Вече коментирахме, че няма как изчисления коп да съвпадне с този на производителя поради мноооого причини. Иначе за дебита си прав в някаква степен. И се говори за 20 градуса в помещението, не на изхода на климатика.
Вече коментирахме, че няма как изчисления коп да съвпадне с този на производителя поради мноооого причини. Иначе за дебита си прав в някаква степен. И се говори за 20 градуса в помещението, не на изхода на климатика.
За мен много по ценна информация ще е колко топлина отдава климатика в рамките на 2-3 часа при минус 10*С. Това на номинална мощност с включен поне един дефрост. Имам съмнение, че дефростите не ги слагат в сметките че много пада КОПа.
Един вид worst case scenario.
Повечето производители дават таблици за капацитет и консумация в два варианта, пикова таблица (без дефрости) и интегрирана таблица (с дефрости). Всички, без изключения пишат пиковите данни в каталозите. Разбира се повечето от тях (с изключение на самсунг и тошиба) изнасят публично сервизни и тн само с пиковите данни.
0,336×(tизходяща-tвходяща)× (дебит на турбината в куб.м. за час)=отдавана мощност,W
Горното може ли да се приеме като приблизително вярно.
Как да се провери дебита на турбината до колко е верен в сервизните, а и някои модели климатици не държат ръчно избраната степен на вентилатора, а я намаляват.
Според мен е много далеч от вярното.
Или за Фуджи не важи.
По твои наблюдения формулката (която е всъщност описаната по горе теоретична постановка) дава по-висок или по-нисък резултат.
При Фуджи дава много по-висок резултат.
При +7гр., многократно измерено, разликата е 22гр.на High fan.
0,336 *(42-20)* 750= 5544W
Обявено е 4000W.
Това при включено Eco, сиреч консумация 970W.
Този пост е редактиран от zxc0; 08-09-18 в 00:09.
Пост#5
Q = m*Cp*dT = (11.8*1.205/60)*1005*(32-25) = 1667.17W
11,8=11,8×60/60
(1,205×1005):3600 = 0,336
Това 1,205 плътност на въздуха ли е?
Ето един калкулатор за плътност:
https://www.gribble.org/cycling/air_density.html
При 25° градуса и 1009 hPa плътността е 1,17 кг/куб.м
Над вътрешното тяло температурата винаги е поне с 5-6 градуса по-висока от стайната...
750 х 1,17 х (42-25) х 0,00027916666667 получава се приблизително 4,16 киловата.
При минимален Фан и номинал, може да са 5-6. Но при 750м3//ч., мислиш ли?
И защо реши, че не съм я мерил над вътрешното?
Вероятната причина за грешка е в дебита. Другите параметри все могат да се измерят.
Сложи термометър върху вътрешното тяло и ще разбереш колко е разликата.
А реалният дебит само с дебитомер може да се измери, щото и на фиксираните степени климатика динамично си променя оборотите на турбината, дори положението на клапите и чистотата на филтрите влияят много върху скоростта на въздушния покок и дебита...
Сечението пак остава неизвестно, пък и скоростта на въздуха в различните части е различна.
Но може да се направи сравнителна оценка при +7° и при -7° колко отдава при една и съща степен на вентилатора и при горе долу еднакви обороти на компресора (консумация по ватметър?)