Здравейте,
телевизора е Panasonic 32", модел TX-32PS11P. Има 2 SCART букси (отзад, AV1 и AV2) и 1 S-Video/RCA (отпред, AV3). Проблема е, че през AV2 образа е черно-бял и на някакви точки или черти. Трудно ми е да опиша ефекта, не са "снежинки", по-скоро е нещо като пикселизация или все едно се гледа през някаква "решетка". Сигнала който подавам е от цифров кабелен приемник (SCART-SCART) или от компютъра (композитно видео с преходник към SCART). От същите източници през AV1 няма никакъв проблем.
Двата SCART-a са описани в книжката на телевизора, като AV1 поддържа RGB сигнал + CVBS сигнал а AV2 само CVBS. Мога да дам при нужда разположението на пиновете на двата SCART-a, но по описание CVBS вход и CVBS заземяване са на едни и същи пинове.
От цифровия приемник мога да избирам RGB/CVBS изход за SCART. И на двата варианта през AV1 няма проблем а през AV2 има.
Реших да пробвам AV3, на който по мои спомени навремето съм връзвал компютъра без проблеми. За мое голямо учудване там ефекта беше същия - черно-бял образ и на "черти" (сигнала през RCA-RCA кабел). А за още по-голямо учудване, на S-Video входа (с преходник от RCA - S-Video) има цвят но остават тези "черти".
Не знам дали стана ясно, затова ще се опитам да резюмирам поведението:
AV1: Перфектен образ както от компютъра, така и от цифровия приемник (RGB и CVBS).
AV2: Черно-бял и на "черти" образ независимо от източника и формата на сигнала.
AV3/RCA: Черно-бял и на "черти" образ независимо от източника и формата на сигнала.
AV3/S-Video: Цветен образ, но остават тези "черти", независимо от източника и формата на сигнала.
Поведението е същото и при изключен кабел от антенния вход, т.е. не са смущения от кабелната телевизия.
Въпроса ми е дали телевизора е за ремонт или нещо бъркам в настройки/свързване, въпреки че не виждам къде бих могъл да сбъркам. Може би някой е попадал на подобен проблем. На 90% съм сигурен, че през AV3 (композитно и S-Video) съм включвал компютъра. Не е имало проблем, а сега има. Ако нещо се е "развалило", значи едновременно е засегнало AV2 и AV3. Защо тогава не е засегнало AV1? И защо през композитния вход на AV3 няма цвят, а през S-Video входа има? (Всъщност имат ли разлика тези входове, щом и двата се водят към AV3?)
Предварително благодаря на отзовалите се и се извинявам ако съм допуснал някои грешки в термини, понятия и означения![]()