Lupus , бях голям идеалист , докато и мен тези 99% не ме "обезкьрвиха" . Сега дори и АЗ сьм под общия знаменател.![]()
Lupus , бях голям идеалист , докато и мен тези 99% не ме "обезкьрвиха" . Сега дори и АЗ сьм под общия знаменател.![]()
Приятели-имам. Според ситуацията.... Има една поговорка - "Приятел,приятел...ама сиренето с пари."Първоначално публикувано от SAGE
И много роднини имам...над 6 милиарда. Ти също си ми далечен роднина.
Преди 75000 години избухва вулкана Кракатау между днешните Суматра и Ява/имало е няколко избухвания в историята му/. Тогава са били един остров ,но експлозията разкъсва острова на два по-малки. Тази експлозия е с такива мащаби ,че рязко променя климата...... Оцеляват само около 5000 човешки индивида в областа на днешна Танзания /юго-източна Африка/. Всички ние сме наследници на тези 5000 индивида. Тоест сме далечни роднини. Въпросът е -защо си мислиш че струваме кой знае колко много един за друг ?? Дали ти пука за бушмените в Намибия...или маорите в Нова Зеландия....или инуитите в Канада..??.Те са ти роднини....
Не се опитвам никого да правя на глупак. Ако това беше целта ми, щях да ползвам една техника наречена Маевтика/създадена от Сократ/. Основното при нея е, че на базата на въпроси, които задава на околните Сократ води слушателите си до раждането на истината.Първоначално публикувано от Lupus
Нарочно не е сложен такъв отговор! За теб лично твоят живот може и да е безценен-нарича се инстикт за самосъхранение.....За съжаление контституцията и законите ,не ми позволяват да те използвам за опитно животинче и да проверим колко струва животът ти....Резултатът.... би те потресъл до мозъка на костите ти.
Може би..ако се намери добър адвокат може да те осъдят и на повече. Като знам каво става в щатите с обещетенията за домашни любимци....Първоначално публикувано от nikolin
Шест пъти е имало глобални измирания на земятаПървоначално публикувано от nikolin
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%..._Intensity.svg
Защо мислиш ,че нямам контрол над твоят живот например ? Нарича се намерение за убийство..Трябва ми само мотив и животът ти...не струва нищо.
Важи за всеки един от нас...
Отговорът е - нищо. А ти колко би дал за твоят ? /колкото имаш налитоест колкото струва имуществото ти....може би 100 000лв/
Животът би трябвало да струва ,толкова колкото би било изразходвано за неговото спасяване.
Например ,Lupus ти налети с нож с намерението да те убие, но vdsvicky става свидетел на това ... и убива Lupus като го уцелва с камък....В този случай животът ти струва колкото камъка/средството с което са те спасили/....
Много точно казано и показано с диаграма! Благодаря FearMe ! Двама човека на едно мнение.Първоначално публикувано от FearMe
Сега въпросът е дали останалите ще се съгласят с написаното...или ще продължат с ролята си на моралисти...
Значи нямаш, а само си мислиш че имаш приятели или че теб някой те брой за такъв.Първоначално публикувано от hristoslav2
Относно роднините - тези от преди 75000 съм ги забравил малко, ще трябва да ми изпратиш списък с имената им за да си ги припомня.
Аз се съгласявам с мнението на FearMe, но не и с твоето, защото според мен мнението на FearMe не съвпада с твоето, тъй като ти каза, че "не струва нищо", а според диаграмата - цената отива в безкрайността, т.е. ако разглеждаме живота като стока, то ще струва толкова, колкото си готов да платиш, а колкото си по-близък на "собственика" на живота си готов да платиш повече. Тези, които не го познават не са заинтересувани да плащат, но така е и с всяка една стока, ако не ме интересува няма да я купя.Първоначално публикувано от hristoslav2
Ами според списъка...ние двамата с теб сме далечни братовчедиПървоначално публикувано от SAGE
Диаграмата е много близко до това което искам да ти кажа. В началото има висока стойност - по сантиментални , субективни причини.
Просто оценяваш човека според разходите и приятните спомени...Появява се празнина ,която обаче може да бъде заменена от някой друг. Няма незаменими хора.
Лошото е че всички ,правите ...сучите и все оценявате само човешкият живот...Сякаш другите същества са само мъртви предмети. Интересно би било ,ако едно врабче можеше да говори -как би оценило живота на един човек и на себеподобните си.....Със сигурност неговият живот и на себеподобните му ,би бил безценен за него.. а нашият нямаше да струва нищо.
Ти си непоправимо повреден! Никога не ми е хрумвало и никога не съм си помислял да оценявам някой в пари и още по-малко според направени разходи. Някъде по-нагоре бях написал, че не виждам никакъв смисъл и полза от анкетата и все още не мога да повярвам, че има хора които мислят като теб.Първоначално публикувано от hristoslav2
![]()
Когато стигнах до същия извод просто спрях да пиша по темата.Първоначално публикувано от SAGE
@hristoslav2 - Верно, няма такава мотика като теб в тоя форум
И аз като другите не мога да разбера каква е тази омраза към себеподобните? Каква е тая мнителност? Защо непременно трябва да си мисля най-лошото за другите, прители, познати или непознати? Питаш ме:
Не драги. Ще ти обясня. Пука ми разбира се за собствения ми живот. Това което исках да ти кажа е, че когато си легнал там на операционната маса, едни много често забравяни неща сядат до теб с цялата си правота и сила. Лежиш си гол така както майка те е родила, гледаш лампите и несъмнено в един момент осъзнаваш: Ето това съм аз в своето величие. Me, myself and I - гол като пушка и живот сложен на тепсията на лекаря и разбира Господина най-горе. Няма я жестоката плазма, няма го страхотното стерео, колата, къщата, вилата, банковата сметка....няма го всичко онова, което е имало някаква стойност и е осмисляло консуматорското ти животче. Сякаш се будиш от матрицата. Няма преживян катаклизъм драги нито мелодрама - просто проглеждаш и недвусмислено осъзнаваш така както никога, така както никакви духовни книги няма да те убедят.Чудно.... и вече не ти пука за собственият живот ??
Това самооценка ли е ,или плод на преживеният катаклизъм на операционната маса ?
На база на какво ми казваш, че са си мислили това или онова? Четеш мисли? Екстрасекс? Или телегъз? Или като роднина си стоял и си си мислил същото за някой твой близък - баща, майка и затова сега твърдиш всичко по горе? Виж драги, няма майка или баща за които би било нормално сина им или дъщеря им да си отидат преди тях и няма по-голяма болка за тях.За роднините ти ,които са чакали в коридора.....не искам да те засегна ,но мисля че щеше се разочароваш ако можеше да прочетеш мислите им тогава....
Това което ми се случи съвпадна с темата, ако не беше темата, така и нямаше да се разбере тук. Не съм търсил съчувствие и не очаквам някой да ми пожелава каквото и да е било. Форумът не е живота ми. Тези които са искали, са го пожелали. На другите им благодаря за това, че не са се впуснали първосигнално след пожелалите, това би било лицемерно. И тук така както и в реалния живот - стигат ми двама-трима.Забележи ,колко човека прочетоха поста ти ,след излизането от болницата и колко ти писаха да оздравееш/преди вторият ти пост/... после след благодарностите ти се наредиха на опашка постовете им с пожелания....Колко струваш за тях? Ооо да...сега ще се изредят да ме критикуват за написаното...
Започна да ми писва да обяснявам....Оспамихме темата. Опитах се да ви накарам да гледате от материална а не от морална гледна точка. Прекалено много станахте неразбралите...които четат морал. Не сме тук за това!!!,
Заглавиетто на анкетата е: Колко струва животът ?
Тоест, каква е материалната му стойност!!! Ако изках да дадете морална стойност - то заглавието на анкетата щеше да е друго.
Тук сме ,да напишем нашата материална оценка на живота!! Ако не може да дадете такава - отидете да пишете в друга тема!
За останалите ,които се затрудняват да дадат такава ,ще им дам съвет-оценете най-близкият до вас и някой човек когото не познавате /например един мангал от Бангладеш/ вземете средно аритметичната стойност и я напишете тук.
Ти сам си оспами темата.При това даже не осмисляш собствения си въпрос, а предлагаш повърхностни разсъждения напълно в стила, който мисля че коментирах в друга тема.Първоначално публикувано от hristoslav2
Както вече ти казах бръснача на Окам гласи: Не измисляй същности над необходимото.
Но необходимото си е необходимо и не може да бъде опростявано под него.
Така е и твоят пример с живота.
Материалната стойност на живота не са разходите с които той може да бъде прекъснат.
Това е обикновено слабоумие.Тъй и цената на едно ЛСД - не е цената на камъка, с който то може да бъде строшено.Иди да си купиш телевизор с един камък.
За да оцениш материалната стойност на живота трябва да прецениш разходите за придобиването му, а не за унищожаването му.
Някой бе описал колко разходи струвал на родителите си.Но това е недостатъчно.Към сумата от тези разходи направени от родителите му трябва да прибавим и годините от техният живот, които родителите му изразходват.И не само те, а и техните родители и т.н.
Което отново ни отдалечава от всякакъв отговор
Така твоят модел се явява недопустимо опростенчество и не дава никакъв отговор на въпроса "Колко струва живота"
Правилното заключение до тук е:
-Възгледа на Христослав е антилогичен,не носи никаква полезна информация и за това не струва пукната пара за разлика от Живота.
От къде накъде ще търсим човек, който не познаваме? Една функция описваща конкретно явление трябва да дава коректни отговори при всички стойности на променливите.Първоначално публикувано от hristoslav2
Ако не може да го прави, то такава функция е отново опростенчество и може да се прилага само в ограничен интервал - зоната в която тя предсказва коректни резултати.
Хайде сега да ни покажеш какво общо имат Бангладешките мангали с оценката тук.И какво ни дава това твое предложение.
angelЧе то оставаше и да не я оспамите
Самата тематика и заглавие на темата предполага да бъде оспамена.
То и без това участвате хора, колкото пръстите на едната ръка. Вземете си спретнете среща в кръчма, хем ще пийнете, хем няма да губите време в писане, а директно ще обменяте мъдри становища.
Неведоми са пътищата форумниПървоначално публикувано от Lupus
Сега да не вземеш да я изтриеш?Първоначално публикувано от КрИс
Аз бих добавил и най-честия отговор: "Човешкия живот няма цена"
Материалната стойност на живота ,може да се измери със стойноста на продукта ,която даденият индивид може да произведе в остатъка от съществуването си. И това е при условие ,че има търсене на този продукт-инече не струва нищо.Първоначално публикувано от badr
Дадох ти пример за непознатия човек ,защото всички се въртите в омагъосан кръг като говорите само за човешкият живот. При това имате в предвид само собственият или на най-близките си /надценени/. Излезте от този шаблон!!!
Напротив има. Ако можех да ни върна назад във времето ,щях да те продам като роб. Търговията с роби ,си е търговия с живота на някого. На това отгоре ,щях да взема доста дребна сума за теб- едва ли ще дадат много за един пенсионер ,в сравнение с някой хлапак на 15 години....Робовладелеца не го интересува житейският опит ,а това дали /и с каква продължителност/ може да работиш ..Ако не му вършиш работа те пречуква и захвърля трупа ти....вече не струваш нищо за него.Първоначално публикувано от Lupus
hristoslav2
Проблемът е че ти трябва да излезеш от въпросния шаблон !
Не сме робовладелски строй от много години насам , не може да се сравняваш с него.
Преди живота е струвал точно 2 $ ( един куршум за Colt- тогава и закона е бил такъв )
Сега нещата са други .
Но преди да говоря - пак един въпрос
Деца и жена имаш ли?
Брат или сестра
Родители които да са до теб?
Попитай ги колко според тях струва твоя живот и да приключим спора.
Вместо да дойдеш като почетен член на сбирката която смятам да направя и да се натикаме като донски казаци ( а ла рецепта коктейл "свинарник" - кашон водка и 10 приятеля ) ти си тръгнал да търсиш отговор на задълбочен проблем.
Вече няма права , но смятам че отдавна темата трябваше да бъде в кофата или поне заключена![]()
Хо-Хо
става весело
цитирам:
"Питали един човек - колко? А той отговорил - 100. Питали го - какво 100??. А той отговорил - какво колко......"
1. Аз отдавна съм излязъл от шаблона. Доказателството е тук-в написаното. Вие още си седите в матрицата...Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
![]()
2. И сега струва толкова...Нищо ново под слънцето. На теб едва ли ти пука за живота на някого ,когото не познаваш.
3. Това да не е сбирка на анонимните алкохолици ?