Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 33

Не си купувайте телефон от "Хенди" - не признават гаранцията

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Re: Не си купувайте телефон от "Хенди" - не признават гаранцията

Malone, за гаранцията не си баш прав. Тя се дава за стоката или услугата, не за конкретния човек.
    Щото иначе какво излиза, купувам си аз телефон, пишат гаранционната карта на мое име с моето ЕГН, подарявам ти го и край - ти нямаш гаранция, щото ЕНГ-то ти на съвпада с това от гаранционната карта, така ли?

2.  

3. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Принципно, дори и касовата бележка е гаранция. Или би трябвало да бъде, както е в доста европейски страни.

Но когато се издава писмена, нарочна гаранция, често наричана "Търговска гаранция", това е своеобразен договор, уреждащ разликите от стандартната гаранция описана в ЗЗП.
    И като такъв, би трябвало да има определени задължителни реквизити.

Общо взето Black Adder, ми се струва смешно да се спори "ама защо", "ама имат ли право да ми искат" ЕГН, трите имена, лична карта и др.
    Имат право, а ти имаш право да им откажеш, но ще е смешно.
    Защото каквото и да стане, те имат причина да ти искат тези данни, най малкото заради търговския документ, независимо дали ти искаш фактура или не, а ти трудно ще обясниш каква е точно причината ЕГН-то ти да е тайна за тях.

Драматизирането на понятието "лични данни" е излишно, вярно че е модерна дума, но един съвременен човек, трябва да има ясна представа кое какво представлява. А и мисля, че тук сме се събрали ЕнтелЕгентни хора.
    Ежедневно около нас има "лични данни" и ако почнем да се замисляме дали на някой му трябват и защо, ще ни гръмне главата от параноя.
    Личните данни са всяко нещо, с което могат да те идентифицират еднозначно. Поне по Закон е така.
    Ще рече, че номера на [твоята] кола също попада в обхвата на личните данни. Не вярвам да се оглеждаш непрекъснато дали някой не се заглежда и не записва номера на колата ти и не се питаш има ли право на това.

4. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Не си прав, Malone, чел съм закона за Закона за защита на потребителя, и повярвай ми (или ако не - провери), там никъде няма и думичка за връзката м/у Гаранция, ЕНГ, ПОЛ, местоживеене или нещо друго.
    Това какво си знаят от едно време продавачите мен лично не ме касае по никакъв начин.

5. Member
    Тук е от
    Aug 2006

За голямо съжеление само телефони закупени от Бизнесцентровете на Мтел нямат проблеми с гаранцията.Всичките ни служебни телефони/ а те са доста/ са закупени от там и не сме имали отказана гаранция.Това ме е карало да си купувам личните телефони само от там.Недостатък е ,че са кодирани или по-скъпи, но не съм имал проблеми с работата им.Може и да е късмет.

6. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@Black Adder
    Няма разбира се, абсолютно съм съгласен с теб, не споря за това, мисълта ми е че всеки цървул от магазина има основание да ти иска данни за да попълни документа за покупка [фактура] и/или Договора за покупко продажба, част от който ще е писмена търговска гаранция.
    В тези два документа се изисква идентификация, имат задължителни атрибути и те не са обект на ЗЗП.
    За това беше спора. Имат ли или нямат основание да искат трите имена, ЕГН, лична карта.
    И моето твърдение е, че винаги ще намерят основание, ако се наложи да го доказвате в съда.

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Според мен всякаква информация за собственика на дадена стока в гаранционната карта е излишна! Достатъчна е вида, марката и фабричния номер на стоката, както и датата на закупуване. Другите данни ги има във фактурата (ако има такава) и касовата бележка.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    @Black Adder
    Mисълта ми е че всеки цървул от магазина има основание да ти иска данни за да попълни документа за покупка [фактура] и/или Договора за покупко продажба, част от който ще е писмена търговска гаранция.
    В тези два документа се изисква идентификация, имат задължителни атрибути и те не са обект на ЗЗП.
    За това беше спора. Имат ли или нямат основание да искат трите имена, ЕГН, лична карта.
    Само че нали знаеш че за да ти искат това и да ти пишат ф-ра с ЕГН -тo трябва да има подписан от теб техен формуляр че знаеш, че фирмата има право за съхранение на лични данни и ти си съгласен с условията им.

10. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

@Mr.Techno
    Не, не знам. Покажи ми къде го пише това.

@Lupus
    E ... тук спора беше дали имат основание да ти искат лични данни, като ЕГН, лична карта, БУЛСТАТ и т. н.
    Аз казах, че имат. На кой и на колко документа уреждащи отношенията между нас ще го пишат не ме интересува след като имат основание да ми ги искат.

11. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Цитат Първоначално публикувано от naydenov69
    За голямо съжеление само телефони закупени от Бизнесцентровете на Мтел нямат проблеми с гаранцията.Всичките ни служебни телефони/ а те са доста/ са закупени от там и не сме имали отказана гаранция.Това ме е карало да си купувам личните телефони само от там.Недостатък е ,че са кодирани или по-скъпи, но не съм имал проблеми с работата им.Може и да е късмет.
    Някой пробвал ли е да си остави телефон закупен от Мтел в търговския им център ? А не да го носи на майната си (поне за мен е така в София) ! Някъде около 20 минути викане и заплахи с комисии и санкции ми трябваха за да го приемат и да си го носят сами в сервиза ! Нямали били такава практика ! Нямали книга за рекламация ! Иначе наистина нямат проблеми с гаранцията - пробвано със служебни телефони многократно

12. Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от oldgraf
    Някой пробвал ли е да си остави телефон закупен от Мтел в търговския им център ? А не да го носи на майната си (поне за мен е така в София) ! Някъде около 20 минути викане и заплахи с комисии и санкции ми трябваха за да го приемат и да си го носят сами в сервиза ! Нямали били такава практика ! Нямали книга за рекламация ! Иначе наистина нямат проблеми с гаранцията - пробвано със служебни телефони многократно
    Да!Колега си закупи NOKIA 2630,която да де дефект на третия ден.Остави я в бизнесцентъра за ремонт и му дадоха оборотен телефон.Преди бях казал,че досега не сме имали проблеми със служебните телефони.Това,че тези в София се еб@ват е друга тема за разговор.

13. Member
    Тук е от
    Aug 2008

Re:Не си купувайте телефон от "Хенди" - не признават гаранцията

тези са големи мошенници...имах блутут джабра от там....носих го два пъти на ремонт...добре че накрая го загубих да не се занимавам с тях...последните години сигирно над 2 бона съм набил в тях за телефони и заради което безкрайно съжалявам....

14.  

15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от ssilent
    тези са големи мошенници...имах блутут джабра от там....носих го два пъти на ремонт...добре че накрая го загубих да не се занимавам с тях...последните години сигирно над 2 бона съм набил в тях за телефони и заради което безкрайно съжалявам....
    Би ли обяснил кого визираш, че поста ти е доста объркан...
    1. Кои са мошеници и защо?
    2. Какво е станало след като си го носил на ремонт?
    3. Дал си им два бона за телефони - добре. Но защо съжаляваш?

16. kod
    kod е офлайн
    Administrator Аватара на kod
    Тук е от
    Jul 2000
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от naydenov69
    Да!Колега си закупи NOKIA 2630,която да де дефект на третия ден.Остави я в бизнесцентъра за ремонт и му дадоха оборотен телефон.Преди бях казал,че досега не сме имали проблеми със служебните телефони.Това,че тези в София се еб@ват е друга тема за разговор.
    Не съм наясно какво разбираш ти под ебаване, но ако аз си купя телефон, който да се развали на ТРЕТИЯ ДЕН и не ми бъде незабавно заменен с друг бих се чуствал преебан.

17. Тук е от
    May 2009

Два Алкатела OT C825 съм купил от "Хенди" и на двата едни и същи номера, мотаене по един месец, опити за отказ на гаранция, последния номер миналия ден пратен за рекламация седя около 10 дни, върнат за готов, ама другпът, изобщо не отварян, пак не работи, пак обратно за ремонт. Чакам сега да видим с какъв номер ще излезнат, за другия телефон що стойки що номера бяха немам думи пълен цирк, та го връщаха та отказваха гаранция та умишлено нараняваха корпуса уж че е падал, бил в лош външен вид (като че ли съм го взел за красота). Писах жалба до упраителя на фирмата разясних им че този път не са познали и докато не си приведат телефона в изправност няма да ги оставя на мира има КЗП има и съд. И, поправиха го като попове върнаха го с думите "сега го поправихме ама да знаете че гаранцията вече е отпаднала" отпаднала ама другпът ако се развали и откажат ще ги съдя таксата за такива дела е малка а пък и телефони резервни си имам. Апък за сервиза каквото съм чувал мемам думи, някакъв кенеф преустроен на сервиз едно човече се занимава с GSM-мите и сигурно му плащат на отказана гаранция. Та казано накратко с "Хенди" до тук.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    ЕГН и/или номер на личната карта са реквизит от фактурата, името също, адреса също.
    Toва не е вярно. Вече отпадна и изискването да се пише и МОЛ, както и на получил стоката.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 17:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  3. Отговори: 1
    Последно: 26-05-10, 09:14
  4. Panasonic CS/CU-ХЕ9DKE - не ми признават гаранцията на компресора
    От Mitak74 във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 9
    Последно: 17-10-08, 20:51
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 11:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе