Здравейте, уважаеми съфорумци!
Предстои ми постепенното изграждане на „мултимедиен център“ вкъщи, т.е. скоро ще купувам нов телевизор, към който ще има включен ресивър, а към него колони. Дотук добре, но искам да свържа и РС към цялата тази система. Писах същия пост и в Хардуербг, тъй като търся различни мнения за решаването на моя казус. Слагам линк за там, тъй като има доста отговори, а и разяснения, като копирам първоначалния си пост. Надявам се да ми помогнете, защото съм изправен пред затруднение.
Сърдечно Ви благодаря предварително!
Hardwarebg пост
По същество – искам да си „сглобя“ (или по-точно – да ми сглобят, защото сам е рисковано; готов съм да използвам услугите на някого от Вас за изпълнението на заданието!) НТРС, но не съм напълно сигурен в точните компонентни, които ще са нужни. Това, за което ще се ползва компютърът, са основно филми, концерти (всичко от HD нагоре), музика (FLAC и нагоре, но затова по-късно), малко игра (непретенциозни игри като Dota 2 и Sims) и стандартни неща като браузване и т.н.
Чисто пространствено ситуацията е следната – мястото на РС е на около 5 m от бъдещия 4К телевизор, т.е. свързването ще е с HDMI кабел (от Miracast и всички други възможности кабелът ми се струва най-доброто решение; отворен съм към коментари и предложения, разбира се). Към телевизора ще има 2 tower/floor (от такъв тип, със сигурност не тези като модел) колони, които ще бъдат вързани с тв чрез най-вероятно YAMAHA RX-V483 ресивър.
Макар не съм добър художник, сигурен съм, че ще добиете представа за ситуацията, както и ще разберете идеята.
Ето (кликнете на изображението за пълна резолюция):
Това, което искам и си представям, е да свържа компютъра с ресивъра (който да играе ролята на хъб на РС/колони/тв), за да мога да пускам мултимедия от РС през кабела до тв. С възможно най-малко усилия и усложнения (примерно да трябва да сменя от настройките на тв източника/source на HDMI side или нещо подобно и – воала!). Отделно искам да имам по-малки колони до компютъра, които да ползвам, докато джиткам игра или браузвам.
И така – стигаме до самото НТРС. Тук идва най-щекотливата част – при НТРС кое е най-важното, кое с каква тежест е, кое доколко определя крайния продукт?
За мен и за нуждите ми, които споменах по-горе, смятам, че отправна точка трябва да е видеокартата (което предполагам е при всички НТРС), тъй като идеята в моя случай е да я изградя така, че висококачествени видео файлове (блу рей, 4к) да вървят безпроблемно. След това идва звуковата карта, а после вече се нареждат останалите компоненти.
За да не става хаос с конфигурацията, ще напиша на какво съм се спрял ориентировъчно като компоненти (това е на база на четене на Ваши мнения, други форуми и сайтове, гайдове и т.н., но не непремнно на база умения да ги съчетавам чисто функционално).
Целта ми е системата (РС + тв и ресивър) да има/поддържа поне HDMI 2.0, може би 2.0b най-добре (не ми се чака за 2.1, но защо не, ако препоръчате нещо актуално), HDCP2.2, HDR, 4К, BT.2020, USB 3.0 и/или 3.1. На Dolby Atmos и DTS:X не държа, но ако е включено – супер.
1. Видеокарта – MSI GeForce GTX 1050 2GB LP – 260 лв. (харесал съм я доста, мисля, че е оптимална)
2. RAM памет – 8GB DDR4 2400 Crucial – 136 лв. (нямам претенции, но това ми се стори добър избор)
3. Твърд диск – 240GB SSD AMD Radeon R3 - 180 лв. (*забележка – имам вътрешен 1ТB и външен 1.5ТВ от предишна конфигурация, затова тук взимам само SSD – „за С диска“, както се казва)
4. Монитор – Benq GL2450HT 24" LED - 330 лв. или LG 24M38H-B 24" LED – 261 лв. или 24" LED,BenQ GL2460HM – 263 лв. (може и друг)
5. Дъно – Asus Rog Strix B250G – 194 лв. или ASUS PRIME H270-PLUS – 249 лв. или GIGABYTE B250M-GAMING 3 – 190 лв. или ASUS ROG Strix B350-F Gaming – 247 лв. (тук пък съм абсолютно бос; целта е по-натам да сложа още 8GB, което всички съвременни дъна от този клас поддържат, така че – предлагайте смело)
6. Процесор – Intel Core i3-7100 (3.9GHz) – 236 лв. (тук също съм бос и нямам представа какво искам и ми трябва)
7. Охлаждане и кутия – качествени, но нямам представа какви. Важното е да са здрави, не ме вълнуват стъкла, цветове и такива подобни.
8. Саундкарта – това е огромна въпросителна, която също не мога да реша – дали с по-хубаво дъно и вградена ще е достатъчно (не би следвало да е така, защото FLAC/DTS и т.н. ще е смешно да възпроизвеждам с такава), или да инвестирам във външна, която да ми провежда звука (който обаче нали ще минава през HDMI кабела?) до хола и тв??? А същевременно искам да мога да слушам и музика на самия компютър с малките колони, за които писах по-горе. Ето защо тук ми е „тъмна Индия“ и ще изчакам да изкажете мнение.
––––––––
Дотук излизат 1296 лв. с ДДС. Без да съм броил т. 7, тъй като не знам какво да избера, и саундкарта. Т. 7 очаквам да е около 100 – 150 лв. общо, а саундкартата – около 200 лв. Така общо отивам на около 1500 лв. Което, съвсем в реда на нещата по нашите ширини, ми се струва малко множко и извън бюджета. Вероятно ще го взема на фирма, т.е. цената ще бъде около 1200 лв., което е по-приемливо, тъй като около тази сума съм се стремил да изградя НТРС.
И така – надявам се да съм бил достатъчно изчерпателен и недостатъчно отегчителен! Ще се радвам да чуя мненията Ви, да заформим смислена и полезна дискусия, изпълнена с аргументирани позиции, и да успеем със задружни усилия да разбулим загадката на търсенето (и терсенето) ми.
И пак казвам – нямам против да задълбоча разговорите с някого от Вас, който се занимава с това и би могъл да извърши съответното „сглобяване“. Срещу заплащане, разбира се!
С уважение,
И.