Здравейте,
искам да споделя какво премеждие имах с въпросната фирма.
- На 14.06.2008 г. Закупих мобилен телефон Alcatel OT V770 от магазин „Хенди” с адрес гр. Пловдив, ул. “Ал. Батенберг” № 2.
- На 21.08.2008 г. апаратът дефеткира и беше приет за ремонт.
- На 29.08.2008 г. получих SMS, че апаратът е поправен и мога да отида да го получа.
- На 30.08.2008 г. на место (в магазина) го изпробвах, и установих, че дефектът не е отстранен. Без да го взимам (изнасям от магазина), веднага го предадох за повторна рекламация.
- На 17.09.2008 г. проверих в магазина и ми беше съобщено, че гаранцията отпада с протокол от сервиза от дата 08.09. Констатацията е че имало "корозия" по платката, като изводът е "неправилна употреба". В магазина ми поясниха, че апаратът е "намокрян".
Зададох въпрос, на които в магазина естествено не можеха да ми отговорят:
Същият сервиз, който предишния път го беше пратил, че е поправен, сега твърди, че апаратът не работи поради „неправилна експлоатация”. Между двата ремонта, когато според сервиза апаратът е бил „поправен” и датата на повторното връщане не съм имал възможност да го „експлоатирам неправилно”, защото той е бил на ремонт. Как съм го "намокрил" междувременно?
Подреждайки хронологично събитията, считам че се е случило следното:
- в сервиза са го диагностицирали, разглобили, и са правили нещо, след което са го тествали и е проработил. Затова са го пратили към Пловдив като "ремонтиран"
- в следствие на "ремонта", се е появила корозията. Нямам представа как (може би са го почиствали с някакъв разтвор, който я е предизвикал)
- нежелаейки да си признаят некомпетентността, от сервиза прехвърлят вината върху потребитела (т.е. мен). Аз със сигурност знам, че не съм влизал в морето с него, нито под душа, нямам и вана в къщи. Сигурен съм, че въпросната корозия е предизвикана СЛЕД предаването на апарата за ремонт.
Пожелах да се оплача в "Комисията за защита на потребителя", събрах документите и отидох. За мое съжаление се оказа, че те защитават само гражданите, но не и фирмите. Щом чуха, че апаратът е купен на фирма, и веднага казаха "сори, ама гориш". Единственият начин да се уредят взаимоотношенията между фирмите било чрез съда - т.е. аз трябва да заведа дело срещу "Хенди" и да ги осъдя. Явно в сервиза са запознати с тази особеност, и затова не им пука като отказват гаранция на фирми - никой няма да тръгне да се съди за апарат от 200 лв.
Един познат, който преди 2-3 години се занимаваше с продажба на ГСМ-и, като чу че са ми отказали гаранцията, и се засмя - "ударен, изпуснат или намокрен?" Каза, че това е редовен номер по сервизите - ако е нещо елементарно, го поправят; ако е по-сложно - отказват гаранцията, като винаги могат да си измислят нещо.
И понеже в момента се чувствам прецакан от въпросната фирма, единственото, което мога да направя е да популяризирам случката по всички възможни форуми. Аз отидох в голяма фирма точно заради гаранцията, представям си пък ако откажат гаранция на някой по-скъп телефон...
За посочените факти разполагам с документи и гарантирам за верността им.
Казвам се Мирослав Манолов, от Пловдив съм.