Eлектронна поща и сигурност Copy/Past от Интернет.


Всички сте запознати с червеите, които ви нападат по електронна поща. Всички знаем какви бели могат да ни догакарат. Време е да пипнем малко по браузера и по пощенския клиент и да си направим "Outlook" или "Outlook Express" надеждно сигурен при получаване на електронна поща.

(Тази статия е ориентирана към потребителите на Windows 95/98/98SE/ME/NT 3.5/NT 4.0/2000/xp и Office 95/97/2000/xp/2002/2003)

Ок, радвам се че продължавате да четете. тук става дума за няколко бързи настройки за не повече от 5 минути, които могат да спестят повече от 5 дни главоболия и ходене по мъките и дори да ви спестят пари които иначе бихте дали на специалист да ви изчисти този или онзи червей.

Настройките са лесни и се прилагат бързо, ето ги и тях:

Отворете браузера Internet Explorer отворете менюто tools и оттам изберете Internet Options. Отворете раздела Security. Ще видите 4 основни раздела за сигурност:

Internet

Local intranet

Trusted sites

Restricted sites

ВНИМАНИЕ!!! БРАУЗЕРА ПО ПОДРАЗБИРАНЕ ПРИЕМА ВСИЧКИ САЙТОВЕ И ГИ ТРЕТИРА СПОРЕД ПРАВИЛАТА В РАЗДЕЛА INTERNET, ТАКА, ЧЕ ПРОМЕНИТЕ В РАЗДЕЛА RESTRICTED SITES, НЯМА ДА СЕ ОТРАЗЯТ НА НОРМАЛНОТО СЪРФИРАНЕ И DOWNLOAD В ИНТЕРНЕТ! ВЪОБЩЕ НЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ.

Отворете раздела restricted sites като натиснете бутона custom settings, и смело започнете да слагате отметки върху Disabled на всичко което се намира в този раздел. След като сте сложили отметкте на Disabled на всички части от списъка (списъка се превърта и се откриват допълнителни настройки) потвърдете промените ако браузера ви попита искате ли да промените правилата кажете че искате. Сега сте направили правилата максимално строги, изключили сте Active X, Java Script както и Iframe и другите възможности за работа със скриптове и изпълними файлове. Сега затворете браузера и отворете "outlook" или "outlook express".

Настройките за двата пощенски клиента са до известна степен различни, така, че моля обърнете внимание на написаното за ВАШИЯТ пощенски клиент!

-> Настройки за "Outlook"

Отворете менюто tools изберете options от отвореният прозоец изберете раздела Security, в отворения прозорец, намерете secure content, и до него има един падащ списък, в който по подразбиране е избрано Internet отворете го и изберете Restricted sites и потвърдете избора си. Сега "оutlook" ще използва правилата за забрани които установихте с настойките на раздела restricted sites на браузера, и няма да могат да се активират нито Java, Java script, Active X, Iframe и всички прикачени или вградени изпълним и файлове, защото въможностите които те изискват са изключени. Потвърдете всички промени и рестартирайте пограмата.

-> Настройки за "Outlook Express"

От менюто tools изберете opitons, оттам изберете радела security и където пише virus protection сложете отметки на restricted sites zone, "warn me when other applications try to send mail as me" и "do not allow attachments to be saved or opened, that could potentially be a virus". Сега "Outlook express" ще използва правилата за забрани които установихте с настойките на раздела "restricted sites" на браузера, и няма да могат да се активират нито Java, Java script, Active X, Iframe и всички прикачени или вградени изпълним и файлове, защото въможностите които те изискват са изключени. Потвърдете всички промени и рестартирайте пограмата.

Сега остава да следите и прилагате всички сервиз пакове и актуализации които излизат не само за вашата операционна и за браузер, но и за вашата версия на офис. Те не само ще подобрят сигурността, но ще подобрят съвместимостите на ОС и браузера, и ще подобрят възможностите на вашият офис пакет и ще подобрят управлението на ресурсите и мултимедията и ще добавят всички останали подобрентия които носят в себе си. Мястото от което с препоръчва да го правите е http://officeupdate.microsoft.com защото от там, вие ще вземате кръпките направо от производителя, и ще имате гаранция че изтеглените кръпки ще са 100% качестнени, съвместими, ще са завършени и тествани, с проверено качество, освен това отпада риска да попаднете на модифицирана от трето лице кръпка, която вече е със съмнителна работоспособност и/или прикачен вирус или червей.
-> Обобщено резюме

По този начин вируси, червеи, троянски коне и шпиониращи скриптове дошли с пощата ви, няма да могат да се стартират, и няма да ви правят проблеми.