Мдаа, ... не че съвсем напълно разбирам написаното, но като че ли на дневен ред (в глобален мащаб) идва и един друг въпрос, който пряко произтича от тая криза.
Нещо такова:
Глобализация - почти всички правителства твърдят, че това е правилния път. На мен самия, също ми се струва, че това е правилния път.
Но какво става на практика. Американското правителство прави каквото си иска - тяхна си работа (поне така си мислех досега). Но на практика именно чрез тази глобализация, то влияе и върху моето битуване (в случая чрез криза). И ако за нашето правителство аз имам някакви псевдо-средства за контрол (тукашните избори), то за американското правителство нямам никакви средства за контрол.
И сега да се върна пак на глобализацията - наистина ли това е правилния път в сегашния му вид ? Не трябва ли, след като ще се "глобализираме" с американците, да поизменим малко нормите, така че да имаме някакви средства за контрол над техните действия, пък било то и "псевдо" ?
С две приказки - притеснява ме, че Обама, за да облечки финансово американския данъкоплатец, може да прави действия, с което да го начука на всички останали данъкоплатци по света. И те нямат никакъв инструмент да се защитават.