здравеите имам снимки които съм правил със цифров фотоапарат и да кажем съм снимал през деня сграда ,мога ли да да изчистя образа (на компютъра) до толкова че да видя какво има в тъмните места от сградата?
здравеите имам снимки които съм правил със цифров фотоапарат и да кажем съм снимал през деня сграда ,мога ли да да изчистя образа (на компютъра) до толкова че да видя какво има в тъмните места от сградата?
"Тъмните места" имаш предвид неосветени места, като сянката на сградата, входа й и т.н., нали? Ако "тъмното" място се вижда на кадъра, но не можеш да различиш детайли, можеш да пробваш да увеличиш яркостта с коя да е програмка за обработка на изображения.
Ако си снимал в режим RAW, имаш много по-добри шансове с Adobe Lightroom да речем, ама съдейки от въпроса ти, надали това е случая.
Имаше нещо подобно в Photosohop. Избираш с ласото каквото ти трябва и после Feather tool-a. Дано да ти сварши някаква работа.
ACDSee,отваряш снимката-бутона "Edit Image",менюто "Shadows/Highlights"
Ако в тъмните участъци все пак има записан детайл ще може да го изкараш чрез обработка.
С малко игра с Curves във Photoshopa се постига доста.
Curves е по-гъвкав инструмент, но за нивото на питащия и Lеvels ще свърши работа.
Ето малко по използването на 2-та инструмента:
TUTORIALS: PHOTOSHOP CURVES, TUTORIALS: PHOTOSHOP LEVELS и др.под, по предпочитание...
BTW, тези инструменти ги има в повечето програми за раастерна обработка. Вярно, че Photoshop е the bеst of the best, но струва маса пари...
Много ясно,че не става въпрос за общата яркост!Първоначално публикувано от emos
Имах в предвид,че в менюто "Shadows/Highlights" на "ACDSeePro 2.0" примерно,има "Light EQ",с които можеш да направиш именно тъмните участъци на снимката по-светлички и най-вече програмата е по-дуракоустойчива от Фотошоп да речем.
Оригинал:
Бутнато с "ACDSee"
ОК, както кажеш!
Пиша офтопик, защото изказвам лично мнение, несвързано пряко с темата: за мен такова избирателно изсветляване е неестествено и неприемливо... все едно, че дърветата са осветени с прожектори!
emos, HDR са на почти същия принцип. Мно'оо се 'арчат напоследък. Особено със засилена наситеност на цветовете.
emos, не си прав по простата причина че ако гледаш с живо око горната картинка, ти ще я виждаш така като е на втората снимка (коригираната), а не така както я е заснел апарата. Това се дължи на това , че все още не е измислен светлочувствителен елемент които да има динамика която притежава човешкото око.
("Виждането" на елемети в по-тъмните места, без да избива бялото в по-осветените (преекспониране) - имено това характеризира динамичния диапозон на дадена оптична система като цяло.)