Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 41

За безоловния бензин...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

За безоловния бензин...

Ще карам направо, без ислишни усуквания:

Има ли в безоловните бензини А-92 и А-95, които се продават по нашите бензиностанции, прибавка, заместваща оловото?

Пояснение: имам Лада 1300 (21011). Факт е, че за автомобили от този тип, оловото в бензина е необходимо за да се осигури допълнително мазане на движещите се елементи в цилиндровия блок (бутала и сегменти). Понеже отдавна се забрани употребата на оловен бензин и се говореше, че в по-нискооктановите бензини уж ще се слага въпросната заместителна прибавка, интересува ме дали наистина е така, тъй като смятам да мина на А-95 поради някои недостатъци в работата на двигателя с А-92 (прекомерно чукане на аванс, по-слаба тяга, по-висок разход и т.н.).

Като цяло, искам да разбера дали А-95 ще вреди на двигателя в тоя ('оловния') аспект повече, отколкото А-92.

На отзовалите се - благодаря предварително!

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re: За безоловния бензин...

От опит знам че 95 не трака , както 92 , но все пак може да се наложи да прибавиш съставка към маслото от рода на "лубрифилм"
    тя оправя чукането и пушилките , но е само до смяна на маслото ( т.е като сменяш маслото , добавях нова приставка .)

4. Member
    Тук е от
    Nov 2005

До колкото си спомням, оловото в бензина има роля главно при мазането на водачите на клапаните- ако те са металокерамични- маслото прониква в тези втулки и маже стеблото на клапана. На старите двигатели тези втулки са чугунени и там оловото в бензина е важно за мазането им. Това е теорията (до колкото си я спомням). При твоята стара жигулка, тези втулки предполагам са поизносени, каучуковите уплатенения на водачите вероятно не си ги сменял и с две думи маслото си стига до стеблото на клапана- значи карай си спокойно с 95.

5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Със сигурност 92 на шел иам добавка. Мисля че и на други бензиностанции също слагаха добавка заместител на оловото. Иначе така добавка се продава в бензиностанциите на шел ама за какво да даваш допълнително пари към теиз за бензина. Иначе като отидеш на някоя бензиностанция просто питай дали в 92 има добавка. Само в 92 слагат такава добавак.

6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Напълно съм съгласен с отговора на llll -оловото в бензина служи за смазване на клапаните и в безоловните бензини също има съставки които да заместят оловото,макар и не толкова успешно,но пък са по-екологични.Разбира се живота на клапаните ще се скъси,но ти пък няма да векуваш с тая жигула .А работата на двигателя се подобрява значително.На твое място и аз бих постъпил така!Освен това не си спомням годината(някъде около 1980) след която всички автомобили ВАЗ са пригодени за работа с безоловни бензини !

7. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Понеже работя във фирма която търгува с горива и аз да кажа, че никой (вкл. Шел) не слага нищо в бензините което замества оловото ( и това е заради изискванията за качество - ако се слага добавка в горивата, при евентуален анализ от метрологията те няма да отговарят на изискванията, а там глобите започват от 50 х.лв.). Както беше отбелязано в по-преден пост някои от жигулките са пригодени да работят и с безоловен бензин. Ако твоята е такава - няма да имаш никакъв проблем с 95. Най добре питай в някой сервиз, който се занимава с коли като твоята. Ако не е пригодена - ще се износи по бързо двигателя. Това е.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от minkov
    Понеже работя във фирма която търгува с горива и аз да кажа, че никой (вкл. Шел) не слага нищо в бензините което замества оловото ( и това е заради изискванията за качество - ако се слага добавка в горивата, при евентуален анализ от метрологията те няма да отговарят на изискванията, а там глобите започват от 50 х.лв.)...
    Странно. И Shell и OMV твърдят на сайтовете си, че в А-92Н има добавки на калиева основа, които заместват оловото. За Лукойл/Петрол не знам. Както и за другите по-малки бензиностанции.

10. Member
    Тук е от
    Oct 2003

Цитат Първоначално публикувано от pimpirlit
    Странно. И Shell и OMV твърдят на сайтовете си, че в А-92Н има добавки на калиева основа, които заместват оловото. За Лукойл/Петрол не знам. Както и за другите по-малки бензиностанции.
    Всичко е въпрос на реклама! Добавките си ги има още при производителя - Лукойл и всички го купуват такъв какъвто е в завода. Друг е въпроса дали всеки има средства да рекламира нещо утвърдено със закон. Ако някой си мисли, че ОМВ Алпийски дизел го карат от Австрия примерно е пълен наивник. Като казваше един от нашите шофьори - прекарват го през някой страропланиски проход за да заприлича на алпийски. Та това е. А за супер дизела на Шел не искам да коментирам - в него има и биодизел, т.е. той е някаква смеска. Друг е въпроса защо в тези два дизела слагат разни други неща - защото тяхното съдържание не е регламентирано от нормативната уредба, т.е. те са си утвърдили собствен фирмен стандарт, различен от този на Лукойл. А относно скъпите бензини - например - ОМВ супер 100 и др. подобни - със сигурност мога да кажа, че такова нещо в България не се произвежда, вносът е изключително скъп и нерентабилен - та от къде го вземат - незнам. Ако ние на нашите бензиностанции сложим такава табела ще ни затворят за броени часове.

Извода е - Не вярвайте на всичко написано.

Извинявам се за офтопика, ама точно преди малко приключих разправиите с един юнак от метрологията и още съм напушен.

11. Banned
    Тук е от
    Jun 2005

Цитат Първоначално публикувано от BerkStock
    Ще карам направо, без ислишни усуквания:

Има ли в безоловните бензини А-92 и А-95, които се продават по нашите бензиностанции, прибавка, заместваща оловото?

Пояснение: имам Лада 1300 (21011). Факт е, че за автомобили от този тип, оловото в бензина е необходимо за да се осигури допълнително мазане на движещите се елементи в цилиндровия блок (бутала и сегменти). Понеже отдавна се забрани употребата на оловен бензин и се говореше, че в по-нискооктановите бензини уж ще се слага въпросната заместителна прибавка, интересува ме дали наистина е така, тъй като смятам да мина на А-95 поради някои недостатъци в работата на двигателя с А-92 (прекомерно чукане на аванс, по-слаба тяга, по-висок разход и т.н.).

Като цяло, искам да разбера дали А-95 ще вреди на двигателя в тоя ('оловния') аспект повече, отколкото А-92.

На отзовалите се - благодаря предварително!
    Аз като бивш камионжия и хоби към автомобилните двигатели ще ти кажа, че въпросните предимства от оловото са чисто теоретични. В ДВГ има прекалено много взаимно изключващи се комбинации. Правилната експлоатация и поддръжка ще ти запази ДВГ-то повече от оловото.
    Хич не го мисли, карай си с по-силния бензин, но във възможно най-постоянен оборотен диапазон над 2000об. и си 6. Друг е въпроса, че смятам експлоатирането на стара Лада/Жигула и Москвич за прекалено скъпо, по-скъпо от такси.

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

BerkStock - купи си евтина газова уредба и не карай на бензин ! Има 2 ра ръка по около 200-300лв- сменяш само мембрани и гумички на клапани за 1 и 2 ра степен.. Има Бълг бутилки-евтини. Почти всички газаджии минаха на Бг бутилки като слагат ново газово. Избягвай сръбски газови. Вземи нещо маде Итал . но не Акъна Итал.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Друг е въпроса че газта влияе по подобен начин начин на леглата на клапаните,както безоловния бензин,но това не означава че трябва да спрем да караме на газ.Аз лично съм сменял легла на клапани,износени поради каране на газ ,но продължавам

14.  

15. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

От 5г . карам на Газ - ни клапан ни дявол съм сменил ( само веднъж мембраните на изпарителя и това е ) , масло не ми гори - има тяга и като набера върви мноого ( и харчи около 8- 8,5 извънградас над 130км. , и 12 в града ! )
    спазвам обаче едно правило - сутрин палиш и караш на бензин докато загрее, после на газ - вечерта като я спирам преди да паркирам пак минавам на бензин - с ръчно превключване съм !

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Друг е въпроса че* газта влияе по подобен начин начин на леглата на клапаните,както безоловния бензин,но това не означава че трябва да спрем да караме на газ.Аз лично съм сменял легла на клапани,износени поради каране на газ ,но продължавам
    Зависи каква кола си карал.
    От 1987г съм изминал около 330 000км на газ с 125Р .2 пъти съм сменял сегменти .но освен пришлайфане на клапаните към гнездата друго по клапаните не съм правил.Колата я продадох много отдавна и все още я мяркам из града да се движи.

17. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Значи проблема съм го установил опитно-не съм се задълбочавал в странична литература,а в учебниците по ДВГ не го пише.При продължителна работа на газ леглата на клапаните на някои двигатели се износват и клапаните(най-вече изпускателните) започват да потъват повече и хлабината се губи,клапаните остават натегнати,след време дори отворени.Това води до още по-бързо издухване на леглата и цилиндъра спира да работи.Налага се честа регулировка на клапаните и накрая неизбежно се стига до смяна на леглата,което не е кой знае какъв проблем,но отнема няколко дни и ако се направи кадърно забравяш за проблема.В пропан-бутана се добавя графит,който изпълнява мисля същите функции като оловото в бензина-да смазва леглата на клапаните.И ако тези легла са от неподходящ материал и се кара с безоловен бензин или с някаква измислена газ(тук невинаги можеш да избираш) са по-податливи на износване.На мен ми се случи,когато замених главата на Renalt 1400cc с такава от Dacia 1400cc,които би трябвало да са напълно заменяеми,След смяната на леглата проблема изчезна-явно материала на новите втулки е подходящо избран.Колата съм я продал на колеги и я наблюдавам,а и аз си карам опела на газ-няма проблеми.На друг колега се появи същия проблем на Ford 2000cc-и той по същия начин сменя легла.После подочух че двигателите от тази марка имат склонност към този проблем.Но пак казвам-не искам да съм категоричен,това са мои заключения направени на базата на чуждия и своя над 20г.професионален опит.А експериментите продължават... :coolsmiley:

18. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Оловото в бензина не оказва пряко никакво влияние върху леглото на клапана, служи за смазване на стеблото на клапана във водача на старите двигатели...Косвено- чрез оловните съединения се постига по- голямо октаново число на бензина- т.е. по- голяма детонационна устойчивост... При използване на нискооктанов бензин в двигател, правен за бензин с по- високо октаново число се получава самозапалване на бензина от високата компресия и оттам- чукане в двигателя и по- бързо износване... и дори прогаряне на буталата

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Два лева за литър бензин!
    От DEKAH във форум Коментирай новина
    Отговори: 33
    Последно: 08-03-06, 16:27
  2. Отговори: 5
    Последно: 15-09-05, 13:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе