Резултати от 1 до 9 от общо 9

избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    27
    #1

    избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

    Здравейте на всички,
    исках да чуям малко мнения относно окомплектоването на една стерео система. Първо малко данни и изисквания:
    Стаята е 17м2 (4м/4.20м), което си е почти квадрат и не е много добре, но пък имам дебел килим - два броя и пердета. Търся да си закупя ОТ и стерео рисийвър. Реших да е рисйвър понеже често слушам и радио, но може и чист усилвател. Източници на сигнал ще са: телевизор, ЦД и компютър, след време може и някоя "пуканка " да взема. Бюджетът разбира се е ограничен 1200-1500лв общо. За ОТ се спрях на букшелв, понеже помещението е малко. Не знам дали с по-големи колони няма да се получи по-добре. Въпреки многото подобни писанния по форуми, мисля че ще бъде полезно и на други хора с подобни дилеми. Изчетох последните дни всички руски, български и английски ревюта, и кашата стана голяма . Ясно, е че трябва да се избере по слух и е индивидуално, но в България е трудно постижимо. Когато си и в по-малък град дори невъзможно.Слушам всякакви стилове от Metalica, Rammsein, Pantera, през Helloween, та до диско и класика. Ето и нещата, на които се спрях:

    ОТ:
    1. Monitor Audio BX2
    2. PSB Image B6
    3. Klipsch Reference RB-61
    4. KEF IQ30

    Рисйвъри:
    1.Yamaha R-S500
    2.ONKYO TX 8522
    3.Sherwood RX-5502


    Каква е най-добрата комбинация според вас? Може и други по-интересни предложения. Замислих се и за втора употреба, но малко ме притеснява факта, че на 15 годишен, дори и качествен усилвател, може всикчо да се скапе, а няма как да го поправя. Гледах, че има и някой DIY малки лампови предложения, но все пак и цената е висока. Обърквацията е пълна , а нямам възможност да обикалям магазини и да прослушвам. Чакам вашите мнения и препоръки.
    Поздрави!





  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Dec 2005
    Живее в
    София
    Мнения
    838
    #2

    Re:избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

    Аз бих ги подредил така колоните:
    1. PSB Image B6- една от най прозрачните колони
    2. Monitor Audio BX2- слушал съм я само 1 път, но ми хареса много.
    3. Klipsch Reference RB-61 - Клипш е страхотна колона, но няма как да покрие твоите изисквания, защото има страхотен бас и прекрасни високи , но около кросовера си се усеща някакъв дисбаланс. Аз лично имам Клипш и съм много доволен, но ги ползвам за домашно кино и слушам рок.

    Но бих те посъветвал да отидеш и да чуеш- DALI Ikon 2 и Epos M 12, лично на мен много ми харесват. Иконите на Дали са с 2 пицялки и се справят много добре с всъкаква музика.

    Колкото до стерео ресивърите, в България май никой не може да даде компетентно мнение, защото не се купуват.

    Успех.

    ПП. Никога не съм слушал нищо на KEF и за това не пиша за тях, да не те подведе това , че са лоши

  4. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    27
    #3

    Re:избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

    Благодаря,
    ще се разходя и ще се похваля после

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    27
    #4

    Re:избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

    Здравейте,
    да се похваля. Вчера се сдобих с MA BX2 . В този ценови клас (до 800лв.) , по-добре звучащи не намерих. Много хора тук ще се изсмеят, но аз държах да си купя и стерео рисийвър, но не 5..7..10 канален ,а просто стерео. В момента на пазара за нова техника почти не се произвеждат или тези, който са наличнит са доста скъпи - над 1000лв. Евала на фирмата Yamaha ,че отново са пуснали нова серия R-S300/500/700 за масовия потребител. Така се сдобих с един R-S и аз. Убеден съм, че не е върха на сладоледа, но на мен ми хареса. За съжаление никъде не се предлага. Само в техномаркет има по 1 брой за мостра ,което ме озадачи.
    http://usa.yamaha.com/products/audio...00/?mode=model
    Сега чакам покуппките да се разсвирят и ще напиша малко впечатления.
    За да не пускам нова тема исках да попитам има ли значение посоката на кабелите към ОТ и ако да, как да го разбера? На самите кабели няма стрелки или означения (QED Silver Anniversary-XT).


  6. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #5

    Re:избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

    Следваш посоката на надписа на кабела. Както четеш така да "тече" сигнала.
    Дали има или няма разлика е друга тема, но нищо не пречи да спазиш правилото.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2010
    Мнения
    27
    #6

    Re:избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

    Оправих положението. Всичко работи на 6!

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    223
    #7

    Re:избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

    Само да вметна нещо за "посоката" на кабела, понеже съм на тази вълнА сега. Това с "надписа на кабела" наистина е вярно, НО при едно условие. Важи за компонент (в случая усилвател), който е правилно сфазиран по отношение на положението на щепсела(фазата). С дуги думи т.н. посока на кабела е във връзка със смущенията породени от мрежата. При въртене на щепсела или смяна посоката на кабела, се постига едно и също нещо - намаляването им. Или като звук ефектът на обърнати кабели в комбинация с обърната фаза е аналогичен на правилно ориентирани кабели и правилна фаза. Точно снощи си играх с тези неща.

  10. Member
    Тук е от
    Feb 2006
    Мнения
    598
    #8

    Re:избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

    За да не се внасят заблуждения,копирам едно мнение от друг форум на Veselin Krachunov,което считам ще избистри и тук енигмата - посока на кабели:

    "Най-общо и просто казано - посоката на кабела е свързана с технологичния процес на изтеглянето на жицата (валцоването) от кюлчето метал, и начина по който това изтегляне повлиява микро-структурата на метала. Тъй като изтеглянето има посока, а металът не е идеална метална кристална решетка, а съвкупност от вплетени микро-кристали (домейни), деформацията на тези микро-кристали също придобива посока и направление. И понеже свойствата (проводимостта) на метала на границите между отделните микро-кристали са доста по-различни отколкото във вътрешността на кристала, пространственото ориентиране на тези граници води и до промени в НАЧИНА по който протича тока в самата жица. Образно това можем да си го представим като обливаме с вода едно стебло от палма когато е в нормално или в обърнато вертикално положение - в единия случай протичането на водата ще е силно затруднено от препятствията (дъната на пресечените конични оразувания) които среща по пътя си, ще образува множество завихряния (турбуленции) и т.н., отколкото ако я пуснем да тече в другата посока. Не че в първия случай няма да изтече, или че дебитът й ще е по-малък, но нещата ще стават с много по-голям зор, сътресения, разход на енергия, и в крайна сметка нарушаване на нормалния спокоен ток на водата. А ако не пускаме водата да тече равномерно, а на тласъци (импуслни, полезен сигнал)? Колко по-разлати, завихрени и разконцентрирани ще пристигат те накрая в единия случай, отколкото в другия? Най-много от това ще страдат импулсите, които (като размер) са от порядъка или по-малки от коничните образувания по стеблото (т.е. високите честоти) - те ще се маскират частично или изцяло.

    Да не забравяме и други важни особености - в проводникът, както и във всяка преносна среда, винаги възникват стоящи и бягащи вълни, които имат паразитен характер и маскират и модулират основния (полезния) сигнал. В хубавите кабели се вземат специални мерки тези вълни да се погасяват в максимална степен - къде чрез внасяне на примеси (легиране) на основния материал от който е изработен кабела, къде чрез промяна на формата и размера на домейните (това се постига чрез специални термични режими на кристализация на метала, чрез частично затапяне след всеки пас на изтегляне, криогенно третиране и т.н.) Съществуват и т.нар. "метални стъкла" - това е разтопен метал, който е охладен толкова бързо, че металните атоми не са успели да формират някаква кристална решетка, а са застинали в структура, подобна на течност.

    Един адекватен математически модел на всичко това би трябвало да включва статистически оценки за формата и свойствата на домейните (на границите и във вътрешността им), тяхното разпределение по размери, микро-капацитетите и съпротивленията, които възникват около всяка гранична повърхност на домейн, вътрешните отражения и пречупвания на сигнала между стените на домейните и вътре в тях, анизотропната ориентация на стените на домейните като функция от технологичния процес (скорост на изтегляне на жицата, температура, температурен пад между кюлчето и жицата) различните режими на кристализация и последващо третиране, и т.н. С две думи - в модела ще участват твърде много прости физични зависимости, като ролята и участието на всяка една от тях трябва внимателно да се изследва и оцени. С простия закон на Ом няма да минем... Очаквай крайната математическа "формула" да е на страница голям формат или на две, като физическият смисъл на някой от членовете и интегралите в нея няма да е ясен дори на изследователите, които са я извели... Ако към това добавим и влиянието на изолацията, която на практика е някакъв полимер изработен чрез подобен технологичен процес (също има посока на полимеризация/формоване), и който със своите анизотропни диелектрична и магнитна проницаемост, капацитивност и т.н. също влияе на начина на протичане на сигнала през кабела, нещата стават още по-интересни. Тогава в модела трябва да се включат както структурните особености и свойствата на изолацията, така и явленията възникващи на границата жица-изолатор... И обикновено границата не е толкова проста, а има лаково покритие, въздух, чак след това изолатор.

    Явно математическото (физическото, научното) моделиране на подобен процес не е особено удачно, не е достатъчно еднозначно/универсално, или просто не представлява особен научен/икономически интерес. Затова разработките в тази област са точно "алхимия" (или казано на по-съвременен език "метод на пробата и грешката"). Нека не забравяме обаче, че има хора абсолютни "слухари", и фирми с възможности, които се занимават с подобни разработки вече повече от 50 години и имат огромен натрупан емпиричен опит в тази област. Изключителните слухови способности на "слухарите" също не са някаква мистика, понеже човешката кохлеа (слуховата спирала) е в състояние да улови отместване на стената си, предизвикано от разликата в акустичното налягане, в размери от порядъка на радиуса на водородния атом (най-малката устойчива материална частица в нашата Вселена), точно както човешкото око е в състояние при определени условия да види един единствен фотон.

    Друго важно нещо което следва да отбележим е, че да се чуе посоката на кабел не е никакъв (обгърнат в мистика) проблем, не изисква никакви специални усилия или подготовка, нито екстрасензорни умения... НО изисква подходяща хай-енд система, на която това може да се чуе. Общото качество на адуио-системата (както и на всяка последователно свързана система) се определя от качеството на НАЙ-СЛАБИЯ (най-некачествения) компонент в нея. Всеки един от компонентите на вашата система трябва да е толкова качествен, линеен, безшумен и т.н., че кабелът трябва да е едва ли не най-слабото й място за да чуете разликите... Ако използвате някакви шир-потреба декове и усилватели, кар-аудио, мини-системи или дръжкофони, които така маскират сигнала, че влиянието на кабелите е 10 пъти под техните вътрешни шумове и замазвания, то тогава забравете да чуете разлика между посоката на кабела, няма да има разлика дори между отделните видове кабели: както казва баща ми "Вилици да наредиш (допряни една до друга) между дека и усилвателя, или от усилвателя до колоните - пак ще си свири!" В такъв случай не е и необходимо да харчите грешни пари за супер-скъпи кабели - ТЕ НЯМА ДА ПОДОБРЯТ ПО НИКАКЪВ НАЧИН ЗВУЧЕНЕТО НА СИСТЕМАТА ВИ, по простата причина че тяхното влияние ще бъде маскирано десетки пъти от недостатъците и шумовете на другите компоненти. Разковничето е в баланса - купувайте или конструирайте компоненти със съизмеримо качество! Няма никакъв смисъл да слагате последно поколение 3D-видео ускорител за 500$ на компютър с процесор 386 и 8 MB памет... "
    Надявам се,автора на поста да няма нищо против.

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    223
    #9

    Re:избор на оптимално стерео за малка стая и ограничен бюджет

    Заблуждения няма как да се внасят, защото мнението на В. Крачунов не противоречи на моето по отношение на това, че посока на кабела има. Новото, което внасям аз, е взаимовръзката на посоката на кабела със смущенията от мрежата, което прави тази посока относителна по отношение правилното сфазиране на системата.
    И да, не съм го прочел, нито чул от някой, това е си е мое заключение, извлечено след 3-4 години наблюдения и опити.
    ---
    Всъщност от толкова време пиша за този феномен по форумите, а първото ми запознанство с посоката на кабел беше към средата на 90-те.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Избор на климатик за малка стая
    От Life във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 20
    Последно: 22-07-13, 18:13
  2. Отговори: 1
    Последно: 16-07-13, 21:36
  3. LCD or LED 32-ка ограничен бюджет
    От BG_Golf4e във форум Телевизори
    Отговори: 1
    Последно: 09-07-12, 20:11
  4. Голям климатик в малка стая?
    От Kovachev във форум Климатици Daikin
    Отговори: 29
    Последно: 13-02-12, 15:44
  5. Климатик за много малка стая
    От zomane във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 47
    Последно: 11-03-09, 19:30

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе