Вижте резултатите от анкетата: Приемате ли идеята за въвеждане на задължително гласуване и/или образователен ценз?

Гласували
74. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да, подкрепям и двете

30 40.54%
  • Да, само задължително гласуване

10 13.51%
  • Да, само образователен ценз

18 24.32%
  • Не на задължителното гласуване

13 17.57%
  • Не на образователния ценз

3 4.05%
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 64

Задължително гласуване и образователен ценз

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re: Задължително гласуване и образователен ценз

Още една доста точна статия по проблема със задължителното гласуване:
    http://www.monitor.bg/opinions/artic...id=50&eid=1082

Само кратък откъс:
    "В родината на демокрацията, в гръцките градове-държави, са имали право на глас само три на сто от хората, а именно свободните мъже над 15 години. И даже през 19-ти век в демократична Англия са гласували около 5 на сто от хората - съвсем малко повече, отколкото в Древна Гърция. Причините? Смятало се е, правилно или не, че право да гласуват имат само грамотните мъже, годни за военна служба, и притежаващи някакъв имот. Това са били хората, които са имали какво да защитят с оръжие в ръка и са знаели как да го направят. Така е било през почти цялата история на демокрацията. Такива са фактите, и ако на някого те му звучат някак политически некоректно, то, ако перефразирам един бивш външен министър, майната й на политическата коректност!"

2.  

3. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Цитат Първоначално публикувано от Ghost
    И поради каква прична да се разкарва, след като ефектът ще е същия?
    Идеята е, в края на изборния ден, респективно на другия, ясно по всички медии да се покаже, и всички или определени политици да знаят, че не са желани и е редно да се оттеглят.
    Иначе слушаме оправдания, че видиш ли, него много хора го харесвали, едва ли не бил Месията, но на хората не им се ходело до урните.
    Идеята ми не е ти да си губиш времето, а нежелания политик да няма свобода на действие и възможност за опревдания.

А иначе, след вече над 15 години имам друго мнение за "чистене" на политическата зона, но ще се въздържа. С избори не става. Освен някой друг да ни гласува нов изборен закон.

4. Member
    Тук е от
    Nov 2001

Oще с пускането на анкетата, гласувах, че подкрепянм и двете предложения! А след прочитането на тази статия - още повече.
    И както виждам болшинството от гласувалите във форума са на това мнение

5. ViK
    ViK е офлайн
    Member Аватара на ViK
    Тук е от
    Apr 2006

Гласувах "ЗА" и за двете предложения с едно допълнение, че са необходими и някои други ограничения във връзка с следния пример: Познат, който беше в изборна комисия в едно от близките села. В същата секция идва да гласува български гражданин наскоро навършил 18 г. и за първи път влиза в РБ няколко дни преди изборите. Съответния човек не знае нито една дума на български и в същото време има право на глас, с който участва в управлението на страната. Това не са единични случай и определено се нуждаем от нов закон или поне от някакви промени по настоящия.

6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Идеята е, в края на изборния ден, респективно на другия, ясно по всички медии да се покаже, и всички или определени политици да знаят, че не са желани и е редно да се оттеглят.
    Иначе слушаме оправдания, че видиш ли, него много хора го харесвали, едва ли не бил Месията, но на хората не им се ходело до урните.
    Идеята ми не е ти да си губиш времето, а нежелания политик да няма свобода на действие и възможност за опревдания....
    Така погледнато, да. Съгласен съм. Лошото е, че не се сещам за политик, който ще се трогне от подобно нещо. Пак ще има коментари, обяснения и т.н.

7. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Резюмирам
    1. Задължително гласуване със закон. Неуважително неявяване да се счита да престъпление и да се наказва. Данъци х5 или друго подобно забавление.
    2. Всеки да има право да даде гласът си. Тези с основно образование - 1 глас. Тези с средно и средно специално - да се брои за 2 гласа. Тези с висше и над висше - 3 гласа.
    3. Бюлетината да има две колонки...лява - гласувам за, дясна - гласувам против. една възможност за избор за ляво и една за дясно.

Други идеи? ))))))))

положителни страни: грамотните ще бъдат най апетитни за агитация и зарибяване, особенно тези с висше и над висше. Обаче при тях с кебапчета и кюфтета не върви...както и с чалга....мдам

8.  

9. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Лошото е, че не се сещам за политик, който ще се трогне от подобно нещо. Пак ще има коментари, обяснения и т.н.
    И аз така, не се сещам, но може да се вкара в нормативен акт, че който не събере нужния минимум гласове [при ~100% активност може да се определи такъв], е вън от политиката и няма право да влиза в никакви коалиции и няма право да променя партийната си принадлежност [да се набута при печеливш] до следващите избори. Тогава ще е малко по друго.
    Няма да има измекяри, таралежи, зелени, комунисти, фашисти и т. н.

И айде тогава в следващите избори някой да го вземе този лузър при себе си. Ще си спечели писмен отрицателен вот, нищо повече. И полека-лека, капутите ще са зад борда, защото никой няма да ги иска.
    Ние нека му ударим шута, пък той нека философства по някоя местна кабеларка, по "Сблъсък" или "Искрено и лично" колкото си иска, 4 години ще има за да спечели доверието ми.

А и отчитам варианта въобще цялата политическа сбирщина да не може да събере нужните "ЗА".
    Тогава би могло, тези, които са получили "ЗА" да имат правото да подбират подгласниците си за парламента. В тях ще има ясното усещане, че след най-много 4 години отново ще им искаме сметка пред урните и ако не сме доволни от избора им, ще са вън от политиката.
    Много е сложно в главата ми, и объркано, но нещо такова трябва да стане.
    Да имам възможност писмено да изритам този, който не ми харесва, както и да дам доверието си само на този, който по мое мнение го заслужава.

Защото сега се получава, аз гласувам за Сульо Пулев, защото го познавам, но той е на 77-мо място в листата. И моето доверие се материализира във власт на човек, който нито съм виждал, нито познавам, нито искам да познавам. И обикновено е от другия край на България, но ползва мястото от моя избирателен район. Това го решава Костов, Мостов, Станишев, Сидеров или който и да е.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Malone, много ми допада теорията ти, макар и все още малко мъглява... както и самия ти си казал.
    Лошото е, че за да се възприеме и приложи, някой трябва да промени закона - а , както всички знаем, тия, дето промянат законите, хич нямат "далавера" от таква промяна...
    И порочния кръг се затваря!

11. Member
    Тук е от
    Jan 2005

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Още една доста точна статия по проблема със задължителното гласуване:
    http://www.monitor.bg/opinions/artic...id=50&eid=1082

Само кратък откъс:
    "В родината на демокрацията, в гръцките градове-държави, са имали право на глас само три на сто от хората, а именно свободните мъже над 15 години. И даже през 19-ти век в демократична Англия са гласували около 5 на сто от хората - съвсем малко повече, отколкото в Древна Гърция. Причините? Смятало се е, правилно или не, че право да гласуват имат само грамотните мъже, годни за военна служба, и притежаващи някакъв имот. Това са били хората, които са имали какво да защитят с оръжие в ръка и са знаели как да го направят. Така е било през почти цялата история на демокрацията. Такива са фактите, и ако на някого те му звучат някак политически некоректно, то, ако перефразирам един бивш външен министър, майната й на политическата коректност!"
    ааа, ясно откъде Хайнлайн е черпел идеи за "Звездни рейнджъри"; там ако си спомняте, граждански права имаха само тези, които са минали през военна служба...

12. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

То при нацията, от която произхожда посочения бивш външен министър, понятието "коректност" е доста неясно. Видя се и на един от последните политически форуми на партията му.

13. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Политика и корекност...... това са по природа несъвместими неща....

14.  

15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    ......
    Защото сега се получава, аз гласувам за Сульо Пулев, защото го познавам, но той е на 77-мо място в листата. И моето доверие се материализира във власт на човек, който нито съм виждал, нито познавам, нито искам да познавам. И обикновено е от другия край на България, но ползва мястото от моя избирателен район. Това го решава Костов, Мостов, Станишев, Сидеров или който и да е.
    Получава се така, че едно лице вкарва в парламента най-малко три задника, които само търкат банките и гласуват според вдигнатия цветен флумастер. (извинете ме за грубия изказ)

16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Идеята на Malone на пръв поглед изглежда удачна, но като се замисля над нея, няма как да не предвидя и възможния обратен ефект. Как би постъпил политик, който очаква хората да са недоволни от постигнатото от него? След като му е ясно, че на следващите избори ще бъде изхвърлен, няма ли да почне да краде с още по-голяма скорост, осъзнавайки, че разполага с ограничено време?

17. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Идеята на Malone на пръв поглед изглежда удачна, но като се замисля над нея, няма как да не предвидя и възможния обратен ефект. Как би постъпил политик, който очаква хората да са недоволни от постигнатото от него? След като му е ясно, че на следващите избори ще бъде изхвърлен, няма ли да почне да краде с още по-голяма скорост, осъзнавайки, че разполага с ограничено време?
    Ами че то сега как е?

18. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Ghost: Те и сега крадат като за последно...принципа "след мен и потоп...
    малко са тия, които крадат равномерно и планирано като Доган, който си е "послтлал" и бавно и методично прелива от държавното в неговата каца...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 5 ПърваПърва ... 2345 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. За или против електронното гласуване
    От hristoslav2 във форум Анкети
    Отговори: 14
    Последно: 14-07-12, 00:23
  2. Ново гласуване за VipBrother
    От armani` във форум Дъра-Бъра
    Последно: 29-04-07, 03:53
  3. ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ЗА МЪЖЕ
    От juje във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 26-04-06, 23:46
  4. ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ЗА МЪЖЕ
    От 3Di във форум Дъра-Бъра
    Последно: 24-04-02, 01:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе