Вижте резултатите от анкетата: Вярвате ли в правораздавателната система ?

Гласували
56. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Напълно

0 0%
  • В по-голямата си част

3 5.36%
  • Частично-донякъде

14 25.00%
  • Въобще не вярвам

39 69.64%
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 48

Вярвате ли в правораздавателната система ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

Chertoianov, радвам се като видя човек, който е толкова наивно добронамерен, че се чудя от малък житейски опит ли е или от ненадраснат юношески оптимизъм

само не искам да се обиждаш

1. уволнените прокурори, полицаи, съдии и т.н. не са защото са били некадърни, а защото не са спазили спуснати отгоре нареждания
    2. минаването на неверни присъди е като "стой, та гледай" и всеки го знае. интереси, пари, процесуални нарушения, неявявания на свидетели, адвокати... всичкото това са инструменти на неверните присъди...
    3. не следя под лупа съдебния живот в страната, но защо бих направил предположението, че отменените присъди са в посока намаляване или отмяна на присъда, а не в посока утежняване или налагане на наказание?

за обжалването си абсолютно прав - без право на обжалване е съвсем крайна, макар и абсолютно защитавана от мен концепция. просто налагането й трябва да бъде при екстремални и абсолютно неоспорими случаи

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2005

Не се обиждам. Аз съм част от тази система. Но не съм юрист. Аз съм прост (от най-простите) системен администратор. И въпреки това имам поглед върху част от работата на съдебната система. Поне до там, до където достига погледът на моята си камбанарийка. Казвам го, защото в съседната тема ме жегнаха на "Адвокат". Разбира се няма как да разглася информация, която ми е достъпна, но наистина има много присъди, които са изменени в посока нагоре. Има много оправдателни присъди, които са върнати за ново доразследване от по-висшата инстанция.
    И знам магистрати, отстранени за корупция. И знам магистрати, помолени да напуснат за подозрение за корупция.
    Имам юношески оптимизъм да раздавам... Защото иначе трябва да седна и да ревна.

4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    ......
    Колкото до предложенията за промени в правораздавателната система - коментирал съм въпроса и за старите членове на този форум са известни идеите ми за система, максимално близка до президентската република. А за правораздаването конкретно:
    - пряк избор на главен прокурор, областни прокурори и съдии;
    - подчиненост на прокуратурата и съда в административно отношение на така избраните ръководители, а методически и дисциплинарно на ВСС;
    - мандатност на избраните, не повече от два 4 годишни мандата;
    - съд със съдебни заседатели (избирани и третирани както в САЩ) по всички наказателни дела и на всички нива съдилища.
    Лично за мен това са козметични промени ,които няма да дадат желаният резултат. Последното даже ще ни бръкне допълнително в джоба ,а както вече знаеш ми се иска правораздавателната система да стане на самоиздръжка.....

Цитат Първоначално публикувано от Chertoianov
    Може би това една малко известна част от системата, но аз зная разследвани магистрати. Зная уволнени прокурори и висши полицаи... Съдии също. За различни провинения. Т.е. идеята че могат да газят лука безнаказано не е съвсем вярно. Също така в България има статистика за отменените или изменените присъди. Отново казвам - за голяма част от делата в България има триинстанционна система. Това означава, че преди дадена присъда да влезе в сила тя може да бъде обжалвана поне два пъти. И вероятността да мине една невярна присъда пред две следващи инстанции е много малка. Клони към нула. На мен лично не ми е известен случай за български гражданин, неправилно излежал присъда. А също така висшите инстанции въобще не се притесняват да променят или отменят присъди. Така че онова там за гарвана дето не вадил око в случая няма нищо, ама нищо общо с действителността...
    Винаги трябва да има обжалване... В момента в който човек загуби правото да се защитава губи всички останали права.
    След като имаш достъп до системата защо не дадеш статистически данни за погрешно излежали присъди в последните 10 години? Само не ми казвай ,че няма такива данни....защото това говори ,че за съдиите важи правилото "Гарван гарвану око не вади" . Тоест никой съдия няма да отсъди отмяна на присъда /тоест да признае за грешка в системата/ и компенсации на неправомерно осъденият в случай че се докаже погрешна присъда.
    Останал съм с впечатлението ,че всички работещи в системата на правосъдието укриват такива разобличаващи данни ,защото статуквото ги устройва...Аз ще извадя кирливите ризи на един колега но...друг ще извади моите и ще стане една....по-добре да си трая.

Моята идея е ,да увеличим правомощията ,но да им намалим човешките права които имат по конституция - така няма да се чувстват неуязвими и да си развяват байрака...ако ме разбираш.

Дай малко данни за осъдени съдии ,прокурори, следователи, адвокати /говоря за ефективни присъди не за условни/.

5. Member
    Тук е от
    Feb 2005

А познавали ри някой работещ в съдебната система лично?
    Мисля, че няма смисъл да се спори с теб. Не че съм искал някога да споря с някого, но ти обръщаш нещата на спор... Ако кажа, че аз не зная дали има погрешно излежани присъди, ти ще ме обвиниш, че крия... Само че... само че забравяш нещо... Първо всеки в затвора ще ти каже, че е там по грешка. И второ, ако някой наистина е осъден погрешка може да опита да осъди държавата в Международен съд... И ако тогава успее да осъди държавата - ОК, смятаме че е получил незакнонна присъда... Ако приемеш, че в България някой крие тези данни, какво смяташ че кара международния съд да скрива тези данни. И него ли са подкупили? Тези данни можеш сам да ги провериш... Няма нормален човек, който наистина да е бил невинен вкаран в затвора да не си потърси след това правата пред по-висшата инстанция, каквато представлява международния съд... Така че - моля - проверявай.
    Мисля че американските филми ти идват в повече.

6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2
    Лично за мен това са козметични промени ,които няма да дадат желаният резултат. Последното даже ще ни бръкне допълнително в джоба ,а както вече знаеш ми се иска правораздавателната система да стане на самоиздръжка.....
    ....
    Ако и това наричаш козметични промени, значи не можеш да направиш разликата между това да ти обръснат топките или да ги отрежат!
    Няма страна в света, в която правосъдната система да работи като ООД!

7. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Chertoianov
    Не казвам ,че ти укриваш а че системата е такава. А за останалото - знаеш, покрай сухото гори и мокрото.

Lupus
    Време е да заработи като ООД и да им се плаща за качествено свършена работа....
    Есента на 2009 година ВСС си раздадоха няколко милиона като премии и 13 заплата въпреки че държавата е в криза...и никой не е доволен от работатат им.
    Време е някой да им потърси сметката и то с лихвите!!

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2

Lupus
    Време е да заработи като ООД и да им се плаща за качествено свършена работа....
    Есента на 2009 година ВСС си раздадоха няколко милиона като премии и 13 заплата въпреки че държавата е в криза...и никой не е доволен от работатат им.
    Време е някой да им потърси сметката и то с лихвите!!
    А кой и как ще определя качеството на извършената работа? Това означава да узаконим корупцията. Който плати повече той печели делото, така ли? И адвоката и прокурора наддават като на търг.
    В демократичните системи на управление се работи с изборност и бюджетиране. Ако искаш да си окръжен прокурор или съдия и хората да те изберат за такъв ще внимаваш как си гледаш работата, и ти и екипа, който управляваш. Защото на следващите избори ще изберат друг, а ти от управляващ, ще се превърнеш в подчинен.

10. Member
    Тук е от
    Feb 2005

@hristoslav2
    Аз пак малко като развалена плоча, но... твоите данни за правосъдната система от първа ръка ли са, нечий преразказ ли са, подозрения ли са или са защото всички така казват...
    Пък и каза малко по-нагоре, че всички в системата се прикриват, защото иначе рискуват да не бъдат разкрити самите те... Предполагам, че аз рискувам да ме разкрият, че не администрирам активната си директория както трябва...

11. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    А кой и как ще определя качеството на извършената работа? Това означава да узаконим корупцията. Който плати повече той печели делото, така ли? И адвоката и прокурора наддават като на търг.
    Разминаваме се в гледните точки...Имам в предвид ,загубилият делото да заплаща всички направени разходи по него.
    Административни разходи ,заплати, телефон ,консумативи, експертизи, ток, аутопсии, консултации....

12. Member
    Тук е от
    Feb 2005

Явно наистина говориш наизуст. Загубилият делото ПЛАЩА всички направени разходи по делото. Както дадените за експертизи по делото, така и дадените за държавни такси, също адвокатски възнаграждения на противната страна. Отделно сумата по съдебното решение или присъда. Това, че държавните такси не покриват всички съдебни разноски е отделен въпрос. Мога да кажа, че съда в който работя печели за държавата от такси сума, която е много близо сумата, която изразходва за заплати, поддръжка на сградата, ток, вода, компютърна техника и т.н. и т.н. Въпросът е, че като институция Прокуратурата няма как и няма от къде да изкарва пари от такси. И не би трябвало! Прокуратурата няма как да защитава правата само на тези, които могат да си платят таксата. Полиция и Дознание са в същата позиция.
    Между другото и преди казах, сега пак ще повторя - има начин за определяне на качеството на работа. И то е процент на изменените или отменени съдебни актове от по-горни инстанции както на отделните съдии, така и на съдилищата като цяло. Освен това се следи и за спазването на сроковете за приключване на делата и за просрочване се търсят причини и съответно могат да бъдат налагани административни наказания.
    Цитат от отчетен доклад на средно натоварен съд.
    Наказателни дела:
    През 2010 година са обжалвани общо 393 съдебни акта от
    наказателно правен характер – Присъди, Решения и определения.
    От тях са обжалвани 292 присъди и решения и 101
    определения.
    От обжалваните 292 присъди и решения са потвърдени 218
    / 74,6 % / , отменени 65 , изменени – 9.
    От обжалваните 101 определения са потвърдени 86 / 85
    % / , отменени – 14, изменени – 1.
    Граждански дела:
    През 2010 година са били обжалвани общо 315 съдебни акта
    от гражданско правен характер , от които 194 – СР и 121 -
    определения.
    От обжалваните 194 СР са потвърдени 125 / 64,4 % / , из
    цяло отменени или обезсилени – 33, частично отменени или
    обезсилени в една част – 36.
    От обжалваните 121 определения са потвърдени – 85 /
    70,2 % /, из цяло отменени– 31, частично отменени – 5.

13. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Chertoianov
    Не ми се вярва да плащат всички разходи. След като имаш достъп до информационната система- погледни колко са разходите по делото Белнейски и колко трябва да плати осъденият на първа инстанция. Не забравяй да включиш и ДНК експертизите направени зад граница....

14.  

15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Делото Белнейски е възможно най-неудачния пример. Нямаш ли усещането, че там от самото начало се полагат неистови усилия едновременно да се прикрият (или да не се разкрият) истинските извършители и да се задоволи по някакъв начин общественото желание за осъден. Не знам обаче дали няма да се повтори делото "Луканов".

16. Member
    Тук е от
    Feb 2005

Делото Белнейски не е приключило, че да се търсят парите от виновния или виновните...
    Сега нека да разкажа за експертизите...
    Когато експертизата се назначава от полицията или прокуратурата тя се плаща от държавата. Няма кой друг да я плати, защото до момента няма виновен. Само да отметна, че някой е виновен едва след като съда е излязъл със съответното решение и са изминали всички срокове за обжалване. Та тези експертизи са за разкриване и установяване на истината. Също така Прокуратурата е Държавно обвинение, така че е нормално държавата да поема тези разходи. Но след влизането в съда ако някоя от страните иска допълнителна експертиза тя заплаща разходите. След постановяване на решението загубилия възстановява разходите на спечелилия, направени по време на съдебния процес. Разбира се има различни вариации, но те изрично са описани в съответните нормативни актове.

17. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Не знам защо но като чета тази тема за съда и прокуратурата и направо ми се повръща. Като ги гледам в пловдивската районна прокуратура какви кифли се назначават, коя на тате дъщерята, коя си вдигала краката и после в съда пред залите даже не се крият докато се хилят заедно със съдията и си плюят в устите и решават делата предварително. На гърба на разни нещастни "гугутки" си градят кариерата. В българският съд правораздаване има, но не и правосъдие. То е видно и от анкетата.

18. Member
    Тук е от
    Feb 2005

Аз лично не съм си вдигал краката, нито съм на някой дъщеря.
    Без да искам заех позицията на защитник на правосъдната система. А нито искам и нито ми е работа да бъда и защитник. По-скоро ми се щеше да повдигна малко сумрака с който е забулена системата в която работя в съзнанието на хората. Факт е, че има хора, които са много читави и съответно такива, на които работата им не е там. Не е честно работата на всеки един работещ там - независимо дали е служител или магистрат, да бъде зачерквана с лека ръка защото имало черни овце. И не говоря за себе си. Аз съм системен администратор, както казах и преди. Т.е. работата ми дали работя за съда, прокуратурата, полицията, някоя банка или фирма е абсолютно еднотипна. Така че не защитавам работното си място. Мога да работя същата работа навсякъде.
    Но е глупаво да нападаш някого само защото всички го правят. Глупаво е да се лепят етикети. Глупаво е да говориш за нещо, за което всъщност не знаеш почти нищо освен говоренето на други, които също нищо не знаят за това същото нещо.
    BLUE1 очевидно има наблюдения и съответно има възможността да прецени до колко съдебната система си върши работата. Обаче говоря за тези, които съдят без да разбират точно какво съдят. Не приемам, че когато минеш покрай будката за вестници и хвърлиш поглед върху заглавията вече можеш да се чувстваш специалист по всички теми на съдебната система.
    Аз пак да попитам - кой то гласувалите (без значение как) е имал пряк контакт със съдебната система? Аз не питам за цялата правораздавателна система, аз питам конкретно за правосъдната?
    Както и да е, може би няма смисъл да пиша всичко това, което пиша сега.
    Както стана ясно аз съм един завеян романтичен оптимист... и явно нещастна гугутка.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Мнение за система
    От dbitzepsa във форум Аудиотехника
    Отговори: 0
    Последно: 09-12-13, 12:40
  2. Система за видеонаблюдение.
    От tritonchev_t във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 10
    Последно: 22-04-13, 16:30
  3. Отговори: 4
    Последно: 28-06-08, 21:25
  4. ДВД Система?
    От kocenino във форум Blu-ray и DVD плейъри и рекордери
    Отговори: 4
    Последно: 29-12-06, 11:03
  5. Вярвате ли в Хороскопи?
    От glowndark във форум Анкети
    Отговори: 25
    Последно: 12-05-06, 13:00

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе