Вижте резултатите от анкетата: Вярвате ли в правораздавателната система ?

Гласували
56. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Напълно

    0 0%
  • В по-голямата си част

    3 5.36%
  • Частично-донякъде

    14 25.00%
  • Въобще не вярвам

    39 69.64%
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 48

Вярвате ли в правораздавателната система ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,436
    #1

    Вярвате ли в правораздавателната система ?

    Системата е......
    Съдиите държат повече на това да не засегнат нечии интереси ,за да запазят постовете си./гарван гарвану око не вади/
    Прокуратурата държи повече на реномето си отколкото на справедливостта.
    Адвокатите държат повече на портфейла си ,отколкото на закона и клиента си.
    Следователите и дознателите гледат само по-бързо да се отърват от поредният случай, като за пари са способни да продадат доказателства и данни за свидетелите.
    Полицаите гледат безучастно и как по-бързо да им свърши работното време.


    Ако имате идеи, какво да се промени в системата за да се подобри - споделете ги.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Wise
    Тук е от
    Oct 2004
    Мнения
    3,124
    #2

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    А ти на какво/кого държиш??
    Не- не вярвам е отгоеорът ми. Но това не променя нещата......

  4. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #3

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    -Вярвате ли в Библията?
    -Да. Дори съм виждал една...

  5. Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    164
    #4

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    По случайност работя в съд. При това в един от най-натоварените в страната... Не искам да ставам защитник на институцията, в която работя още пък по-малко на Прокуратура, Дознание или Полиция. Адвокатите пък съвсем сами могат да се защитават...
    Обаче медала има две лица. И ако на едното е цялата правоохранителна и съдебна система и тази страна е постоянно обърната навън и съответно бива подлагана на охулване и оплюване, то онази, която е обърната навътре е онази власт, която трябва да създава съответните нормативни актове с които трябва да работи съдебната власт. Когато законите и кодексите са правени на парче или са недомислени, това е предпоставка за пукнатини, дупчици, дупки ями и пробойни в правораздаването. Един съдия или прокурор разполага в ръцете си с Гражданско-процесуалния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Това са основните инструменти с които работят те. И такова нещо като глобално тълкуване на текстове не може да има. Стигне ли се до тълкуване на текстове от закона означава, че има евентуален проблем. Както е работа на прокурорите да търсят наказание за престъпника и закононарушителя, така и работата на адвокатите е да направят максималното да наклонят везните в полза на техния подзащитен. Че виновен бил... Това няма ни най-малко значение. Щом в закона има дупка, която да използват, за да го проврат на свобода - ще я използват максимално. И съдията и прокурора няма какво да направят - да е нямало дупка. Те няма как да я запушат. Те прилагат законите - не ги създават.
    Разбира се, че е навсякъде има черни овце. И в Съд, и в Прокуратура, и в Дознание, и в Полиция... Но всички тези институции се подчиняват на закона. И ако някой си е позволил да не го прави то е защото закона му е позволил или пък закона не е вменил прилагането на адекватен контрол.
    Между другото специално за съда мога да говоря много неща. Точно за максимален контрол я има тази инстанционност на съдебната власт. Затова има Районни, Окръжни, Апелативни и Върховни съдилища. Има и Административни. и ако някой има притеснения, че районния съдия е взел едни пари, за да реши делото по определен начин, може да обжалва решението пред Окръжен съд. Там вече го гледат състав от трима съдии. Ако предполага, че някой е подкупил и тримата, в последствие може да обжалва и пред апелативния... И проверката е много строга и стриктна. Постоянно има контрол, прави се статистика на кой съд и на кой съдия колко акта са отменени, защо са отменени и т.н. И всичко това си влиза в съответните досиета... Може би отвън целия механизъм на съдебната власт е обвит с тайнственост и мистериозност, но всъщност има ясни и прости правила, които са и доста прозрачни. Разбира се аз това го открих, едва, когато започнах да работа тук.

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,436
    #5

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    Цитат Първоначално публикувано от Chertoianov
    Но всички тези институции се подчиняват на закона...
    На закона ,който те самите пишат. Да не забравяме ,че законите в народното събрание ,се пишат от юристи/адвокати, които пишат закона така ,че като им свърши мандата после на тях да им отърва/улеснява/ при защитата на поредният обвиняем. Отделно са лобистите на разни фирмени интереси....А това ,че законът ощетява държавата или потърпевшият...майната му , нали печелят те по този начин...
    ВСС е една пародия....свалят един съдия от длъжност ..после той ги съди и пак се връща на същата длъжност ,като дори получава парични компенсации/от нашите данъци а не от заплатите на ВСС/ за накърнено самочувствие . Настоящият случай с новоизбраната председателка на СГС е жив пример за безхаберието на ВСС. Нямало било конфликт на интереси....

  7. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001
    Мнения
    17,616
    #6

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    самото право поначало е концептуално объркано

    търсенето на факти и въздаването на справедливост винаги е било скриване на факти и защита на интереси

    и тук не говоря за корупция и/или субективизъм, а за вродения дефект на правото - да се опитва да регулира действителността чрез опростяването й до схеми, вместо то да се наглася спрямо фактите.

    конкретните факти за всеки казус биват филтрирани и опростявани, докато могат да бъдат вместени в рамките на вече урегулиран протокол, който е приет от държавата, и чието спазване гарантира комфорта на държавата, а не справедливостта спрямо индивида.

    има няколко въпроса, чиито отговори обезсмислят анкетата като прекалено очевидна и предрешена:

    1. защо толкова се радваме, когато очевидната справедливост възтържествува? защото е рядко
    2. защо винаги сме сигурни, че на богатите ще им се размине? защото винаги става така
    3. защо нищо не се прави по отношение на очевидната за всеки непълноценност на закона? не е защото тогава ще дойде лелеяната справедливост, а защото статуквото не трябва да се променя и не трябва да се признава, че нещо е било радикално грешно в миналото.


  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,436
    #7

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    FearMe

    При сегашната система вместо правителството да контролира големите корпорации и фирми чрез закона......те контролират него.

    Прав се ,че е объркано. Справедливостта се е превърнала в една илюзия....
    1. това се случва само при битови свади и спорове
    2. при големите дела където играят големите пари винаги е така
    3. ако признаят грешка в закона ще трябва да преразгледат всички дела....


    Задавам си въпроса ,не може ли всеки един закон да се приема с референдум ?/това означава средно по 40 пъти годишно в първите години/
    Второ - има ли възможност да се изключи човешкият фактор в присъдите - може би компютри ,но....нали ще има оператори ,та пак опираме до случайни или умишлени грешки.
    Трето-според мен трябва да се премахнат сделките на прокуратурата с подсъдимите-очевидно е че от тях печелят само вторите.

    Доколкото си спомням ,в доклад на държавният департамент по правосъдие имаше данни за 65 случая на невинни излежали присъди в САЩ поради грешки в системата...
    Интересно има ли такава статистика у нас ?

    Направи ми впечатление ,че в някои щати съдиите нямат юридическо образование/такова има секретарят/ и понякога правят компромиси в решенията си в името на справедливостта, докато нашите съдии следват закона буква по буква и правосъдието отива по дяволите.
    Може би във ВСС не трябва да работят юристи ,а обикновенни хора с мандат от 1 година и чийто решения да са задължителни за всички съдилища в страната.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #8

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    Американската правна система е англосаксонска, а нашата е континентална. Разликите са значителни и сравнението е трудно.

  11. Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    164
    #9

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    BLUE1 е много прав. Разликите са много големи. По принцип англосаксонската система предполага повече възможност за съдебни грешки...
    Ако някой стане депутат, за да прокара закони, които ползват само него или приближени нему кръгове това означава, че има проблем законодателната система. Не се сещам от познатите ми съдии някой да е станал депутат за да си оправи живота след четирите години депутатстване. Те работят със законите, които се коват в Народното събрание. Обобщаването не е полезно за разкриване на истината. Самия ВСС по принцип се назначава политически. Има мандати, назначавани от президента, от Народното събрание и от правителството по мой спомен...

  12. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,436
    #10

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    Съдии може и да няма ,но е пълно с адвокати в народното събрание, които правят законите така ,че да си уредят живота след това. Същото правят и останалите народни представители ,които в 90% от случаите са лобисти на фирми....

    Днес сме свидетели на огромен скандал в съдебната система. Членове на Висшия съдебен съвет за поредна седмица нито признават провала с избора си на съдия Владимира Янева за шеф на СГС, нито проявяват дори привидно желание да разследват скандалите с нея.
    Очевидно е, че Висшият съдебен съвет трябва да си отиде за доброто на България и българското правосъдие.
    Но вместо да чакат обаждане от Брюксел или Вашингтон, българските данъкоплатци могат да им се обадят сами. Имат право на това, защото им плащат заплатите.
    Изпратете СМС до член на ВСС и го помолете с учтив текст да си подаде оставката.
    Примерно така: "Уважаеми, подайте си оставката. За доброто на страната!"
    Мобилните телефони на изборните членове на ВСС:
    0889 197666 Цони Цонев
    0888 958693 Георги Шопов
    0888 756394 Мая Кипринска
    0889 282688 Иван Колев
    0888 319449 Петър Стоянов
    0888 516800 Стефан Петров
    0888 396527 Божидар Сукнаров
    0888 522386 Пламен Стоилов
    0887 524049 Пенка Маринова
    0884 110082 Вельо Велев
    0888 851640 Радка Петрова
    0888 751898 Светла Данова
    0888 623335 Цветанка Табанджова
    0888 736867 Елена Митова
    0888 876401 Анелия Мингова
    0888 396527 Божидар Сукнаров
    0887 870203 Георги Гатев
    0888 739211 Костадинка Наумова

    http://www.bivol.bg/smsvss.html

  13. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    1,589
    #11

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    Щом Лъчезар Иванов дава консултации, не ми се мисли за останалите. Този човек, като му знам багажа, най-малкото което съм очаквал, е това ,че може да изкара 110К от консултации.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    164
    #12

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    hristoslav2, а ако новата шефка е назначена с протекция от някой различен от ВСС, на него СМС-и ще му пратят ли?

  16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #13

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    Цитат Първоначално публикувано от hristoslav2
    .....
    Изпратете СМС до член на ВСС и го помолете с учтив текст да си подаде оставката.
    Примерно така: "Уважаеми, подайте си оставката. За доброто на страната!"
    Мобилните телефони на изборните членове на ВСС:
    .....
    http://www.bivol.bg/smsvss.html
    И какъв очакваш да е резултата? Хипотезите са две:
    1. Тия от ВСС вземат, че се засрамят и групово си подават оставката. Ами после? От къде да намерим нови 18 човека, гарантирано честни, неподвластни на съблазните на заобикалящия ги свят юристи, с които да ги заменим???
    2. На същите тия хич не им мигва окото какво мислят наивници като теб. И не си подават оставките. Какво правим после? Вдигаме революция и ги избесваме по стълбовете на Цариградското??? Имаш ли акъл (и дупе) да мотивираш необходимото количество хора, които да я реализират тая революция или подвиваш опашка?
    Или само си чешеш пръстите в клавиатурата от "немай какво да правиш"?

  17. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2010
    Мнения
    41
    #14

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    Всеки знае политиката за сигурност в мрежата. Всичко е забранено с изключение за разрешеното. При правото е наопаки, всичко е разрешено с изключение на забраненото. Според мен така се отваря голяма дупка за всякакви пернати да вършеят. Например последно, което се сещам имаше казус за черното тото, ами нямало в закона описано какво се прави в такъв случай и всички доволни. Добре ама защо не ги хванат за неплащане на данъци от тази дейност, дали не са се сетили? Не съм запознат от близо с правораздаването но според мен е точно така гледат какво пише в закона и като коне с капаци, всеки от улицата може така да стане съдия например. Няма ли я моралната и справедливата оценка, пепел му сипи. Как човек да вярва в правораздаването...

  18. Member
    Тук е от
    Aug 2008
    Мнения
    348
    #15

    Re:Вярвате ли в правораздавателната система ?

    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    И какъв очакваш да е резултата? Хипотезите са две:
    1. Тия от ВСС вземат, че се засрамят и групово си подават оставката. Ами после? От къде да намерим нови 18 човека, гарантирано честни, неподвластни на съблазните на заобикалящия ги свят юристи, с които да ги заменим???
    2. На същите тия хич не им мигва окото какво мислят наивници като теб. И не си подават оставките. Какво правим после? Вдигаме революция и ги избесваме по стълбовете на Цариградското??? Имаш ли акъл (и дупе) да мотивираш необходимото количество хора, които да я реализират тая революция или подвиваш опашка?
    Или само си чешеш пръстите в клавиатурата от "немай какво да правиш"?
    А ти защо си така примирен?
    Наистина се оказа , че е второто -даваха ги по новините-зад инициятивата стоели много пари и заговор.
    Изобщо не им минава през главите ,че вече на всички им омръзна да им гледат мазните, надменни и подкупни муцуни.
    Рано или късно ще се стигне до революция.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Мнение за система
    От dbitzepsa във форум Аудиотехника
    Отговори: 0
    Последно: 09-12-13, 11:40
  2. Система за видеонаблюдение.
    От tritonchev_t във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 10
    Последно: 22-04-13, 15:30
  3. Отговори: 4
    Последно: 28-06-08, 20:25
  4. ДВД Система?
    От kocenino във форум Blu-ray и DVD плейъри и рекордери
    Отговори: 4
    Последно: 29-12-06, 10:03
  5. Вярвате ли в Хороскопи?
    От glowndark във форум Анкети
    Отговори: 25
    Последно: 12-05-06, 12:00

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе