Здравейте Колеги!
Искам да ви разкажа за премеждията ми с хладилника от преди малко.
Имам хладилник от неизвестна марка. Разместих го един два метра навътре да влезе в дупката си, докато беше включен в контакта. Изненадващо веднага след това спря да работи и лампата угасна. Компресора не издаваше никакъв звук.
По пътя на логиката започнах да проверявам за възможни повреди:
- Проверих дали кабела нещо не е затиснат, огънат или наранен - всичко беше точно.
- Проверих бушони, контакти и разклонители - всичко беше точно.
- Включвам щепсела по един начин и пробника показва, че има фаза по кабела и по корпуса на хладилника.
- Включвам щепсела наопаки и пробника пак покaзва, че има фаза по кабела, но не и по корпуса на хладилника.
- Заебах го така за известно време изключен и след това проверих, дали до лампата идва фаза, оказа се че идва.
- Развинтих лампата и видях, че едната жичка се е скъсала, след това я върнах на мястото си и тя взе че светна.
- Повторих упражнението със щепсела и вече нямаше фаза по корпуса на хладилника.
- Завъртях термостата на 360 градуса в двете посоки - без резултат.
- Пипнах компресора, беше леко топъл.
- Ритнах и напсувах на майка компресора - нямаше промяна в състоянието.
- Махнах капачката на кабелите долу до компресора и ги поразбутах. - нямаше промяна.
- Извадих термостата и проверих дали има връзка между кабелчетата му. Имаше връзка между всяко едно от тях кафяво, лилаво и черно, но нямаше връзка между последното краче и нито едно от кабелчетата на термостата.
- Накрая сглобих термостата, включих хладилника и компресора зашумя, но лампата не заработи.
За щастие всичко се оправи и пак заработи, но аз не разбрах къде беше проблема.
Силно се надявам, че някой от вас ще е по наясно.
![]()