Помисли дали да не пълниш с вата на руло, каширана с ал. фолио.Фолиото към вътрешността се слага.Аз бих сложил два слоя вата без фолио към панелите и още един с фолио, таман 150 мм докарваш.
Мислих за вата ,но излиза скъпо .
Идеята е да излезе еФтино.
Що скъпо, при три слоя, единия с фолио квадрата вата ще ти дойде около 6 до 7 лева някъде при дебелина 150 мм, със стиропор на 150 мм дебелина ми се струва, че ще е по-скъпо.
Няма проблем имам идея
мангизи от обир.jpg
Майтапа си е майтап,обаче не слагай вата,защото в даден момент може да замирише на „пролет” от чорапи.
Този пост е редактиран от Viking72; 25-03-18 в 21:43.
Ватата е нож с две остриета,особено когато има външна изолация или панели с пълнеж от пяна.Отнякъде влезе ли вода или влага си остава вътре и започва мирис на спарени чорапи и мухъл.Специално в балкана има доста валежи/дъжд и сняг/.Другото,което има ли гаранция,че конструкцията ще се затвори наведнъж в подходящото време/сезон/?
При такаво изпълнение задължително трябва да има рекуператор.И как ще се затопля студеният въздух?
Бил съм август/около 20/ в Проглед,вечер задължително палих печката.
Затова на бетон се ползва XPS-фибрани.
Тези панели не случайно са пълни с пяна,която е най-скъпата изолация.И двата материала не поемат влага.
Този пост е редактиран от Viking72; 25-03-18 в 22:34.
Има си начин за монтаж, дори и при невентилирана фасада, както е в случая, но не ги пише в дебелите книги.Вече въпрос на избор, каква изолация ще си избере Рафаилиев.То аз и панел не бих сложил, ако си я правех къщурата, но колегата си е избрал технология, каквато му е на сърце.С пяна ще стъпи много, макар да е най-добрия вариант в случая.
Този пост е редактиран от edi1; 25-03-18 в 23:07.
Нещо не се разбрахме.
Панелите са с пяна,не съм писал да изолира с нея.
При сглобяеми конструкции, ватата за мен е риск.
Може да се вентилира,но между панели и вата трябва разстояние,също и между вата и картон.На картона се изрязват отвори в горната и долна част на 15 см /от таван и под/.Поставят се декоративни решетъчни розетки.Но свеж въздух и подгряването му не отпада.
Този пост е редактиран от Viking72; 25-03-18 в 23:31.
Разбрах те.Аз имах предвид пръскана пяна за изолация, понеже на другата страница Рафаилиев писа, че му е вариант.С панелите всичко ще му е риск, за мен не са за жилищно строителство, не ги харесвам нещо.
По принцип се ползват за промишлените обекти.Много е лесно да разрежеш панел,други да разкачиш и да вкараш машина 10-15 тона.След това затваряне.
Ако трябва да буташ масивна стена и после зидария, мазилки бои?
Направо да се чуди човек, защо има луди хода правещи си стени от лека конструкция с вата та в някои случаи и външни. Предполагам същите тези вярват в измислените герои от приказките Баба Яга, Дифузия на водна пара и Парна бариера
Понеже си проектант,дай разумно решение.
Е ,ако можеш,все пак си учил?!
Рафа,сори,че не е по твоята тема!
Когато пишеш в тема,защо се съмняваш в изпълнение на изолация 25-30см -пиши защо!
Ако,нямаш обосновка,мълчи!
Учил си малко,в много часове си бил с парцалки на кафето.
Нямаш практика,мой човек!
Ама няма,защо да обясняваш..Все пак съм работил 15 години строителство в Германия
Друг път не ме засичай! От десет години работя с промишлените котли в БГ господин проектант! ТАКА,че няма значение кога съм на смяна...
И разни лайкове на системи с пропилен гликол,където протичат са смешни!
Няма такива филми!!!!
Този пост е редактиран от Viking72; 26-03-18 в 15:27.
В случая не става с класическата технология, понеже фасадата не е вентилирана и тези панели не са за тази работа.Тук по-скоро, ако панела е плътно залепен за дървената конструкция, следва да се осигури пълна паро и влагонепроницаемост към панела, което говори, че каквато и да е изолацията между панела и картона вътре - EPS, вата и т.н следва да е в паро и влагонепропусклив сандвич.Пропусне ли се влагата към изолатора, ще стане мазало, понеже панела няма да позволява естествена или принудителна вентилация.Както каза Викинг, казуса изисква вентилационни отвори при всяко положение.Рафаилиев, бих те посъветвал да направиш вентилирана фасада, сиреч да опънеш паропропусклива мембрана върху ребрата на дървената конструкция отвън и да отделиш на няколко см панела от конструкцията.Ще спестиш доста главоболия после.