Студената...
По повод казаното от .ostrich. - да цитирам едно указание към българските разузнавачи от втората половина на миналия век:
<font color="blue">"...и никога не питайте дали имат студена бира... там винаги е студена..."</font id="blue">
По темата - не видях в анкетата "Pilzner Urquell", затова няма да гласувам! Ако въпроса беше "Каква бира пиете" - щях да съм за "Загорка" [:D]
Pilzner [:D]
Иначе - когато пия - всякаква. Даже Пиринка [:D]
Сега малко полуекспертно мнение на един бивш работник в тази индустрия и това ми беше специалноста в средното де. Загорка наливна, Загорка Специално, Загорка Голд-от българските бири основно това пия, защото поне това е бира не водица с вкус на бира(Каменица), от време на време може и Астика, но златният етикет 330 мл. Инак от западните бири: Бекс, Хайникен и Варщайнер-най-добрата германска бира поне за мен. Незнам какво толкова ми я хвалите тези Каменица твърдо, явно на времето не сте опитвали МОРЯШКО тъмно на Варненският завод, е това избиваше рибата. А както каза FearMe няма нищо по хубаво от нефилтрирана, току що "узряла" бира, това е веднъж. Проблема е, че трябва да се пие на место в завода, заради все още доферментиращият си характер. Но какви напивания съм правил във Варненско пиво с такава бира не е истина. Това е истинският вкус на бира, защото като мине през термична обработка и филтриране преди това се губи голяма част от уникалният и вкус. Но и заради неспазване на това което пише в дебелите книги за бира, т.е. у нас вече не се прави бира, а заместител на бира!!! От около 5-7 години поради поскъпване на суровината-ечемик, в БГ заводите почнаха да използват все повече сурогати на ечемичният малц(заместители), а от това се губи от уникалноста на бирата. В дебелите книги пише максималното количество на използваните сурогати е до 15%, а в днешна БГ се слагат до 60-65%. Това вече не е бира от ечемик, а от ориз или пшеница. Просто ако почна да разправям как се лъже и в производството на вино, ще се откажете да пиете вино. Ама аде това е за бирата.
кажи за виното, на мен ми е чудно колко процента вода слагат 90 или 95,. Баси не може литър вино да струва в магазина 2 лева. Това е смешно даже неотлежала нормално (алжирка даже) би трябвало да е към 4-5лв литъра бутилирано в стъклена бутилка в магазин.
Относно ракиите и всички други производни на C2H5OH не подлежът на коментар, че станаха смешни повечето ни винпроми.
Заместители, аслъ... Едно време и на мен любимата ми бира беше астиката златен етикет. От няколко години насам обаче хич не ми харесва - намирам вкусът и силно променен и въобще не ми е така хубава.... Само бургаското не си промени вкуса. Каменицата е пивка, ама много лека, а повечето загорки ми довнасят някакъв спиртен остатък в устата след пиене...
Ама като за лятото на морето стават....
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">И аз пия предимно Бургаско
Май само с D3BEPP го пием това
хехе<div align="right">Originally posted by saint056a*-*24/04/2004*:* 08:19:06</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Алооо...морето....мен къде ме забравихте?!?! [:D]
Бла, бла...бира [xx(]. Такова животно кусвам два пъти в годината, но като го направя - Бургаско good [Yes!]
Aм ХА НАЗДРАВЕ и на теб, Профи!!!
И да пребъдат бургаските пивоварни, купени от.... Не знам последно от кого....
Аз съм за плевенските бомбички, ама ги нямаааа ;-(
Иначе се наливам основно с каменица - загорката ми горчи прекалено.
Шуменско пиво, Златна Астика, Амстел, Стела, Наливна бира.
Ако питате Dockera тои има добър израз за случея.Наличната и ефтина бира.Така че НАЗДРАВЕ на всички.
Препоръчвам на FearMe пробваи Staropramen.Чешка но добра бира.Няма да съжеляваш.
Главно Каменица, но предпочитам Stella Artois пред всички останали бозички []
donkixot, защо казваш така: "...Чешка но добра бира..."?!
знаете предполагам, че Pilzen е град в чехия, който е дал на света пилзенската бира, но това не е просто марка, а тип бира. за повече инфо за видовете бира:
http://www.frugalmacdoogal.com/beer.html#styles
p.s. не знам за тая новата, електронната поща, но ми се струва, че поне бутилка-две ще можеш да пратиш по нея.. чакам []
С две ръце - Amstel
защо няма Варненско(бира Варна) ??? [:P]