Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 34

Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    520
    #1

    Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Здравейте! Решил съм да си купя цифров фотоапарат до към 400 лева, без допълнителните аксесоари. За мене е важно да прави хубави снимки, особено на светкавица. Клипчетата са без значение, като качество-няма да се ползват. Спрял съм се на Olympus като марка, но приемам предложения за всички марки. Благодаря !

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2004
    Мнения
    146
    #2

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Цитат Първоначално публикувано от Usera
    Здравейте! Решил съм да си купя цифров фотоапарат до към 400 лева, без допълнителните аксесоари. За мене е важно да прави хубави снимки, особено на светкавица. Клипчетата са без значение, като качество-няма да се ползват. Спрял съм се на Olympus* като марка, но приемам предложения за всички марки. Благодаря !
    за любителски апарат може би най-важното е скоростта на работа на апарата - времето от снимка до снимка, времето за включване...
    не ти трябва повече от 6 мегапиксела - моят Канон е с 4 МР и нямям никакъв проблем с липса на резолюция, даже твърдя, че за любителски апарат всичко над 4-5 МР и маркетингов номер без реална полза за потребителя.

    Олимпус е добре, но и Сони и Панасоник правят много добри дигитални апаратчета (не спомнавам Канон, защото са по-скъпи). Има един Sony S600, виж го и него, много е бърз и много добро качетво на снимките вади! Обикновенно най-евтините модели на всички фирми са отрязани от ръчни настройки и са направени нарочно по-бавни, а това Сони е доста бързо! Предният модел S40 беше още по-добър, но бързо го спряха, защото му бяха нафрашкали такива сериозни ръчни настройки, че резбиращите от тази техника се нахвърлиха на този евтин модел и никой не им купуваше по-скъпите модели. Затова пуснаха S600, който е с поорязани екстри* * (но пък с голям екран и повече мегапискели- да се радват заблудените)

    Аз лично обичам апаратите да са с АА-зареждащи се батерии, отколкото с литиеви - по тежки са малко АА батериите, но един апарат може да работи безотказно и 10-20 години, а след 3-тата година вече трудно би намерил резервна литиева батерия.
    Позяпай реални снимки на тези сайтове, защото онова което ще ти покажат в магазина на малкото дисплейче на апарата, не става за никакъв анализ!
    http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html
    http://www.imaging-resource.com/DIGCAM01.HTM


  4. Junior Member
    Тук е от
    May 2006
    Мнения
    17
    #3

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Разгледай първо Canon - ите. За любителски при тях стават и 3 Mpx. Макар, че мисля че ще намериш и с повече за тези пари.Цените на фотоапаратите падат, защото бързо се развива тази техника./те за това и някои се обединяватр а други се продават/.
    Аз лично имам Panasonic, но ако трябва сега да избирам бих си взела Canon. Първият /който го загубих/ беше Коника Минолта. Супер апарат :Super:
    Успех в избора и се похвали

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2005
    Мнения
    45
    #4

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    много добър сайт за цифрово фото www.dpreview.com
    на този адрес можеш да сравняваш различни модели апарати:
    http://www.dpreview.com/reviews/sidebyside.asp

    Субективно мнение: Canon са по-добрата марка. Не гледай мегапикселите 4 или 5 ще ти стигна на първо време. със сигурност няма да ти е първото цифрово фото така както не си имал един GSМ през живота си. гледай да има добра оптика (стъклени лещи а не пластмаси).
    Успех
    ПП. И уманата, а не русата

  6. Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    158
    #5

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Аз също гласувам за Canon с две ръце. Моделите А520/530 не са скъпи и се въртят около 400-450 лв. Те са чудесни машини с пълни ръчни настройки, и ако някой ти каже, че това не е от занчение не му вярвай. С ръчни настройки можеш да направиш снимка в 95% от ситуациите, докато без тях ще бъдеш ограничен много по-често от условията, като според мен става въпрос за възможност да се снима нормално в по-малко от 70% случаите, защото автоматичните настройки просто не могат да покрият изискванията на ситуацията. За качеството на снимките не ми се коментира, виждам че вече все повече от хората осъзнават предимствата на Canon.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2004
    Мнения
    146
    #6

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Цитат Първоначално публикувано от g0g0
    ...със сигурност няма да ти е първото цифрово фото* така както не си имал един GSМ през живота си...
    е това беше смешно*
    аз съм с Canon A80 от близо 3 години (4 МР, 1/1,8" мартица - който разбира, знае какво означава това) и нямам намерения да го сменям догато не се развали, а това при качествените апарти става трудно. Обикновенно първи се развалят затворите - единствената механика в дигиталките, обаче живота на централните затвори е стотици хиляди кадри! Ако го сменя някога ще бъде за DSLR, но А80-кта пак ще си го пазя като джобно апаратче.

    А иначе Канон са най-добрите търговци измежду всички производители на апарати и никога няма да ти продадат за 400 лв. нещо, което могат да продадат за 600 лв. При тях всеки модел си има цена, която точно отговаря на характеристиките и всеки по-скъп модел е позициониран абсолютно точно така, че характеристиките му да превъзхождат по-евтините модели - или ще е по-бърз, или ще има повече ръчни настройки, или ще му е по-светла оптиката (и айде да не говориме за пластмасови лещи при истинските фирми моля), или оптиката му ще криви по-малко, или ще са решили проблема с хроматичните аберации, или ще му е по-добра светкавицата или нещо друго. Така че Canon за 400 лв. за мен е компромис - просто е прекалено евтино.

    та така*

  8.  
     
  9. Member Аватара на myrshavija
    Тук е от
    Nov 2004
    Живее в
    София, Дружба 2
    Мнения
    382
    #7

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Canon A520 - колега си купи такъв за около 420лв и е много доволен.

  10. Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    598
    #8

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Olympus е страхотен фотоапарат.Аз имам С-310 от 2,5 години и съм направил може би над 6000 снимки до-сега.Ако си се насочил към тази марка виж и официалната страница http://www.olympus.bg/ .Наследникът на моят апарат е OLYMPUS C-315Z / 5MPx, 1,8” LCD дисплей
    3х оптично и 3,5х цифрово увеличение
    Супер макро- 2 см, Карта памет - XD picture card - 16МВ в комплекта
    Picture Bridge, USB, тегло 150гр/
    и е на смешна цена от 259лв. с подарък фоточанта “CASE LOGIC” - http://www.germanos.bg/product.asp?l...id=4&PrId=2024 .Много хора биха го пренебрегнали,заради ниската цена,но съм сигурен,че би победил далеч по именити съперници.Ако искаш някой да прави всичко сам,с естествени цветове,контраст и да нямаш размазани снимки , OLYMPUS е логичният избор.Аз бих си взел новият SP-350.Мисля,че това не е лоша идея...

  11. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    213
    #9

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Колегите са ти казали повечето от по-важните неща ... малко ще се повторя в тях на база собствения си опит - моя е Канон А40 2.1 МП ...

    - (пак казвам че за доста неща ще се повторя)

    - Марката - въпрос на лични предпочитания. Миналата година Панасоник водеха в средния клас (около 1000 лева) с много малко пред Канон ... дали са ти страницата DPREVIEW - чети там има много добри прегледи и сравнения.

    - Не се подвеждай по Мпикселите .... - при 2.1 МП излиза идеално копие 9 х 13см на фотографска хартия. Мисля и следващия размер ще е задоволителен ... Най-много МП съм виждал преди време при един безкрайно скъп професионален канон - май бяха 13, а модела беше с по-ниска функционалност от по-малкия модел (това преди около 4-5 години) .. прави си сметка - едва ли някога ще печаташ фототапет ...

    - Оптика - май всички маркови ползват добра оптика - голямото варио е ПЛЮС - но имай предвид че с варио, особено при понижена осветеност ти трябва статив, или ръка спокойна като статив. Иначе Панасоник в средния клас имат оптично варио в комбинация със стабилизатор, но там е много над парите които си подготвил. Гледай ОПТИЧНОТО приближение. Цифровото няма никакво значение...

    - ВАЖНО - фотографиите на нощен режим ... виж дали модела, който си избираш има система за филтриране на шума - шум, това е появяване на цветни пиксели където не им е мястото при нощни снимки. Ако няма подобна система, а смяташ да снимаш през нощта без светкавица няма особено значение какво ще купиш. Шума се оправя с фотошоп но трудно и общо взето контраста на снимката заминава ...

    - Колкото повече ръчни настройки, толкова по-добре ... дори и никога да не решиш да ги ползваш по-добре да ги имаш.

    - Обърни внимание с какви батерии е апарата. Определено мисля, че решението с вградена батерия, зареждаща се без изваждане от апарата е лошо решение. По добре си вземи апарат със сменяеми батерии. Когато правиш сметка колко пари ще похарчиш добави към сумата и парички за поне 1 комплект акумулаторни батерийки и зарядно за тях. По-принцип ти трябват 2 комплекта. Парите за батерии и зарядно са не малка сума!!

    - В последно време четох доста писъци от Техномаркет по отношение на сервизното и гаранционно обскужване - обмисли добре от къде ще купуваш ...

  12. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2004
    Мнения
    146
    #10

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    сетих се още нещо
    причината по-горе да спомена двата модела на Сони - S40 и новият S600 е невероятният за този ценови клас обектив - широкоъголен от 31 мм.

    Фотографите знаят, че обективите не се измерват със своят зуум, а с фокусното си разстояние и със светлосилата си, и че всъщност качествените обективи са изобщо без зум, а с фиксирано фокусно разстояние (твърди обективи) и голяма светлосила!

    Та на тези Сонита фокуснато разстояние започва от 31-32 мм (еквивалентно). Това на практика се изразава в "отдалечаване" на обектите и дава възможност, например в малка стая да заснемеш по голяма група хора, когато вече си опрял гръб в стената и няма накъде повече да се отдалечаваш. * За тази цел фотографите обикновенно развиват единият обектив и завиват по-широкоъголен, а собствениците на апарати без сменяема оптика са в задънена улица, освен ако вграденият им обектив не достатъчно широкоъгълен. А 31-32 мм е перфектно постижение! Обикновенно сапунерките (т.е. малките апаратчета) почват от 38-39 мм. и при троен зум стигат до 115-117 мм. Примерът по-горе с малка стая следва да покаже, че малките фокусни разстояния са много по-ценни и много по-често използвани - така се снима на закрито, снимат се сгради, снимат се пеизажи. Тук слагам една забележка, че широкоъгълните обективи неизбежно "кривят" картинта и колкото е по-широкоъгълен (и евтин) обектива, толкова са по изразени деформациите - имаш по-силно изразено перспективно изкривяване (снимайки висока сграда от долу, горият й край силно се стеснява), имаш barrel distortion. Второто се оправя с качествен обектив за няколкостотин долара, първото ес оправя със специален обектив за няколко хиляди долара, но и двете се оправят с Фотошоп*

    А пък 100-120 мм. е много безполезна фокусна дължина - тя реално приблжава обекта 2 пъти, което два възможност вместо да снимаш човек до кръста, да увеличиш и да снимаш само лицето без да му се навираш под носа... Вече ако искаш да снимаш мацките по монокини нd плажа* ще трябват 300-500 мм. еквивалентно фокусно разстояние + статив или оптичен стабилизатор на оптиката (справка - Панасоник ФЗ серията и други подобни)

    надявам се да съм бил полезен*

  13. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    10
    #11

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Olympus е апарата.
    Наистина са МНОГО яки - правят перфектни снимки, сравнени с други, като Canon, Praktica и др. - просто е на светлинни години отгоре. Имат перфектна матрица (може би само sony са им конкуренция). Нощните снимки са изключително чисти. Това са апарати от които винаги ще си доволен.
    ЕДИН СЪВЕТ - ГЛЕДАЙ ДА Е С ДОБРА АКУМУЛИРАЩА БАТЕРИЯ (литиево-йонна) С ВИСОК КАПАЦИТЕТ. АКО НЕ Е С ВГРАДЕНА БАТЕРИЯ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ ВЗЕМИ АКУМУЛИРАЩИ БАТЕРИИ С ВЪНШНО ЗАРЯДНО - ТИЯ АПАРАТЧЕТА ХАРЧАТ ЗДРАВО И ДОРИ ДА ГИ ХРАНИШ С ДЮРАСЕЛ ИЛИ ЕНЕРГАЙЗЕР НЕ СИ Е РАБОТА.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jan 2005
    Мнения
    213
    #12

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Цитат Първоначално публикувано от mr. green
    Olympus е апарата.*
    Наистина са МНОГО яки - правят перфектни снимки, сравнени с други, като Canon, Praktica и др. - просто е на светлинни години отгоре. Имат перфектна матрица (може би само sony са им конкуренция). Нощните снимки са изключително чисти. Това са апарати от които винаги ще си доволен.
    ЕДИН СЪВЕТ - ГЛЕДАЙ ДА Е С ДОБРА АКУМУЛИРАЩА БАТЕРИЯ (литиево-йонна) С ВИСОК КАПАЦИТЕТ. АКО НЕ Е С ВГРАДЕНА БАТЕРИЯ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ ВЗЕМИ АКУМУЛИРАЩИ БАТЕРИИ С ВЪНШНО ЗАРЯДНО - ТИЯ АПАРАТЧЕТА ХАРЧАТ ЗДРАВО И ДОРИ ДА ГИ ХРАНИШ С ДЮРАСЕЛ ИЛИ ЕНЕРГАЙЗЕР НЕ СИ Е РАБОТА.
    Без да засягам мнения като "много яки", "на светлинни години" и т.н. би ли обяснил защо смяташ, че вградената батерия е плюс?

    Аз твърдя, и ще продължа да го твърдя, че подобна вградена батерия е един огромен минус за цифров фотоапарат.

  16. Member
    Тук е от
    Nov 2004
    Мнения
    158
    #13

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    Цитат Първоначално публикувано от mr. green
    Olympus е апарата.*
    Наистина са МНОГО яки - правят перфектни снимки, сравнени с други, като Canon, Praktica и др. - просто е на светлинни години отгоре. Имат перфектна матрица (може би само sony са им конкуренция). Нощните снимки са изключително чисти. Това са апарати от които винаги ще си доволен.
    ЕДИН СЪВЕТ - ГЛЕДАЙ ДА Е С ДОБРА АКУМУЛИРАЩА БАТЕРИЯ (литиево-йонна) С ВИСОК КАПАЦИТЕТ. АКО НЕ Е С ВГРАДЕНА БАТЕРИЯ - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СИ ВЗЕМИ АКУМУЛИРАЩИ БАТЕРИИ С ВЪНШНО ЗАРЯДНО - ТИЯ АПАРАТЧЕТА ХАРЧАТ ЗДРАВО И ДОРИ ДА ГИ ХРАНИШ С ДЮРАСЕЛ ИЛИ ЕНЕРГАЙЗЕР НЕ СИ Е РАБОТА.
    Айде само да те помоля по-спокойно да го даваш!!!
    Откога слагаш Praktica и Canon рамо до рамо? Olympus никога не са били, не са и няма да бъдат по-добри в правенето на фотографска техника от Canon. Ще ме извиняваш и за нощните снимки, невинаги ще е доволен, особено ако макс скорост на автомат(по-евтините Olympus нямат ръчни) е 2 секунди . Olympus наистина е на светлинни години, но от Praktica, още доста има да гонят Canon.
    А това с акумулаторната батерия е пълна глупост, капацитетът й в повечето случаи е минимум 3 пъти по-малък от този на 2 АА батерии, да не говорим за 4 бр(около 7-8000 mAh). На акумулаторните капацитетът им е макс. 1000 mAh, което е 8 пъти по-малко от 4 АА батерии. За сведение Canon А520 с две АА батерии прави около 400-500 снимки. Едно зарядно с 4 АА батерии от по 1700 mAh е горе-долу около 25-30 лв в МЕТРО, което не кой знае колко много. За сведение специализираните акумулаторни батерийки може да гонят и 100-на лева.

    За да не остана криворазбран искам да кажа, че Olympus въобще не е лоша марка. Лошото е, че евтините модели са много орязани и далеч не могат да се сравняват с тези на Canon.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2005
    Мнения
    133
    #14

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    По темата: Олимпус си правят хубави снимки, дори много хубави за парите си (които понякога не са и малко), но основен [size=24px]-[/size] (минус ... за който ще пиша след малко) са мемори картите, които ползват ... скъпи и малки по обем, а да не говорим за кабелчетата им за комуникация с компа - нямат сякаш два еднакви... какво ходене по мъките пада, ако ти е запълнена картата, намираш се на майна-си-райна, където евентуално намираш гейм заличка, в която продават и мемори карти, че и кабелчета, че имали и записвачка, дето могат да ти поосвободят меморито, че и MiniUSB кабелчета (от най-най-най стандартните), ама ей на пущината не ще стандарното, разпространено кабелче :Super: Така че, на фона на всичките им плюсове, ей тоя минус просто може да ти скапе и почивката и ....

    почти За - (минусите). Обръщение към всички модове или поне към тия, дето нещо не ги сварваме на кеф: Много ми напомняте за едно време в училище, дето ни намаляха поведението. МЕРСИ! А уж демокрация и промяна. ... Модовеееееее... Не че ми дреме, ама да не стане така само някои "личности" (отде ли ми дойде на акъла, че са такива, ама нейсе) с криворазбрана ценностна система да останат да си лафят тук с ненамалено поведение? Пак казвам - дреме ми на 2-ри пин от IDE кабела, дето ми държи първия хард на сървъра, ама както каза "колегата" по-горе - не е много коректно от ваша страна да ни пишете разни дивотии под аватарите, за които не си спомням да е писал някой в общите условия, с които се съгласявахме при първоначалната регистрация!
    Господа (или госпожи, госпожици и каквото сте там): даваме си акъла безплатно, за което не ви отнемаме от парите ни от каквото и да е (ех, уеб пространстово едва ли ви струва толкова много.)

  18. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003
    Мнения
    2,045
    #15

    Re: Трябва ми съвет за дигитален фотоапарат

    сетих се още нещо smiley
    причината по-горе да спомена двата модела на Сони - S40 и новият S600 е невероятният за този ценови клас обектив - широкоъголен от 31 мм.
    26мм си е по-добре

    А за снимане на сгради определено не е добре да се ползва широкоъгълен. Направо с fisheye да пуцаме ...

    Наскоро "гледах" за 300-350 лв Panasonic LS2. Не изглеждаше лошо.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 6
    Последно: 26-08-10, 09:40
  2. Продавам дигитален фотоапарат Canon S 3IS
    От medunski във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 16-09-07, 16:34
  3. Дигитален фотоапарат
    От davinia във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 21
    Последно: 30-08-06, 22:17
  4. Отговори: 1
    Последно: 21-04-06, 08:35
  5. HELP: дайте съвет - ПОКУПКА дигитален апарат ...
    От CrossBlade във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 2
    Последно: 06-01-05, 15:55

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе