Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 24

Добавка(и) за бензин?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #1

    Добавка(и) за бензин?

    Ползвате ли подобни неща или това са митове и легенди.
    Аз лично съм скептичен и никога до сега не съм използвал но реших веднъж да пробвам и лично да се убедя в ползата или липсата на такава. Поръчах си Bardahl - Injector Cleaner 6 in 1 и Bardahl - Fuel Treatment Gasoline и съм супер любопитен какъв ще е ефекта от тях, само да не прееба нещо де и от прилично работещ двигател да се вкарам в някакъв филм на ужасите .

    Ако някой ползва подобна химия може да сподели каква, защо доволен ли е. Знам че дизелите са големи фенове на добавките ама за бензина някои се кълнат че са страхотни други пък че са дали пари на вятъра трети пък си ги наливат ей така просто щото си мислят че правят нещо добро за двигателя си (нали производителите се кълнат че вършат чудеса).

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #2

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Зареди последователно поне 2 резервоара качествен високооктанов бензин и ако не усетиш разлика, слагай съответната добавка. При цени на последната за 500мл от около 27-30лв., мисля, че финансово нещата са на кантар.
    Едните добавки са за цялата горивна система и има вероятност да вдигнат всичката мръсотия по "трасето". Обикновено тя отива в инжекторите, ако добавката не може да я разтвори. При всички случаи е задължително да се смени след това горивния филтър. Външния, за фина очистка, ако има автомобила такъв.
    Вторият вид са само за инжекторите и би трябвало да въздействат само на тях.
    Аз съм ползвал само втория вид на Redex, но особена разлика не усетих. Да не напиша никаква. Или са били чисти дюзите или добавката не става.
    Значителна разлика намирам както между веригите бензиностанции, така и в отделните обекти на една и съща "марка".
    За премахване на водата от конденз в резервоара зимата - малко чист спирт.

  4. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon
    Мнения
    3,213
    #3

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    тъй като ползвам само дизел, от близо 30 години, не бих дал някакво обективно мнение, но това което мога да кажа спрямо моето наблюдение над бензина е, че често ми се случва, когато се връщам е да наема кола на летището и тя винаги е бензинова. Забелазал съм, примерно при чакане на светофар, че повечето двигатели, дали бензинови или дизел, работят лошо и то принципно не толкова, от лоша експлоатация,ами най вече, от калпаво и мръсно гориво. При бензиновите това е по очевидно, тъй като липсва сепецифичното чаткане на клапани, присъщо на дизела. На бензина главно при студено палене се чува едно ясно цъкане, ако самото цъкане е много остро и най вече остане, след, като двигателя е загрял, то тогава е време, за чистене на инжекторите. Хубавото е, че инжекторите при повечето бензинки (не директно впръскване) са лесни, много лесни, за откачане от колектора. Което позволява ръчно почисване. С малко умение можем да си направим стенд с който да ги чистим ръчно. За дизелът, въпросът е съвсем друг, особено при комън рейла. Моето мнение е, че такива подобни продукти са доста полезни.

  5. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #4

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Добавка ако е за мощност и автомобилът ти е обикновен, не е спортен, тоест не е над поне едно 130-140 коня няма голям смисъл.Над 200 коня бензин вече има смисъл, но и там трябва да се гледа препоръчаното от производителя като гориво.

    Иначе без да съм ползвал аз лично имам познати които ползват, добавка за бензини, но само по писти - на Бардал добавка, която казват че е около 115-120 октана чист бензин и казват че колите им летят по пистата и че никога не са имали ефект както от тази добавка, но добавката беше с цена от 280-300 лева за литър.

    След като няколко колеги с дизели се оплакаха от Бардал БДЦ след като са го ползвали по 2-3 години, че не е предотвратил биологично замърсяване на резервоара им и са получили запупване на филтри,дюзи и с гъбички/микроорганизми и след това са правили ремонти по двигателя, както и на един от сервизите на марката, че досега са правили над 30 ремонта на горивни помпи след ползване на Бардал БДЦ, всички останали добавки на бардал(освен бензиновата) съм ги зачеркнал с голяма червена черта.Поне аз не бих ползвал добавка на Бардал, освен горната за бензин, но едва ли някога ще отида на писта.

    Общо взето има полза от високооктанов бензин 120 октана ако можеш да го намериш(но не виждам откъде), но пък той е от порядъка на 200-300 лева литъра.А има полза, защото е много пречистен и почиства всичко по пътя си - но вероятно на стар автомобил ще трябва и той да се сипва в нов филтър, защото иначе всички боклуци от резервоар до филтър, та и отвъд него ще ги вкара в ижекторите и ще създаде проблем, ако филтъра не е достатъчно качествен да задържи боклуците.
    С високооктанов бензин карат колите от формула 1 и рейсинговите автомобили по различни състезания, та не зная дали можеш да намериш такъв и откъде можеш да го закупиш.

    Огледай се за добавки за бензин на Равенол - имат само един завод в света и той е Германия и не дават нито лицензи, нито франчайзинги нито каквито и да е права продуктите им да се произвеждат на друго място освен в завода им във Вертер, Германия.
    Имат представители и в България и добавки можеш да поръчаш само от България, защото се водят "опасен товар" и не ги изпращат с куриер от Германия.

    Специално за дизела има добавка за почистване на дюзи, която се поставя директно в нов горивен филтър и се шофира или работи на място с променливи обороти като не се превишават 2000 оборота.Така според мен се постига най-доброто почистване на дюзите без да се демонтират от автомобила.

    Изобщо сипвай качествен бензин и няма да имаш проблеми, а ако не ти се дават пари постоянно за високооктанов бензин сипвай такъв поне зимата от декември до края на февруари.Така едновременно ще почистваш ижекторите и ще палиш без проблем зимата.

    А ако си с бензин на директно впръскване както всички нови бензини са, според мен почти нямаш избор и трябва да сипваш само високооктанов бензин, защото в противен случай трупаш нагар по сегменти и бутала и най-накрая отиваш за сериозен ремонт.
    Едва след 2013-2014 година този проблем немските производители го "решават" като частично се връщат към недиректното впръскване на бензин в цилиндрите - в двигателите са проектирани отново недиректно впръскване с един ижектор, която подава гориво веднъж на 4-5 впръсквания на останалите ижектори с директно впръскване и така този ижектор чисти/не позволява образуването на нагар по сегменти, клапани и т.н.Това е "решението" на проблема от концерна Фолксваген, но предполагам и от останалите немски производители.

    Дори новите бензинови двигатели на Мазерати не са чист бензин с директно впръскване в цилиндрите, а са с такъв ижектор/дюза.

    От май месец 2020 година в САЩ влезе в сила нов стандарт за двигателно масло за бензинови автомобили с директно впръскване на бензина в цилиндрите, което не позволява образуването на такъв нагар по сегменти, клапани, бутала, цилиндри.Първото такова масло сертифицирано в САЩ беше на Равенол...

    П.П.

    Ако пък си и бензин+ газ има и специални масла за двигатели на пропан-бутан/метан, което е по-скъпо от най-висококачественото масло за дизелови двигатели на Равенол и е 54 € за туба от 5 литра.
    Този пост е редактиран от justify; 05-01-22 в 06:39.

  6. Member Аватара на vencifcl
    Тук е от
    Sep 2010
    Мнения
    868
    #5

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Не е с цел да лекувам някакви проблеми, усещането ми е че двигателят си работи съвсем прилично за километрите и годините си. Разходът на гориво си е в норми, не пуши или прекажда при подаване на газ въпреки че аспуха си е черен, не усещам някакви излишни вибрации, не гори масло.

    Идеята ми за добавките е чисто превантивна с цел евентуално почистване на системата ако има нужда, двигателят надхвърли вече 110 хил.

    Сега като се зачетох по мненията тук и къде ли не още май започвам да се отказвам от идеята за първоначалното използване на Bardahl - Injector Cleaner 6 in 1 (ще го скатая за по-нататък ако се наложи) и да пробвам само Bardahl - Fuel Treatment Gasoline като дори смятам първите 1-2 резервоара да е по-разреден от препоръките на производителят и да се ослушвам за евентуални промени.

  7. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon
    Мнения
    3,213
    #6

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    не знам, кой какво добро или лошо е видял от бардал, аз пък от дизоливете и продукти съм доволен, единствено намирам, че са доста по скъпички спрямо подобни марки, примерно като уин'с. То трабва де сме и на ясно, че логиката е - мия си зъбите, за да предотвратя натрупването на карий. А не, оппаа имам карий, време е да почна да си мия зъбите, когато вече съм за заболекър, фърляки вината на колгейта, че бил куча марка...

    Хората отзад на кутията някъде го обясняват. По спомен, за дизела беше нещо от сорта на всеки 5 000Км. Като имаме предвид, че става въпрос, за пробег с гориво, от белите държави ...

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    90
    #7

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Аз преди около 3 седмици реших профилактично да сменя свещите, че карам на газ и не знам от кога не бяха сменяни. Очаквах да са много зле, а те излязоха в много добро състояние, въпреки това си сложих новите. След това реших да я поглезя малко и й сипах точно Bardahl - Injector Cleaner 6 in 1 в оставащия ми бензин, който си беше на резервата (по предписание го дават да се сипе в около 20 литра бензин).
    Карах известно време само на бензин (с добавката). Честно да си призная не забелязох никаква разлика. В нета четох коментари на потребители, които усещали разлика след първите 5-10 км., при мен нямаше такова нещо.
    Като тръгна да привършва бензина, налях 30 литра А100 и сега карам още с него. Може би е плацебо или не, но ми се струва, че с А100 върви еднаааа идея по-леко колата. Като го издухам и него, зареждам си 95 и обръщам на газ.

  10. ayl
    ayl е офлайн
    Member Аватара на ayl
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    406
    #8

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Аз карам с OMW100 и мисля, че разликата между 95 и 100 се усеща като минеш от 100 на 95, а не обратното. Сега карам една кола 250 коня бензин с турбо. Каквото и да и сипеш не се усеща разлика. Преди на маздата със 115 коня си се усещаше когато трябва да ускориш.

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,528
    #9

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    При турбо бензинките е силно препоръчително да се сипва високооктаново гориво, тъй като работят при значително по-висока компресия и се изисква горивото да е по-устойчиво на детонации.
    Аз лично се съмнявам в качеството на бг горивата и по-скоро бих сипвал 95 с добавка, вместо 100, цената е същата.
    Амсойл предлагат качествени добавки за бензин.

  12. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon
    Мнения
    3,213
    #10

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Цитат Първоначално публикувано от Rakeem Виж публикацията
    При турбо бензинките е силно препоръчително да се сипва високооктаново гориво
    дали или така ми се струва, но днешните идей да слагат турбо навсякъде ми се виждат повече маркетинг, отколкото реална полза.
    Имам предвид малките скорошни мотори, дето уж с турбо, а той спънат кон... По добре 95 с добавка

  13. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,528
    #11

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Щом от 1л. мотор вадят по 130коня, не е толкова маркетинг.
    Надуват ги здраво, което в комбинация с кофти гориво и смени на масла от по 20к., ги прави еднодневки.
    Скоро с умиление ще си спомняме за атмосферните бензинки на Хонда и Тойота, дето без ремонти караха по над 500к, при същите условия.

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #12

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Да, "ще си спомняме" = на всеки 50000 -60000 км регулиране на клапаните щото са им без хидрокомпенсатори...:регулиране на клапан за HONDA - Авточасти Cardepo.bg


    Благодаря, да си ги запазят за тях си...

    Всеки живее в неговия си свят...

    Бензин с 10% екологична добавка етанол - за кои модели е подходящ




    Ми не, не са "чакали да стане кариес" --> сипвали са превантивно "да не стане", ама като са уцелили вероятно бензиностанция със замърсено гориво или по друга причини са привнесли в резервоара бактерии/гъбички и Бардал БДЦ не е свършил работата да ги унищожи/убие, след 2-3 години ползване и "доверие" като потрошат бутала поради запушени дюзи и им кажат от това е и им покажат горивния филтър преди рейката и цедката в резервоара обраснали с гадини, така се случва.

    Аз никого не целя да убеждавам де.То сега и с бензина ще се случва същото с тези 10% етанол в него...

    Аз периодично на края на всяко лято сипва биоцидна добавка на един резервоар, та и да има наченки на гадини да ги съсипе отрано..

    Отделно че от премиум дизела на ОМВ например също съсипва горивните помпи и протичат откъм уплътненията, та дори трябват нови...
    Дълга е темата, ама ...на който му чете да чете в нета = БМВ-та мерцедеси, аудита...направо ги посрещат с "И ти ли си сипвал от премиум дизела на ОМВ?!!"

    С добавките трябва разумно защото освен че "чистят" без да искат "почистват" и уплътненията и ги съсипват точно поради тази им функция...


    П.П.

    А правете каквото искате, никого в нищо не убеждавам = джобовете са си ваши, парите които харчите за ремонти също...

  16. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,528
    #13

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Ако караш на газ, да, но на бензин спокойно си карат по 80-100к. без големи отклонения, ако се кара нормално.
    Какво са 100лв. на 3-4г., да не говорим, че процедурата е елементарно и всеки, който може сам да си обслужи колата, може да си регулира и клапаните.
    Сигурно е по-добре да сменяш ангр. ремъци и вериги през 80-100к. на яките мерки, дето на някои трябва да вадиш двигателя.

  17. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2004
    Мнения
    90
    #14

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    Цитат Първоначално публикувано от Rakeem Виж публикацията
    Какво са 100лв. на 3-4г., да не говорим, че процедурата е елементарно и всеки, който може сам да си обслужи колата, може да си регулира и клапаните.
    Не е точно така. Карам Рено с Нисански двигател. Имах голямото желание да си регулирам клапаните профилактично именно заради газта. В един от доверените сервизи едно че ми обявиха цена в пъти над 100 лв., второ че самия майстор ми препоръча да не се захващам с това, защото "съм щял да дам много пари, а интервенцията нямало да ме спаси от цялостен ремонт в последствие".
    Та според двигателите които карате нито е евтино нито е възможно да се извърши в "домашни условия".

  18. Moderator Аватара на fXOrange
    Тук е от
    Jul 2008
    Живее в
    Lyon
    Мнения
    3,213
    #15

    Отговор: Добавка(и) за бензин?

    а какво е това рено с нисански двигател?!! Или искаш да кажеш по точно нисан с двигател на рено? щото нисан си е на рено по начало

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Два лева за литър бензин!
    От DEKAH във форум Коментирай новина
    Отговори: 33
    Последно: 08-03-06, 16:27
  2. За безоловния бензин...
    От BerkStock във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 40
    Последно: 19-01-06, 12:09
  3. Отговори: 5
    Последно: 15-09-05, 13:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе