Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 19

Две ОС т.е два Win XP на един комп

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    403
    #1

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    В службата работя на машина с програми, които ги нямаме инсталационни. И от никъде не могат да се изтеглят. Такъв е договора[}]А не ми се иска да дойде някакъв янки на мои разноски, за да ми качи програмката си. Поради тази причина не мога да върша никаква друга работа(свързана със същата тази програма) заради угрозата ХР-то да се омаже. Как да си инсталирам втора ОС? Ще възникнат ли проблеми от това? Има ли значение на кой HDD ще е?Последния въпрос го задавам, защото с Ghost се прави имидж и при възстановяване на системата, четох някъде, ставало кофти.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    62
    #2

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    Ами ако искаш да си инсталираш второ XP няма да имаш никакви проблеми просто трябва да го сложиш на някой дял различен от този,на който е сегашния Windows.Виж вече ако искаш да инсталираш 2000 там е друга работата доста често се омазват нещата и се препоръчва първо да се инсталира 2000 после XP,но сега няма да имаш проблем .

  4. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    403
    #3

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    ОК, но как да направя нов дял без да станат някакви издънки?

  5. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2004
    Мнения
    62
    #4

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    Ами с програмата Particion magic става,но не съм работил с нея и немога да ти обясня как точно.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #5

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    Влизам ти напълно в положението, затова си позволявам да споделя 8 годишния си опит в тази област!

    Методът ми е приложим (и работоспособността му е изпробвана и доказана от моята практика) само за Microsoft-ски ОС. Така както си поставил проблема, ще те устрои...

    Малко теория, обаче.

    Дискът може да бъде разделен на до 4 дяла, катo те могат да бъдат до 3 първични и само 1 разширен (или само 4 първични). В разширения дял могат да се създават и повече от един логически дяла. Майкрософстките ОС тръгват от първичен дял (Линукс може и от логически диск). Има една особеност (по-точно ограничение от BIOS), която не може да бъде заобиколена с настоящата архитектура на РС - с цел съвместимост, пъричния дял не може да бъде зареждащ (bootable или active), ако е началото му е над 8GB. И с това ще трябва да се съобразиш...

    Методът ми пределно елементарен и осигурява до 4 (четири) независими ОС. Същността му е в опредяляне кой да бъде активния (active или bootable) и да се зареди съответната инсталирана върху него ОС.



    Реализацията става по следния начин:

    - Намялява се заеманото място на диск С: чрез освобождаването му от потребителска информация и излишни програми, целта е системата с необходимите програми да заема по-малко от 8GB, да кажем 7,5GB (най-много);

    - С манипулатор на дялове (Partition Magic, примерно) намаляваме обема на диск С: до 7,999GB и си създаваме още един първичен дял с необходима големина за втората ОС и един разширен (в който ще могат да се създадат колкото логически диска ще са ни необходими по-насетне). В този момент активен (bootable) ще е диск С:;

    - Инсталира се мениджър, чиято единствена цел е да "вдига" флага, определящ кой дял да е активен. За тази малка цел не е необходима голяма по обем програма, може да се събере направо в мастер сектора. Има такова нещо, нарича се Set OS Manager (3 233 bytes), има си меню за до четирите първични дяла, които могат да се именуват, да се въведе таймаоут, както и съвможност да се деинсталира. Това последното чудесно го прави поредната преинсталация на Microsoft-ска ОС

    - Рестартира се РС-то, и си избираме втория дял. Той става С: (досегашния С:, с инсталираната ОС, става D: ). Там няма нищо, разбира се и реве за reboot. Рестартираме с инсталационния диск и си инсталираме избраната ОС. Рестарт и директно се влиза в новата инсталация, защото мастер сектора е затрит. Затова пак си инсталираме SetOsMgr и вече разполагаме с избор за зареждане на 2 ОС.



    Хубавото на този метод е, че при срив на коя да е от двете ОС, другата си остава незасегната, затова и написах по-горе "независими". Според това доколко място може да се отдели за дадена ОС, може и да се увеличи броят им на 3 или 4. Важното е началният сектор на последния първичен дял да е под границата от 8GB.

    И нещо важно да отбележа, важащо за инсталацията на втора ОС, която поддържа System Restore (Me и XP) - първоначално единствената ОС се настройва да следи само собствения си системен диск, и дялът й се скрива. Инсталира се по описани по-горе начин новата ОС и тя се нстройва да следи чрез System restore само собствения си системен диск. Тогава вече може да се покаже дялът с първоначалната ОС - защото всяка вече ще следи само собствения си дял и няма да се бърка в записите на другата.



    По-подробно описание съм изложил тук. Може и да се стри сложно, но веднъж осъзнат, се вижда, че методът си е елементарен и поради това - ефективен.

    Мога да изпращам SetOSMgr при заявка на ЛС. Стига да има интерес...

  7. Banned
    Тук е от
    Sep 2004
    Мнения
    1,083
    #6

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    не знам дали правилният начин е като на emos(той нещо много сложно го е обяснил), но мога да кажа, че на личния HDD, който е 80GB Maxtor, разделен на 3 партишъна - два по 20GB и един 30GB, като първите два са FAT32, а последния NTFS ... :



    - имам 2 броя различни ХР - един на С: и един на E:

    не знам доколко са надеждни, не съм и целял нещо определено, просто така ми се наложи... - взех едно дъно с различен чипсет и не ми се омазваше ОС, та реших да си инсталирам друг ХР на E: партишън.



    без да използвам никакви boot managers - имам си boot menu, което изглежда така :



    Windows XP Profesional

    Windows XP Profesional



    при желание дори може да се промени boot менюто - My Computer/Properties/Advanced/Startup And Recovery/System Startup/Edit



    все пак, ако бях на мястото на kesten, нямаше да се занимавам с инсталиране на две ОС - просто бих си купил някакъв диск, бих си направил един ghost на диска и оригиналният диск щях да го оставя на американеца да си го проверява, а аз да си цъкам на моя..[:D]












  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #7

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    @ Zaphod B

    Aми ти имаш и използваш boot manager - този на ХР-то. Само че той винаги използва информация от С:, за да ти зареди система от Е:! А при мен изобщо не го интересува дали изобщо са форматирани другите дялове

    А какво се прави, ако ntldr се затрие? NTLDS IS MISSING - и вече нямаш и двете ОС, докато не си го възстановиш. За това говорех.

    А след това:

    1. Намаляване големината на 1-я партишън под 8GB ;

    2. Създаване на втори първичен (primary) партишън;

    3. Инсталиране на SetOSMgr;

    4. Избиране на втория дял, рестарт, инсталиране на втората ОС;

    5. Инсталиране на SetOSMgr

    са налични две ОС.

    Това е. Кое му е сложното? Инсталирането на мениджъра се състои в следното:

    Зарежда се РС-то с boot дискетка със записан на нея SetOSMgr:

    A:\>setosmgr [Enter]

    Do you want to install SetOSManager? [Y]

    Това е...... И става още по-лесно, ако на въпросната дискетка има и Pаrtition Magic. Тъкмо се събира!

    Не виждам нищо непонятно и объркващо....



    Edit:

    ----------------

    Но впредвид спецификата на проблема, поставен от kesten съм длъжен да допълня и следното (но то важи за всички двойни и тройни ОС в/у един хард):

    System restore на двете ОС трябва да се настроят така, че да следят само системните си дискове - С:. Това е.

    ----------------

    Edit.

  10. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    403
    #8

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    Направо ме разбихте с тези подробни указания!Благодаря!Но сега искам малко да видоизменя въпроса.На същата тема е, но как да стане с два HDD?На първия т.е С е едната ОС, а на другия -D, другата.Възможно ли е?

  11. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #9

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    Ситуацията с двата диска много улеснява нещата. И ако имаш Boot menu опцията на дънната си платка си ОК! На повечето дъна се активира с натискането на Esc след изписукването, има и такива, които си изписват "Press F2 to enter Boot Menu" или F8, зависи от модела. След това се показва списък на всички устройства, от които РС-то може да зареди ОС - вкл. дискета и USB драйв. И така си избираш от кой хард (в твоя случай) да заредиш. Удачно ще е да закачиш втория хард на втория канал - т.е. да си е на отделен кабел. Преди инсталацията на новата ос в/у втория хард от Device manager забраняваш Secondary IDE Channel (за да не вижда след това втория хард), shutdown, изключваш първия хард от кабела, закачаш си втория хард, инсталираш си втората ХР, от Device manager забраняваш Primary IDE Channel (за да не вижда след това първия хард), shutdown, включваш първия хард и си ОК!

    Всъщност аз бих направил така. Не бих ти давал други съвети впредвид деликатността на ситуацията ти. Но ще си позволя да дам последен съвет - направи си backup на оригиналния диск. И не само заради намерението ти да си инсталираш втора ОС...

    Всъщност live дистрибуция на Linuix (Tilix, Knoppix, DSM и кои ли още не) няма ли да ти свърши работа?

  12. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2004
    Мнения
    143
    #10

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    emos дай малко подробности за Set OS Manager/това програма ли е е и от де да я смъкна/.На един HDD може ли два дяла да са праймари?

  13. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #11

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Дискът може да бъде разделен на до 4 дяла, катo те могат да бъдат до 3 първични и само 1 разширен (или само 4 първични).

    <div align="right">Originally posted by emos - 09/06/2005 : 23:57:24</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">Няма от къде да се изтегли, дори и няма инфо за фирмата-разработчик. Разпространява се от "ръка на ръка".Това по твоето питане.

    Въпреки простотата си и елементарността на реализация, методът е добре да се осмисли... Цялото инфо съм го дал, но мога и още да разяснявам!

    Ще се опитам да дам друг пример: представете си, че 4-ма души сте пред още неотворено гише. Чакате да вземете нещо толкова важно, че чак сте се записали и сте си раздали номера. По реда на пристигането. Но изведнъж на втория по ред (II) му се обаждат, че жена му ще ражда, и той моли първия (I) да мине пред него. Първия (I) няма нищо напротив и се разменят. Тогава реално (според листчетата с номерца в ръцете на всеки) реда ще бъде II, I, III, IV. Но за чиновника, който ще отвори гишевто след минута, не знаейки, че има някакви номера, а трябва да обслужи първия, който му е пред него, ще му в все едно кой е първи (т.е. първия пред гишето). И ще обслужи заявката му. И в списъка си под №1 ще има данните на II, после на I, на II и накрая на IV

    Е, ако на III му звъннат на GSM-a и му кажат, че са му разбили апартамента? И се помоли на I да мине пред него? Тогава реда ще е III, I, II, IV.

    Е, сега заместете I, II, III и IV с hda1, hda2, hda3, hda4 (primary дялове по реда на създаване в MBR); 1, 2, 3, 4 с C:, D:, E: и F:; причината за разместване - нашето желание; гишето - с BIOS; този, който е най-отпред все едно, че има флаг "active" и какво излиза? Че системата ще се зареди само от дяла, който има активиран флаг "active" (bootable).

    Това прави SetOSMgr - вдига единствения възможен флаг "active" на дял, който ние му укажем! И BIOS зарежда ОС от този дял, докато ние при поредния рестарт не изберем друг дял от менюто.

    Елементарно е, но трябва да се осмисли!

  14.  
     
  15. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2004
    Мнения
    143
    #12

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    emos с риска да бъда нахален,то на този мейл ivan1212@abv.ако се появи прикачен файл веднага ще проверя дали не си ми пратил вълшебната програмка.Защото знам,че ти си с добро сърце и винаги си готов да окажеш спешна помощ.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    1,378
    #13

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    На ivan1212_at_abv.bg вече трябва да си получил мейл...

    При въпроси питай веднага!

  17. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2004
    Мнения
    143
    #14

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    emos,програмата защо е 16к и как да я инсталирам/дай по-подробно/Да не занимаваме народа-ако тъ небърка пиши на мейла ми.Се пак мерси!

  18. Member
    Тук е от
    Apr 2001
    Мнения
    403
    #15

    Две ОС т.е два Win XP на един комп

    Описанията и сравненията са невероятни!Човече, ти си роден за педагог!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Комп за DIABLO 3?
    От estqwerty във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 24-04-12, 19:51
  2. Пренасяне на софта от един комп на друг
    От kolyo1 във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 21-09-06, 12:54
  3. комп без ограничения
    От bibis във форум Общ - хардуер
    Отговори: 10
    Последно: 03-07-06, 21:51
  4. нов комп
    От connect във форум Общ - хардуер
    Отговори: 4
    Последно: 26-04-06, 11:46
  5. 2 комп. в мрежа?
    От Djniki във форум Мрежи
    Отговори: 5
    Последно: 04-11-03, 08:29

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе