Здравейте,
интересува ме дали някой има преки наблюдения над надеждността на Yamaha, Denon и Sony.
Обмислям смяна на ресивера (Yamaha V375) и тъй като цените тук са безумни, ще си го внеса от Англия. Затова и предпочитам да заложа на надеждност, за да не се занимавам с пращане обратно.
Гледам главно Sony 1080 и Denon X2500/X3500. Загледах и моделите на Yamaha, но цените за Aventage серията са прекалено високи за сходни параметри, а другите (V685) навсякъде се коментират като по-слаби от аналозите на Denon и Sony. Така и не видях конкретна информация дали реално Aventage серията ще ми даде нещо повече от V серията.
Тонколоните са 2бр предни Yamaha NS555 (6 ohm) и център Yamaha C444. Към тях има и събвуфер, Taga Harmony TSW-120 V.2. За момента не обмислям добавяне на още говорители, но искам да имам опцията в бъдеще.
4К/HDR също не ми трябват на този етап, но и това може да се промени.
Към ресивера имам закачени 2 игрови конзоли, Андроид ТВ кутийка, IPTV бокс и Макбук на оптичния изход (за музика, но това може да отпадне ако качеството на Спотифай през ресивера е същото). Ако DAC-ът е хубав, мога да си закача и слушалковия усилвател към него. Предполагам, че усилвателя през слушалковия жак на ресивера няма да е по-добър от оделния слушалков, а имам качествени слушалки, които си използвам за музика.
Използвам системата за филми, игри и слушане на музика.
Пространството не е голямо. Разстоянието между говорителите/телевизора и мястото за гледане/слушане е 2 метра и половина.
Сегашният ресивер се справя прилично, но някак му липсва мощ, защото звука на тонколоните се отваря като се увеличи силата.
Като функции съм ги прегледал и всичките имат това, което ми трябва. Единствено не мога да съм сигурен за качеството на звука и надеждността. Както се досещате, няма и къде да ги чуя в БГ, та този вариант отпада.
За момента клоня към Denon X3500 заради по-голямата мощност и потенциалната дългосрочна релевантност при надграждане на системата. Така като гледам, в близките 6-7 години няма да се наложи основна технология, която да не се поддържа и в момента от ресивера.
Има си и пред-усилватели ако реша да се извращавам с подобни неща, както и възможност за bi-amp на предните колони (може и да се заиграя с това, въпреки че никога не съм го правил преди).
Не знам вътре как са им компонентите, но бих предположил, че поне нещо е по-добро в X3500 сравнено с X2500.
X2500 е 780лв.
X3500 е 1100лв.
DN1080 е 940лв.