Каменица и Загорка работят основно с български хмел. Който пие българска бира може да наблегне на продукцията им, ако иска употребеният хмел да е еко, стига разбира се тези бири да му харесват де щото...
Алмус - светло
Алмус - специално
Алмус - тъмно
Ариана - светло
Ариана - тъмно
Астика - лукс
Балканско - светло
Болярка - светло
Болярка - тъмно
Болярка - вайс
Бургаско
Бургаско - светло
Варна - светло
Загорка - специал
Загорка - голд
Загорка - тъмно
Загорка - фюжън
Каменица - светло
Каменица - лев
Каменица - пшенично
Каменица - лимон
Каменица - тъмно
Кметско
Леденика - специално
Леденика - тъмно
Ломско - светло
Мизия - светло
ММ - светло
Пети океан
Пиринско
Славена - светло
Струмско -светло
Столично - светло
Столично - тъмно
Хаберман - светло
Шопско - светло
Шуменско - премиум
Шуменско - специално
Шуменско - светло
Шуменско - тъмно
Шуменско - червено
Каменица и Загорка работят основно с български хмел. Който пие българска бира може да наблегне на продукцията им, ако иска употребеният хмел да е еко, стига разбира се тези бири да му харесват де щото...
"Леко" ще те поправя- "отглеждаше се" във Велинград.Минало свършено.
Последните години колко пъти съм ходил там, на влизане от дясно имаше една цяло поле от пътя до планината цялото с хмел. По 3 -4 метра височина беше.Помня го от малък.Сега -0 хмел .НЯМА ...Какви бири к'ви 5 леа искате.ТО хмел не се произвежда, вие бира искате да пиете ...
И съоръженията по които растеше във височина не ги виждам вече НИКЪДЕ във/около Велинград, а ходя по няколко пъти в годината ...
Замениха хмела със СПА ...Масово всичко е направило хотели, хотелчета, та скоро гледам9декември 2015 година) се довършват още няколко средни и малки хотели...И накачорени с надписи на руски- че се продават апартаменти на тях ...
Те инфраструктура нямат, апартаменти продават...
Там има според поле за истински бизнес- засаждане отново на хмел и отглеждането му както преди години.Дори има бизнес не само за българския, но и за чуждия пазар.
Бирата откак започнаха да и слагат пшенични и разни други "малцове" вече нито ми е така хубаво горчива, нито ми се услажда така...
Този пост е редактиран от boje; 26-02-16 в 16:33.
Забрави за екология .Без глифозат не става.И ако мислиш ,че срещу листните въшки може да пуснеш многоточкови калинки,пак не става. Има инсектициди.
- - - - - - - - - -
Нашите "фермери" гледат в кои култури се дават най-много субсидии, а реализация на продукцията им е последна грижа.
- - - - - - - - - -
Не знам.Но изглежда в германската има достатъчно.Ечемика го изключваме като заподозрян за глифозата.
Уф... много трудно ще го намериш, ако не знаеш къде е. Там дето бабите продават орехи и джанки на тротоара.
Мисля че имаше някакви пилета на грил или нещо подобно... Та до тях има магазинче за хляб - широко точно една врата. В дъното му има машина за наливен "Гларус", дето пуска светла и тъмна. Продава се само в пластмасови бутилки, на които лепят етикет.![]()
Вие защо не почнете като Обама да си правите домашна бира ,а търсите някакви автомати.
Ама какви сте такива варнеци, че да не знаете... Glarus-Българска крафт бира
Има два вида хмел според предназначението си - за вгорчаване и за аромат. От първият тип се слага по-малко, т.к. има повече алфа киселини (горчивината) от колкото при ароматичните хмелове. От вторият тип се слага един или няколко вида хмел, като количеството е колкото повече толкова по-добре и трябва да се има впредвид и неговата горчивина (макар и малка).
Аз мятам в казана по около 0.5гр/л горчив и до 5гр/л ароматичен съм стигал (зависи от хмела и бирата).
Реално в готовата бира хмел няма, а след прецеждането (и филтрацията у фабриката) остават само горчивината, ароматите и някои други екстри.
с един сладък стаут, че взеха да ми лепнат пръстите (така де - устата).
Въпросът беше риторичен![]()
Но благодаря за изчерпателния отговор!![]()
Какво да не пием
Животът се изврати, хората също, а най-лошото е , че това се случва и с бирата. Всичко друго сме го преглътнали вече, но това не можем и не искаме. На бял свят се появи първата транссексуална бира, която влиза в черния ни списък, изпреварвайки дори безалкохолната. Въпросното пиво е направено от цветове хмел, “сменили пола си” преди реколтата да бъде събрана. Пишем и плачем! Процентът на алкохол в пенливата течност ще бъде 4.6 %, а производителят е No Lebel.
Това, което разбрахме лично от Франц Милде в производството на бира е, че традиционно, при приготвянето на любимото ни пиво се използва само хмел от женски пол, а мъжкият се отделя, тъй като цветовете му – подобни на шишарка, не израстват до необходимия обем. Приходите от продажбите на новото пиво ще отидат в полза на младежки транссексуални общности, с което приключваме този материал и отиваме да си отворим една истинска бира.