Здравейте съфорумци,
Искам да информирам най-вече тези, на които им предстои да избират нов телевизор, за моите проблеми с марката LG.
До момента имах телевозор CRT Orion, който стоически издържа всякакви издевателства над него от страна на вече почти 7 годишния ми син, докато беше по-малък. То бяха удари с метални коли, камиони, танкове и т.н. и в крайна сметка реших да го пенсионирам заслужено. След преглед на възможностите, които предлага българския пазар на черна техника, ограничих избора си до производителите Sony, LG и Samsung. Последния отпадна, поради използването на активна 3D технология, която на мен лично не ми допада. Пробвах няколко пъти да гледам с активни очила и резултата за мен и за жена ми беше отрицателен. Започва да ми се вие свят и се появява неприятно чувство от трепкането, което забелязваме...дори започва да ми се гади. На детето при това положение не бих позволил да ползва активни очила. Та избора беше пасивна технология. Бюджета беше максимум 1200 лв.
Разгеждайки Sony и LG везните се наклониха към LG поради функционалността, която предлагат за дадената цена. Спрях се на модела 42LB671V. Разгледах го, тествах го и го купих от on-line магазина на голяма търговска верига на промо цена 999 лв. Разопаковах, включих и започнах да го разцъквам.Бях възхитен от функционалността и възможностите му. В даден момент ме озадачи появата на една хоризонтална линия, която се появи на 2/3 от височината на дисплея в горната му част. След още малко разхождане из менютата разбрах от къде се получава тази линия. В смарт менюто на телевизора (например в LG Store) екрана се разделя от бяла хоризонтална линия. Преминавайки през меню в която я има тази бяла линия тя си остава "залепнала" за картината. Ако влезете в подменю 3D линията става още по-плътна и дефекта се проявява в пълната си сила. Минавайки в който и да е друг режим, например превключвам да гледам телевизия, на мястото където е била тази бяла хоризонтална линия си стои линия, която се вижда на картината (вижте приложените снимки).
Линията изчезва или ако се спре и пусне няколко пъти телевизора или ако се гледа много дълго време динамична картина
(телевизия например). Реших, че телевизора е дефектен и го върнах. Изпратиха ми друг. Пускам, тествам...същата работа!!!!!
Оттук нататък водих дъъъълги разговори с LG България, сервиза на търговската верига от която го купих, отново LG България и т.н. Така 2 седмици. Междувременно върнах и втория телевизор, като преди това направих снимки на проблема. Направих си една тестова картинка (снимката с бялата решетка на черен фон). Тествах и с нея. Резултата беше потресаващ. Бялата решетка оставям да стои на екрана за 20 секунди. След това минавам в друг режим, независимо дали филм, телевизия, някое меню или каквото и да е. Решетката остава отпечатана на екрана и не се маха докато не рестртирам няколко пъти телевизора. (вижда се на снимките които са със сив фон в менюто snimka bg).
След като се случи и с двата телевизора ми стана ясно, че вероятно се касае за дефектна серия матрици или проблем в управлението им. От LG българия казаха, че до момента никой не им е сигнализирал за подобен проблем и малко се дръпнаха, но след настояване от моя страна да получа повече информация, тестваха телевизори в техния шоурум и казаха че проблем има само с 42LB671V. Междувременно се разбрахме с търговската верига да прехвърлят поръчката ми от on-line магазина във варненсия им магазин и да отида и да тествам телевизорите и да си избера друг. Бях решил че щом от LG България казват че няма проблем с останалите ще взема 42LB670V, който реално се различава само по цвета на канта. Отидох в търговската верига и се започна голямото тестване. Пускахме тестовото изображение (бялата решетка) на всички тези модели:
42LB670V / 42LB671V / 42LB700V / 42LB730V / 42LB731V / 47LB671
Проблема със слепването на картината го има на ВСИЧКИ. Консултантите в магазина се изумиха и сами започнаха да разнасят флашката и да тестват телевизорите наред. Факт е, че при Philips, Samsung, Sony, Toshiba, както и в моделите, които не са 3D на LG. няма нито сенки при изобразяване на белите решетки, нито залепването, което се вижда при изброените модели на LG.
Бях силно разочарован и потресен от резултатите. Ужасно много харесах функционалността на тези телевизори. Допадна ми иновативната ОС, начина на организация и ред други положителни неща, които определно вземат превес над дребните недостатъци, които вероятно има всеки телевизор. В други теми съм писал какво ми хареса и какво не в този LG. Бях принуден да отменя поръчката си и да си тръгна без телевизор.
От тук нататък ми оставаше само да съдействам за официално констатиране на дефекта на тези телевизори, затова писах отново на LG България. От там ми съчувстваха и казаха, че са просто служители в call център и не могат нищо да направят. Дадоха ми име на човек в сервиза към веригата от която щях да купя телевизора, който човек е главния, отговарящ за LG с идея да му обясня какъв е дефекта, който сме констатирали, той от своя страна да организира тестове и да сигнализира за проблема официално. След цялото ходене по мъките около този телевизор се чувствах длъжен да помогна с каквото мога, за да сe направи каквото трябва.
Тук вече ми стана ясно как на големитe корпорации не им пука за потребителя, който купува тяхната техника.
Разговарях с въпросния господин, като му обясних всичко от А до Я. Исках да му изпратя снимките, за да илюстрирам проблема, да му изброя тестваните модели и т.н. единствено с цел да се вземат мерки, да се сигнализира в LG и да се стигне до решаване на явния проблем. Да ама не. от разговора ми стана ясно че на никой не му дреме какви телевизори си купуваме, важното е да ги купуваме. Отново обяснения как аз съм единствения който е забелязал такъв проблем (да не пропуснем поне 10-12 консултанта в различни магазини с които тествахме tелевизорите) и че щом не се забелязва от масовия потрбител, то проблем НЯМА. Явно аз не съм масовия потрбител....???? попитах го все пак няма ли да документират проблема някак, на което ми отгoвори, че е трябвало да занеса конкретен телевизор със сериен номер и те да го тестват, снимат и така да документират. Такава била процедурата спусната от LG. Значи трябва да си купя дефектен телевизор, да го занеса директно от магазина в сервиза и да се жертвам за каузата, за да сигнализират в LG. Е такава простотия няма.
Жалко, че "масовия потребител" купува и не гледа какво! И като чета как разни съфорумци коментират леко тъмните ъгълчета като огромен проблем се чудя как не са забелязали залепващите изображения на тези същите модели телевизори, дето им пречат тъмните ъгълчета. Както и да е. Ще почакам, ще поразгледам пак и сигурно ще харесам нещо друго.
Жалко само ,че бях с убеждението, че техниката се развива и усъвършенства на базата на опит и впечатления и отзиви на потребителите, а се оказва че не е така. Поне не в България. Тук цари непукизъм и безхаберие, а корпорациите ни смачкват.
Единственото, което ми остава да направя с натрупания опит и впечатление е да ги споделя тук с вас и дано го прочетат повече хора, които са се спрели на тези модели телевизори и да не си ги купят, защото не е редно да ни продават дефектна техника след като знаят че е дефектна и се премълчава, да върви бизнеса, а българския потребител е балък и ще му ги пробутаме.
Илюстрации на проблема:
1. Меню в което е налична бялата хоризонтална линия:
1.jpg
2. Виждате сянката наляво от бялата линия, артефакт в изображението, който се наблюдава при всяко статично изображение в което има бяла хоризонтална линия
2.jpg
3. След по-горния екран пускаме филм и виждаме че през челото на героя преминава линия, която е на същото място където е била бялата линия от по-горните снимки. Ивицата си стои през цялото време, докато не изключим тв-то няколко пъти.
DSC00060.jpg
4. Същата линия
DSC00062.jpg
5. същата линия
DSC00063.jpg
6. Същата линия, но вече в друго меню
7.jpg
7. ...и отново...
8.jpg
8. Тук на телевизия, макар и размазано, но линията си я има
10.jpg
9. Тест с "бяла решетка" - от флашка пускам тази картинка за 20 секунди на екрана, след това я скривам и минавам на друг екран....
1.jpg
10. Резултата е повече от ужасяващ, виждате сянката, която се е отпечатала на екрана и не иска да си ходи
2.JPG
11. Отново същото...
Това, което виждате на последната снимка е това, което ще видите, ако пробвате изброените в заглавието на темата модели.
- - - - - - - - - -
Здравйте отново,
Чувствам се длъжен да поместя тук и писмото, което изпратих на служителя от LG България с който контактувах.
Предполагам че не е редно той да бъде буфера на моето недоволство, но пък кой друг...рисковете на професията...
-----------
Здравейте г-н XXX,
Бих искал да Ви уведомя за развитието на нещата с "моя" телевизор LG.
Днес отидох в магазин ZZZ Варна и с любезното съдействие на консултант тествах следните модели телевизори LG:
42LB670V / 42LB671V / 42LB700V / 42LB730V / 42LB731V / 47LB671
За съжаление при теста с "бялата решетка" резултатите бяха потресаващи. При всички изброени модели проблема го има. За още по-голямо съжаление при тестове на останалите марки телевизори няма и следа от подобен проблем. Разбирам, че Вашите компетенции и задължения стигат до тук и Ви благодаря за оказаното съдействие.
Не зная защо, обаче си представям че корпорация като LG с представителство в една, макар и малка държавица като България, в която обаче доказано живеят хора които обичах hi-tech играчките, би трябвало да има малко повече служители от няколко в call-centre. Бях с убеждение, че съобщавайки за проблем е редно да има компетентно лице, което да поеме сигнала на потребителя и той да стигне до корпорацията LG, част от която сте и вие - LG българия и така да се получи обратна връзка. Явно съм се заблуждавал!
Както ме посъветвахте, обърнах се към VVV сервиз и по-специално към г-н YYY. Обясних му проблема и това че той е "генетичен" за гореспоменатите модели. Отново съм удивен от механизма, който ми описа той, за да се констатира дефект. Според неговите думи е трябвало веднага щом в магазина съм забелязал проблема с телевизора, да го занеса с конкретния му сериен номер описан в гаранционната карта и да го оставя на сервиз. Там щяли да проведат редица тестове и да констатират проблема. След това да сервизират уреда и да ми го върнат. Аз бих искал да Ви попитам, кой нормален човек ще си купи уред с явен дефект и направо от магазина ще го отнесе в сервиза, където ще престои месец, междувременно ще изгуби всякакви потребителски права за рекламация и ще си го вземе едва след това у дома, неясно с или без констатиран дефект, ремонтиран или не...не е ясно понеже може да се счете, че дефекта всъщност е нормално поведение на "новата серия матрици"? Вие бихте ли?
Тук отново ключова е фразата "Вие сте първият клиент, който се оплаква от подобно нещо".
Как да бъда сигурен, че не съм поредния "първи", който се оплаква от този проблем.
Как въобще работи механизма за констатиране на проблеми при експлоатация на даден уред на LG след като той попадне в ръцете на "масовия потребител"? Има ли въобще такъв механизъм или се разчита на това че същия "масов потребител" се примирява или недоглежда проблемите?
След анкетата, която двукратно попълних с положителни отговори...мисля, че сгреших.
Жалко е че след като виждах предимствата на избрания от мен продукт и упорито отказвах да приема като решение друг производител, сега ми се налага и не заради това че имат огромни предимства, а заради това, че от LG никой не направи необходимото аз да остана с впечатлението, че ще се направи нещо този дефект да бъде отстранен за в бъдеще. Така аз бих бил склонен да изчакам следващи серии, при които е решен проблема и отново бих се обърнал към марката LG. Сега съм наясно, че ще продължите да продавате дефектните телевизори и ще разчитате на това, че "масовия потребител" е неориентиран и сляп за корпоративния подход. Обидно е за всеки потребител да стигне до този извод.
Бих искал накрая да Ви попитам как ще направите така, че да ме спечелите отново като потребител?
С уважение
-------------------