 16:46.
Конденза е само по прозорците,а те са трикрилни като се отварят в средата.
Още не мога да прочета името на темата правилно - пързалка или разлика е?
Картинката горе 0,5 инча са 1,27 мм оптимално разстояние за въздушна и аргон междина между двете стъкла.
Ако се ползват две 4 мм стъкла в пакета +1,27 става 20,1мм стъклопакет.
Всичко нагоре са пързалки че е по-добре по-дебел двоен пакет.
Може да е ценово оправдано 30 и нагоре мм за пакет , ако при последваща смяна няма да се сменят стъклодържачите, но тогава не ви трябва дебелият профил на пвц профила... а бе всеки прозорец е дупка в оградната конструкция и огромен компромис.
Който не проветрява има влага това е истината. Много хора обаче не искат да го разберат защото им звучи нелогично. Пробвал съм се да го обяснявам, но хората са склонни да търсят проблема на всякъде другаде но не и в тях.
Иначе формулата за успех е елементарна. 5 минути се проветрява помещението преди лягане и 5 мин сутрин след ставане. И това упражнение няма да ви увеличи разхода с повече от 5%, а и ще дишате и по качествен въздух. Проветрява се и след готвене. След къпане вентилатора в банята се оставя да работи докато тя не изсъхне, а не както мои познати оставяха вратата отворена докато изсъхне.
П.П. проблема с конденза най-често се среща в жилища при които отоплителните тела не са монтирани под прозорците, но нали така е модерно френсни прозорци и радиатор в гардероба, че е грозно иначе. Климатик за отопление ……….дано никога не ми се налага да стигам до там (пази ме боже).
Този пост е редактиран от bobivg; 16-06-17 в 21:36.
Боби евала,много истина има в това!
Ммм трябва да се проветрява, до тук съм съгласен, но само толкова.
Проветяването не води до чак такива загуби, по студеният въздух който вкарвате има по-малко влага в себе си и изисква по-малко енергия за да се стопли от топлият по-влажен въздух. Така че може и дори да сме на плюс.
А и сградите в бг са толкова надупчени че си минаваме и без проветрение спокойно.
Погледнете какви мерки се вземат навън за да е въздухо-непроницаем един дом. От течове на въздух се губи повече енергия от колкото от проветряне.
Това за радиаторите под прозорците...
Не те разбрах с какво не си съгласен, но както и да е няма значение.
А когато всичите ти комшии се топлят с евтин кюмюр(миришещ на стари чорапи),и най-близкия комин е на по малко от 10 метра и е нисък - ко праим!?! Ставаш сутрин,поглеждаш дали нещо пуши,ако не - отваряш,ако да - забрави-вонята е ужасна.Вечер да хванеш чист въздух - по-скоро шестица от тотото
.И така проветряваш за влага-влизат сажди,смрад...
,ама избор немааа!
П.С. и филтър на въздуха имам и обезвлажнител и UV лампа ама от немай накъде.