Вижте резултатите от анкетата: Подкрепяте ли идеята за провеждане на ВНС и смяна на политическата система?

Гласували
86. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да, подкрепям!

55 63.95%
  • Не, да се запази статуквото!

26 30.23%
  • Безразлично ми е!

5 5.81%
Страница 2 от 6 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 85
Like Tree10Одобрявам

Подкрепяте ли идеята за провеждане на ВНС и смяна на политическата система?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Отговор: Подкрепяте ли идеята за провеждане на ВНС и смяна на политическата система?

Лупус,
    Според мен, политическата система сама по себе си няма кой знае какво значение. Проблема е защо, например, нашата не финкционира и защо в други страни функционира. Ако навлезем в подробности, то същия въпрос се отнася и за всеки един закон по отделно. Ние непрекъснато се оплакваме, че нямаме закони и затова еди какво си не работело и било проблем. Дрън, дрън. И най лошия закон е 100 пъти по добър от перфектния закон който обаче не се спазва. За да се спазват законите е необходимо да има обществен договор, т.е. обществен консенсус, под който всеки един индивид мислено се е подписал, спазва и контролира другите за опазването му. Това е единствения начин за изграждане на държава и ДЪРЖАВНОСТ! Всичко останало са технически подробности.
    Ние явно сме много далеч от такова разбиране. В обществоо ни няма никакви основополагащи принципи и каузи, на които да стъпим, за да тръгнем в някаква посока. Всичко в нашето общество е разрушено - морални ценности, традиции, религия, уважение към авторитети, историческа памет и т.н. За това не са виновни само политиците, те просто са хората, които паразитират в тази хранителна среда и няма как да бъдат различни. Независимо от политическата надстройка, която функционира, те са част от нас и не са по различни от нас.
    Самият факт, че след три тежки катастрофи, които са си удар в дъното и тръгване от нулата, ние продължаваме не само да си избираме една столетна партия, но даже да имаме някаква търпимост към нея и да позволяваме въобще съществуването й е повече от показателен.
    blue1 одобрява това.

2.  

3. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Отговор: Подкрепяте ли идеята за провеждане на ВНС и смяна на политическата система?

Цитат Първоначално публикувано от tony34al Виж публикацията
    Че нали си имахме 45г, не и ли се наситихте...
    Да не бъркаме тоталитарните режими с президентска република. Това хоро дето се играе последните 23-24г доказа за съжаление, че не струва....криво хоро.

4. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Системата НЕ РАБОТИ 22 години, тъй като има предвидени в Конституцията закони които да се приемат в тригодишен срок(Параграф § 3 алинея 3 от Преходните и заключителните разпоредби на Конституцията: http://www.government.bg/cgi-bin/e-c...&p=0034&n=4&g= ) от влизането й в сила (13 юли 1991 година) -срокът е изтекъл на 13 юли 1994 година и са все още неприети тези закони.Един от тях е закона предвиден по чл.68 ал.1(http://www.government.bg/cgi-bin/e-c...&p=0034&n=4&g= )от Конституцията на Република България за забранените и несъвместими дейности и държавни служби с длъжността "народен представител".В този закон който обикновенното народно събрание избрано след ВНС е трябвало да приеме до 13.07.1994година е трябвало да посочи дейностите и длъжностите които народните представители не мога да извършват и да заемат.Този закон и до ден днешен нито е внесен нито е приет от което и да НС след ВНС.Този закон точно щеше да предвиди, че в случаи какъвто имаме с Ахмед Доган с "консултантския" му хонорар са несъвместими с заеманата от него длъжност народен представители и на основание чл.72, ал1 точка 3 предложение последно (http://www.government.bg/cgi-bin/e-c...1&p=0034&n=4&g ) от Конституцията пълномощията му на народен представител щяха да бъдат прекратени предсрочно преди изтичане на мандата му.
    Този закон би трябвало да посочи неизчерпателно видовете дейности, длъжности и правоотношение при наличието на които пълномощията на конкретния народен представител се прекратяват.
    В една част от случите би могло да се предвиди за депутата наказателна и гражданска отговорност за нарушаването на закона.

Това което казвам е, че поради липсата на воля(нежеланието, безхаберието и незнанието) на политическите партии и всички депутати от 1991 година досега не само този но и други закони които въвеждат ограничения и санкции за тях, за които те имат конституционно задължение да ги приемат в 3 годишен срок от влизането в сила на КРБ) и са в полза на народа не бяха приети.Това съставлява едно продължено нарушаване на КРБ от всички народни събрания, политически партии и депутати от 1991 година досега.Настоящата конституция има още "ресурси" които да бъдат използвани за да се решат значителна част от проблемите на обществото, които не са били изпозлвани по вина на политическите партии и депутатите.

Принципно съм "ЗА" нов конституция(макар, че допреди 3 бях принципно против), но сега не виждам както юридически капацитет за изработването/съставянето на една нова конституция, която да е по-добра от настоящата, нито виждам политическа воля и морал, а нали все някой трябва да гласува тази нова конституция и това ще са "старите муцуни/политици" докарали народа и държавата до това състояние в момента ...Струва ми се доста тъпо и наивно разбирането, че тези които 23 години ограбваха и продаваха народно-обществения интерес на ралични икономически субекти сега ще изработят нова по-добра Конституция на Република България която да доведе благоденствие...

П.П.
    Поради изложеното в последния абзац противоречие във виждането ми няма да упражня правото си на вот в настоящата анкета.
    Този пост е редактиран от justify; 22-02-13 в 11:05.
    hristoslav2 одобрява това.

5. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

@tony34al,
    Напълно съм съгласен с теб! Но нали именно Конституцията е този обществен договор! И именно там трябва да бъдат заложени механизмите, с които да се управлява държавата така, че законите да се спазват. И ако сега не се отиде към радикални промени наистина ще си докараме пак столетницата+Доган на власт! Или "избори до дупка", които ще досъсипят страната. Нека не забравяме, че в мътна вода най-лесно се лови риба!
    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    ...Струва ми се доста тъпо и наивно разбирането, че тези които 23 години ограбваха и продаваха народно-обществения интерес на ралични икономически субекти сега ще изработят нова по-добра Конституция на Република България която да доведе благоденствие...
    Нали това е идеята на едно ВНС - голям състав с много голямо представителство на гражданите, а не доминация на партиите. А истинските текстове се пишат от юристи, но под контрола на обществото.
    Този пост е редактиран от Lupus; 22-02-13 в 11:04.

6. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

Как я виждате тая работа, Станишев и Доган да управляват, не знам. Та аз, който нито един път не съм излизал на протест до сега, не бих се спрял да го направя за първи път.

7. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Не го виждам.Гледам че от вчера има ново искане: БСП, АТАКА, НДСВ и изобщо политическите партии и политиците участвали в управлението последните 10-15 години(или от зората на демокрацията-не разбрах съвсем репортажа беше неясен) да не се явяат изобщо на избори и за мен това е доста разумно искане.Въпроса е "Ще мине ли?" ...

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006

Като кажете "граждани" сте ми много интересни. Нали и сегашните депутати са били граждани. Влизат вътре и гласуват накуп като овце по партийна заръка. Което е и логично, Избрали са те по партийна линия, съобразяваш се с партията.
    Не съм чул досега депутат да гласува по съвест. Едва ли чак толкова добре са подбрани, че да имат едно и също виждане по всеки въпрос.
    Няма никакъв шанс да се вкарат в едно ВНС, дори и по мажоритарен принцип, случайни и независими хора, колкото и да са кадърни. На хартия всички са такива, а и за най-чистия човек ще бъдат изкарани мръсотии по време на кампанията. Срещу него застава опонент, който обаче е "подкрепен" от еди кои си партии и народа пак ще гласува за тях.
    Няма нищо лошо в партийния пропорционален модел. Всичко е въпрос на това някой да си свърши работа. Да излезне с ясна програма, за която хората да гласуват и после да я отстояват, дори и да се налага прилагането на непопулярни мерки.

10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Не го виждам.Гледам че от вчера има ново искане: БСП, АТАКА, НДСВ и изобщо политическите партии и политиците участвали в управлението последните 10-15 години(или от зората на демокрацията-не разбрах съвсем репортажа беше неясен) да не се явяат изобщо на избори и за мен това е доста разумно искане.Въпроса е "Ще мине ли?" ...
    Детинско искане! Това няма как да стане по никой начин! Сега ли ще измислим новите партии? Или ще си ги внесем като ЧЕЗ и ЕВН?

11. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009

Въпросът е в политиката да се даде път на нови млади лица, защото старите нито свършиха работа, нито ще свършат.

Дядо Тошо, дядо Тошо,
    ти ни управлява лошо,
    Но каква след теб настана
    майката ни - разкатана.
    Вместо пълна демокрация
    ... пак е пълно с бюрокрация.
    Пълни са ни магазините,
    пълни са и лимузините,
    пълно с хиляди съблазни,
    но джобовете – пак празни.
    Уж дъската ни не хлопа -
    пак сме си за смях в Европа.
    Пак управниците днешни
    ни са криви, ни са грешни.
    Обещаваха: “България
    ще е новата Швейцария!”
    Но не казват от амвона,
    колко получават бона.
    Пак с усилена охрана
    ту са в Банкя, ту в Бояна,
    пак със суми многозначни
    си купуват безгръбначни.
    Пак за министерски вили
    цял народ напряга сили,
    колко върли кожодери
    пак са си милионери.
    Пак във зоните секретни
    зимни хижи, хижи летни,
    като бели гълъбици
    все от нашите парици.
    На оградите изправени
    надписи стоят поставени,
    че при всякакво движение,
    стрелят без предупреждение.
    Няма само Асамблея,
    няма го и Мавзолея,
    но за новите фондации,
    пак се труди цяла нация.
    Нямаме си вече мини,
    някой бързо ги зарина,
    И за сделката изгодна
    тлъста хапка някой бодна.
    Где е нашето богатство? -
    пак си пита наш’то папство.
    Пак продадено в чужбина!
    В чужди каси пак премина!
    Де са ни сега хотелите,
    де заводите, де резервите?
    Борд до борд и все с роднини -
    що да ходят във чужбина? -
    като с долари в Швейцария,
    пак ограбват си България.
    А народът гладен, беден –
    той кому ли е потребен?
    Само данъчните власти
    го залъгват с празни ясли.
    Леят пак в калъпи нови
    стари данъчни окови.
    Който имаше преди,
    той и днес се нареди.
    НАТО още не видели,
    пак конците сме оплели −
    Армия по бели гащи
    демонстрира яки плещи
    с коридори и канали −
    нас пак кучета ни яли.
    Ей я близката чужбина,
    кой ли вече не замина!
    Уж, ще ходиме в Европа,
    а опело пее попът,
    че след някоя година
    вече няма да ни има –
    младите ще са заминали,
    старите − ще се споминали!
    Нацията от преди −
    НЕЯ − Бог да я прости!
    Радой Ралин
    Този пост е редактиран от justify; 22-02-13 в 16:13. Причина: поставяне на пълен член -"Въпросът"

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Дааа... бай Радой и след смъртта си остана актуален!

13. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Гледам че от вчера има ново искане: БСП, АТАКА, НДСВ и изобщо политическите партии и политиците участвали в управлението последните 10-15 години(или от зората на демокрацията-не разбрах съвсем репортажа беше неясен) да не се явяат изобщо на избори и за мен това е доста разумно искане.
    Дори и да успеем за ограниченото време да създадем нови партии, да изработят те програми, да определят кандидати, листи, да ги опознаем, да гласуваме за тях и т.н. - какво пречи да се намърдат пак същите стари задници в тези нови партии? Че нали т.нар. "политическо номадство" е едва ли не БГ патент. Ти и аз ли ще си оставим работата, семействата, задълженията и ще тръгнем да ставаме политици ей така? Да се борим за място в тези нови партии с дърти номенклатурчици, които имат зад гърба си 45 г партийна школовка плюс още 23 г. тренировки по далавераджийство?

Пък и аз честно казано не вярвам на никого вече. Някой тук беше казал "90% от протестиращите по улиците се виждат в депутатски кресла в мечтите си", аз продължавам - да речем, че по някакъв начин наистина случайни, честни, обикновени и неопетнени до момента хора влязат в парламента, аз пък съм сигурен, че 90% от тях ще се корумпират, ако и в момента да нямат такава съзнателна идея или намерение. 4 години покрай баницата са доста време и в края на мандата няма да ги познаеш тези хора. Един е достатъчно да повлече крак и да направи някоя далаверка, заменка, бордче - ще има "абе аз ли съм най-големия будала" та стой, та гледай!
    Въобще да не споменавам, че мутри, нелегален (че и легален) бизнес, олигарси, обръчи, кръгове и т.н. сега в момента само чакат да видят кой ще застане начело, да започнат да го обработват, независимо кой е.

По темата за смяната на системата - винаги ще ги има тези "мутри, нелегален бизнес, олигарси, обръчи, кръгове" - с други думи, винаги ще има някой, който ще играе против правилата. Който ще има интерес от приемането (или не) на определен закон, от вида му, в който ще се приеме, или пък от спазването му (или не) в последствие. Който ще се опитва да прави далавери, докато го хванат и ще се опитва да се измъкне, ако и когато го хванат - с подкупи на съдии и полиция, с манипулация на медии, с убийства на свидетели, с "вратички" в законите, които сам е прокарал и т.н. Това е така по цял свят, а в БГ е в пъти по-изявено.
    И при това положение да се създаде едно управляващо тяло или институция (парламент, мин. съвет, президент - всичко, което е в основата на т.нар. "представителна демокрация") и да се концентрира властта в него - ами това само го улеснява този някой! Указва му ясно и точно къде да концентрира натиска и влиянието си - дали с добро (подкупи), или с лошо (изнудвания, убийства), това е друг въпрос. Затова не работи тази система у нас. Затова на практика мафията си има държава.

Ама защо системата работела другаде, а не тук - ами, първо, тя никъде не работи както трябва. Навсякъде куца, някъде по-малко, някъде повече. В САЩ примерно, лобизмът е неразделна част от политическия живот, а то си е отвсякъде в конфликт с идеята за представителна демокрация. Ама там още не са огладнели толкова, та се правят, че не го виждат. Също, с други финтове на съвсем различно, глобално ниво, още успяват да тикат нещата криво-ляво.
    Второ, у нас системата не работи поради причината "лош матрял", и никой да не се обижда. Просто това е положението. И да мрънкаме, и да се засягаме, това не променя факта, че 90% от хората нямат морала, съзнанието, възпитанието, идеалите и т.н. да поемат отговорността да управляват безкористно от името на другите. По-важното е "какво правим" в такъв случай. Ами първо, признаваме си го и осъзанаваме, че това е причината нещо, което за други работи, за нас да не работи. Второ, избираме нещо друго, което работи. Според мен това е нещо, обратно на концентрацията на власт в един човек/група. Т.е. - някаква форма на директна демокрация. Самата директна демокрация има много разновидности и варианти, но според мен т.нар. електронна демокрация или е-демокрация е удачна за нашите условия. Има варианти, експерименти в други държави, проверете и прочетете. При нас една комбинация от три неща - задължително гласуване, изискване за минимум средно обазование за гласуване и електронна демокрация - може да се окаже единствената що-годе работеща система.

14.  

15. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

Спокич, вече протестиращите са по 50-на души - до седмица тази тема няма да се обсъжда никъде....така че може да се изтрие.

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Току що минах през целия център на София - няма жив протестиращ. Няма и следа от жандармерията, тук-там полицай и трима пред парламента.

17. fbr
    fbr е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Jul 2007

И вълка сит (политиците доволни) и агнето цяло (раята спи)

18. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007

Не мога да отговоря в анкетата, липсва моят вариант. Аз съм за свикване на ВНС, но не сега.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 6 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Отговори: 53
    Последно: 26-09-16, 17:16
  2. Отговори: 7
    Последно: 22-03-09, 14:49
  3. Отговори: 54
    Последно: 18-01-09, 01:30
  4. Отговори: 126
    Последно: 27-12-08, 13:56
  5. Нов сайт, или какво ще кажете за идеята........
    От backinblack във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 0
    Последно: 12-09-06, 01:09

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе