Този пост е редактиран от tito; 09-10-17 в 23:28.
Нареди фибрана на сухо,отгоре с книжно тиксо се фиксира между фугите.Слагаш ламината и нямаш проблем.Тежестта се разпределя равномерно.
Не се притеснявай!
Такива отклонения 1-2мм ,изобщо не са проблем!Не се считат за грешка при замазка и плоча!
Вата става но там е по-сложно!
Прави се конструкция на пода и се поставя два слоя гипсофазер над ватата.После ламинат или друга настилка.
Този пост е редактиран от Viking72; 10-10-17 в 21:49.
Ясно! Благодаря много за информацията!
Едно последно въпросче, тъй като част от хола ще е кухненски кът и там ще се редят плочки .. принципно ще стане ли да се лепят директно върху фибрана или ще трябва някаква основа върху него .. гипсвазер или армирана мазилка?
Правих изолация на трегерите на гаража и колоните на терасите с розовото на аустротерм. Много твърд материал - идеален за твоя случай. Единствено трябва да се съобразиш с предлаганите размери, защото доколкото си спомням едните започваха от 40 мм. Аз работих с тип вафла-грапаво от двете страни. Принципно фирмите го избягват защото е много скъпо, затова е и по-малко разпространен.
Не слагай дървени плоскости, защото те ще дърпат влага и се сещаш какво ще стане.
Ако не го правиш сам все пак се консултирай с изпълнителя.
Когато върху фибран се лепят плочки,има два варианта.
Първият -фибрана се лепи на гребен.
Вторият-фибрана се слага на сухо и се дюбелира с дюбели за топлоизолация.
И в двата случая се поставя върху тях тънка армировка с дебелина 2-4мм.Отгоре задължително замазка минимум 3 см!!
Тогава се лепят плочките на гребен.
Кой е казал за дървени плоскости?
Системата е с метални поцинковани профили на Кнауф,когато се ползва вата!
Xps „вафла” и аз го харесвам ,върху него хваща здраво ,всяко лепило за топлоизолация.
Щом Xps е гладък няма значение какво име има !
С лист ножовка се разрошва/дере / и лепилата пак имат здрава адхезия/захващане/към материала/xps/.
Касапе,не се чуди на това,което пиша по темите.
Десет години работих в строителството при швабите.Имам първа степен машинист на котли с високо налягане,това което работя.
Перални и домакинска техника ми са хоби.
Този пост е редактиран от Viking72; 10-10-17 в 22:47.
Ами явно ще е така .... 40 мм XPS на Austrotherm и отгоре ламинат. Там където имам плочки ще сложа по-тънак XPS със армирана замаска.
Утре ще звънна на Austrotherm да видим какво могат да предложат с дебелина до 40 мм.
Днес звънях в офиса на Фибран но от там ми казаха, че всичко над Fibran XPS 300 вече се произвежда с дебелина от 80 мм нагоре
Не, че 300 kPa е малко натоварване но ... колкото повече токова повече![]()
Има алуминиева лайсна,с която се прави преход между плочки и ламинат.
Двете настилки трябва да са едно ниво!
А знаеш ли,че има EPS с твърдост равна на XPS/фибран/?
Може да се поръча с дебелина от 1-50см - в БГ!
Така,че в милата ни родина можем,да си поръчаме топлоизолационни плоскости с плътност от 15-32 кг на кубичен метър.
Другото интересно ,е че дебелината може да бъде между 1,-50 см.
32кг плътност на кубичен метър-казват на фибрана ,който е зелен.
Със същата плътност има друг материал ,който е бял и няма име фибран.
Този пост е редактиран от Viking72; 10-10-17 в 23:19.
Изпълнението там ще е малко сложноНай вероятно ще се вкарам в голям филм но съм решил да го направя така.
Плочката трябва да дойде около 2мм над ламината и да се фигура м/у двете.
Ламината мисля да го режа на CNC фреза за да мога да докарам хубав кант.
Можеш ли да споделиш къде се предлага такъв EPS?
Тито, говори си с плочкаджията, може да се навие направо върху скарата да лепи (има една тънка, водят я по борсите заварачен панел, не зная дебелината, но не е повече от 2 мм) ще ти даде по-голям разход на лепило, но ще избягаш от замазката. Ще стане здраво, масово се лепят така каменни фаши с размери 120х60 по вертикалнин фасади и няма грижи.
От какво точно е направен този 'заварачен панел'? Четох за някакви изпълнения на плочки върху XPS като за армировка се прави няколко листа карбонова тъкан напоена със смолаПринципно по подобен начин се правят крила на аероплани .... но според мен много хай-тек ще му дойде това на плочкаджията
![]()
Разбира се пиши на лични,защото ще излезне реклама.
Само да уточня.
Когато Ви трябва плътност на материала.
Няма значение цвят и име!
ЩОМ стиропоът е с плътност 28-32кг плътност на кубичен метър,това е вашият;Фибран”.
Този пост е редактиран от Viking72; 10-10-17 в 23:40.
Плътност и якост на натиск са различни неща.
Миланов с EPS евро тип 250-10см,което е с плътност около 30кг,ако някой те удари в главата -си в болница.Реже се с ел трион или нагревател,такива макетни ножчета са пунта мара за тази плътност и якост на материала.
Освен да ти пратя едно парче 50/50см за проби.И после да кажеш с колко килограма си успял да го пресоваш.
Този пост е редактиран от Viking72; 11-10-17 в 16:46.
Не казвам нищо за " EPS евро тип 250-10см", сигурно е екстра, просто "Плътност и якост на натиск са различни неща".![]()