Вижте резултатите от анкетата: Приемате ли идеята за въвеждане на задължително гласуване и/или образователен ценз?

Гласували
74. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да, подкрепям и двете

30 40.54%
  • Да, само задължително гласуване

10 13.51%
  • Да, само образователен ценз

18 24.32%
  • Не на задължителното гласуване

13 17.57%
  • Не на образователния ценз

3 4.05%
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 64

Задължително гласуване и образователен ценз

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Re: Задължително гласуване и образователен ценз

Абе...не е имало случай да не си оправим сметката. Друг е въпросът дали на другия ден не сме съжалявали...

2.  

3. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Както се казва в случая: чест е да обещаеш, срамота е да изпълниш!

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Странно защо на идеята да се въведе образователен ценз някои от пишещите му викат дискриминация?
    Дискриминация има когато се поставят ограничения по пол, раса, религиозна принадлежност... Образованието е изискване, което го има за много неща в живота, далеч по-маловажни от избора на управляващи. Нима изискването за владеене на чужд език за заемане на определена позиция е дискриминация спрямо незнаещите го? Или един с основно образование, когато не го допуснат да заеме инженерска длъжност трябва да се счита за дискриминиран? Нормално ли е да избират президент или парламент хора които:
    1. Не знаят и една българска дума или буква?
    2. Знаят само "мангасарски" и малко български, но са неспособни да си напишат името и да прочетат имената на кандидатите?
    И не злоупотребявайте с неграмотността на старите хора в българските села! Между тях единици са останали живи, които да са неграмотни. Нека да бъдем обективни - добър или лош, но 50 години социализъм поне изкорени неграмотността в България. Тя се възроди след 90 година отново сред малцинствата.

@DarkSaber,
    Накрая на твоя пост си забравил само да добавиш: "Време е да дойдат танковете"....

5. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Изказванията на някои колеги по-горе ми звучи анархично. Няма как, демокрацията не е най-доброто, но досега не е измислена по-добра система! Цитирам по памет един много по-мъдър от мен човек.
    Докато обществото, всички граждани, не проявят активност, и то по-ителигентната част от обществото, ще продължават догановчета да ни се присмиват, ще продължават да ни яздят, да ни правят на маймуни и същата тази по-интелигентна част от обществото ще изразява своето мнение на всякакви форуми... но не и където закона предвижда. Колкото по-активно е обществото, колкото повече хора имат активна позиция, толкова по-трудно ще бъде да управляващите да ни правят на балъци. Просто това трябва да узрее у всеки гражданин....
    Пресен пример - с какво са по-добри от нас гърците, че там могат да осъдят доживот хора, които са крали европари? По-интелигентни ли са ? Или просто имат повече "стаж" като свободно гражданско общество?
    Нали никой не си въобразява, че тия , дето крадат и ни се присмиват след това, сами ще се откажат от кокала и без натиск ще сдадат доброволно позицията, която им осигурява лапачка?

По въпроса за ценза има известна логика, доколкото основното образование е задължително в България по закон. Не знам каква е практиката в други страни, но съм чувал, че има задължително гласуване в не една държава. Всеки гражданин има права и задължения - и това да изразиш по някакъв начин отношение към това кой и как ще управлява държавата е адски логично!

Това е според мен....

Наздраве на всички в петъчната вечер!

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re: Задължително гласуване и образователеl

Sain056a  интересни ми е ти какво мислиш.
    Мааму стара изказах мнение което мисля че има смисъл и ти само за да си отгоре  -"Много интересно разсъждаваш "
    За останалите !
    "Мисля  ,следователно съществувам" Сократ
    Съжалявам ако не съм отговорил на очакванията ви , но мисълта ми е различна от вашата.Много хора тук ме нервят като казват че след като те не са еди какви си , не трябва да поставям другите под общ знаменател - Егати егоизма и наглостта
    всички са еднакви , но някой са изключения !!!.
    Това че на теб ти харесва някой не значи ( б. ред - цитирам за политик или темата за Невена - Тео не бил добър като еди кой си ) че и на мен трябва да ми хареса .
    "Специално в темаta "Music Idol "  ми стана смешно абсолютни музикални инвалиди да дават оценка на талант- човек взел 6 октави не бил достоен за полуфинал -голяма компетентност няма що !"
    Що за демокрация и Философия е това - аз бих го нарекъл "Живо изнудване" І ( "Aко не си с нас си против нас !" )
    Време е да се осмислим малко хора ,и когато някой като мен като покаже че не всичко във възуха се яде всички скачат отгоре му .Само дето нямат смислени доводи ( досущ  като на епископите от инквизицията - ами БОГ !! )
    както и да е .

Истината  е че форума изтъпя прекалено много, а когато няокй го види и се опита да вкара реда , става "Обещствен Враг "!

MR.TECHNO Out
    За отговори ще Ви помоля на ПМ
    Ако съм засегнал някой конкретно - Съжалявам , имате право да ме  баннете.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Гласувах, че подкрепям и двете! Не мисля, че е дискриминация образователния ценз. Дори и в тези времена не спират опитите да се вкарат циганетата в школото - топло мляко и закуски ли не щеш, помощник-учители ли не щеш, ама то образованието, да беше нещо друго - да им го набиеш.
    saint056a, ти за кои времена говориш? Сегашните баби и дядовци са били пионерчета като нас, и образованието е било задължително! И е много малък процента на живите и престарели старци, за които ти говориш - и @Lupus ти го е казал. И по-добре да жертваме някой-друг глас от недообразован, но политичеки ориентиран гражданин(каквито разбира се има), отколкото това, което се случи на последните избори - изхода да се определя от необразовани политически марионетки под въздействието на аромат на скара, бира и кючеци!
    Mr.TECHNO (запали една цигара)

8.  

9. Senior Member Аватара на dragozow
    Тук е от
    Dec 2005

Гласувах "за" защото ми писна последните години хората с ниско образование да гласуват на 100% заради кебапче или 5-10 лева,а останалите да викат "е..ал съм му мамата,от мен нищо не зависи".Турското малцинство в България е към 6%,а взимат на изборите 22...щото ние сме си виновни и правим Доган най-големия играч.Донякъде задължителното гласуване не е демократично ама само донякъде.Винаги можеш да пуснеш празен плик или невалидна бюлетина.Самият аз последния път не гласувах за пръв път откакто имам право и съжалявам.Омръзна ми да ме управляват хора тъпанари като дон Цеци който неможе да свърже три смислени изречения ама е в парламента само защото е раздавал по 5 кинта на хората.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Ето още едно разсъждение по темата с днешна дата:
    http://standartnews.com/bg/article.p...article=191696
    Не мога да се съглася с разсъжденията на иначе уважавания от мен Проф. Михаил Константинов относно образователния ценз.
    В края на XIX и началото на XX век е имало една високообразована, но сравнително малобройна група хора във всяко общество и ограничаването на избирателните права е водело до диктатура на малцинството над болшинството. Демокрацията е изисквала тогава въвеждането на всеобщо избирателно право. Сега нещата са обратните. Малобройни неграмотни групи от хора по стечение на обстоятелствата и поради незрелостта на нашата демокрация налагат в управлението хора и решения, които противоречат на интересите на болшинството. Това води да разрушаване както на устоите на държавата така и до отричане на самите принципи на демокрацията. Затова мярката "образователен ценз" макар и формално да нарушава принципите на демокрацията, всъщност я защитава.

11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    saint056a, ти за кои времена говориш? Сегашните баби и дядовци са били пионерчета като нас, и образованието е било задължително! И е много малък процента на живите и престарели старци, за които ти говориш - и @Lupus ти го е казал. И по-добре да жертваме някой-друг глас от недообразован, но политичеки ориентиран гражданин(каквито разбира се има), отколкото това, което се случи на последните избори - изхода да се определя от необразовани политически марионетки под въздействието на аромат на скара, бира и кючеци!
    Mr.TECHNO (запали една цигара)
    не си мислете че аз искам неграмотните, циганите и въобще тези дето не знаят български да гласуват. просто казвам че все още има (и то немалко) "баби и дядовци" които не ги е хванал комунизма като малки и не са минали 4-5 клас, но за сметка на това се оправят идеално с четене, писане обикновенни сметки и т.н. а сега ми кажете как да се разграничат неграмотните цигани и грамотните хора без завършен клас. а друото е че одрежат ли се, веднага някоя полит. сила ще се обяви че това не трябва да е така и пак популизъм и глупости.... Абе живейте си живота правете пари и се забавлявайте какво сте седнали с комп. форум да говорите за политика все пак тука не е хоремаг а който и да дойде
    едва ли ще промени нещо
    както съм видял 17 год и какво се промени за толкова време......? нищо.просто бедна малка държава няма как да се промени за 20-30 г. само се сменят един втори трети обещават и....докато дойде ред на следващия. Ако не е доган ще е някой друг. няма отърване както се казва

12. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004

Ами - точно от техния глас ме е страх - дето не ги е хванал комунизма като малки - че хване ли - не пуща

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

@lazar - преди месец спрях цигарите и ракията !
    по жени не ходя и вече ме боли главата !( ореола ме стяга )

14.  

15. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp

Офф:
    Наско,
    ами ти за какво живееш бе братле.

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Значи от "онези" три неща, само хапването ти остана? Внимавай, че ако и хоризонталните размери ги доближиш до вертикалните - мале мила !

17. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

ДА, за задължително гласуване, НЕ за образователен ценз.
    Надявам се не мислите, че ценза ще е някъкъв непостижим.
    Завършил 8-ми клас, нищо повече.
    Едва ли в страната има граждани на възраст, даваща право за гласуване, които не са завършили осми клас.

Който не иска да гласува за никого, нека да има и такава позиция в бюлетината.
    Но не и да ходи да играе федербал в деня на изборите, а после да е с оформено мнение за един или друг кандидат/и. Да материализира мнението си в изборната секция.

18. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Който не иска да гласува за никого, нека да има и такава позиция в бюлетината.
    И поради каква прична да се разкарва, след като ефектът ще е същия?

Цитат Първоначално публикувано от Malone
    Но не и да ходи да играе федербал в деня на изборите, а после да е с оформено мнение за един или друг кандидат/и. Да материализира мнението си в изборната секция.
    Мнението се съставя доста преди деня на изборите. Просто това е мнението на тези, които не гласуват - не им харесва никой кандиндат или не виждат разлика м/у кандидатите.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. За или против електронното гласуване
    От hristoslav2 във форум Анкети
    Отговори: 14
    Последно: 14-07-12, 00:23
  2. Ново гласуване за VipBrother
    От armani` във форум Дъра-Бъра
    Последно: 29-04-07, 03:53
  3. ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ЗА МЪЖЕ
    От juje във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 26-04-06, 23:46
  4. ОБРАЗОВАТЕЛЕН КУРС ЗА МЪЖЕ
    От 3Di във форум Дъра-Бъра
    Последно: 24-04-02, 01:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе