Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 24
Like Tree4Одобрявам

108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2011
    Мнения
    338
    #1

    108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Здравейте!

    Не съм следял отблизо ТВ сцената в последните две години и сега след изчитане на няколкото по-важни теми в този раздел добивам впечатлението, че има хора с някакви недопустими за марката Сони проблеми, но все пак търся точно такъв телевизор, поради задължителното условие да няма трептяща подсветка, т.е. да е без ШИМ. Освен това, панелът трябва да е IPS на 100 Херца (макар и по разни тестове дори те да мажат почти еднакво като с 50-херцовите си по-евтини събратя). Ако е 4К, още по-добре, макар че и FullHD ми е достатъчен. Но за моделите с 4К има HDR, така че това е предимство взе пак. Склонен съм дори да заложа на предходен модел, ако си заслужава. Търсеният размер е само и единствено 108 см/42,5" (или 43", както го рекламират), тъй като ще го ползвам за работен екран и по-голям или по-малък размер не ме устройва. Доколкото гледам, за момента явно най-доброто като качество се явява моделът Sony UHD KD-43XD8305, който дори си има отделна тема в този раздел. Но тъй като цената му е видимо по-висока от на конкурентни марки с наглед съпоставимо качество на картината (но пък с ужасен ШИМ, който бързо установявам и ми пречи), все пак в краен случай бих взел него при липса на нещо по-добро за парите си от марката Sony. Четох, че и някои модели на LG в САЩ нямат ШИМ, но за предлаганите в нашенската търговска мрежа модели не откривам никакви данни за това. Явно от континент до континент има големи разлики, както и от размер до размер, и лотарията става пълна. Отделно и чета, че някои модели на Sony също имат ШИМ, затова се допитвам до по-запознатите и следящи новите модели тук, тъй като не ми се рискува да поръчвам прибързано и после да се разправям с последващи замени на модели и губене на време. В краен случай ще се ходи по магазините лично с молив и ще размахвам пред екраните, за да установявам кой има ШИМ и кой не. Но като цяло ми трябва посоченият размер телевизор с IPS, с отличен ъгъл на гледане (все пак ще се ползва като екран от метър разстояние), без дразнещо мажене при бързодвижеща картина и без сияеща подсветка (някои LG-та за по 800-1100 лева от 2016 г. бяха отчайващи). Друго важно условие е подсветката да може да се намалява като яркост, тъй като някои нови модели телевизори от други марки светят до краен предел, заради това, че са HDR, съответно не ми вършат работа. В общи линии, това е. Ако някой има предложения, нека сподели своя опит. Поздрави!

    п.п.: По погрешка в заглавието съм писал "1080 см" вместо "108 см".
    Този пост е редактиран от botev4o; 28-01-17 в 03:07.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2016
    Мнения
    81
    #2

    Re: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Здравей.
    Аз притежавам посочения модел ТВ и съм доволен от него.
    Ползвам го като телевизор и го гледам от 2.5-3.5 метра,
    предимно фронтално или под малък ъгъл.
    Вечерно време задължително включвам осветление в стаята.
    Предполагам, че си видял темата ми в форума.
    Ето и кратък преглед на модела от мен:
    https://forum.setcombg.com/sony-%D1%...tml#post795807

  4. Member
    Тук е от
    Jun 2011
    Мнения
    338
    #3

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Здравей!
    Прочетох внимателно темата ти два пъти и това също беше причина да отида лично да проверя този модел на Сони в магазин. Оказа се, че панелът на тези модели се оказа явно VA или съмнително приличащ на VA IPS панел, а не типичен IPS с широки ъгли на видимост (странно как Сони минават през година ту на IPS, ту на VA) и това малко ме разколеба, защото ъглите му на видимост бяха наистина сериозно ограничени и при гледане отблизо краищата му, особено 4-те ъгъла, стават чувствително по-тъмни, а цветовете избледнели. Имам две LG-та и един Panasonic с IPS и при всички тях подобни аномалии няма. Това Сони страда и от недостатъчно степени на сивото в тъмни сцени и невъзможност да възпроизведе подробности в картината тогава. Всичко това е нормално за VA технологията, макар да бях тръгнал с предварителната нагласа, че ще проверявам модел с IPS. Подсветката няма ШИМ и това го пробвах и с размахан молив, и с камерата на телефона. Подобни модели на Сони от средата на 2016 г. са 8088 и 8077, но доколкото разбрах, те са с по-стари чаркове (явно от продължени модели от 2015) и с VA панели, доколкото успях да пробвам и видя на око - лоши ъгли на видимост и кофти цветове. Продавачът рекламираше 8088 и 8077 като модели със 100-херцови панели, макар в таблицата на cod да пише, че са 50/60 Херца... Странно защо за 8305 в "Техномаркет" бяха написали, че Motionflow XR е 200 Хц, при положение, че по данни на производителя стойността е 800 Хц. Явно се касае за недоглеждане на този, който е писал характеристиките за листовката. Светодиодната подсветка на тези модели се намира в долната част около емблемата на Сони. Целият алуминиев корпус долу и долната част на матрицата грееха много сериозно и се замислих какви ми вреди ще донесе това за електрониката вътре или дори на някои пиксели в дългосрочен план... Подсветката беше много неравномерна, като повечето изложени бройки имаха проблем с лявата горна част на екрана, където панелът беше по-затъмнен.
    Менютата на тези модели бяха отчайващо мудни и "зацепваха" с 2-3 секунди закъснение. Доста странно за марка като Сони. ДУ е с лоша ергономия, с прекомерно дребно копче в средата на кръстачката, а синьото копче Home непосредствено под нея твърде много пречи и по погрешка се натиска, което води до нежелано излизане от менюто за настройки.
    Сериозно излагане има и при филмите с бързи сцени, като например видеото с японката на люлка. То едно насичане, едни чудесии - все едно бяха пуснати на половинядрен процесор. Същото беше и с още няколко други видеа в 1080p. Според началника на отдела в магазина, трябвало да се свали VLC player и тогава нямало да има проблеми, но отказа да прави тази хватка (не, че ми е важно, но все пак да се знае от други хора, ако на тях им трябва телевизор и за тази цел).

    Малко извън темата за Сони: Бях впечатлен от това, че по-скъпите модели на Самсунг с QLED (над 2 500 - 3 000 лева) имат някакъв труден за усещане ШИМ, вероятно над 300 Херца, тъй като дори с размахан молив едва-едва се виждаха някакви отчетливи следи, и то доста на брой - признак, че честотата им не е 120 или 200 Херца, а по-висока. Но отвратителен ШИМ показват моделите им от 5-та и 6-та серия, също и всички модели на LG, които проверявах (без OLED, които също имаха някакъв високочестотен ШИМ и трудно се засича дори с молив). Най-зле откъм ШИМ са малките моделите на Philips, които само пълен непукист би си причинил да гледа и да си троши очите на подобно чудо.

    п.п.: Голяма забава става с този ШИМ: https://www.google.com/patents/US6506148
    Този пост е редактиран от botev4o; 29-01-17 в 06:42.
    estqwerty одобрява това.

  5. Junior Member Аватара на zarko359
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    73
    #4

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Малко си объркал темата това което търсиш няма да го намериш при телевизорите .Телевизора си е перфектен като за телевизор ако не ти харесва този има KS7002 ,ДУ за мен е перфектно точно това е плюс за мен ,че са близко бутоните
    а не разхвърляни безпорядъчно.Аз работя на този монитор Eizio Color Edge CG318-4K , няма нещо дето да не отговаря на твойте критерий единствено размера , но зависи кой за какво го ползва .Успех във избора.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #5

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Има си и големи монитори. ТВ трудно ще покрие изискванията ти за монитор. Но като функция ТВ се справят.

  7. Member
    Тук е от
    Jun 2011
    Мнения
    338
    #6

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Вчера пак бях в магазина да проверя това Сони 43XD8305 с удивително съмнителна IPS матрица, която ми се видя с недъзите досущ като на VA. Голяма излагация с тези пишман продавачи. Излезе, че човекът в "Технополис" онзи ден ми е показвал 43XD8077, докато ме уверяваше, че гледам 43XD8503! Те там по принцип имат по две табелки на различни модели пред всеки изложен модел. Трябваше предвидливо да видя корпуса на телевизора отзад със серийния номер и модела, а не да вярвам на приказките на онзи разбирач. Действително панелът на 43XD8305 е в пъти по-добър от на 43XD8077, с в пъти по-широк ъгъл на гледане и отлични цветове. Подоразбрах след ровичкане в Google и това, че 8077 и 8088 изкарвали само 30 Херца на 4К, докато 8305 се справя и с 60 Херца (макар на някои места да пишат, че това не е при истински сигнал 4:4:4 и вероятно е 4:4:2). Другото важно нещо при тези модели на Сони от 2016 г. е, че тези 60 Херца на 4К се извеждат единствено от изходните HDMI с номера 2 и 3, както и най-бързото предаване на сигнала в режим "Игра" или "Графика", докато номера 1 и 4 поддържат само 30 Херца и са с по-бавен сигнал. Странно, тъй като преди години обикновено при повечето марки HDMI 1 предлагаше най-бързият сигнал спрямо следващите изходи HDMI.

    Колкото до съветите по-горе за Samsung, то за моите нужди подобен телевизор е практически много лош избор, тъй като: има ШИМ (единствената причина да искам да сменя иначе идеалният за мен във всяко едно отношение Panasonic TX-L42ET60E), има VA панел с по-лоши ъгли на видимост от IPS, Няма правилно цветопредаване (дъни се най-вече в тъмните сцени). Самсунг при скъпите модели имат по-малко изявен ШИМ, отколкото при ниските си серии, но все пак е наличен и си личи достатъчно много на бял фон. Аз работя с чертежи на бял фон и точно тогава всякакъв ШИМ изпъква в цялата си "прелест". Размер на екрана под сегашния ми Панасоник не ми трябва, също и ще ми дойде твърде неудобен някой значително по-голям модел, затова и съм се насочил към този размер на Сони, но още не съм избрал точния модел. По всичко личи, че ще е 43XD8305. Днес ще го пробвам при официалния вносител на Сони за България - "Деком"-Пловдив, тъй като там хем е по-евтин, хем и не ми се занимава с мързеливите служители в трите "Техно"-та в Пловдив, които полу-прикрито пъшкаха и охкаха с негодувание при внимателния неколкочасов преглед, който правех на телевизорите там. Някои дори не знаеха какво е ШИМ, един ме учуди, че не прави разлика между IPS и VA и същият още в началото попита "Вие да не би случайно да сте чели някакви неща в Сетком? Там си пишат какви ли не работи. Телевизорите, които виждате тук, са еднакви, само цветът на рамките им е различен..."

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,086
    #7

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    botev4o разбирам, че искаш да купиш най-доборото, но самите Сони нямат голям избор в този размер. Вземай 8ма серия и не се чуди повече. Sony X800D Review (XBR43X800D, XBR49X800D)

  10. Member
    Тук е от
    Jun 2011
    Мнения
    338
    #8

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Цитат Първоначално публикувано от Zygot Виж публикацията
    botev4o разбирам, че искаш да купиш най-доборото, но самите Сони нямат голям избор в този размер. Вземай 8ма серия и не се чуди повече. Sony X800D Review (XBR43X800D, XBR49X800D)
    Точно, защото търся най-доброто за моите нужди, няма как модел с VA панел и 50 Херца да вземе предимство пред такъв с IPS и 100 Херца. Горе бях упоменал изрично, че ще ползвам телевизора като работен екран и съответно ъглите му се падат под голям ъгъл спрямо очите ми (около 40-45 градуса). Пробвах два дни моделите с VA панели и те страдат от сериозна загуба на цвят и тъмно дори и при 10 градуса поглед отстрани, а при 45 градуса са непоносимо избледнели и светли, с отвратителна кафеникавост. 43XD8305 се представя къде-къде по-добре в такива условия, просто в два магазина видях модели с неравномерна подсветка (тъмнотии най-вече горе вляво и в по-малка степен отдясно) и сега диря други възможности за покупка - споменатият официален вносител на Сони за България.
    Бях взел и един екран Philips , но го върнах, защото се оказа голяма пръчка и картината му мажеше като маргарин върху котлон, а черното никакво го нямаше и беше буквално двойно по-слабо от на моя Панасоник, който също е с IPS. Чак толкова долнопробна матрица не очаквах.

  11. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,562
    #9

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    43XD8077 , доколкото се сещам е с VA панели ,а 49XD80 е с IPS, но мисля и двата размера са си 50/60хц панели . Също доколкото помня май само тв на Сони поддържаха и 120хц сигнал през HDMI . Ако все още се намират може да погледнеш и 43X83 - те със сигурност са със 100/120хц IPS панели .

  12. Member
    Тук е от
    Jun 2011
    Мнения
    338
    #10

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Първоначално се бях насочил към 43X8309C, но се оказа, че няма поддръжка на HDMI 2.0 и HDR (а доколкото чета, май е и само 30 Херца при 4К), а разликата спрямо наследника му 43XD8305 е достатъчно малка, за да предпочета по-новия и добър модел. А и шансът моделът от 2015 г. да не е мостра е малък. Днес ще взема окончателно решение какво ще взимам и по-нататък ще споделя впечатления.

  13. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,562
    #11

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Има си HDMI 2.0 и поддръжка на 4К 60хц , поддържа даже и 120хц (при 1080р) , но софтуерно е скопена поддръжката на HDR през HDMI вход - хардуерно е еднакъв с другите модели от 2015 (че и доста от 2016), които поддържат ...
    Sony X830C Review (XBR43X830C, XBR49X830C)
    Този пост е редактиран от svetlio1; 30-01-17 в 16:06.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Живее в
    Варна
    Мнения
    1,086
    #12

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Като го вземеш драсни няколко реда как се работи на толкова голям екран.

  16. Member
    Тук е от
    Jun 2011
    Мнения
    338
    #13

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    В крайна сметка взех 43XD8305, макар че моделите от 8-ма серия с VA панел бяха с по 150-200 лева по-евтини. Добре се работи на него, защото и без това до момента използвах подобен размер. Плюсове и минуси, в сравнение с досегашния ми работен екран Panasonic L42ET60E, който вече отиде на вярна служба в кухнята:

    + Няма ШИМ (единствената причина да реша да си купя нов телевизор);
    + Рамката е черна матова, докато при Панасоника е сребриста алуминиева и преди малко ми блестеше;
    + Може да се настрои копчето "TV" на ДУ да превключва мигновено на сигнал от входяща букса по избор (при мен е HDMI 2, откъдето идва сигналът от щайгата);

    +/- Малко по-дълбоко черно показва, обаче тъй като подсветката е отдолу, практически долната третина/половина от панела синее, докато горе си е черен;
    +/- Уж панелът е 100 Херца, но си маже като 50 Херца;

    - IPS-панелът е с малко по-малък ъгъл на виждане (все пак Панасоникът през 2013 г. беше доста по-добър в това отношение спрямо всички други марки);
    - Цветопредаването е почти съпоставимо (само има проблеми да покаже някои отсенки на синьото от изображението, което прилагам долу), но преливките имат леееко отличими степени, които при Панасоника са една идея по-плавни. Ядва се. Който иска повече, се бърка дълбоко в джоба за истински 10-разряден панел;
    - Подсветката не може да се намали достатъчно за моите нужди, поради което ще ми трябва време да свикна с двойно по-голямата ѝ яркост спрямо това, което позволява Панасоника ми;
    - Корпусът долу грее сериозно при ярко пусната подсветка, но след като я занижих до възможно най-малката степен, за да ми е удобно да работя така, температурата там е около човешката такава или съвсем леко над нея - 40 градуса може би;
    - Лампичката под знака SONY е доста ярка и направо си плаче за едно тъмно тиксо;
    - Отляво и отдясно на екрана подсветката е леко сивееща, а не бяла (когато съм пуснал пробно бяло изображение), но това не ми пречи. Доста по-добре е от моделите с VA, които странно защо показваха едни мътни облаци най-вече горе вляво. Имах късмета да взема бройката с най-равномерна подсветка измежду всичките Сони-та от 8-ма серия, които в предните дни разглеждах на живо в няколко магазина.
    - Докато се иде в настройките за картината, се минава през 9 планини в 10-та. Много са ги забутали и няма бързо копче за тях, а се ровичка из под-менюта.
    - ДУ е неудобно за употреба, с някакви "вградени" копчета-пъпки, а кръстачката е откровено зле и често води до натискане на някое от съседните копчета, наредени около нея в кръг (глупава идея на този, който я е измислил), което веднага те прецаква, ако например си отворил менюто за настройка на картината и се налага пак да влизаш в него;
    - Няма копче за бързо превключване на мащаба на картината.

  17. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,562
    #14

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Айде - честито !
    - Лампичката под знака SONY е доста ярка и направо си плаче за едно тъмно тиксо;
    -имаш възможност да я изключиш "настройки-лед осветление"
    Няма копче за бързо превключване на мащаба на картината.
    - под бутона за смяна на програмите няма ли? ... а , то тука беше с новото дистанционно ... май наистина няма .

    п.п. Мисля , че 2016 и серия XD83 бяха с 50/60хц панели .

  18. Junior Member Аватара на zarko359
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    73
    #15

    Отговор: 108 см/42,3" ТВ Sony без ШИМ, със 100-херцов панел

    Честито и от мен ако намериш някъде из нета калибрация на картината за модела сподели че аз намирам само на различни модели но не и за този.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. SONY KDL-40U2000 LCD панел
    От kiril123 във форум Sony телевизори
    Отговори: 4
    Последно: 21-06-11, 17:09
  2. Отговори: 4
    Последно: 15-09-10, 07:26
  3. RE: "Милиарди спрени ..."
    От stfn във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 21-07-08, 12:29
  4. Култовата игра "Max Payne" ще излиза на филм
    От Mr.TECHNO във форум Коментирай новина
    Отговори: 4
    Последно: 16-07-08, 14:03
  5. Дими от "Сленг" Загина
    От Mr.TECHNO във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 11
    Последно: 02-07-08, 07:48

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе