Може ли хладилник да се транспортира хоризонтално ("легнал") ?
Може ли хладилник да се транспортира хоризонтално ("легнал") ?
Може и съм го правил неведнъж. После го остави час-два вертикален в работна позиция преди да го включиш.
Бих казал 24 часа за по сигурно и без това сега навън е студено едва ли имаш крещяща нужда от него.Първоначално публикувано от espace
На самия кашон пише дали може да легне - принцпно се трябва да легне на серпентината, но без да я потошите !!!
но наистина 24 часа не го пускайте.
И ако ще пътува хоризонтално е силно препоръчително да се фиксира компресора.
Така е момчета, но аз съм транспортирал поне 5-6 пъти хладилници полегнали на една страна на 300км без да укрепвам каквото и да било и след час-два престой са заработвали без проблем.
Хладилник може да се транспортира легнал. но е нобходимо тръбата идваща от изпарителя да гледа нагоре.Така маслото не може да навлезе в изпарителя и хладилника може да се пуска веднага след транспортирането му.
Това е правилният начин.При другото положение дори и след достатъчно време пак съществува, макар и минимален, риск.
Коя страна на хладилника да е нагоре ? Фронт,гръб,странична ?
От компресора излизат три тръби.Една тънка , другата малко по-дебела и една която е затапена.Последната не ни интересува, тя е технологична.А по дебелата тръба е тази на изпарителя.Тя трябва да гледа нагоре.
преди години ви прочетох съвета и няколко пъти съм пренасял хладилник така и не е имало проблем, днес пак ще пренасям хладилник обаче се замислих - добре в изпарителя нама да влезе масло, но нали ще влезе в кондензатора? от там как ще излезе? Като компресора ще го бута през целия кондензатор, през филтъра, през целия изпарител и тогава ще стигне в компресора.
просто разсъждавам, не се занимавам с хладилна техника.
При легнал хладилник вероятността от нахлуване на масло в изпаритела е по-голяма отколкото в кондензатора. В изпаритела може да влезе масло при неправилно легнат хладилник,докато в кондензатора не виждам как ще влезе масло. Така че спокойно за масло в кондензатора.
И да нахлуе масло в изпарителя какво ще стане, едно голяямо нищомаслото в тея простите хладилни системи участва в хладилният цикъл..
проблема е да не нахлуе през клапаните в нагнетателната част и в буталото на компресора!!! защото такова количество масло не може да мине през капилярната тръба, и компресора ще блокира..
Също така ако на дъното на компресора има утаени и полепнали боклуци и се вдигнат в маслото при транспортирането, при пускането ще запушат всички маслени канали и компресора ще запецнепосле ще има помощ, термичната изключва
и на тоя хладилник ще му ядем сладкото жит-це, още повечето че един ремонт вече гони цената на бюджетен хладилник..
аз съм вадил по 200 грама масло, от компресорите..доста трябва да напълни в изпарителя че да го скапе..
Но да кажем че е по сигурно за хладилника да се транспортира изправен, или да се остави едно денонощие да се оттака масалцето..![]()