Според мен въвежаднето на задължително гласуване е добра идея за момента. Друг е въпросът какво значи "задължително", т.е. каква санкция (реално) ще ми се стовари на главата, ако не си изпълня това задължение. Защото по времето на бай Тошо си беше задължително и се отчитаха резултати от типа 99.97%, но не вярвам някой да вярва, че са били истински.
Не мисля, че образователният ценз ще реши проблема. Гласове се купуват не защото хората са необразовани, а защото са бедни и 5-10 лв. са пари за тях. Това са емоционални ерупции на политиците, защото се видя, че с принципа за уседналост не можаха да спрат ДПС. Но не съм съгласен заради некадърността на някого да се справи с опонента си, да въвеждаме вид апартейд.
Не мисля също, че мажоритарният вот е алтернатива за парламентарни избори. В Парламента се вземат поличиески решения, за които отговорност носят партии, а не личности. Ако съберем 240 главанака със собствени поне две мнения по даден въпрос... Те сега не могат да направят нещо като хората.
По същата причина не смятам, че отрицателен вот ще свърши работа. Но все пак е нещичко.
За местни избори, обаче, трябва да е задължително мажоритарен.