Здравейте съфорумци, намислил съм да си взема клима за спалнята, а тя е много малка . Горе-долу 8 м2 на 2.60 височина, вътрешна е, с хубава PVC дограма, южно изложение, единствената външна стена е 25 см дебела тухлена (мисля да и слагам и изолация, на нея е и прозореца) . Отдолу и от едната страна комшиите се топлят , една от стените ми е към хола, който го отоплявам с един general 12-ка конвенционален, а последната стена е към банята ми, та с това искам да кажа, че стаята е много топла зимата, без отопление при външна темперетура около нулата вътре е 18-20 градуса.По мои сметки 2 kW са ми напълно достатъчни и за отопление и за охлаждане(всъщност охлаждането ми е по важно, ненавиждам жегите, а и девойката също),
Та ще помоля ако може да ме насочите към конкретни модели и откъде да ги взема(че не ми се занимава с некадърни фирми, искам да имам свестен монтаж и поддръжка), мисля да е конвенционален( в тая малка стая инвертора пак ще изключва та не си струва инвестицията). Като марки съм се насочил към Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industry ,Daikin , Fujitsu, General( но техни конвенционални по малки от 9000 BTU не съм виждал, а 9000 BTU е твърде много за помещението), приемам предложения и за други марки, но Neo, Жмео, Елит, Хайер и прочее изобщо не виждам смисъл да се занимаваме с тях, мидеите уж са корави за парите си, но човек като им види COP-a и EER-a и се отказва .
Допълнение:
Една от причините (освен стандартните) да се насоча към тези марки е и това ,че тръбния път ще е дългичък, единственото лесно достъпно място за поставяне на външното тяло е под прозореца, пък вътрешното трябва да е над вратата, която е срещу прозореца, на всяко друго място вътрешното ще духа директно в/у спалнята. Та тръбния път отива към 5 м. , а до колкото знам при MHI, Fujitsu и прочее може да е до 7 м. без допълване с фреон.
Пред стаята има и коридор, ще го топля/охлаждам и него ( да зная, че няма да е със същата температура каквато ще е в стаите, но това няма значение), но той е твърде малък, около 3 м2 е, а и плюс това ще отварям и от хола та и другата клима ще помага.