Вижте резултатите от анкетата: За или против СМС разплащанията?

Гласували
36. Не можете да гласувате в тази анкета
  • За, това е една добра алтернатива

23 63.89%
  • Против - напълно излишно

7 19.44%
  • Нямам мнение

6 16.67%
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 28

За или против СМС разплащанията?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Jun 2007

За или против СМС разплащанията?

Пускам тази анкета, от една страна, защото съм представител на Fortumo Ltd ( http://fortumo.bg/ ) за България, а от друга като обикновен потребител.

Много ми е интересно, колко от вас биха използвали СМС разплащанията като алтернативен начин за заплащане на услуги. В наши дни, почти всеки има мобилен телефон(а някои по 2-3), което означава, че разплащания чрез него са една много удобна алтернатива на традицониние кеш-транзакции. А вариентите са много, като визирам многото игри по телвизиите и т.н, а сериозни опции, предлагани от повечето сайтове, институции и компании. Бързи примери можете да видите в Блогът за мобилен маркетинг

Микрофонът е ваш, както казваше един ТВ водещ

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Re: За или против СМС разплащанията?

Твърдо "за", защото както е написано, е добра "алтернатива". Щом има алтернативи - значи е добре

4. prt
    prt е офлайн
    Member Аватара на prt
    Тук е от
    Feb 2004

Предполагам, че всеки с приличен лимит на служебния си телефон ще приветства възможността да си пазарува със смс. А синята зона в София е доказателство, че е удобна алтернатива. Не знам само как стоят нещата с цената - мисля че винаги гсм операторът си слага малко за себе си.

5. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001

Най-малкото си слага 20% ДДС, защото паркирането със смс е 1,20, а с талон е 1 лев.

6. Тук е от
    Jun 2007

Да, това е един наистина много хубав пример. Аз лично се радвам ,че вече в няколко града го наблюдавам(освен софия).
    А иначе тези 20 стотинки са точно ДДС-то(това е стандартна цена - 1.2). Но това не ми пречи, осбено, като нямам време. Същото е и за различните услуги, които могат да се предлагат така.....просто тук разнообразните примери са малко(все още).

7. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Липсва отговор "през онази работа ми е"
    В случая оператора прибира около 50% от сумата. Също така това е един чудесен начин да се облекчи простото население от излишните им кинти под формата на телевизионни, радио и бла-бла-бла игри. Колкото до СМС-ите за синята зона - това е един чудесен пример как столична община подарява едикаква си сума на определена фирма, вместо да открие няколко работни места. А и ходенето в центъра с кола си е жив мазохизъм мен ако ме питате

8.  

9. Тук е от
    Jun 2007

Не липсва, как ще липсва Просто не е зададен вулгарно

Естествено, че може да се печели от СМС и то много, без да се ощетява клиента.

А се радвам, че коментирате по темата. Жалко само, че и при вас се е насадило погрешното мнение, че със СМСи се правят само СМС игри и т.н Това е един от абсурдите на българската реалност, но за щастие все повече хора се отърсват от този консерватизъм и започват да виждат как по света това си е стандартна практика, която гарантира доволни клиенти и доволни компании....защото идеята в много случаи е не да спечели фирмата, а да създаде удобство за клиентите си или да изгради успешна кампания.

Но пак, благодаря много ,защото това си е коментар, какъвто исках да видя и от другите, които са против

10. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Не съм сигирен доколко става дума за консерватизъм Постоянно се споменава и по медии и по форуми, какъв е процента печалба реализиртан от мобилните оператори. Точно поради тази причина, това е един изключително неефктивен метод за микроразплащания. Колкото и смешно да звучи, но ако трябва да пусна на някой някаква дребна сума, съвсем набързо и неангажиращо, ми е най-лесно да го направя през paypal. Поради ред юридически причини в България не е възможно да се създаде нормална система за микроразплзщания. E-pay.bg съществуват въпреки закона (изобщо не ми е ясно как оправдават дейността си). Общо взето цялата система куца и по-скоро служи в ущърб на гражданите, отколкото да ги улесни за нещо.

11. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Цитат Първоначално публикувано от Morrowind
    А иначе тези 20 стотинки са точно ДДС-то(това е стандартна цена - 1.2).
    ДДС се дължи независимо от начина на плащане, така че тия 20 стотинки в случая явно са просто съвпадение.
    Оправдавам SMS-ите едниствено когато няма по-нормален начин за плащане. Споделям мнението на fori: "Колкото до СМС-ите за синята зона - това е един чудесен пример как столична община подарява едикаква си сума на определена фирма, вместо да открие няколко работни места."
    В стремежа си за внедряване на модерни технологии някои хора се оливат, особено когато парите не излизат от техния джоб. Такава е и идеята с билетите за градския транспорт, година след внедряването им ще изреват, че цената трябва да скочи двойно, за да могат да се върнат на сегашното ниво като приходи за компанията. Не знам какво е основанието на мобилните оператори да искат такава цена (вероятно "щом дават, ще взимам"), но 50% си е чисто обирджийство.

12. mobio
    Guest

Надявам се колегата от Fortumo няма нищо против да се включа в дискусията като представител на http://mobio.bg.

Мисля, че всяка една услуга с добавена стойност (била тя за микроразплащане или друга мобилна услуга) е по-правилно да се разглежда като услуга в партньорство с мобилните оператори. Мобилните оператори допринасят много за съществуването на всяка услуга с добавена стойност и мислене в посока "аз генерирам SMS-и, а пък те ми вземат половината" не е полезно нито за евентуалния доставчик на услугата, нито за мобилните оператори. Според мен по-правилно е "хайде да направим нещо заедно с мобилните оператори".

Разбира се не отричам, че при разпределението на приходите от услугите с добавена стойност има какво още да бъде постигнато в полза на доставчика на услугата.

13. etg
    etg е офлайн
    Administrator
    Тук е от
    Dec 2000

Всеки си го тълкува както му е изгодно. Според мен партньори могат да бъдат два субекта, които влагат съизмеримо количество средства в начинанието (пари, знания, труд, и т.н.). В повечето случаи услугите на мобилните оператори реално не са база за партньорство, те са просто инструмент за извършване на дейността.

14.  

15. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Нищо против смс-услугите за микроразплащания, ако ще играем тото или някоя друга игра за малоумници - нека се губят 60% по веригата, обаче не мога да се съглася, когато става въпрос за благотворителност, когато става въпрос за гладни деца, трудноизлечими болести и т.н. нещастия и съдби да се облагодетелстват мобилни оператори и други доставчици на услуги за сметка на хорското милосърдие. Като изключим някои частни случаи в които гръмко ( с рекламна цел предимно ) се обявява че операторите се отказват от печалбата си, всички включително и визираните горе представители на фирмици си прибират лъвския пай без капка свян и неудобство....има какво да се желае разбира се...в отношенията.

16. mobio
    Guest

@etg
    Ако погледнем нещата по този начин: какви усилия е положил мобилния оператор, за да изгради мрежата, да популяризира услугите си, да привлича клиенти, да организира бизнес центрове и каси, да подържа немалък персонал, които осигурява работата на цялата мрежа, обслужването на клиенти и предполагам куп други необходими дейности?

А какви усилия е положил доставчика на услугата, за да я има самата услуга с добавена стойност? Ако погледнем най-простия вариант: регистрирал се е при някой SMS gateway, направил си е блог и с 3-4 клика на мишката е организирал например SMS гласуване. Разбира се, когато става въпрос за по-сложен проект усилията на доставчика на услугата са повече, но дали са съизмерими с услилията на мобилния оператор?

Не искам да адвокаствам на мобилните оператори, защото тази организация те така или инъче я подържат, за да осигурят работата на основните си услуги. Именно затова мисля, че при разпределението на печалбата от услуги с добавена стойност има какво още да бъде постигнато в полза на доставчика на услугата. Но и съм на мнението, че всяка услуга с добавена стойност представлява партньорство с мобилните оператори, а не някакъв вид по-интелигентен обир на доставчика на услугата.

@Tommorow
    Когато става въпрос за благотворителност кампаниите се организират директно в партньорство с мобилните оператори, а разпределението на печалбите мисля, че е 100% за получателя на дарението. Именно затова всички агрегатори имат изрична забрана да осъщствяват дарителски кампании с кратките номера за комерсиална употреба. Знам, че има специална услуга, подържана от най-големия български SMS агрегатор, която е специално предназначена за организиране на дарителски кампании, но не знам какви са условията за разпределение на приходите там. Предполагам, че пак е 100% за получателя на дарението, защото услугата не е комерсиална в никакъв случай. Частния случай, за който се сещам, че се рекламираше отказване от печалбата на организираторите на услугата и мобилните оператори беше организиран като комерсиална услуга (гласуване), а не като дарителска кампания. По притеснително в случая с даренията е поведението на държавата, която си прибира 20% ДДС от стойността на всеки SMS и не освобождава дарителските SMS-и от ДДС.

17. Member
    Тук е от
    Nov 2005

На мен пък не ми е ясно какво сте ги подхванали тези мобилни оператори?!
    Всяка форма на разплащане струва нещо. Ако не щете чрез СМС, използвайте MoneyGram. Тогава операторите ще ви се видят мили самаряни. Банките да не би да не взимат такса за разплащане?
    Че като си купува някой вестник, реве ли, че РЕП и другите взимат също половината от цената?

Относно дарителските кампании съм напълно съгласен, но тогава не става въпрос за разплащане.

18. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2003

Гледайки започналия темата,а и по-късно присъединилия се участник, нещо ми понамирисва на подмолна рекламна кампания, което пък според мен се явява доста селскостопанска изява.
    Аз лично никога не съм се разплащал със СМС, няма и да го направя, точно по гореописаните от fori и etg
    И каквито и аргументи да ми изтъкват разни мошеници, за мен това си е чист пладнешки обир от баламурниците и то в комбина с мобилните оператори.

Цитат Първоначално публикувано от dmanov
    Всяка форма на разплащане струва нещо. Ако не щете чрез СМС, използвайте MoneyGram. Тогава операторите ще ви се видят мили самаряни.
    Получавал съм пари и по WesternUnion, и по MoneyGram, ама никъде на 500$ не прибира 350$ посредника.

Абе с две думи, всичко пак опира до подписа който предвидливо съм си сложил още преди месец

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. За или против евтаназията ?
    От hristoslav2 във форум Анкети
    Отговори: 69
    Последно: 04-07-19, 23:22
  2. За или против хазарта
    От hristoslav2 във форум Анкети
    Отговори: 10
    Последно: 26-06-11, 01:53
  3. gzip - за и против
    От Bibi във форум Програмиране
    Отговори: 8
    Последно: 13-04-07, 11:27
  4. За или против .... рейтинга
    От Io във форум Анкети
    Отговори: 35
    Последно: 02-10-06, 18:00
  5. Barebone pc - за и против?
    От bucho във форум Общ - хардуер
    Отговори: 8
    Последно: 17-07-06, 10:38

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе