Здравейте,
Става въпрос за двустаен апартамент, втори етаж, с югоизточно изложение. Апартаментът е среден, с външни тухлени стени (около 25 см) и прозорци към югоизток.
Прозорецът на едната стая (25 кв. м. + бокс 4 кв. м) заема около 85 % от площта на външната стена (отстояние по 35 см от двете страни и 70 см до пода). Част от едната й странична цена й стена е издадена навън (бетон, около 1,5 м., североизток).
Другият прозорец е монтиран на остъклен балкон пред спалня с площ 12 кв. м., балконът е 4 кв.м. и заема около 60% от площта на стената.
Дограмата е пластмасова, трикамерна. Отоплението е на ТЕЦ. По принцип апартаментът е топъл и разходите му за отопление са ниски.
Проблемите са следните:
1) Миналата година, когато се нанесохме в него забелязах, че гипсовата шпакловка на външните стени е напукана като паяжина и на места покожухчена, нямаше мухъл по тях, но имаше силни отлагания от прах. Казаха ми, че това най-вероятно се дължи на проникване на влага от вън, заради липсата на външна изолация и тънката ( и не особено качествена) варово-циментова замазка. Трябваше да се нанесем бързо и разреших проблема временно като залепих стъклофазерни тапети.
2) През лятото апартаментът е изключително топъл и задушен. Почти липсва естествена циркулация на въздуха. При отваряне на прозорците ефекта е минимален, като при това шума от улицата става много силен.
Определено жилището се нуждае от климатизация, но някои познати в т.ч. и майстори ми казват, че няма нужда от външна изолация.
Въпросите ми са следните:
1) Имам ли наистина нужда наистина от външна изолация и ако да, каква да бъде тя? Струва ли си да е каменна вата, примерно 5 см.
Достъпът е малко труден до външните стени (осем етажен блок с шантава конструкция на покрива), а площта е малка. Дали фирмите за външна изолация се съгласяват на подобни проекти?
2) Дали ще ми е достатъчен един климатик или имам нужда от два? Те ще се използват само за охлаждане и евентуално по-малко в междинните сезони. (Някакви ориентировъчни насоки какви да са като тип и капацитет ще са ми от полза за предварително планиране на бюджета, иначе за конкретен избор ще питам в друга тема.)
3) Струва ли си да проучвам екзотични решения като замята на част от прозорците с такива с вентилационни отвори?
Моля за съвети за трайни и качествени решения. Бюджетът е от значение, но съм се напатил от "бюджетни варианти".
Благодаря ви предварително за отделеното време и споделените знания!