Резултати от 1 до 9 от общо 9

Яко забавяне на WinXP?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #1

    Яко забавяне на WinXP?

    Преди 2 дни сложих WinXP и отначало беше добре, но май след инсталацията на Norton SystemWorks (не съм сигурен, но така ми се стори) всичко чувствително се забави и отваря програмите доста по-бавно. Не съм правил още никоя от допълнителните настройки в WinXP Optimization Guide защото компютърът ще се ползва от абсолютно начинаещи и стабилността е на първо място (а доста от тях за хора, които искат скорост, но знаят че в даден момент могат да си обърнат настройката ако нещо се скапе).

    Та въпросът ми тук е най-вече за един процес:

    System Idle Process SYSTEM около 95% CPU (90-97%) 20k памет



    За какво става въпрос? Тези 95% от възможностите на процесора ли са (както предполагам) или от текущото му натоварване? И какъв е тоз шибан системен процес дето дърпа всичко в канала (и ползва само 20к)? Някакви идеи (освен да прочета по-подробно описание на процесите, за което ще имам време след 2 седмици [])

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2003
    Мнения
    48
    #2

    Яко забавяне на WinXP?

    heheh

    vij v re4nika kakvo ozna4ava Idle )

    tova ozna4ava kolko procenta ti e svobodna systemata t.e 5 % e zaeta v opisanie gore slu4ai

  4. Member
    Тук е от
    Oct 2001
    Мнения
    801
    #3

    Яко забавяне на WinXP?

    Ти поне малко английски не разбираш ли ?

    Idle = незает, бездеен, неупотребяван.

    Което показва че това са процентите които windows-a ти не използва процесора, а не обратното т.е. текущото му ниво на ненатоварване.


  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #4

    Яко забавяне на WinXP?

    Не се заяждайте - разбирам английски "поне малко", но това не ми обясни че MS са решили да сложат като отделен процес неизползваните ресурси на процесора (по-скоро мислех че е нещо като витаещо безполезно духче). Наложи се да установя това с няколко теста, след което видях вашите невероятно полезни съобщения.



    Та въпросът ми си остава

    "От какво може WinXP чувствително да се забави?"



    Пример:Предния ден пусках съвсем нормално разни ДивХ файлове, всичко си беше точно, даже не показваше признаци на натоварване.

    На другия ден (след няколко инсталации и Уин кръпки от "най-критичните") не мога да позная компютъра. Най-много си личи по проиграването на видео - BS Player дори не тръгва нормално, Media Player Classic и Win Media Player подкарват видео файловете, но видимо се тормозят и видеото не тече съвсем добре. Пуснах Norton System Doctor да наблюдава нещата - при 0% използване на процесора преди пускането на видеото, изведнъж скача до 85-95%, т.е. пиковите стойности са 100% което води до прескачане на кадрите. Паметта и диска изглеждат добре, поне според Norton System Doctor.



    Няколко уточнения:Машината е Celeron 800Mhz, 128 MB RAM (хей, не е моя!:-)

    WinXP Home Edition (инсталиран преди няколко дена)

    Като прехвърлях наум, последните инсталации преди да се скапе бяха на

    десетина WinXP critical updates

    един Live Update на Norton SystemWorks 2003

    Easy CD Creator 6 (много кефи като интерфейс, а и добре пече засега)

    Adobe Reader 6

  6. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    2,793
    #5

    Яко забавяне на WinXP?

    Това, което обясняваш - "няколко Уин кръпки от най-критичните", ме навежда на следната мисъл: опитай да сложиш всички Windows updates, които съществуват за съответната версия, или направи чиста инсталация и не слагай никакви (първото все пак е за предпочитане). Въпросът с кръпките (вече беше коментирано във форума) стои така - някои от тях решават едни проблеми, а създават други, които биват решени от следващите.

  7. sho
    sho е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2003
    Мнения
    28
    #6

    Яко забавяне на WinXP?

    Ползвам XP почти от излизането му (март 2002)

    Значи по тоя въпрос ше те посъветвам следното (дали ше ме послушаш ти решаваш):

    1.Разкарай Home Edition-а и качи професионала(в никакав случай с упгреид- само чиста инсталация).

    2. От кръпките сложи само последните против червясване

    3.Медия плеар 9.00+

    Обаче с товарененто няма да се справиш на тоя Celeron му е малко кеш-а на процесора и с толко малко RAM няма надежда

    ако не искат да си разшират паметта ПОНЕ на 256 то бих те посаветвал да им качиш Win98-цата ше работи добре.

    От мене толко - другото от тебе )- успех


  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    856
    #7

    Яко забавяне на WinXP?

    Ахъм. С тия критичните updates няма да стигнеш далече. Пък и PC-то е сравнително слабо... Ти сигурен ли си че преди това филмите са вървели добре???



    Иначе подобен проблем са ми правили някой кодекси... Помисли какво си слагал...

  10. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #8

    Яко забавяне на WinXP?

    Благодаря за съветите и предложенията. Явно се налагат още някои уточнения:



    * Инсталирах "десетина" критични кръпки защото другите изглеждаха прекалено далеч от интересите на този компютър. Но по принцип съм наясно с проблема споменат от Слеро, така че сега набутах още няколко (всички критични, драйверните и 2 от общите за WinXP). За съжаление резултатът е все още в полза на противника!



    * Определено най-силно се съмнявам че именно тези кръпки са омацали пейзажа, но най-тъпото е че ги слагах на модемна връзка и сега не ми се махат, че после евентуално да ги точа пак. То не съм сигурен, че и трябва да ги точа (освен два-три дето наистина виждам за какво ги иска Уиндоуса).

    От друга страна, дори да взема да ги "махам" от Add/Remove Programs или чрез Norton SystemWorks, доколко мога вярвам, че наистина са махнати. То като е за беля, сигурно точно това дето прави белята ще остане някъде...

    Подобна е историята с Easy CD Creator 6 - при 5-цата имаше проблем с деинсталацията (остават парчета, дириш ги из регистъра, мръсна работа), та сега ми е кофти да го махам, да не говорим за обема му.



    * Компютърът верно е слабичък (особено паметта), но преди два дни филмите летяха, всички. Ако не бях гледал Head of State може би и аз щях да си мисля, че може да е от слабост, ама не е...



    * Кодеците по принцип биха могли да правят подобен проблем (те к'во ли не могат да направят), затова махнах и двата (бях сложил само чисти XviD и VidX, с които съм изгледал сума ти филми), сложих един малък и обновен пакет, после пак обратно - без ефект!



    * Идеята за WinXP Pro е много добра и мисля да я приложа, само че на друг компютър във Варна. В Америка нещата с авторските права стоят малко по-различно и многото дела срещу дребни риби са именно затова барем поне американците си плащат за личния софтуер. Не че всички го правят, но все пак огромното мнозинство предпочита да даде $500 за софтуер отколкото да си мисли къде може да сгази лука. И като даде $Х за WinXP Home си прави сметка дали да даде няколко пъти по $Х за WInXP Pro... Да де, схващате идеята ми...



    В заключение бих искал да уточня и въпроса си:

    Norton System Doctor ясно показва, че ресурсите на процесора (Celeron 800MHz) са тънкото място, тъй като точно като се пусне видеото и те гонят 100-те %.

    Как мога да проверя информацията? Някоя проста и надеждна benchmark програмка за разбивка на процесорното време (еех, Unix)?

    Преди пускането на видеото, Norton System Doctor показва около 0% използване на процесора, докато аз очаквам поне 1-5% за системни цели. Това ме навежда на мисълта, че ако някой системен процес дърпа значителна част от процесора, то може би Norton System Doctor въобще не го отчита, а смята само програмите???

  11. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2003
    Мнения
    125
    #9

    Яко забавяне на WinXP?

    <center>Реших си проблема! </center>

    [][:D][8D][][][^][)] [:I]

    Оказа се сгрешен драйвер на графичния контролер.

    След още интересни тестове установих значителна разлика в използването на процесора при различни размери на прозореца, в който отварям филма. Това ме наведе на извода, че в графичния контролер има проблем, тъй като оставя на практика горкото Селеронче да се мъчи с декодирането и обновяването на екрана. Добре обучен видеоконтролер би вършил тази черна работа почти самичък. Поглеждам скоростта на обновяване (refresh rate): максималната 85Hz! И ето какви интересни резултати се получават за натоварването на процесора при смяна на скоростта на обновяване на екрана и размера на прозореца на плеъра:



    refresh rate View=100% View=Full Screen

    60Hz 30-45% <55% ОК

    75Hz 37-60% <70% ОК

    85Hz 55-75% >95% и прекъсва



    Извода беше ясен - или (най-вероятно) Интел са дали грешен драйвер за контролера си 82810 или Майкрософт са разрешили грешен режим, неподдържан от контролера (и/или драйвера). На сайта на Интел намерих най-новия драйвер, след инсталацията на който 85Hz просто изчезнаха при 1024х768!



    И още нещо за всички почитатели (като мен) на Norton SystemWorks - докато изследвах причините за проблема, надлюдавах кога, кой и по колко ми ползва процесорчето, та забелязах че винаги при щракане върху File менюто (с идеята да отворя файл), NAV зацепва на момента и ми дърпа около 30%, което води до 2-3 сек. забавяне докато се пусне менюто надолу. Пак си ме дразни, но друго си е поне като знам че е за мое добро... []

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Забавяне на Филми
    От Velimus във форум Общ - софтуер
    Отговори: 3
    Последно: 16-09-09, 18:41
  2. забавяне в Уиндоус
    От get във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 29-10-07, 12:07
  3. Забавяне на уиндолса!
    От escher във форум Windows
    Отговори: 7
    Последно: 21-08-06, 00:32
  4. Windows забавяне
    От connect във форум Windows
    Отговори: 10
    Последно: 13-08-06, 15:33
  5. програмка за забавяне на PC
    От SET_time във форум Общ - софтуер
    Отговори: 6
    Последно: 28-10-03, 21:54

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе