Влезна ми мухата да направя нов ъпгрейд на сравнително скоро ъпграйднатата си система ( ) и да добавя стерео усилвател.
В момента системата ми има страхотно звучене по време на филми, но чувствам, че нещо не е наред по време на слушане на музика. Имам опит с mid-fi и ниският клас на hi-fi слушалки, и имам някаква идея как трябва да звучи определена музика.
Преди смятах, че усилвателят си е усилвател и стига да докарва нужната мощ на закачената тонколона, всичко трябва да е наред и няма да има особена разлика. След известно четене на техническите причини това да не е така - мнението ми се промени, въпреки че аз все още съм нямал възможността да чуя реалната разлика.
И сега, искам да добавя стерео усилвател към изхода за пред-усилвател за предните две колони на ресивера си.
Ресиверът е Denon X3500.
Тонколоните ми (предни лява и дясна) са Focal Aria 906.
Останалите озвучителни тела в 5.1 системата май нямат значение, тъй като само предни лява и дясна ще са закачени на усилвателя.
Видях, че Focal и Naim са на една и съща фирма, като продуктите (уж) са съобразени един с друг и направени така, че да работят добре заедно. За моите колони се препоръчва Naim 5si.
Видях обяви в продавалниците за Naim 5i - 1100лв, Naim 5Si за 1200лв и Naim XS2 за 2500лв.
Мога да ида да ги чуя в магазина на Dynacord, защото моите колони са закачени за един от последните 2 Naim усилвателя. Не обърнах внимание за кой точно, защото бях там да слушам тонколоните, а не усилвателя.
В момента клоня към 5Si обаче. Цената на споменатия ме устройва, но не знам в какво състояние е, защото все пак е втора употреба. Също четох и доста отзиви, че звукът е по-приятен за слушане от този на XS2.
Гледах също и Marantz 6006 UK Edition, защото е на добра цена.
Погледнах Rega Elex-R и Musical Fidelity 3Si, но пък тях изобщо няма къде да ги чуя и трябва да ги взимам изцяло на сляпо.
Не харесвам прекалено високи високи честоти. Привърженик съм на по-мек звук. Другото просто ме изморява докато го слушам и ми причинява физическа болка в ушите. Много съм чувствителен към sibilance (не знам каква е думата на Български).
Също така предпочитам усилвателят да има AV Bypass, за да мога да контролирам силата на звука от дистанционното на ресивера.
Всякакви мнение и коментари за изброените продукти са добре дошли.
Предложения за алтернативи - също.