Вижте резултатите от анкетата: За или против СМС разплащанията?

Гласували
36. Не можете да гласувате в тази анкета
  • За, това е една добра алтернатива

23 63.89%
  • Против - напълно излишно

7 19.44%
  • Нямам мнение

6 16.67%
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 28 от общо 28

За или против СМС разплащанията?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Re: За или против СМС разплащанията?

Мда... Цялата тема малко си намирисва на скрита реклама. По повод яростната защита на моблилните оператори два поста по-нагоре мога да кажа следното. Мобилните оператори отдавна са избили инвестициите в мрежата. Като си спомня едно време сим картите по 260 лв, ако не ме лъже паметта и... Цеанта на един смс ако не ме лъже паметта е около 10 стотинки, и е кожодерска според мен. Защо в такъв случай оператора прибира половината от парите, при положение че пращаш примерно левче? Някой ще каже - ами инкасаторската такса? Да ама аз не се сещам за услуга при която инкасото да е примерно 40% от сумата. Нормално се взимат 2-3-5%, максимум ако си много нагъл 15%. Някак си така или съм прекалено скръндзав или просто не ми се дават огромни комисионни на съмнителни компании, които и без това са се ояли. Общо взето това го приравнявам по съмнителност на ползата към разните пирамидални структури тип Хербалайф или пък рефералите при кликането по банерите тип Спедиа.
    П.С. Black Adder, подписа ти кърти миффки

2.  

3. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от mobio
    @etg
    Ако погледнем нещата по този начин: какви усилия е положил мобилния оператор, за да изгради мрежата, да популяризира услугите си, да привлича клиенти, да организира бизнес центрове и каси, да подържа немалък персонал, които осигурява работата на цялата мрежа, обслужването на клиенти и предполагам куп други необходими дейности?
    А знаеш ли какви усилия е вложила банката, в която ми е сметката, за подобни неща? Може би тя трябва да прибира останалите 50%?
    А какви усилия е положил доставчика на услугата, за да я има самата услуга с добавена стойност? Ако погледнем най-простия вариант: регистрирал се е при някой SMS gateway, направил си е блог и с 3-4 клика на мишката е организирал например SMS гласуване. Разбира се, когато става въпрос за по-сложен проект усилията на доставчика на услугата са повече, но дали са съизмерими с услилията на мобилния оператор?
    Това е съвсем друга тема, обсъждаме цената на мобилния оператор, не на доставчика на услугата.
    Не искам да адвокаствам на мобилните оператори, защото тази организация те така или инъче я подържат, за да осигурят работата на основните си услуги. Именно затова мисля, че при разпределението на печалбата от услуги с добавена стойност има какво още да бъде постигнато в полза на доставчика на услугата. Но и съм на мнението, че всяка услуга с добавена стойност представлява партньорство с мобилните оператори, а не някакъв вид по-интелигентен обир на доставчика на услугата.
    Разбирам ти мнението, но не мога да го споделя. Услугите и на мобилния оператор, и на интернет доставчика, и на банката са инструменти, използвани по веригата между доставчика на услугата и крайния потребител, и по твоята логика всеки от тях има правото да се намърда като равностоен партньор, което е абсурдно.

4. mobio
    Guest

Ок, по същата логика защо Google Adsense или Easytrader прибират не малка част от стойността на всеки клик, който рекламодателя заплаща? Не са ли тези мрежи също просто инструменти рекламите на рекламодателя да достигат до уеб-сайтовете на издателите? Сравнявате услуги на партньорски принцип с крайни клиентски услуги, което мисля, че не е правилно.

5. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Ми ето един доста удачен пример, благодаря . Именно това е основание за партньорство. Рекламодателят не се свързва с мен да му рекламирам стоките или услугите. Той сключва договор с Google. От Google поемат ангажимента да търсят клиенти на рекламодателя, да пускат реклами и т.н. Което в моите очи е партньорство вече. Ти да си виждал някой мобилен оператор да рекламира стока или услуга на свой клиент само защото можеш да си я купиш през SMS? Ако рекламодателят ползва услугите на Google като търсачка, за да си намери клиенти - да, тогава търсачката на Google е само един инструмент по веригата и това е.

P.S. И още нещо. Когато два субекта са партньори, е нормално да си делят в някакво съотношение приходите и печалбата. Обаче трябва да си делят и загубите, не мислиш ли? Що за партньор е някой, който се води партньор само в деленето на печалбата? И даже нещо повече - в деленето на приходите, защото печалба може и да няма.

P.P.S. @dmanov "Че като си купува някой вестник, реве ли, че РЕП и другите взимат също половината от цената?"
    Там ситуацията е друга, както написах по-горе. Както е и с взаимоотношенията между всеки производител и търговец. Но тогава аз си купувам стоката или услугата от търговеца, не от производителя. И търговецът си има своите ангажименти и отговорности към мен, както и поема съответните рискове в начинанието, така че е оправдано да си сложи и по-голям процент. Но ако си купя стоката от производителя и тя ми бъде доставена от куриер, то този куриер не съм съгласен да прибира 50% от сумата.

6. mobio
    Guest

@etg
    Най-обобщено ролята на мобилният оператор в това партньорство е да осигури телефон в ръката на всеки потенциален клиент, да се грижи този телефон да работи, да организира някакво отчитане на сметките и не на последно място да осигури начин клиента да си плати сметката и в края на крайщата доставчика на услугата да си получи приходите. Ти отказваш да приемеш този ангажимент като основателен аргумент за условията за разпределение на печалбата.

Примери за подобни партньорства мога да ти посоча в много области, включително и в бизнеса на банките и на интернет доставчиците, но не виждам смисъл да продължаваме. Сигурен съм, че ще за всеки ще кажеш "ама то е различно" (Google Adsense), "говорим за друго" (усилията, които доставчика на услугата трябва да положи) или ще го обявиш за неизгоден за някоя от страните.

7. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Е хайде сега не ме убеждавай, че мобилният оператор осигурява "телефон в ръката на всеки потенциален клиент" за да може доставчика да си продаде услугата.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

mobio, чак си смешен
    Според твоята логика, от всяка сделка дето съм сключил по телефона, 60% трябва да давам на мобилния оператор, нали?

10. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

ИЗВЪН ДИСКУСИЯТА:

Цитат Първоначално публикувано от etg
    ... Обаче трябва да си делят и загубите, не мислиш ли? Що за партньор е някой, който се води партньор само в деленето на печалбата? ...
    Е хайде сега пък и ти !
    Държавата например е такъв партньор във всяка една фирма чрез данъка върху печалбата.
    Даже ако се замисли човек, държавата е съдружник във всяка една фирма и процента на дяловото и участие и е равен на процента на данъка върху печалбата. Но участва само в разпределението на печалбата. Ако трябва да се разпределя загуба - не участва.

11. mobio
    Guest

@etg, @Black Adder
    явно, когато не могат да се измислят смислени аргументи се почва с глупостите. Аз съм до тук.

12. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Да го изясним накратко: с какво услугата на мобилния оператор дава нещо в повече на доставчика от e-pay, easypay, paypal, visa, mastercard, пощите, която и да е банка, и т.н., освен различен начин на разплащане?

Цитат Първоначално публикувано от mobio
    @etg, @Black Adder
    явно, когато не могат да се измислят смислени аргументи се почва с глупостите. Аз съм до тук.
    Да, време беше да спреш с глупостите
    Не съм против SMS разплащанията, гласувах "За" в анкетата (споделям първото мнение на dmanov), и не мислех да изпиша толкова неща, но тая изцепка с "партньорството" е наглост.

@MitkoS - Само един елементарен пример - родителите ти колко пари са похарчили директно за заплати на учителите ти?
    А в общия случай това, че някой ми взима пари, не го прави мой партньор. За такъв има и по-точно определение.

13. Тук е от
    Jun 2007

Няколко дни не бях влизал тук и гледам се е завързала доста разпалена дискусия.

Набързо ще отговоря на въпросите поставени по горе, като се извинявам, ако пропусна някой.

Ако искате да направите дарителска акция и т.н, която е с голям мащаб винаги можете да се обърнете директно към мобилните оператори и след доста документи и т.н има шанс да получите по-добър процент, защото и там работят хора(поне така се надявам). Но за целта има доста прегради и рядко става от самото начало на една акция.

Относно споменатите по-горе скрита реклама и т.н - какво имате предвид? Тоест, колегата от mobio е изразил мнение в тази тема, но като цяло не виждам проблем в това. Отговорил е на въпросите тук. Не виждам защо да е реклама.

А относно партньорството - не всички не промотират клиентите си. Може да поразгледате, но нямам намерение да се впускам в реклама, защото тази тема си бе отворена с ясен въпрос, а не с цел реклама.

За самите услуги и това, че някои възприемат метода като измама и т.н - разбирам ги, защото в България е пълно с услуги, които не са нужни на никого. Някой ден, надявам се, това ще се промени. Защото всички до момента изразиха позиция от страна на евентуален търговец и то в малки мащаби, докато за клиента това си е много добър начин за разплащане. Не случайно големите компании навсякъде инвестират в подобни услуги, защото мислят за клиентите си.

Надявам се съм отговорил на въпросите до тук. Благодаря и за дискусията и се надявам тя да продължи.

14.  

15. Тук е от
    Dec 2008

ЗА

16. Member
    Тук е от
    Feb 2006

Мобилните разплащания тепърва ще се развиват и както се каза по-горе са добра алтернатива. За съжаление в БГ изпълнението на всяка добра идея е побългарено, т.е. крайната полза е за този който не я заслужава...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

1. За или против евтаназията ?
    От hristoslav2 във форум Анкети
    Отговори: 69
    Последно: 04-07-19, 23:22
  2. За или против хазарта
    От hristoslav2 във форум Анкети
    Отговори: 10
    Последно: 26-06-11, 01:53
  3. gzip - за и против
    От Bibi във форум Програмиране
    Отговори: 8
    Последно: 13-04-07, 11:27
  4. За или против .... рейтинга
    От Io във форум Анкети
    Отговори: 35
    Последно: 02-10-06, 18:00
  5. Barebone pc - за и против?
    От bucho във форум Общ - хардуер
    Отговори: 8
    Последно: 17-07-06, 10:38

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе