Нека се опитаме да поразсъждаваме: все пак това е една от разликите между компютъра и седящия човек пред него. Относно човека от ЦРУ дето се издънил, защото той дефакто се е издънил,но спрямо вътрешния ред: В организации като тази, целия трафик се криптира с non-public private инструменти, така, че дори и да попадне някъде случайно, да бъде изключително трудно да се разшифрова. Относно Германеца, дето изготвил специален доклад - бъди сигурен, ама 100% сигурен, че Нетскейп веднага биха му платили прилична сума за това при положение, че наистина твърденията му са доказуеми...и биха погнали Майкрософт в съда. Ако не са го направили досега, значи е въздух по налягане, дето иска да изкара някой лев. С бухалката за бейзбол, която е правена да се играе тази игра може да се пребие човек, но никой няма да осъди производителя за това. Този пример за емейла обаче не го разбрах..Информацията от гореспоменатите фирми и продукти наистина Не СЕ предоставя на трети лица с едно изключение само - ако полиция, прокуратура или следствие поиска тази информация за нуждите си. Така и трябва! Ако трябва да избирам между това: заведението в което си пия питието да има опасност да се взриви пред това някой някъде да записва трафика ми в интернет, с което увеличва възможността да се предотврати това, то бъди сигурен че ще избера последното...Друг е въпроса обаче, че често контролиращите имат нужда от контрол, наши, чужди, всички - пример "бръмбаргейт" в България. Каква е алтернативата? Линукс? хахаха - ок, отворен код, гот, но я ми кажи колко хора четат соурса на всяко приложение, което инсталират на линукс?? Е каква ти е тогава гаранцията, че използвайки някое от приложенията няма да изпрати някъде някоя важна за теб информация??? Дефакто всеки приема, че това което е оповестено дадена програма да върши е вярно...по default. Тоест драги ми Ру-Бой - параноята за която говорех се състои в това да виждаш във всеки и всичко опасност
Опасност винаги ще има, но не мисля, че трябва да се травмирам заради това. Преди 10-ти информация за теб събираше някой комшия-агент. Сега се ползват други средства, но същността е една и съща. Ако например в този форум започна да псувам като каруцар, то веднага някой админ ще ме трийне и банне и аз ще бъда много недоволен, но всички други ще са доволни и така трябва да бъде. Съберат ли се трима души на едно място винаги има нужда от админ, а в нета мисля, че има доста повече от трима
Ако искаш да си напълно сигурен, че privacy-то ти е защитено - не ползвай емейл, не ползвай ГСМ,...абе ако можеш изобщо не влизай в нета. ...
![]()