Пусни им един тон генератор от нета и кажи до каква честота чуваш.
Пусни им един тон генератор от нета и кажи до каква честота чуваш.
Офтопик:
Ниско-честотни звуци (на евтините импулсни захранвания) се чуват, ако слуха не увреден или намалял през годините (което е нормално с напредването на възрастта)
И аз също ги чувам. (за сега).
Един готин тест (от 2.07 м.) за долната и горната раница на "чуваемост". Желателно е, да се слуша със слушалки:
Cool Hearing Test: Are You a Superhuman?
Този пост е редактиран от tek; 31-12-22 в 15:59.
Чуването на дребни промени в качеството на звука няма голяма връзка с крайните стойности, които чува слушателя.
Иска се опит и познания къде и какво да се слуша.
Този пост е редактиран от Kasap; 31-12-22 в 14:11.
Просто промени в кабели и кондери(примерно) оказват по-голямо влияние и се хващат по-лесно във високия спектър, където ако не чуваш, естествено, че ще си скептичен в приноса на тези елементи.
Аз примерно най-драстична разлика чух след смяна на базови МКП кондери с висок клас на Мюндорф.
Но го има и психосуматичния фактор, когато дадеш една торба пари за нещо прокламирано като върха на сладоледа на ъпгрейда и си го купил с убеденото очакване за подобрение, естествено е да чуеш такова.
В крайна сметка всичко опира до удовлетвореност, която се постига най-лесно, когато знаеш, че имаш добра система, а системата е съвкупност.
Мен лично би ме глождило наличието на евтин кабеляк в системата, независимо дали бих чул или не разлика.
ЦИТАТ:
Kaбeлитe зa виcoĸoгoвopитeли ca нaпpaвeни oт двe мнoгoжилни мeдни жилa, oбгpaдeни c РVС изoлaция. Poлятa нa изoлaциятa - ocвeн дa изoлиpa двaтa пpoвoдниĸa eдин oт дpyг - e дa пpeдпaзвa мeдтa oт oĸиcлeниe. Имa ĸaбeли зa виcoĸoгoвopитeли, ĸoитo cтpyвaт 100$ нa мeтъp или пoвeчe, нo в дeйcтвитeлнocт тoвa ca пpocтo „ayдиo бижyтa“, изглeждaт cтpaxoтнo, нo нямaт звyĸoви пpeдимcтвa (a няĸoи oт тяx мoгaт дa бъдaт пo-лoши oт oбиĸнoвeн ĸaбeл зa виcoĸoгoвopитeли). Kaбeлът зa виcoĸoгoвopитeл тpябвa дa имa мнoгo ниcĸo cepийнo cъпpoтивлeниe и cepийнa индyĸтивнocт - и тoвa e вcичĸo.
Haй-paзпpocтpaнeнaтa мeд в eлeĸтpичecĸитe пpилoжeния e тaĸa нapeчeнaтa Еlесtrоlуtіс Тоugh Ріtсh (ЕТР) мeд cъc cъдъpжaниe нa мeд oт 99,9%-99,95%. Бeзĸиcлopoднaтa мeд (ОFС) ce cчитa зa пo-дoбpa зa ayдиo, нo вcъщнocт имa cъщитe eлeĸтpичecĸи и мexaнични cвoйcтвa ĸaтo oбиĸнoвeнaтa eлeĸтpoлитнa мeд. И aĸo няĸoй пpoдaвa "99,9% ОFС" ĸaбeл, тoгaвa тoвa e пpocтo eлeĸтpичecĸa мeд, a нe ОFС.
Изпoлзвaнeтo нa eĸзoтични мaтepиaли (бeзĸиcлopoднa мeд, злaтo, cpeбpo, тeфлoн) или ĸoнcтpyĸция (лeнтoви ĸaбeли, пpoвoдниĸ Lіtz, ĸoaĸcиaлни ĸaбeли, злaтнo ceчeниe или дpyгa гeoмeтpия зa cъглacyвaнo paзпpocтpaнeниe или нaмaлявaнe нa cĸин-eфeĸтa) нямa пpeдимcтвa пpи ayдиo ĸaбeлитe. Te пpocтo пoвишaвaт цeнaтa и пpидaвaт нa ĸaбeлитe изĸлючитeлeн вид и yceщaнe.
----------------------------------------
Весело посрещане на 2023г.
Тоя тест от 16 килохерца го чувам. След тези пиратки не знам дали е правилно да правя тест. Направо ми гръмнаха ушите по центъра. Някои лапетии не се съобразяват. Реших тая година да закарам щерката да види отблизо зарята. Не знам какви пиратки продават сега, някакви мега мощни, имах чувството че заслепяват даже.
- - - - - - - - - -
Даже гледам друг тест в момента
https://www.youtube.com/watch?v=hogb...fographicsShow
Тука 17400 херца ги чувам леко, на 18000 само някакво пъркане леко усещам все едно са ниски честоти
- - - - - - - - - -
А сега - намерих един по готин тест - https://www.szynalski.com/tone-generator/
Тука над 16108 херца нищо не чувам ако е на sin или triangle, като на синусоида го чувам доста по ясно. На sawtooth след 15650 е мъчение да чуя нещо.
Интересно че между 15600 някъде докъм 15950 имам някаква дупка където значително ми се губи звуковото възприятие.
На square чувам до края - 20154 херца. Тук пак има някакъв феномен. На 16000 херца имам нечуваемост в някакъв диапазон +/-5 херца. Нещо от сорта 15997 до 16006 херца звука ми изчезва
Теста го правя със breyerdynamic dt770pro 250 ohm през маранца pm6007. Естествено усилвам звука след 15000 херца защото иначе не мога да отчета дали наистина чувам звука или някакво пращене.
- - - - - - - - - -
Ауу как ме заболяха ушите с тези високочестотни тестове.
Този пост е редактиран от nixel; 01-01-23 в 04:01.
Ясно, по преразказ. Ами най-добре си закачи измервателен уред към усилвателя на мястото на колоните и слушай графиките. По измервания и аналоговия звук лампи/грамофон 'свири' по-зле, така че може да обясниш на притежателите и на такава техника да ги сменят с клас Д/флак, със сигурност ще се намери и такова видео.
Ме знам за кабелите но за една седмица ползване мога да кажа - брва на Wharfedale, брава на Marantz!
Страхотна окомплектовка, страхотен звук.
След 25 години масово използване само (или предимно) на слушалки съм се превърнал в човек който не обича особенно баса. Но този сетъп не вкарва повече от нужното и баланса е страхотен.
Wharfedale-то вкарва страхотен wide soundstage, а това със слушалки не може да се позстигне. На моменти баса ми идва в повечко, на моменти и жената мрънка, но всичко е в норми.
Маранц-а е страхотен, dt770pro вече му е забранено да се закача на компютъра.
Този пост е редактиран от nixel; 03-01-23 в 00:18.