След дълго отлагане се видяхме с miro_vampiro да поразцъкаме новите модели на Самсунг.
Имам няколко мои близки приятели, които тръпнат да си вземат нещо от тези модели, но чакат моето мнение.
Идеята ми беше най-вече да сравним двете серии с LED Подсветка - 7-ма и 9-та и дали разликата в цената им си заслужава.
За съжаление нямаше изкарана мостра от 7-ма серия, а нямаше да има време да се монтира, настрои и загрее, че да покаже максимума си. За сметка на това пък обърнахме повече внимание на А956 /над 1 час/.
Предварително бях свалил едни настройки от avforums.com и ги сложихме на мострата.
Всички модели на Самсунг имат доста подробни настройки на картината и смея да твърдя, че е възможно постигането на почти перфектни резултати, които да задоволят всеки вкус.
За тестове ползвахме диска Hi-Definition Reference Disc 2008 Blu-ray 1080I AVC
http://hd-torrents.org/details.php?i...8b5dc5903709d3
Наложи се лека корекция на свалените готови настройки и резултата беше впечатляващ.
В тестовете за градация телевизора се справи перфектно, разкривайки достатъчно детайл и в най-тъмните и най-светлите области. Очевидно
беше, че панела разполага с предостатъчно контраст.
Бяхме настроили Самсунга да ползва auto-dimming /Smart LED/ фукнцията си и при черен екран панела става тъмен като на рамката. Толкова
добро черно не съм виждал при никой друг модел досега. Уточнявам , че става дума за гледане в доста светло помещение. Ако някой
предпочита да гледа в затъмнено помещение нещата са различни. Там все още плазмите на Пионер са недостижими. При използването на тази
опция Smart LED обаче възникват някои проблеми. На един от тестовете за motion resolution буквално се виждаше как с леко закъснение се
включват/изключват отделните сегменти с диоди. Друго, което днес видях е един линк от hristoslav2 от един руски форум, на който е
показан недостатъка на LED технологията:
http://forum.ixbt.com/post.cgi?id=at...2:13502:1619:1
Изглежда доста страшно, но за успокоение ще кажа, че това е видимо само в определени случаи и най-вече при гледане под ъгъл.
Като стана дума за гледане под ъгъл ще спомена, че ъгъла на виждане не е толкова голям колкото на други модели със S-PVA матрица
например. Например при този 46 инча размер ако застанеш на 2 метра от екрана и мръднеш на ~2 метра встрани вече се вижда загуба на
черния цвят и избледняване на цвета. Лошо е и, че стойката не се върти.
Пуснахме и теста за запазване на резолюция при движение. На клипа за количествено измерване той излезна около 600 линии, което е съвсем
нормално и приемливо. Интересно е, че модела за американския пазар има една допълнителна опция LED Smart Motion чрез която motion
резолюцията остава 1080, което е революционно за LCD модел. Доколкото разбрах тази опция е забранена в сервизното меню за европейския
пазар. Това ако не е дискриминация...
Дори без нея на един клип, в който минава един бърз влак всичко му се виждаше идеално. На повечето LCD-та процорците на влака толкова
се замазват, че почти не се различават. На другия тест с движещи се коли номерата им се виждаха също достатъчно четливо.
Теста за мазане на матрицата също беше задоволителен. Със включени 100Hz почти не се виждаше мазане. Съвсем леки артефакти се
получаваха, но се виждаха съвсем отблизо.
Това, което най-много ме зарадва беше, че след правилни настройки цветовете са изключително натурални, меки и реалистични. Това досега
не съм го виждал при друго LCD. Обикновено при другите картината е прекалено рязка и плоска. Особено ясно се забелязва на човешки лица
като всички изглеждат все едно са омазани със фон-дьо-тен. Тука това липсваше.
На един от клиповете за цвят с едни рози имах забележки към червения цвят, но е възможно със пипане на настройките да се оправи.
След това пуснахме няколко реални филма. Първо беше WALL-E на 1080р. Филмчетата на Pixar са идеални за тестване на детайлност. Стояхме
на около 1,50 от екрана и буквално се виждаше всяка драскотина по корпуса на роботчето и всички боклуци в купчините отпадъци.
Втория филм беше Матрицата от Blu-ray без никаква компресия. Там ме впечатли отново наситения черен цвят. На сцената в лобито добихме и
представа за аудио възможностите му, които са прилични за плосък ТВ.
Направихме и проба как се справя с обработката на SD сигнал. Пробата направихме с диска HQV Benchmark. Резултата беше абсолютен успех -
никакво назъбване, добро скалиране, моментално засичане на типа сигнал и задействане на обработката.
Ще се опитам да синтезирам всички плюсове и муниси, които забелязах:
Плюсове
Изключително добро черно. Може би единствения му конкурент е Pioneer Kuro и то в тъмно помещение.
Много добре работещи 100Hz без почти никакви артефакти.
Максимално подробно меню със всякакви възможни настройки.
Доста красив външен вид.
Отлична работа на SD сигнал. Тук трябва да се има предвид, че такъв голям екран е добре да се гледа поне от 3 метра на SD сигнал.
Възможност по LAN да плейва разни снимки и клипове. Това не го тествахме, но явно върши работа.
Минуси
Малък ъгъл на виждане. Определено под средния за LCD. Отделно и стойката не се върти.
Доста отражаващ екран. Трябва да се контролира светлината в стаята.
Огромен инпут лаг. Тоав също нямаше как да го тестваме, но според замервания в доста сайтове е около 50-60 мс, което прави играта на
него доста трудна да не кажа невъзможна. Очаква се с по-късен ъпдейт да го оправят.
Леки недостатъци на LED технологията - blooming.
Като цяло съм изключително доволен от видяното. Спокойно казвам, че ако някога си взема LCD то то ще е с LED подсветка.
Досега това е най-добрия LCD, който съм виждал. Уточнявам, че не съм тествал новите LED модели на Philips и Sony. Техните цени обаче са
толкова много по-скъпи, че дори и да дават нещо повече, не съм убеден, че ще си заслужава. Да не говорим, че Philips имат само 42 инчов
вариант.
За мен Pioneer Kuro си остава най-добрия избор все още, но явно конкуренция не спи и смалява преднината.
Искам пак да благодаря на miro_vampiro, който беше безкрайно услужлив и отдели предостатъчно време за този тест.
ПП. Един от моите хора вече си е взел модела А786 така че тия дни теста ще проведа у тях като ходя да му го настроя.