Вижте резултатите от анкетата: Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците за престоя им в Либия?

Гласували
102. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да, напълно одобрявам

8 7.84%
  • Да, но от виновните за техния престой

18 17.65%
  • Да, но в много по-малък размер

8 7.84%
  • Одобрявам компенсации, но не финансови

11 10.78%
  • Не, напълно не одобрявам

57 55.88%
Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 105

Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Re: Одобрявате ли изплащането на компенсации от държавния бюджет на медиците?

На гражданина НЕДЕЛЧЕВ бих отговорил така:
    Народа не е виновен, защото битието определя съзнанието , а когато си беден е много по-лесно да мразиш, отколкото да обичаш.

2.  

3. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Цитат Първоначално публикувано от Pat
    На гражданина НЕДЕЛЧЕВ бих отговорил така:
    Народа не е виновен, защото битието определя съзнанието , а когато си беден е много по-лесно да мразиш, отколкото да обичаш.
    или ако трябва да го представим малко по-научно, съгласно пирамидата на потребностите - най-отдолу и най-първа за удовлетворяване е нуждата от пълен стомах, после идва пълно легло и т.н., и т.н., а идеалите "красиви картини", "родолюбие", "етика", "морал" и т.н. идват чак когато тумбачето е пълно и не се притесняваш за тока и парното в края на месеца...

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    или ако трябва да го представим малко по-научно, съгласно пирамидата на потребностите - най-отдолу и най-първа за удовлетворяване е нуждата от пълен стомах, после идва пълно легло и т.н., и т.н., а идеалите "красиви картини", "родолюбие", "етика", "морал" и т.н. идват чак когато тумбачето е пълно и не се притесняваш за тока и парното в края на месеца...
    Или както беше казал един наш поет от недалечното минало:
    "За тях партиен секретар си ти стомах"

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от FearMe
    Май нещата при нас са в омагьосан кръг - не ни е пълно тумбачето, защото се задоволяваме на нас да не ни е добре, но на съседа да му е още по-зле. Така няма напълване на тумбаче, както и докато завиждаме злобно за простотии, гледаме да не се минем, опитваме се да натикаме обратно в блатото дръзналите да изплуват. Докато гледаме на държавата като на касичка, от която може да се смуче. Вместо да рискуваме и да предприемем частна инициатива, разчитайки единствено на себе си. Без връзки, без вратички в закона, създавайки полезен продукт и за обществото.

Ето - сега държавната касичка се открехна за малко да помогне на медиците, защото на тях никой друг не може да им помогне в този случай. И веднага - всенародна завист и злоба - защо от тази касичка няма и за мен?
    Както беше казал J.F.K. - не се питай какво държавата може да направи за теб, а какво - ти за нея. И въобще забравяме, че има държавна касичка. Тогава и да се отвори за такива извънредни случаи - ще го приемаме нормално, с присъщото човешко съчувствие за заслужено получаващите такова държавно благодеяние.
    Ей тогава ще има пълни тумбачета

6. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

roumen68, това не е моя измишльотина, а се нарича "пирамида на потребностите на Маслоу" и представлява видовете мотивация за извършване на някое действие

7. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    Вместо да рискуваме и да предприемем частна инициатива, разчитайки единствено на себе си.
    ...
    Ето - сега държавната касичка се открехна за малко да помогне на медиците, защото на тях никой друг не може да им помогне в този случай.
    Да си помогнат сами бе Румене, както казваш в първото изречение, "разчитайки единствено на себе си".
    Защо съветваш нас да разчитаме единствено на себе, а за други смяташ за редно да се отваря "държавната касичка". Какво им е на медиците? Предполага се, че могат да работят. Ако не могат, ако са толкова съкрушени физически и психически, има си ТЕЛК, след нужните комисии да ги инвалидизират. Държавна пенсия в достатъчен размер и това е.
    В противен случай след почивката няма пречка да изкарват насъщния, както много техни колеги.
    Айде холъм, както казват "германците", моля без демагогии.

Както беше казал J.F.K. - не се питай какво държавата може да направи за теб, а какво - ти за нея.
    Отговори ми конкретно какво те направиха за държавата?
    Отишли са там, работили са, получавали са възнаграждение за труда си. Оставям настрана дейностите с които са известни 99% от нашите кадри в Либия. Тях ги забравяме, все едно не знаем.
    Какво друго са допринесли за държавата ни.
    Плащали са данъци? Нима аз не плащам? Нима ти не плащаш?
    Нима [повечето от] нашите родители живеещи в момента на границата на съществуването не са дали достатъчно през целия си живот?

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Malone, съгласен съм с повечето неща, казани от теб... при положение че медиците се бяха осакатили сами в Либия при някакъв инцидент например. Тогава да - ТЕЛК и инвалидна пенсия.
    Вярно е - не са плащали на държавата ни данъци, защото са решили сами да се оправят, отишли са в чужда страна там да си вадят хляба, плащайки там данъците.
    В случая нашата държва им помага като на български поданици, без значение че не са плащали данъци през това време. Става дума за принцип - държавата да защити свои поданици, без значение какви са и що са.

И най-важното - не си ли съгласен, че те бяха подложени на всичко това, защото са българи? Удобните чужденци, които да отнесат калая? Аз смятам че е така и затова че са пострадали само защото са българи - трябва да им помагаме като българи на българи.

Цитат Първоначално публикувано от Malone

Нима [повечето от] нашите родители живеещи в момента на границата на съществуването не са дали достатъчно през целия си живот?
    Това е друг въпрос. Държавата има толкова средства за пенсионерите, за нашите родители сега, защото с такава стойност е бил създаваният от тях продукт дълги години, по време на експеримента със социализма. Ако е бил създаван по-стойностен продукт, държавата щеше да разполага сега с повече средства. Тук има и други многобройни фактори също, но те са предмет на друга тема...за това колко ефективно държавата си изразходва бюджета, кой и как го точи и т.н.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

"пирамида на потребностите на Маслоу"....
    Най-удобни са първите две стъпала - уютно, широко....
    Никакви мозъчни усилия и морални терзания...
    Нагоре става все по-ветровито. И трудно за катерене.
    Маслоу обаче е забравил да добави това, което стои под пирамидата - голямата дупка на клоаката.
    Към това ли трябва да се стремим FearMe?

11. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Malone, съгласен съм с повечето неща, казани от теб... при положение че медиците се бяха осакатили сами в Либия при някакъв инцидент например. Тогава да - ТЕЛК и инвалидна пенсия.
    Какво значи "осакатили сами"?
    Сами да си отрежат ръцете?
    Миньорите в мините сами ли се осакатяват?
    Няма разумен човек, който се осакатява сам. Всеки се осакатява поради някакъв нещастен инцидент или лошо стечение на обстоятелствата. Има рискови професии има и такива, при които единствения риск е да си образуваш хемороиди от стоене на стола.
    В случая имаме лошо стечение на обстоятелствата. Били са в грешно време на грешно място. Това при условие, че са невинни за заразяването, което приемам без коментар.
    Колкото държавата е длъжна да изхранва миньорите със силикоза, дърводелците с отрязаните ръце, осакатените професионални шофьори и други и други, толкова е длъжна и на медиците.

В случая нашата държва им помага като на български поданици, без значение че не са плащали данъци през това време. Става дума за принцип - държавата да защити свои поданици, без значение какви са и що са.
    Само те ли са български граждани?
    А всички останали какви са? Тези, които имат нужда от храна, топлина и дори и работа?
    Те не бива да разчитат на държавата защото не са ходили в Либия и не са лежали 8 години в затвора? Били са свободни в прекрасната ни за живот и оцеляване родина.

И най-важното - не си ли съгласен, че те бяха подложени на всичко това, защото са българи? Удобните чужденци, които да отнесат калая? Аз смятам че е така и затова че са пострадали само защото са българи - трябва да им помагаме като българи на българи.
    Не, не съм съгласен.
    Те бяха подложени на това, защото не се изнесоха навреме или в по добрия вариант, защото имаха лош късмет, както написах по горе.
    Ако ще и марсианци да бяха Кадафи щеше да постъпи по същия начин.

Държавата има толкова средства за пенсионерите, за нашите родители сега, защото с такава стойност е бил създаваният от тях продукт дълги години, по време на експеримента със социализма. Ако е бил създаван по-стойностен продукт, държавата щеше да разполага сега с повече средства.
    Съмнявам се, че си наясно точно със стойността на създавания от нашите родители продукт. По тази причина не мисля, че въобще е нужно да го коментираш.
    От друга страна какво толкова му е стойностно на продукта от труда на медиците, че да са заслужили по специално отношение от настоящите мързеливи пенсионери?

12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Malone,
    Миньорите имат избор - ако не щат да са миньори - могат да работят нещо друго...опитвам се да те разбера, но нещо не мога: според теб медиците са виновни затова, че са излезли от страната и заради това сега сами да си носят кръста? Един вид - който излезе навън вече не е българин, станал е предател и никаква помощ за него - да не е излизал. Това ли искаш да кажеш? Какви предупреждения и кой ги е предупреждавал? Ти бил ли си с тях тогава, чул ли си ги? Ако не - сигурно поне си чувал че е традиция още от 60-те и 70-те години много наши лекари и медицински персонал да работи в Либия без никакви проблеми.

Между другото - в момента за кое по-точно спорим? Компенсации за престоя им в Либия - няма и няма да има. Името на темата значи вече е грешно. Спорим за тези 10 000 лв на човек? Или за 4-те милиона разходи покрай делото? Или за парите за замяната на смъртната пирсъда за доживотна? Ти с кое не си съгласен?

Ако е за тези 10 000 лв - убеден съм че на който и от нас да му се случи подобно нещо и успее да го преживее - няма да му е до никакви пари след приключването на историята, само да има някой наоколо който да му дава хляб и вода в устата.
    Случвало ли ти се е да си напълно невинен и да те обвинят или поне - силно подозират в нещо чудовищно, за което нямаш никакъв принос, но и не можеш да докажеш обратното? С други думи - нямаш алиби. Кофти стечение на време и обстоятелства. Няма да влизам в подробности, но вярвай ми - наясно съм това как се отразява на психиката. А ако е с години, в затвор си, че имаш отдавна и смъртна присъда, втори път потвърдена...това е много, много повече от кошмар наяве. И да нямаш грам вина за всичко това....Тези пари след всичко това според теб за какво ще им послужат? Екскурзии в чужбина, банкети и купони? Или за лекарства и бавачка до тях?

Казваш: "Само те ли са български граждани?
    А всички останали какви са? Тези, които имат нужда от храна, топлина и дори и работа
    ?" Също така в прединят си пост казваш: "Айде холъм, както казват "германците", моля без демагогии." Извинявай, но по-голяма демагогия от казаното от теб няма. Бедни пенсионери, инвалиди, храна, топлина, работа - цяла предизборна реч!

Ние, Malone сме свободни в избора си какво как и къде да работим и какво да правим, а ако искаме - и да не работим. От това зависи какво ще имаме в джоба си. Те са били затворени хора, без свобода и избор и в резултат на всичко това - превърнати в развалини, не по техен избор. Не може да се сравнява с един миньор, който е наясно с рисковете на професията и си ги е приел, хващайки се на такава работа. Той има избор, а те - не са имали. Толкова ли е трудно да се види разликата?

Казваш: "Съмнявам се, че си наясно точно със стойността на създавания от нашите родители продукт. По тази причина не мисля, че въобще е нужно да го коментираш.
    От друга страна какво толкова му е стойностно на продукта от труда на медиците, че да са заслужили по специално отношение от настоящите мързеливи пенсионери?"

И двамата сме 68-ми набор и това предполага че достатъчно сме видяли и "едно време" какво беше, а и аз не падам от Луната. Левът някога да е бил конвертируема валута? И от какво се определя неговата конвертируемост? Само пример давам. После - да хамалстваш от сутрин до късна нощ не значи че създаваш продукт с висока стойност. Или би бил такъв, но в друга страна, при други условия. А затова какво е било, какво и как сме създавали, с какво качество, какъв ни е бил брутният вътрешен продукт и какво сме постигнали и натворили - това се видя веднага след 10-ти Ноември като дойдоха гладните времена....но за това всички носим колективна отговорност.

13. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Някъде написах ли, че обвинявам медиците в нещо?
    Анкетата е на тема одобрение на > 8 000 000 EUR за всеки от тях, платими от ДЪРЖАВАТА под формата на ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.
    Ключовите думи са държава и обезщетение, а мнението ми е, че държавата България не дължи обезщетение на медиците, защото не им е навредила с нищо.
    Ако някой им е навредил с действие или бездействие да търсят отговорност лично от него, а не косвено от гражданите на родината си.
    В светлината на това нямам нищо против Мобилтел, Стандарт, мюфтийството или ордена на малтийските рицари да им дарят каквото и колкото желаят, въпроса е има ли основание ДЪРЖАВАТА да ги обезщетява за нещо. Според мен, отговора е не.

Да, набори сме. Аз знам също толкова за икономиката ни от онова време, не казвам, че познанията ми са значително по различни от твоите, но затова пък избягвам да коментирам тази тема.
    И все пак мнението ми е, че сме имали повече от стойностен продукт, проблема е в разпределението му, както и в реинвестицията, а не във вида и стойността му.

14.  

15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

...одобрение на > 8 000 000 EUR за всеки от тях, платими от ДЪРЖАВАТА под формата на ОБЕЗЩЕТЕНИЕ.
    Бедаеба.... това коя от тях го поиска? И кой им го обеща? Аз ли нещо не съм в час?

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Това, че сме на различни мнения, не пречи да си кажем едно наздраве, нали?

17. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Румба, човек като те слуша (чете), остава с впечатление, че не медиците, ами ти си лежал по либийските затвори.

Не може да се сравнява с един миньор, който е наясно с рисковете на професията и си ги е приел, хващайки се на такава работа. Той има избор, а те - не са имали. Толкова ли е трудно да се види разликата?
    Тъй ли...? И къде видя разлика? Ти сам си отговаряш на въпроса. "рисковете на професията". Това което се е случило с тях е точно това, онази малка вероятност, да се случи това когато отиваш на гурбет в страна като Либия.

Станалото- станало.... казваш държавата е длъжна да им помогне като на български граждани - да така е! Две мнения по въпроса няма!
    И тя им помогна - изхарчи не малко пари, ангажира адвокати, преводачи и кой знае още колко формалности и накрая ги върна в Родината им! И не само това, ами и им отмени доживотна присъда по безпрецедентен начин. Това според теб какво е? Не е ли помощ/? Или не е достатъчна? Посочи ми само един-единствен друг човек за когото държавата е направила и половината от това което направи за медиците.

НО, след като са вече в България, свободни, те имат същите права и задължения както аз, ти и всеки друг български гражданин. И именно тук съм категорично против, Държавата да продължава да помага само на тях. Ако ще им помага, да го направи и за всички останали които са в подобно на тяхното положение. Дразни ме когато някой се чувства по преливигирован от мен, без да има реални заслуги за това! Страданията им не са повод да бъдат нещо повече от който и да е друг българин. (заслуги за страдания дава само църквата )

А, за пенсиите :
    Държавата има толкова средства за пенсионерите, за нашите родители сега, защото с такава стойност е бил създаваният от тях продукт дълги години, по време на експеримента със социализма. Ако е бил създаван по-стойностен продукт, държавата щеше да разполага сега с повече средства.
    Ако не си наясно, да ти кажа, че пенсиите на сегашните пенсионери нямат нищо общо с "продукта" който са създавали преди време.... Плащаме ги аз ,ти и всички други които си плащат данъците, ако искаш мога да ти кажа точно и кой данък и колко процента е. Та ако следваме твоята логика, нашият "продукт" е доста по малък от техния , Щото едно време дядо ми и баба ми можеха да си позволят да ми дават по 5лв няколко пъти в седмицата за кино!

18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Pat, съгласен съм с теб, не виждам противоречия
    Държавата направи достатъчно за тях, плати всичко, настани ги в Бояна, медицински прегледи (май по 350 лв на човек?). С тази сума от 10 000 завърши хубавият си жест.
    Колкото до фирми като М-Теl - ясно е че това е с рекламна цел. Сигурно и други ще се включат. Я Загорка, я Кока-кола - реклама. Истинските дарители държат да са анонимни и не афишират даренията си.

Лично за мен държавата постъпи точно както трябваше, даже приятно ме учуди всичко това. Не го очаквах. Но така би трябвало да постъпи всяка цивилизована страна.

От тук нататък - и аз мисля същото - медиците да не бъдат повече привелигировани, имат роднини, има благотворители - да ги поемат. Държавата напрви едно добро показно, че може да има мисъл за отделният човек и точно да му помогне, както трябва. А това е нещо като прецедент. Дано това да промени по някакъв начин отношенията държава/индивид към по-добро.

Цитат Първоначално публикувано от Pat
    А, за пенсиите :
    Ако не си наясно, да ти кажа, че пенсиите на сегашните пенсионери нямат нищо общо с "продукта" който са създавали преди време.... Плащаме ги аз ,ти и всички други които си плащат данъците, ако искаш мога да ти кажа точно и кой данък и колко процента е. Та ако следваме твоята логика, нашият "продукт" е доста по малък от техния , Щото едно време дядо ми и баба ми можеха да си позволят да ми дават по 5лв няколко пъти в седмицата за кино!
    Така е, спор няма - то имаше ли изобщо някакви пари през 90-та/92-ра? "Не купувайте братя" да го изръси цял премиер??
    Хммм... 5 лв по няколко пъти в седмицата? Имал си дядо - капитан далечно плаване в БМФ?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 7 ПърваПърва ... 4567 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 26
    Последно: 08-02-08, 13:42
  2. Лъжекампания в помощ на медиците в Либия
    От Ghost във форум Коментирай новина
    Отговори: 16
    Последно: 18-02-07, 16:33

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе