Един дребен, но много досаден проблем: при всеки опит за отваряне на файл Windows седи и чака около 30-40 сек. преди наистина да отвори приложението, асоциирано с този файл. През това време няма дискова активност, като компютъра "замръзва" няколко пъти за кратко, за по 2-3 сек. Може да се върши друга работа. След което изведнъж отваря приложението, което вече от тук нататък си работи нормално. Звучи нещо дребно и незначително, но компютъра е в счетоводството и на ден се отварят десетки, че и стотици документи там и пречи много на работата.
Не зависи от приложението - прави го с Word, Excel, както и с обикновен Notepad. Не зависи също дали се отваря файл по мрежата или от локален диск. Не зависи от това кой потребител е логнат и дали този потребител има или няма администраторски права.
Машината е средна хубост, Dell, P4 на 2.8 GHz с 512 MB RAM, Windows XP Pro SP2, няма хардуерни проблеми, като имаме поне още 30 абсолютно същите машини със същата ОС. Всички всъщност са "клонирани" с Ghost от една и съща работна станция.
Няма вируси след скан с SAV Corporate, F-Secure Online Virus Scanner, AdAware, Spybot S&D и т.н.
Забелязах едно нещо обаче - ако забраня мрежовата карта, проблемът изчезва напълно. Ако я разреша наново - пак се появява.
На мен ми се струва, че е някакъв таймаут, който чака нещо да се случи по мрежата или с мрежата при отваряне на файла. Виждал съм подобна ситуация, когато има map-нато мрежово у-во, което е недостъпно по някаква причина - тогава стои и чака по същия начин, докато се увери, че устройството наистина не е достъпно. Въпросът е, обаче, че тук няма недостъпни мрежови устройства, а в профила на други потребители на същата машина няма въобще никакви мрежови устройства, а те също имат същия проблем.