Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 76
Like Tree20Одобрявам

Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    652
    #1

    Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    Влезна ми мухата да направя нов ъпгрейд на сравнително скоро ъпграйднатата си система ( ) и да добавя стерео усилвател.

    В момента системата ми има страхотно звучене по време на филми, но чувствам, че нещо не е наред по време на слушане на музика. Имам опит с mid-fi и ниският клас на hi-fi слушалки, и имам някаква идея как трябва да звучи определена музика.

    Преди смятах, че усилвателят си е усилвател и стига да докарва нужната мощ на закачената тонколона, всичко трябва да е наред и няма да има особена разлика. След известно четене на техническите причини това да не е така - мнението ми се промени, въпреки че аз все още съм нямал възможността да чуя реалната разлика.

    И сега, искам да добавя стерео усилвател към изхода за пред-усилвател за предните две колони на ресивера си.

    Ресиверът е Denon X3500.
    Тонколоните ми (предни лява и дясна) са Focal Aria 906.
    Останалите озвучителни тела в 5.1 системата май нямат значение, тъй като само предни лява и дясна ще са закачени на усилвателя.

    Видях, че Focal и Naim са на една и съща фирма, като продуктите (уж) са съобразени един с друг и направени така, че да работят добре заедно. За моите колони се препоръчва Naim 5si.

    Видях обяви в продавалниците за Naim 5i - 1100лв, Naim 5Si за 1200лв и Naim XS2 за 2500лв.

    Мога да ида да ги чуя в магазина на Dynacord, защото моите колони са закачени за един от последните 2 Naim усилвателя. Не обърнах внимание за кой точно, защото бях там да слушам тонколоните, а не усилвателя.

    В момента клоня към 5Si обаче. Цената на споменатия ме устройва, но не знам в какво състояние е, защото все пак е втора употреба. Също четох и доста отзиви, че звукът е по-приятен за слушане от този на XS2.

    Гледах също и Marantz 6006 UK Edition, защото е на добра цена.
    Погледнах Rega Elex-R и Musical Fidelity 3Si, но пък тях изобщо няма къде да ги чуя и трябва да ги взимам изцяло на сляпо.

    Не харесвам прекалено високи високи честоти. Привърженик съм на по-мек звук. Другото просто ме изморява докато го слушам и ми причинява физическа болка в ушите. Много съм чувствителен към sibilance (не знам каква е думата на Български).
    Също така предпочитам усилвателят да има AV Bypass, за да мога да контролирам силата на звука от дистанционното на ресивера.

    Всякакви мнение и коментари за изброените продукти са добре дошли.
    Предложения за алтернативи - също.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на cable
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    2,076
    #2

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    1.При слушане на музика пущаш ли ресивера само на основните колони или го държиш на 5 канален звук?При мен разликата е голяма.
    2.Виждам,че колоните ти са скъпи,но в описанието което гледам ги дават фронтални или съраунд колони.За такива цени сигурно са много добри,но послушай малко колони с по-голям нискочестотен говорител 10+'' и тогава реши точно какво да надграждаш.

    Не си писал какъв е субуфера в 5.1.
    https://www.avitel-bg.com/focal-aria...-way-bookshelf
    Този пост е редактиран от cable; 25-02-20 в 13:42.

  4. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    652
    #3

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    При слушане на музика слушам в режим Direct с изключен събвуфер.
    Дават ги съраунд, защото са букшелф, а не по друга причина. Просто има и 3 по-големи модела, които уж са за фронтални. В моята стая обаче, големите модели са прекалено големи и реших, че букшелфовете ще са по-удачен избор.

    Имах колони с по-голям нискочестотен говорител, които замених с тези. Преди слушах на Yamaha NS555.

    Искам да надградя със стерео усилвател, защото ми се струва, че тонколоните не свирят на максимумът си, когато слушам музика.. Звукът е ... шумен и объркан. Слушал съм на хубави слушалки и знам, че не трябва да е точно така.

    Събвуферът е XTZ 10.17 EDGE, но както вече споменах, не го използвам при слушане на музика. Пробвал съм и да го ползвам, но освен добавено бучене заради стаята ми, друго не се променя. Малко музика пада на такава честота.

  5. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,565
    #4

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    Най-добре си е да отидеш и да ги чуеш комбинацията с Naim лично в магазина - едва ли някой тук ще е слушал подобни комбинации на Aria 906 със споменатите усилватели ..., а и личните предпочитания/усещания за звука на един може да са съвсем противоположни от твоите
    Самите ти колони (слушал съм ги за много малко) си звучаха малко остро за моя вкус иначе бяха едни от малкото , които са ми харесвали от пръв поглед като дизайн.


  6. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #5

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    Focal са специфични колони е не на всеки му допада как звучат, при тях и акустиката на помещението играе голяма роля, има голяма вероятност и след добавянето на усилвател крайният резултат да не бъде очаквания.
    И двата усилвателя, към които сте се насочили са подходящи за въпросните колони, вероятно Маранца ще има по-топъл звук, но както сте споменали Фокал и Наим си партнират много успешно и аз лично бих заложил на Наим, разбира се колкото по-висок клас и мощност, толкова по-добре, при букшелфите като се избира усилвател трябва да се стремим да гоним горната граница на препоръчаната от производителя мощност.

  7. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    652
    #6

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    Идеята ми беше главно някой да сподели впечатление дали ще има осезаема разлика при добавянето на усилвател, защото инвестицията не е изобщо малка.
    Както и да предложи евентуални модели, които да погледна, освен тези, които съм споменал.

    Ще си заслужава ли 1200лв разлика в цената между Naim 5si и Naim XS 2?

    На мен в колоните главно ми хареса колко разпръскват звука. Не е нужно да си на перфектна позиция, за да чуеш всичко, както трябва. Това създава много приятно усещане за пространство при гледане на филм. Доста пъти ми се е налагало да превъртам няколко секунди назад или да го спирам изцяло, защото съм чувал звук от място, където няма тонколона, и съм решавал, че нещо е паднало при мен в стаята.
    И като цяло ми харесва звученето по време на филм.

    Като цяло, една песен звучи много различно ако е част от саундтрак на филм и ако я пусна отделно в стерео режим. Тествал съм няколко пъти. По време на филма звучи сякаш всичко пред мен е звук (към това допринася и централния говорител, разбира се) и детайлите са перфектно изразени.
    Ако я пусна в стерео звучи някак плоско и безжизнено.

    Това ме кара да мисля, че може да постигна евентуално подобрение при добавяне на стерео усилвател към системата.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на cable
    Тук е от
    Dec 2010
    Мнения
    2,076
    #7

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    Yamaha NS555 са с подобни нискочестотни говорители(16cm).
    https://europe.yamaha.com/en/product...l#product-tabs

    Имах впредвид не толкова големината на колоните,а нискочестотния говорител.Ето тук едни за пример,нещо такова,но не на такива цени.И фирмата не е най-важното,трябва да се слушат.
    https://europe.yamaha.com/en/product...000/index.html

    Тук едни не много скъпи колони на ЕLTAX,които ми се струват добри(10'' говорител).Доколкото съм запознат с аудиотехниката много добри колони и със средн усилвател стават,но обратното не става.Разбира се не съм слушал кой знае колко вида колони за да давам заключение,пък и субективното усещане е важно.
    https://electron.bg/eltax-liberty-po...-p-322587.html
    Този пост е редактиран от cable; 25-02-20 в 14:41.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #8

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    След като имате колоните и ресивъра, взимате ги и отивате там, където има въпросните исилватели и правите сравнение, или усилвателя се взима онлайн и след това се връща ако няма очакваната промяна.
    И другото, което е важно, като се пуска стерео музика какъв е източника, ползва ли се дак?
    Иначе няма съмнение, че въпросните колони ще звучат по-добре от с един двата Наима спрямо Денона, но вече колко по-добре и дали си струва разликата е въпрос на лична преценка.

  11. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    652
    #9

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    В магазина на MusicWorld вече имат колоните инсталирани. Имат и двата усилвателя на Naim, но нямат други варианти.

    Не се използва отделен DAC за момента. Използвам DAC-а в ресивера и слушам музика през Spotify Connect (320kbps).

  12. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,565
    #10

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    Не съм убеден, че си заслужава инвестицията ако това ти е източника ..., а и при слушане на стерео при комбинация със стерео усилвател не би ли трябвало да е изключен ресивъра и източниците за стерео сигнал да са свързани към стерео усилвателя , за да има смисъл упражнението (и реално по-добър звук)?

  13. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #11

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    Ами идеално, значи отивате само с ресивъра и една флашка с музика слушате първо през ресивъра, след това през усилвателя и техен източник, и след това през усилвателя и ресивъра като източник, така ще имате най-ясната представа какво може да очаквате.
    Но пак казвам, че акустиката има огромно значение, дори и най-добрата система може да звучи посредствено в помещение с посредствена акустика. Аз лично съм си правил експеримент вкъщи с букшелфи като съм ги местил и слушал в различни стаи, като във всяка стая звучаха различно, като в помещението с много добра акустика, просто не можах да си ги позная.
    lazarus18 и svetlio1 харесват това.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    652
    #12

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    Ами, слушал съм различни DAC-ове (Yamaha V375, Denon X3500, Fiio K5 Pro, Creative Soundblaster Z, MacBook Pro, iPad Pro) на слушалки (Philips Fidelio X2, AKG Q701, BeyerDynamic 177X, Sennehiser HD25, Fostex T-X0) и разлика не чувам. Слушал съм ги с FLAC и Spotify Premium на една и съща песен с цел сравнение. Мисля си, че поне нещичко трябваше да усетя при толкова различни източници и с толкова различни чифтове слушалки.

    Вчера си направих и ето тези тестове, за да се опитам да доловя разликите между различните качества на файловете. Пак на слушалки.

    https://www.theverge.com/2017/4/5/15...fy-hi-fi-tidal
    ABX High Fidelity Test - Spotify HQ edition

    Разлика с различен DAC не съм чувал до сега, освен при много лош и компресиран източник, или верига, по която има страшно много смущения. Вградена звукова карта в настолен компютър, например.

    Има ли смисъл изобщо от подобряване на източника в такъв случай?
    Нали ресиверът използва същия DAC, за да конвертира и филмите в крайна сметка? Защо в съраунд формат музиката звучи по-добре, отколкото при стерео ако причината за деградацията в качеството е вградения DAC?

  16. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #13

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    DAC-a при усилвателите е като иглата при грамофоните, има значение каква е, конкретно в Денона DAC-a не е нищо особено, така че може да се очаква положителна промяна с добър дак.
    https://audioplatinum.com/%D0%BF%D1%...-model-varna-5
    Eто това е един изключителен дак за парите си, и аз лично ако се стремя към качествена музика бих инвестирал в по-евтин усилвател и дак, отколкото само в по-скъп усилвател.

  17. Member
    Тук е от
    Jun 2010
    Мнения
    652
    #14
    Цитат Първоначално публикувано от Rakeem Виж публикацията
    Ами идеално, значи отивате само с ресивъра и една флашка с музика слушате първо през ресивъра, след това през усилвателя и техен източник, и след това през усилвателя и ресивъра като източник, така ще имате най-ясната представа какво може да очаквате.
    Но пак казвам, че акустиката има огромно значение, дори и най-добрата система може да звучи посредствено в помещение с посредствена акустика. Аз лично съм си правил експеримент вкъщи с букшелфи като съм ги местил и слушал в различни стаи, като във всяка стая звучаха различно, като в помещението с много добра акустика, просто не можах да си ги позная.
    Това наистина звучи като най-доброто решение преди такава голяма инвестиция. Проблемът обаче е, че не живеем в нормална държава и ако отида в магазина с ресивера изисквайки тези манипулации, най-много да ми откажат и да ме ядосат.

    Цитат Първоначално публикувано от Rakeem Виж публикацията
    DAC-a при усилвателите е като иглата при грамофоните, има значение каква е, конкретно в Денона DAC-a не е нищо особено, така че може да се очаква положителна промяна с добър дак.
    https://audioplatinum.com/%D0%BF%D1%...-model-varna-5
    Eто това е един изключителен дак за парите си, и аз лично ако се стремя към качествена музика бих инвестирал в по-евтин усилвател и дак, отколкото само в по-скъп усилвател.
    До момента не съм видял доказателство, че от по-скъп DAC наистина има смисъл (за сметка на това съм чел много замервания, сравнения и слепи тестове, които твърдят/показва, че няма), затова на този етап ще оставя покупката му на заден план.

    Musical Fidelity M3Si също има DAC. И неговият ли ще е по-лош от този на въпросната Varna?

    Значи, да обобщя, вашето мнение е, че който и от усилвателите по-горе да взема, освен ако не му сложа отделен стриймър/DAC, няма да усетя абсолютно никаква разлика?
    Този пост е редактиран от w00x; 25-02-20 в 16:39.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    2,536
    #15

    Отговор: Добавяне на стерео усилвател към домашно кино

    Най-добре е с предварително обаждане, така поне няма да има напразно разкарване, но не вярвам да откажат, все пак това е потенциална продажба, а и за тях е по-добре на място клиента да тества продукт и да вземе решение, отколкото да го поръча онлайн и след това да го върне.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 6 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Свързване на домашно кино и стара стерео уредба
    От Сергей Димитров във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 0
    Последно: 23-04-16, 14:50
  2. Помощ за домашно кино + стерео система
    От pulsedriverbg във форум Аудиотехника
    Отговори: 29
    Последно: 05-01-14, 14:50
  3. Съвет за домашно кино и стерео
    От philips_fan във форум Аудиотехника
    Отговори: 50
    Последно: 11-01-10, 18:08
  4. ДОМАШНО КИНО И СТЕРЕО
    От ceco7 във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 7
    Последно: 19-09-07, 00:55

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе